724 keer bekeken

OPSPORING MISDRIJVEN o.a. ZEDENZAKEN e.a.

 • dinsdag 19 april 2022 @ 00:32
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE ZOEKT DADER of meer info omtrent DODE MAN IN DUINEN die vermoedelijk door misdfrijf om het leven is gekomen? Verder niet veel bekend, wel dat hij uit Alkmaar komt.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 16:37

  Dode man in duinen bij Egmond waarschijnlijk slachtoffer misdrijf

  De politie vermoedt dat een 56-jarige man uit Alkmaar die gisteren dood werd gevonden in de duinen bij Egmond aan Zee, door een misdrijf om het leven is gekomen.

  De recherche doet onderzoek naar de zaak en kan de doodsoorzaak nog niet met zekerheid vaststellen, maar gaat vooralsnog uit van een misdrijf, meldNH Nieuws.

  De politie kwam pas vanmiddag naar buiten met nieuws over de zaak, maar kan of wil nog niet veel meer zeggen dan dat er na de vondst van het lichaam een Team Grootschalige Opsporing (TGO) is gestart. Iedereen die gistermiddag iets opvallends heeft gezien in het duingebied tussen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee wordt gevraagd zich te melden.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 08 januari 2021 @ 01:22
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE ZOEKT MOGELLIJKE SERIEAANRANDER. 4 VROUWEN AANGERAND IN OMGEVING ALKMAAR. De politie is op zoek naar een man in een rode jas op een oude fiets. Getuigen en slachtoffers worden opgeroepen zich te melden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 14:08

  Vier vrouwen aangerand in omgeving Alkmaar, mogelijk door serieaanrander

  NH NIEUWS

  Vier vrouwen zijn in de afgelopen week aangerand in de omgeving van Alkmaar. Gisteravond werd het laatste slachtoffer op haar billen geslagen tijdens het hardlopen.

  Tussen september en december was in dezelfde regio een serieaanrander actief. Toen werden meer dan twintig vrouwen slachtoffer van de aanrander. Na een uitzending van Opsporing Verzocht kwamen er wekenlang geen meldingen meer binnen. Het is niet duidelijk of het nu weer om dezelfde dader gaat.

  De vier vrouwen werden benaderd op verschillende locaties. Zowel in Alkmaar als in het nabijgelegen Heiloo. Het is niet bekend of alle aanrandingen hetzelfde verloop hadden. In het najaar had de dader steeds dezelfde werkwijze. Hij benaderde zijn doelwit van achteren en greep haar dan bij de billen.

  De politie is op zoek naar een man in een rode jas op een oude fiets. Getuigen en slachtoffers worden opgeroepen zich te melden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 08 augustus 2020 @ 01:37
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE STUURT 2300 SMS'jes aan mensen ivm ZEDENZAAK RODEN. Wellicht wordt daarmede de dader gepakt of ter preventie? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  OPSPORING VERZOCHT

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 13:10

  Politie verstuurt sms aan 2300 mensen over zedenzaak Roden

  Zo'n 2300 mensen hebben vandaag een sms'je gekregen van de politie met de vraag of ze meer weten over een zedenzaak in het Drentse Roden. Half juni werd daar een 5-jarig meisje misbruikt door een onbekende man.

  De politie hoopt met de sms-bom meer getuigen te vinden. Iedereen die tussen 15.30 en 17.00 uur in de buurt was van de plek van het misbruik heeft een berichtje gekregen.

  Het 5-jarige slachtoffer was met een vriendinnetje aan het spelen in een steeg vlak bij een speeltuin toen de man hen aansprak. Hij misbruikte vervolgens een van de meisjes.

  Eerder werd ook aandacht besteed aan de zaak in Opsporing Verzocht. In het programma werden duidelijke beelden van de verdachte getoond. Het leverde 120 tips op, maar er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt RTV Noord.

  POLITIE

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Noord.

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 29 november 2018 @ 00:39
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE OVERBELAST. 16.000 ZAKEN BLIJVEN IN 2018 OP DE PLANK LIGGEN. Vandaar dát de misdaad 'daalt', dit wetende zullen er nóg minder mensen aangifte doen of anderszins 'hun recht' halen?

  LAATSTE NIEUWS 30-11:

  Grapperhaus: zorgen over aantal politie-onderzoeken dat blijft liggen

   GISTEREN, 14:24 IN POLITIEK

  Ook Tweede Kamerleden zijn ongerust over de duizenden onderzoeken naar misdrijven die de politie heeft gestopt vanwege personeelstekort.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie stopt dit jaar 16.000 zaken vanwege personeelstekort

  GISTEREN, 16:00

  AANGEPAST GISTEREN, 19:06

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  De politie heeft dit jaar duizenden onderzoeken stopgezet, omdat er niet genoeg rechercheurs beschikbaar zijn. Het gaat om aangiftes en registraties van misdrijven waarvan er een gerede kans is dat de politie ze kan oplossen, omdat er aanknopingspunten zijn, zoals sporen. Tot november gaat het om meer dan 16.000 zaken, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd.

  De politie heeft op dit moment ruim 40.000 zaken wél in behandeling. Daarnaast liggen er nog bijna 23.000 nieuwe zaken op de plank. Dat zijn bijvoorbeeld winkelovervallen of geweldsincidenten, waarvoor nu nog geen capaciteit is. Die zaken liggen te wachten op beschikbare rechercheurs. Het komt ook voor dat andere zaken prioriteit krijgen. Hoe deze cijfers in eerdere jaren lagen kan de politie op dit moment niet zeggen.

  Rechercheurs vinden het "frustrerend" dat ze veel zaken niet kunnen oppakken:

  Video afspelen

  01:45

  Duizenden politiezaken gestopt wegens ondercapaciteit

  "We moeten iedere dag keuzes maken", zegt Rob van den Broeke, districtschef bij de recherche. "Als er bijvoorbeeld een schietpartij binnenkomt, hebben we geen tijd om andere dingen op te pakken. In zo'n geval stoppen we met zaken die we tijdelijk kunnen stilleggen, zoals langdurige onderzoeken naar drugscriminaliteit."

  Met meer dan 16.000 zaken is de politie dus zelfs helemaal gestopt vanwege gebrek aan capaciteit. De politie spreekt van "eenvoudiger zaken", zoals een mishandeling zonder letsel, winkeldiefstal of een inbraak in een woning waar niemand thuis was.

  Vernielingen

  Van den Broeke: "Dit proberen we bij zaken te doen die zo min mogelijk beladen zijn, zoals auto-inbraken en vernielingen. De echt heftige geweldszaken pakken we wel altijd op."

  Ieder jaar krijgt de politie zo'n 1 miljoen aangiftes binnen. Ongeveer de helft daarvan wordt meteen afgewezen, omdat er te weinig aanknopingspunten zijn voor verder onderzoek, bijvoorbeeld als je fiets is gestolen op een plek zonder camera's.

  Naar de overgebleven helft van de aangiftes start de politie een onderzoek. Sommige zaken hebben prioriteit, zoals overvallen of straatroven. Als je daarvan aangifte doet, is het de bedoeling dat jouw zaak altijd verder wordt onderzocht.

  Dat geldt ook voor aangiftes met genoeg aanknopingspunten, bijvoorbeeld als je al veel informatie hebt over de mogelijke dader of als die sporen heeft achtergelaten die de politie nader kan onderzoeken.

  Tenminste, dat is de bedoeling. Maar op dit moment liggen duizenden aangiftes dus te wachten op vervolgonderzoek. De recherche heeft er geen tijd voor.

  Volgens Van den Broeke vinden veel van zijn collega's het frustrerend dat ze veel aangiftes moeten laten liggen. "Er zitten zaken bij waarvan je denkt: daar zouden we eigenlijk wel iets mee moeten doen. Maar door de drukte komen we er niet aan toe. Dan moeten we mensen teleurstellen en hun zaak afwijzen."

  Toch blijft de politie benadrukken hoe belangrijk het is om aangifte te blijven doen, ook van minder kansrijke zaken als een fietsendiefstal. "Je aangifte gaat niet verloren", zegt Monique Mos van de politie-eenheid Den Haag. "Stel dat je aangifte doet van iets waarvan op dat moment ook vijf anderen aangifte hebben gedaan. Dan kan dat voor de politie alsnog aanleiding zijn om daarmee aan de slag te gaan."

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  NOS

  Morgen debatteert de Tweede Kamer over de politie met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die maakte deze maand bekend dat de politie er eenmalig 91 miljoen euro bij krijgt om de inzetbaarheid van agenten te vergroten.

  De cijfers over de gestaakte politieonderzoeken zijn "groot", zegt VVD-Kamerlid Laan-Geselschap. "Wij willen graag dat de komende tijd duidelijk wordt dat het geld dat wij in het regeerakkoord hebben vrijgemaakt ook daadwerkelijk wordt ingezet op de politie, zodat er meer zaken worden opgelost."

  Ook Kamerleden van de PVV en PvdA willen dat minister Grapperhaus hier meer informatie over geeft. PvdA-Kamerlid Kuiken: "Er zijn altijd zaken die blijven liggen, maar zó veel zaken, met een heel ernstig karakter en waarvan de daders bekend zijn, dat is echt onacceptabel."

  PVV-Kamerlid Helder vreest dat mensen geen aangifte meer gaan doen. "En dan zegt de minister: kijk, de geregistreerde criminaliteit daalt. Terwijl de burger op de bank weet: dat is niet zo, want ik ben pas nog slachtoffer geworden, maar ik hoor er niks meer over."

  Niet 1, 2, 3 opgelost

  NOS-verslaggever Ron Fresen denkt dat deze cijfers de discussie over de tekorten bij de politie weer zullen doen oplaaien. "Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie kan zijn borst namaken, want alle partijen vinden het onacceptabel", aldus Fresen.

  Coalitiepartij VVD benadrukt dus dat er extra geld bij komt, maar daar zal het probleem niet mee zijn opgelost, denkt Fresen. "Er gaapt nog een flink gat tussen de paar honderd rechercheurs die er dan bij komen en de paar duizend die er volgens de politieagenten zelf nodig zijn."

  Het probleem is hardnekkig. "Het zal echt niet 1, 2, 3 opgelost zijn. Ook niet met extra, extra geld."

  Niet alleen de politie kampt met personeelstekorten. We hebben de sectoren en plaatsen waar de tekorten het grootst zijn, hier in kaart gebracht.

  BEKIJK OOK

  Politiebond: recherche zwaar overbelast, Nederland wordt 'narcostaat'

  Personeelstekort bij de politie: 'In veel plaatsen piept en kraakt het'

  Discussie tussen bond en korpsleiding over hoeveelheid blauw op straat

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2021-01-19 07:33:59
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 04 april 2018 @ 00:34
  #1

  Goedemorgen, RECHERCHE ZWAAR OVERBELAST, VEEL MISDRIJVEN BLIJVEN LIGGEN. Waaronder ook veel meldingen over 'KINDERPORNO' o.a.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politiebond: recherche zwaar overbelast, Nederland wordt 'narcostaat'

  DI 20 FEBRUARI, 02:09

  AANGEPAST DI 20 FEBRUARI, 12:22

  BINNENLAND

  Rechercheurs op een plaats delict ANP

  GESCHREVEN DOOR

  Remco Andringa, redacteur Politie en Justitie

  De recherche is zwaar overbelast en kan maar een fractie van het werk aan. Het gevolg: criminelen blijven ongemoeid. Dat staat in een rapport van de Nederlandse Politiebond (NPB) dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

  De vakbond heeft het afgelopen jaar gesprekken gehouden met bijna vierhonderd rechercheurs. Die constateren een veelvoud aan problemen en vinden dat er bitter weinig gebeurt om de opsporing te verbeteren.

  Vier van de vijf zaken blijven liggen

  De rechercheurs schatten dat ze maar een op de vijf zaken kunnen oppakken. De rest blijft liggen. Ze zijn vooral druk met liquidaties, overvallen en geweldsmisdrijven. Eigen onderzoek naar andere vormen van criminaliteit, zoals fraude, blijft grotendeels uit.

  Ondertussen ontwikkelen criminelen zich tot rijke ondernemers met belangen in de horeca, de middenstand en op de huizenmarkt. Nederland is volgens de politiemensen uitgegroeid tot een "narcostaat", waar drugshandel welig tiert en de meeste criminele groepen met rust worden gelaten.

  'Van de plank'

  Volgens de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vallen er inderdaad zaken "van de plank", zo zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat gaat dan niet alleen om grote politiezaken, maar ook om de kleine criminaliteit. Dat zien we in Amsterdam, in Brabant. Dus niet op één plaats in Nederland."

  Dat Nederland uitgroeit tot een "narcostaat", wil Aalbersberg niet beamen. "We zien op alle vlakken die parallelle economie komen. Ondermijning gebeurt op alle vlakken. In de straat, andere verdienmodellen. Want rond die drugsmarkt zit een hele keten. Maar ik geef ook toe: aan de bovenkant, in de internationale georganiseerde criminaliteit, ontbreekt het aan capaciteit bij de politie."

  Ik heb de laatste 25 jaar kleine dealers zien doorgroeien tot grote ondernemers met goede contacten in de politiek en tot zogenaamde gerespecteerde beleggers.

  Bert, rechercheur

  Gebrek aan capaciteit is de rode draad in het verhaal van de rechercheurs, die zijn gebundeld in het rapport 'Noodkreet recherche!'. Maar een op de drie aanvragen voor bijvoorbeeld observatieteams of digitale experts kan in behandeling worden genomen. Daardoor duren onderzoeken onnodig lang of worden ze gestaakt. Ook de forensische opsporing kan de vele verzoeken volgens het rapport niet meer aan.

  Zedenrechercheurs zijn overbelast omdat ze veel extra werk hebben gekregen op het gebied van mensenhandel, kinderporno en wraakporno. Volgens de NPB is seksueel misbruik een onderschat maatschappelijk probleem.

  Ook is het aantal misdrijven waarbij ouderen slachtoffer worden enorm gestegen en krijgen bijvoorbeeld babbeltrucs te weinig aandacht, zeggen de ondervraagde rechercheurs.

  Oudere mensen zijn vaak de dupe van misdrijven. Dat heeft zo’n grote impact, als de familiejuwelen weg zijn. Er is nauwelijks tijd om dit op te pakken. Het is eigenlijk schandalig.

  Henk, rechercheur

  Verder loopt samenwerking met bijvoorbeeld de reclassering, jeugdzorg, gemeenten en de Belastingdienst regelmatig spaak, werkt de politie nog altijd met verouderde ict en hebben rechercheurs het gevoel te worden "uitgewoond" door de extreem hoge werkdruk.

  Sinds een uitgebreid en kritisch rapport over de recherche, bijna twee jaar geleden, is volgens de NPB nog maar weinig verbeterd. "Rechercheurs voelen zich in de steek gelaten en burgers zijn hiervan de dupe", aldus het rapport.

  Er is een sluimerende angstcultuur bij de opsporing. Niemand durft echt zijn mond open te doen. We zijn allemaal aan het overleven.

  Liesbeth, rechercheur

  De NPB concludeert dat de nationale politie nog "allesbehalve een goed geoliede machine" is. De vakbond vindt dat er op korte termijn 2000 rechercheurs bij moeten komen, zodat ieder lokaal politieteam in Nederland meer mensen heeft voor de opsporing. Ook moet er volgens de NPB meer aandacht komen voor de ontwikkeling van rechercheurs.

  BEKIJK OOK

  'Te weinig agenten voor jacht op heroïnehandelaren'

  Politie vreest voor meer werk door nieuwe wet

  Inspectie: politieteams functioneren nog niet goed

  Deel dit artikel: 

  'Overbelast kinderpornoteam politie laat duizenden meldingen liggen'

  GISTEREN, 22:11

  BINNENLAND

  ANP

  Door overbelasting bij het rechercheteam dat kinderporno opspoort, blijven duizenden meldingen op de plank liggen. Politiebonden, advocaten van slachtoffers en het Openbaar Ministerie (OM) zeggen tegen RTL Nieuws dat ze zich zorgen maken over de beschikbare capaciteit.

  Het team dat verantwoordelijk is voor de opsporing bestaat sinds 2012 uit 150 rechercheurs. Zij zijn verantwoordelijk voor alle meldingen die binnenkomen. RTL Nieuws meldt dat het aantal meldingen sinds de verdubbeling van het personeel in 2012 is toegenomen met 800 procent. Daardoor zou het grootste deel niet onderzocht kunnen worden.

  Eerder waarschuwden de bonden al over de problemen door overbelasting bij de politie, die ook gevolgen heeft voor zaken die niet aan kinderporno zijn gerelateerd. De Nationale Politiebond heeft eind februari een rapport over de druk op de recherche aan de Kamer gestuurd.

  Particuliere recherchebureau's

  Ben van Mierlo, die leiding geeft aan het team dat kinderporno en sekstoerisme bestrijdt, erkent dat niet alle meldingen handmatig worden gecontroleerd. Hij zegt tegen RTL Nieuws dat het systeem waarmee dat gebeurt, is geautomatiseerd. Volgens Van Mierlo wordt er wel direct actie ondernomen als het erop lijkt dat het misbruik nog aan de gang is.

  Volgens advocaat Richard Korver, die spreekt namens de Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers, roepen mensen noodgedwongen de hulp in van particuliere recherchebureaus. Hij wil dat het kabinet zorgt voor voldoende capaciteit bij de politie.

  Het OM is nog niet bereikbaar voor een reactie. Volgens RTL ziet het OM rechercheurs worstelen met het werk en leven er ook daar zorgen over de beperkte politiecapaciteit. Minister Grapperhaus heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.

  BEKIJK OOK

  Politiebond: recherche zwaar overbelast, Nederland wordt 'narcostaat'

  De hele dag kijken naar kinderporno, op zoek naar die ene aanwijzing

  130 kinderen uit misbruiksituatie gehaald na vondst kinderporno

  Deel dit artikel: 

   

  Gewijzigd op 2018-11-29 00:32:57
  handtekeningafbeelding