979 keer bekeken

EUROPOL en EUROPESE OPSPORING(S-DIENST) EN ARTIKELEN

 • vrijdag 03 december 2021 @ 09:20
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, EUROPOLACTIE TEGEN 'GELDEZELS', OOK HONDERDEN NEDERLANDERS daarbij aangehouden. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:16 • AANGEPAST GISTEREN, 19:14

  Honderden Nederlanders aangehouden in grote Europolactie tegen geldezels

  POLITIE

  In een internationale actie tegen zogeheten geldezels zijn in 27 landen, waaronder Nederland, in totaal 1803 mensen aangehouden. De arrestaties werden de afgelopen drie maanden gedaan, tijdens verschillende 'actiedagen', waarbij meerdere aanhoudingen tegelijkertijd worden verricht.

  Het precieze aantal aanhoudingen in Nederland is niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de politie spreekt van "vermoedelijk honderden arrestaties".

  De landelijke eenheid benadrukt dat de politieactie zich niet beperkt tot deze internationale actie. Zo zijn dit jaar alleen in de regio Rotterdam al zo'n tweehonderd geldezels aangehouden.

  Geldezels zijn mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen voor criminelen en daarvoor in ruil een vergoeding krijgen. De geldezels worden veelal geronseld door cybercriminelen, ziet het samenwerkingsverband van politie, justitie en de bancaire sector dat de fraudepraktijken bestrijdt.

  Consequenties groot

  De landelijke eenheid ziet dat voornamelijk jongeren als geldezel optreden. "Er zijn veel verdachten in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar, maar we zien soms ook minderjarige verdachten", vertelt een woordvoerder. De consequenties kunnen groot zijn: zo kan het lastiger zijn om in de toekomst een bankrekening te openen of een hypotheek te verkrijgen.

  De pakkans voor geldezels is vrij groot, doordat zij eenvoudig zijn op te sporen via hun bankrekening. "Door ons op hen te richten verstoren we het criminele proces en kunnen de daders die erachter zitten het geld moeilijker wegsluizen", zegt Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force.

  Het nieuws over de aanhoudingen komt naar buiten in het kader van de Europese actieweek tegen geldezels, die jaarlijks in samenwerking met de Europese politieorganisatie Europol wordt georganiseerd. Tijdens de week wordt onder meer op mbo's en hbo's gewaarschuwd voor de gevolgen van geldezelerij.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 27 oktober 2021 @ 09:22
  #10
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, EUROPOL en de VS ARRESTEREN 150 CRIMINELEN, DRUGS, GELD, etc. Ook 4 Nederlanders onder de verdachten. Een grote internationale samenwerking via het DARKNET OPSPORING tot stand gekomen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BUITENLAND •TECH • GISTEREN, 18:07

  150 drugs-arrestaties bij internationaal onderzoek darknet

  ANP

  Bij een grote internationale politieactie zijn 150 mensen gearresteerd en is beslag gelegd op miljoenen dollars in cash en virtuele valuta. Het onderzoek richtte zich op internationale drugshandel via het darkweb, hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie en Europol bekendgemaakt.

  Volgens de Amerikaanse aanklagers zijn de arrestanten verantwoordelijk voor tientallen duizenden illegale verkopen. 65 van hen werden in de VS gearresteerd, 47 in Duitsland, 24 in het Verenigd Koninkrijk, vier in Italië, vier in Nederland, drie in Frankrijk, twee in Zwitserland en één in Bulgarije. In Australië werden geen arrestaties verricht, daar zijn door de verdachten wel drugs verkocht, volgens justitie.

  Amfetamine, cocaïne, mdma

  Behalve 31,6 miljoen dollar (ruim 27 miljoen euro) werden ook 45 vuurwapens geconfisqueerd. Verder vonden de onderzoekers een enorme hoeveelheid illegale drugs zoals ruim 150 kg amfetamine, ruim 20 kg cocaïne en ruim 30 kg mdma. Ook zaten er namaakmedicijnen bij.

  Volgens justitie in Amerika runden sommige van de verkopers thuis laboratoria waar namaakmedicijnen werden gemaakt, die eruit zagen als officiële pijnstillers, maar waar fentanyl, methamfetamine (bekend als crystal meth) en andere drugs in zaten. Volgens een woordvoerder kopen sinds de coronapandemie meer mensen drugs via het darknet dan ervóór.

  Licht op het darkweb

  Het darkweb is een versleuteld deel van het internet dat alleen toegankelijk is met behulp van speciale programma's die de anonimiteit van de gebruiker garanderen. De bekendste daarvan is de Tor Browser.

  Volgens een woordvoerder van de Amerikaans justitie is het onderzoek nog niet afgerond en ze waarschuwde: "Er ís geen 'dark' internet, wij zullen alles aan het licht brengen."

  Trendbreuk

  Het KRO-NCRV-programma Pointer ontdekte dat het grootscheepse onderzoek op het darkweb gaande was, waarop Europol dat tegenover het programma bevestigde. Volgens een cybercrime-onderzoeker aan de TU Delft, markeert dit onderzoek een trendbreuk: "Waar eerder dit soort operaties zich richtten op het oppakken van beheerders van dit soort marktplaatsen en het in beslagnemen van de infrastructuur, zien we dat politiediensten zich nu hebben gericht op het arresteren van de topverkopers."

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 11 september 2021 @ 09:08
  #9

  Goedemorgen, INTERNATIONAAL GEZOCHT MAFFIAKOPSTUK IN DEN HAAG AANGEHOUDEN? Of een vergissing, de advocaat zegt dat het iemand anders is...??? Het zal gaan blijken. 

  AANVULLING: EN INDERDAAD, 'foutje bedankt'... Het is een Brtise F-1 fan voor de F-1 Zandvoort hier even...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:03 • AANGEPAST GISTEREN, 20:08

  Mogelijk maffiakopstuk opgepakt in Den Haag, advocaat spreekt van persoonsverwisseling

  Links Denaro in zijn jongere jaren, rechts een compositiefoto EPA

  In een restaurant in Den Haag is woensdag een man opgepakt die volgens het Openbaar Ministerie de beruchte voortvluchtige Siciliaanse maffiabaas Matteo Messina Denaro is. Dat meldt Het Parool. Maar de advocaat van de verdachte zegt dat er sprake is van een persoonsverwisseling: de arrestant zou een andere man zijn, uit Liverpool.

  De eigenaresse van restaurant Het Pleidooi in Den Haag vertelt in de krant dat een politiemacht met zeven auto's woensdagmiddag voor de zaak stopte. Drie mannen aan een tafeltje werden geblinddoekt door agenten met getrokken wapens afgevoerd.

  Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover de NOS dat er een man is aangehouden op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Volgens de krant was de 59-jarige Matteo Messina Denaro het doelwit van de actie. Hij wordt gezien als capo di tutti capi van de maffia op Sicilië, het kopstuk waar Italië al jaren naar op zoek is.

  Bloedbaden

  Denaro zit sinds 1993 ondergedoken. Hij zou betrokken zijn geweest bij de roemruchte moorden op de onderzoeksrechters Falcone en Borsellino op Sicilië begin jaren 90. Ook wordt hij gezocht voor bloedbaden die de cosa nostra in diezelfde periode aanrichtte in Rome, Florence en Milaan.

  De vraag is alleen of het Nederlandse OM inderdaad deze grote vis heeft weten te vangen. Advocaat Leon van Kleef, die de verdachte vertegenwoordigt, denkt in ieder geval van niet. Van Kleef zegt dat de arrestant compleet iemand anders is: de 54-jarige Mark L. uit Liverpool, die de raadsman jaren geleden leerde kennen bij een strafzaak waarin vrienden van L. terechtstonden.

  L. zou vanuit zijn woonplaats in Spanje naar Nederland zijn gekomen voor de grand prix op Zandvoort en tijdens een etentje met zijn zoon in het restaurant zijn aangehouden.

  Nachtmerrie

  Volgens advocaat Van Kleef is L. overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Hoe justitie tot deze persoonsverwisseling is gekomen is volgens hem onduidelijk. Tegen de NOS zegt Van Kleef dat er dna is afgenomen van zijn cliënt. Hij hoopt dat daar snel uit zal blijken dat het niet om de gezochte maffiabaas gaat. "Het is natuurlijk een nachtmerrie als dit je overkomt. Je zit een hapje te eten en je belandt in de EBI."

  Van Kleef is ervan overtuigd dat de aangehouden man niet de gezochte Italiaan is die zich een nieuwe identiteit als Engelsman heeft aangemeten. "Alles kan natuurlijk, maar ik durf er wel een flesje op in te zetten dat er sprake is van een vergissing."

  Het Openbaar Ministerie zegt dat er nog onderzoek wordt gedaan naar de identiteit van de verdachte.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-09-11 22:17:39
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 09 juni 2021 @ 00:41
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige artikel: POLITIE VERHEUGD INVALLLEN EN OOK HIER 49 AANHOUDINGEN MAAR ADVOCATEN NIET BLIJ DIRECT want is het wel juridisch rechtmatig gebeurd, is het niet gewoon UITLOKKING en zal het een juridische dwaling kunnen zijn? Maar:Recherchebaas Andy Kraag verzekert alvast dat alles binnen de regels valt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  POLITIE

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:26

  Politie trots, advocaten kritisch na 'ongekende klap' voor criminelen

  Operatie Trojan Shield, de internationale afluisteractie die vandaag bekend werd gemaakt, is volgens de politie opnieuw "een ongekende klap" voor criminelen over de hele wereld. Zestien landen werkten samen om criminelen om de tuin te leiden en hun berichtenverkeer in handen te krijgen.

  Bij het presenteren van de resultaten wrijft Andy Kraag, chef van de landelijke recherche, zich in de handen: "Dit is weer next level. Ons masterplan heeft zich perfect ontvouwen."

  Dat masterplan was een alternatief bieden voor de eerder opgedoekte communicatiediensten EncroChat en Sky ECC, waar tienduizenden criminelen gebruik van maakten. Een fuik opzetten, waar criminelen met open ogen in zouden lopen.

  "We wisten dat ze op zoek zouden gaan naar een nieuw communicatiemiddel", vertelt Kraag. "Op dat waterbedeffect hebben we geanticipeerd."

  De FBI ontwikkelde een eigen cryptocommunicatiedienst, ANOM, en bracht die op de markt. De telefoons werden actief aan de man gebracht bij criminelen om hen daarna te kunnen bespieden. "Dat werkte als een trein. Criminelen stapten massaal over en zo hadden we weer volledige controle over hen."

  Maffiosi en motorbendes

  Sinds oktober 2019 las en luisterde de politie mee met alle berichten en gesprekken. In totaal 27 miljoen stuks. Foto's en filmpjes gingen rond van drugslabs, wapens en pakken cocaïne verstopt tussen het fruit.

  Het leidde de afgelopen weken tot 800 arrestaties wereldwijd, waarvan 49 in Nederland. Hier werden 25 drugslabs en opslaglocaties gevonden. Politiediensten namen tonnen aan cocaïne en miljoenen aan contant geld in beslag.

  Onder de verdachten zouden zich Italiaanse maffiosi bevinden, leden van buitenlandse motorbendes en in Australië zelfs twee tv-bekendheden.

  In Nederland verspreidde de politie beelden van invallen in Geertruidenberg, Eindhoven en Overloon:

  0:36 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Invallen in Nederland na afluisteren telefoons

  "Vooral de productie van xtc en crystal meth hebben we op een presenteerblaadje gekregen", vertelt recherchechef Andy Kraag. De politie zag hoe de ene groep het inrichten van een drugslab besprak, terwijl de andere groep zich voorbereidde op het gewelddadig oplossen van een conflict. In levensbedreigende situaties is meteen ingegrepen.

  Kraag: "We weten exact wat er is gezegd, door wie, waar en wanneer. Er zitten een hoop opdrachtgevers en sleutelfiguren bij. Dit is cruciaal bewijs in opsporingsonderzoeken."

  Ik vind het vreemd dat er niet eerder een lampje is gaan branden bij de heren criminelen.

  Jan-Hein Kuijpers, advocaat

  De eerste zaak die voortkomt uit de recente arrestaties ligt al op het bureau van de Amsterdamse strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers. Een witwasverdenking, waar hij inhoudelijk nog niet over mag spreken. Zijn kantoor behandelt ook tientallen strafzaken die voortkomen uit eerder opgedoekte communicatienetwerken.

  "Nu is er anderhalf jaar lang meegeluisterd, dat is echt ongekend", zegt Kuijpers. "Ik vind het vreemd dat er niet eerder een lampje is gaan branden bij de heren criminelen." Hij vraagt zich af of de politie bewust partijen drugs ongemoeid heeft gelaten, om niet meteen door de mand te vallen.

  Kuijpers reageert, net als verschillende andere strafrechtadvocaten, kritisch op het feit dat de overheid zelf een berichtendienst heeft opgezet. In dit geval dus de FBI, in nauwe samenwerking met de Australische, Nederlandse en Zweedse politie.

  Volgens Kuijpers moet duidelijk worden welke opsporingshandelingen in Nederland zijn uitgevoerd. De rechter moet die dan kunnen toetsen. "De vraag is hoe ver de politie is gegaan. Als mensen onder druk zijn gezet om telefoons te kopen, is sprake van uitlokking."

  Steeds creatiever

  Advocaat Peter Plasman zegt tegen persbureau ANP dat de politie opsporingsmethoden steeds creatiever inzet. "Tot nu toe wordt het gebruik van cryptogesprekken in strafrechtelijke onderzoeken door de rechter goed gevonden. Ik ben wel benieuwd waar de grens gelegd gaat worden."

  Recherchebaas Andy Kraag verzekert alvast dat alles binnen de regels valt. "Er is geen enkele crimineel uitgelokt om criminele handelingen te verrichten. Wat ze zelf verkeerd hebben gedaan, is praten via een toestel van de politie."

  Volgens Kraag is de afluisteroperatie juridisch van te voren goed afgekaart. "De Amerikanen en de Australiërs hebben dit onder de juridische kaders van hun land gedaan en de zwaarste rechterlijke toetsing heeft daar ook op plaatsgevonden."

  Hij verwacht dat het aantal arrestaties de komende weken verder zal oplopen. En in de toekomst zullen ook andere communicatiemiddelen onderuit gehaald worden, waarschuwt Kraag. "Net als met schaken moet je meerdere zetten vooruit denken om te winnen. Wat onze volgende zet is, is het geheim van de smid. Maar dit is zeker niet onze laatste zet."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 08 juni 2021 @ 00:29
  #7

  Goedemorgen, EUROPOL w.o. ook NL EN ANDERE LANDEN, VS, LUISTERT CRIMINELEN AF VIA ZELFVERKOCHTE TELEFOONS, die door undercoveragenten o.a. aan de criminele organisaties waren geleverd. 'Niets is dus meer veilig'.... Tja....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Morgen licht Europol de actie toe op het hoofdkantoor in Den Haag OSEVENO / WIKIMEDIA COMMONS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 21:44

  Politie luisterde in talloze landen criminelen af via zelfverkochte telefoons

  De politie kon maandenlang in talloze landen criminele organisaties afluisteren en volgen, na een grote undercoveroperatie. Morgen geeft een internationaal team onder leiding van Europol tekst en uitleg over de politieactie, waarvan meerdere internationale media al details weten.

  Criminelen kochten zogenoemde 'cryptotelefoons' die niet zo goed versleuteld waren als ze hadden gehoopt; die apparaten werden namelijk geleverd door de politie zelf, via informanten en undercoveragenten, meldt De Telegraaf.

  Eerder wist de politie al verschillende versleutelde berichtendiensten te hacken zoals SkyECC en EncroChat, maar in dit geval had de politie zelf het beheer over het netwerk waarin de berichten werden gedeeld. De politie kon niet alleen meelezen, ook zouden rechercheurs hebben gezien waar de telefoons zich bevonden. Stemvervormers konden op afstand worden uitgeschakeld.

  Ook arrestaties in Nederland

  Politiediensten uit onder meer de Verenigde Staten, Australië, Zweden, Duitsland en Nederland werkten samen bij de actie. Vandaag leidde de operatie tot honderden arrestaties in verschillende landen, ook in Nederland. Er waren invallen, arrestaties en doorzoekingen in onder meer Noord-Brabant, Limburg en Rotterdam.

  Europol noemt de operatie "de meest geavanceerde poging tot nu toe om de activiteiten van criminelen in alle delen van de wereld te verstoren".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 07 februari 2020 @ 00:18
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, NA ONDERZOEK EUROPOL DRIE AANHOUDINGEN IN BREDA. I.v.m. een DRUGSSMOKKEL, crimineel Europees netwerk vanuit Albanie.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 19:00

  Drie aanhoudingen in onderzoek Europol naar drugssmokkel

  ANP

  De politie in Breda heeft drie mannen aangehouden in verband met een internationaal onderzoek naar een crimineel netwerk uit Albanië. Volgens Europol worden de mannen verdacht van drugssmokkel tussen Zuid-Europa en Amerika.

  Op verzoek van de Belgische politie werden vandaag op drie plekken doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn twee mannen van 29 en 31 jaar uit Breda en een man van 28 uit Etten-Leur opgepakt, schrijft Omroep Brabant. Op dat moment waren ook politieacties gaande in België, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

  Volgens Europol zijn vandaag in totaal 25 mensen aangehouden. De Europese politieorganisatie denkt met deze aanhoudingen het netwerk flink te raken. Ook de mogelijke leider van de bende zou in België zijn aangehouden.

  Zeecontainers

  Volgens Europol smokkelde de criminele organisatie met zeecontainers drugs naar België. Daarna werden de verdovende middelen verder in Europa verspreid door voertuigen met verborgen ruimtes.

  Daarnaast vermoedt Europol dat de organisatie hennepkwekerijen had in Spanje en Duitsland. De wiet werd daarna verspreid en verkocht in andere Europese landen.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van Omroep Brabant.

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 04 januari 2020 @ 00:19
  #5
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, HET FUGITIVE ACTIVE SEARCH TEAM (FastNL) pakt in Belgie ontsnapte gevangene op in Nijmegen. Een Europese samenwerking die steeds beter werkt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 17:37

  Ontsnapte gevangene opgepakt in Nijmegen

  In Nijmegen is een voortvluchtige gevangene opgepakt. De 38-jarige Nederlander ontsnapte vorige maand uit de gevangenis in Turnhout.

  Een speciaal politieteam dat zoekt naar Het Fugitive Active Search Team (FastNL)Het Fugitive Active Search Team (FastNL)viel deze middag een woning binnen. Het Fugitive Active Search Team (FastNL) had informatie gekregen van Belgische collega's. Ze vonden hem op de vliering van het huis, waar hij zich verstopt had, schrijft Omroep Gelderland.

  De man is in België veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor meerdere vermogensdelicten. Daarvan moet hij nog ruim vier jaar uitzitten.

  Samen met vier anderen ontsnapte hij twee weken geleden uit de gevangenis. Volgens Belgische media klommen ze tijdens een avondwandeling over een zes meter hoge muur. Drie van hen werden kort na de ontsnapping al opgepakt. Er is nog één man voortvluchtig.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  Omroep Gelderland.

  handtekeningafbeelding
 • zondag 24 maart 2019 @ 00:36
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, ZEER GOEDE SAMENWERKING TUSSEN EUROPESE POLITIEKORPSEN IN HET OPROLLEN VAN een grote illegale 'streamingsdienst'...

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Donderdag 24 maart 2019 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  NU.nl

  Europese politie-eenheden halen grote illegale streamingdienst offline

  Europese politie-eenheden halen grote illegale streamingdienst offline

  23 maart 2019 15:26 Laatste update: 8 uur geleden

  9  

  Politiekorpsen van onder meer Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hebben een netwerk opgerold van illegale aanbieders van videostreams. Dat meldt de Spaanse politie.

  De politie heeft veertien invallen gedaan, waarvan acht in Spanje, vier in Denemarken en twee in het Verenigd Koninkrijk. Vijf mensen zijn gearresteerd en worden verdacht van onder meer frauderen en witwassen.

  Bij het onderzoek werden elf datacenters gevonden, die samen over 66 servers beschikten. Het netwerk bood illegale streams aan van ruim achthonderd verschillende televisiekanalen.

  Afnemers kwamen uit meer dan dertig landen. Zij konden zich op verschillende pakketten abonneren voor prijzen die varieerden van 40 tot 460 euro per maand.

  De politie schat dat de mensen achter het netwerk er ruim 8 miljoen euro aan hebben verdiend. Daarvan zou 1,6 miljoen euro zijn witgewassen via bedrijven in het buitenland.

  Door: NU.nl  Beeld: Thinkstock

  9  reacties     

  Lees meer over:

  Internet 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 08 december 2018 @ 00:20
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEKORPSEN IN DE HELE EU MOGEN DATAGEGEVENS DIRECT UITWISSELEN. Zonder tussenkomst van b.v. Europol of de Openbaar Ministeries in de landen.

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Zaterdag 08 december 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie in EU mag digitaal bewijs opvragen bij andere lidstaten

  Politie in EU mag digitaal bewijs opvragen bij andere lidstaten

  07 december 2018 14:16 Laatste update: 6 uur geleden

  34

  Opsporingsautoriteiten in landen uit de Europese Unie mogen digitaal bewijsmateriaal in strafmateriaal rechtstreeks opvragen bij politiediensten in andere landen.

  Onder de nieuwe regels is geen tussenkomst van het Openbaar Ministerie in het betreffende land nodig, hebben de EU-ministers van Justitie vrijdag beslist.

  De maatregel is volgens voorstanders nodig om criminaliteit en terrorisme effectiever te kunnen bestrijden. Internetbedrijven worden verplicht om de opgevraagde data binnen tien dagen, of in spoedsituaties binnen zes uur, aan te leveren. Providers die niet meewerken kunnen een boete van 2 procent van de jaaromzet krijgen.

  Nederland, Duitsland en vijf andere landen stemden tegen het voorstel. Minister Ferd Grapperhaus pleitte voor een regeling waarbij Nederland op de hoogte wordt gesteld als bij een bedrijf in het land data worden opgevraagd, maar dat is onder de regels waar de ministers vrijdag mee instemden niet bindend.

  Voordat de wet definitief wordt, moet het Europees Parlement nog een standpunt innemen. Daarna moeten zij nog met de Europese Commissie onderhandelen over de definitieve tekst.

  Door: NU.nl  Beeld: Thinkstock

  34  reacties  

  Lees meer over:

  Internet  Europese Unie  Tech 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 28 augustus 2018 @ 00:26
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEOPSPORINGSDIENSTEN in de EU, het FASTNL-TEAM en hoe gaat dit in zijn werk. Eventueel ook ten aanzien van andere landen op de wereld, maar binnen de EU nu zeer goed geregeld. 

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  Vandaag

  Het FAST-team: zo gaat het in zijn werk.

  Daniëlle is teamleider bij FASTNL. 

  © EditieNL

  Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen in 1998, is opgepakt in Spanje. Hij werd gevonden met hulp van speciaal getrainde politiemensen: FASTNL. Hoe werkt zo'n groep mensen samen? Teamleider Daniëlle legt uit.

  Een speciaal opsporingsteam van de Nederlandse politie dat ook in Europees verband werkt: dat is in het kort de omschrijving van FASTNL. De afkorting staat voor Fugitive Active Search Teams, teams die actief op zoek zijn naar voortvluchtige mensen.

  Hand- en spandiensten

  "Enerzijds gaat het om TBS'ers die niet terugkomen van verlof", licht teamleider Daniëlle toe. "Anderzijds spoort FASTNL ontsnapte gedetineerden op of veroordeelden die nog meer dan driehonderd dagen gevangenisstraf uit moeten zitten."

  Ook andere 'onvindbare' mensen zoals Jos B. kunnen door FASTNL worden opgespoord, zegt teamleider Daniëlle. "Jos B. is een verdachte, niet een veroordeelde. Maar goed, we blijven natuurlijk politiemensen die ook hand- en spandiensten kunnen verrichten voor collega's."

   

  Eindelijk ingerekend

  Zie ook hier video in oorspronkelijke artikel

  De Spaanse politie heeft beelden vrijgegeven van de arrestatie van Jos B.

  Groot netwerk, korte lijntjes

  Momenteel is Nederland voorzitter van ENFAST, het European Network of Fugitive Active Search Teams. Door deze samenwerking kan kennis van en informatie over voortvluchtigen snel worden gedeeld met collega's in het buitenland.

  In de zaak Nicky Verstappen werd de hulp van FAST dan ook ingeroepen omdat ze over een uitgebreid netwerk beschikken. "We hebben een groot netwerk, zowel in Europa als wereldwijd. De lijntjes met onze collega's in andere landen zijn kort."

  Dat blijkt wel uit de arrestatie van Jos B. Op zaterdag had het team contact met de Spaanse collega's. Op basis van die contacten is de Spaanse politie gaan zoeken en werd de voortvluchtige Nederlander even boven Barcelona aangetroffen, houthakkend en wel.

  Hulp van collega's

  "Ons voordeel is dat we een Europees aanhoudingsbevel hebben", zegt Daniëlle. "We hebben dus geen rechtshulpverzoek nodig, dat zaken kan vertragen. Met één belletje naar onze Europese collega's mogen ze in de benen komen." Andersom werkt het ook zo, zegt ze. Als een Italiaanse maffiabaas zich hier schuilhoudt, kan FASTNL naar hem (of haar) op zoek voor de collega's in Italië.

  Voor de aanhouding van Jos B. hoefde FASTNL geen recherchewerk te doen: voor Nicky Verstappen was al een rechercheteam samengesteld. "Als het om een eigen zaak gaat doen we zelf het uitzoekwerk. Daar hoort zeker ook bij waar iemand zich schuil kan houden. Dat kan snel gaan, met hulp van collega's uit het buitenland, maar dan moeten zij er natuurlijk wel de noodzaak van inzien."

  Bekijk hier de video:

  Zie oorspronkelijke artikel...

  Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

  Meer op rtlnieuws.nl:

  EditieNL

  Gewijzigd op 2018-12-08 00:26:27
  handtekeningafbeelding