1229 keer bekeken

EUROPOL en EUROPESE OPSPORING(S-DIENST) EN ARTIKELEN

 • zondag 24 maart 2019 @ 00:36
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, ZEER GOEDE SAMENWERKING TUSSEN EUROPESE POLITIEKORPSEN IN HET OPROLLEN VAN een grote illegale 'streamingsdienst'...

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Donderdag 24 maart 2019 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  NU.nl

  Europese politie-eenheden halen grote illegale streamingdienst offline

  Europese politie-eenheden halen grote illegale streamingdienst offline

  23 maart 2019 15:26 Laatste update: 8 uur geleden

  9  

  Politiekorpsen van onder meer Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hebben een netwerk opgerold van illegale aanbieders van videostreams. Dat meldt de Spaanse politie.

  De politie heeft veertien invallen gedaan, waarvan acht in Spanje, vier in Denemarken en twee in het Verenigd Koninkrijk. Vijf mensen zijn gearresteerd en worden verdacht van onder meer frauderen en witwassen.

  Bij het onderzoek werden elf datacenters gevonden, die samen over 66 servers beschikten. Het netwerk bood illegale streams aan van ruim achthonderd verschillende televisiekanalen.

  Afnemers kwamen uit meer dan dertig landen. Zij konden zich op verschillende pakketten abonneren voor prijzen die varieerden van 40 tot 460 euro per maand.

  De politie schat dat de mensen achter het netwerk er ruim 8 miljoen euro aan hebben verdiend. Daarvan zou 1,6 miljoen euro zijn witgewassen via bedrijven in het buitenland.

  Door: NU.nl  Beeld: Thinkstock

  9  reacties     

  Lees meer over:

  Internet 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 08 december 2018 @ 00:20
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEKORPSEN IN DE HELE EU MOGEN DATAGEGEVENS DIRECT UITWISSELEN. Zonder tussenkomst van b.v. Europol of de Openbaar Ministeries in de landen.

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Zaterdag 08 december 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie in EU mag digitaal bewijs opvragen bij andere lidstaten

  Politie in EU mag digitaal bewijs opvragen bij andere lidstaten

  07 december 2018 14:16 Laatste update: 6 uur geleden

  34

  Opsporingsautoriteiten in landen uit de Europese Unie mogen digitaal bewijsmateriaal in strafmateriaal rechtstreeks opvragen bij politiediensten in andere landen.

  Onder de nieuwe regels is geen tussenkomst van het Openbaar Ministerie in het betreffende land nodig, hebben de EU-ministers van Justitie vrijdag beslist.

  De maatregel is volgens voorstanders nodig om criminaliteit en terrorisme effectiever te kunnen bestrijden. Internetbedrijven worden verplicht om de opgevraagde data binnen tien dagen, of in spoedsituaties binnen zes uur, aan te leveren. Providers die niet meewerken kunnen een boete van 2 procent van de jaaromzet krijgen.

  Nederland, Duitsland en vijf andere landen stemden tegen het voorstel. Minister Ferd Grapperhaus pleitte voor een regeling waarbij Nederland op de hoogte wordt gesteld als bij een bedrijf in het land data worden opgevraagd, maar dat is onder de regels waar de ministers vrijdag mee instemden niet bindend.

  Voordat de wet definitief wordt, moet het Europees Parlement nog een standpunt innemen. Daarna moeten zij nog met de Europese Commissie onderhandelen over de definitieve tekst.

  Door: NU.nl  Beeld: Thinkstock

  34  reacties  

  Lees meer over:

  Internet  Europese Unie  Tech 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 28 augustus 2018 @ 00:26
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEOPSPORINGSDIENSTEN in de EU, het FASTNL-TEAM en hoe gaat dit in zijn werk. Eventueel ook ten aanzien van andere landen op de wereld, maar binnen de EU nu zeer goed geregeld. 

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  Vandaag

  Het FAST-team: zo gaat het in zijn werk.

  Daniëlle is teamleider bij FASTNL. 

  © EditieNL

  Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen in 1998, is opgepakt in Spanje. Hij werd gevonden met hulp van speciaal getrainde politiemensen: FASTNL. Hoe werkt zo'n groep mensen samen? Teamleider Daniëlle legt uit.

  Een speciaal opsporingsteam van de Nederlandse politie dat ook in Europees verband werkt: dat is in het kort de omschrijving van FASTNL. De afkorting staat voor Fugitive Active Search Teams, teams die actief op zoek zijn naar voortvluchtige mensen.

  Hand- en spandiensten

  "Enerzijds gaat het om TBS'ers die niet terugkomen van verlof", licht teamleider Daniëlle toe. "Anderzijds spoort FASTNL ontsnapte gedetineerden op of veroordeelden die nog meer dan driehonderd dagen gevangenisstraf uit moeten zitten."

  Ook andere 'onvindbare' mensen zoals Jos B. kunnen door FASTNL worden opgespoord, zegt teamleider Daniëlle. "Jos B. is een verdachte, niet een veroordeelde. Maar goed, we blijven natuurlijk politiemensen die ook hand- en spandiensten kunnen verrichten voor collega's."

   

  Eindelijk ingerekend

  Zie ook hier video in oorspronkelijke artikel

  De Spaanse politie heeft beelden vrijgegeven van de arrestatie van Jos B.

  Groot netwerk, korte lijntjes

  Momenteel is Nederland voorzitter van ENFAST, het European Network of Fugitive Active Search Teams. Door deze samenwerking kan kennis van en informatie over voortvluchtigen snel worden gedeeld met collega's in het buitenland.

  In de zaak Nicky Verstappen werd de hulp van FAST dan ook ingeroepen omdat ze over een uitgebreid netwerk beschikken. "We hebben een groot netwerk, zowel in Europa als wereldwijd. De lijntjes met onze collega's in andere landen zijn kort."

  Dat blijkt wel uit de arrestatie van Jos B. Op zaterdag had het team contact met de Spaanse collega's. Op basis van die contacten is de Spaanse politie gaan zoeken en werd de voortvluchtige Nederlander even boven Barcelona aangetroffen, houthakkend en wel.

  Hulp van collega's

  "Ons voordeel is dat we een Europees aanhoudingsbevel hebben", zegt Daniëlle. "We hebben dus geen rechtshulpverzoek nodig, dat zaken kan vertragen. Met één belletje naar onze Europese collega's mogen ze in de benen komen." Andersom werkt het ook zo, zegt ze. Als een Italiaanse maffiabaas zich hier schuilhoudt, kan FASTNL naar hem (of haar) op zoek voor de collega's in Italië.

  Voor de aanhouding van Jos B. hoefde FASTNL geen recherchewerk te doen: voor Nicky Verstappen was al een rechercheteam samengesteld. "Als het om een eigen zaak gaat doen we zelf het uitzoekwerk. Daar hoort zeker ook bij waar iemand zich schuil kan houden. Dat kan snel gaan, met hulp van collega's uit het buitenland, maar dan moeten zij er natuurlijk wel de noodzaak van inzien."

  Bekijk hier de video:

  Zie oorspronkelijke artikel...

  Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

  Meer op rtlnieuws.nl:

  EditieNL

  Gewijzigd op 2018-12-08 00:26:27
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 05 april 2018 @ 01:06
  #1

  Goedemorgen, EUROPOL EN POLITIE DATABASE, Frankrijk grootste leverancier van gegevens daarvoor. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Frankrijk grootste leverancier van namen Europese politie-database

  GISTEREN, 17:35

  AANGEPAST GISTEREN, 20:29

  BUITENLAND

  ANP

  In een databestand dat Europese politiekorpsen kunnen gebruiken in de strijd tegen terrorisme, stonden het afgelopen jaar de namen van 134.000 mensen. Veruit de grootste leverancier van verdachten is Frankrijk met 78.619 namen, blijkt uit onderzoek van persbureau Associated Press.

  De Duitse parlementariër Andrej Hunko (Die Linke) is bezorgd over de database van Europol. Hij zegt dat Europese landen kennelijk verschillende criteria hanteren om te bepalen of iemand 'gevaarlijk' genoeg is om in de database te komen.

  Hunko wijst ook op het risico van misbruik van de lijst. Hij sluit niet uit dat Frankrijk via de database veel meer criminelen in de gaten wil (laten) houden dan alleen mensen die zijn geradicaliseerd of die op een andere manier een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid. Dat laatste is de gedachte achter de Europol-lijst.

  Het Bondsdaglid Hunko is ook bang dat in de jacht op terroristen privacyregels worden geschonden. Hij sluit niet uit dat de Fransen ook namen van familieleden, kennissen of buren van een verdachte in de database hebben gezet. Dat kan ertoe leiden dat die allemaal in het geheim worden gescreend of gevolgd als zij bijvoorbeeld elders in Europa op vakantie gaan.

  Vermissing en wapenhandel

  Er bestaat ook al jaren een algemene databank, het Schengen Informatie Systeem, die bestemd is voor politie en justitie. Dat bestand wordt geraadpleegd bij onder meer vermissingszaken, grensoverschrijdende autodiefstal of wapenhandel. Die Europese database werd vorig jaar zo'n 5 miljard keer geraadpleegd, zei de directeur tegen AP.

  De aparte Europol-database is opgezet om aanslagen te voorkomen en om terreurverdachten sneller te kunnen opsporen. Vooral sinds de aanslagen in Parijs en Brussel in 2015 en 2016 zoeken inlichtingendiensten en politiekorpsen gericht naar verdachten en potentiële terroristen.

  Opheldering gevraagd

  De Duitse parlementariër Hunko is het eens met het bestaan van de database, maar hij heeft opheldering gevraagd over de criteria die worden gebruikt en vooral over de Franse aanpak. Met bijna 80.000 namen 'met een vinkje' vult Frankrijk 60 procent van de database.

  Groot-Brittannië, met grofweg evenveel inwoners, heeft bijna 17.000 verdachten gespot. Duitsland, dat met 80 miljoen inwoners de grootste bevolking van Europa heeft, heeft maar iets meer dan 4000 namen in de database voor Europol.

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-05-15 08:59:15
  handtekeningafbeelding