706 keer bekeken

CIJFERS POLITIEMENSEN in de fout, jaarlijks

 • zondag 12 juli 2020 @ 01:17
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, RUIM 60 POLITIEMENSEN ONTSLAGEN in 2018 en 2019 nav 'lekken naar criminelen, vaak 'tegen betaling'? Dit is dan wel een vrij hoog aantal. En dit is wel 'over de top'... Politieonderzoek naar lekken gelekt

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 12:53 • AANGEPAST GISTEREN, 13:13

  Meer agenten ontslagen na het lekken van informatie

  ANP

  In 2018 en 2019 zijn in totaal 60 politiemedewerkers ontslagen omdat ze informatie hadden misbruikt of gelekt, bijvoorbeeld naar criminelen. In de twee jaren daarvoor waren dat er 34, blijkt uit politiecijfers die door RTL Nieuws zijn opgevraagd.

  De politie heeft geen eenduidige verklaring voor de forse stijging, maar zegt dat agenten makkelijker bij informatie kunnen dankzij technologische ontwikkelingen. Ook zegt de politie meer aandacht te hebben voor misbruik, waardoor er waarschijnlijk meer meldingen en onderzoeken worden gedaan.

  Voorzitter Struijs van de Nederlandse Politiebond is bezorgd. Hij stelt dat de bond steeds vaker melding krijgt van leden dat zij zijn benaderd door criminelen.

  De politie ontwikkelt al een tijd een systeem dat opmerkelijke zoekopdrachten door collega's in de politiesystemen signaleert.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 11 januari 2019 @ 00:15
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEONDERZOEK NAAR LEKKEN 'GELEKT'... Ja u leest het goed, moest ook even 2x kijken...ER wordt te laks mee omgegaan?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politieonderzoek naar lekken gelekt

  VANDAAG, 08:54

  AANGEPAST OM 09:49

  BINNENLAND

  Politiebureau (stockfoto) ANP

  Binnen de politie wordt onvoldoende onderzoek gedaan naar het lekken door politiemensen, en met ernstige gevallen wordt te laks omgegaan. Dat staat in het vertrouwelijke interne rapport 'Het lekken van vertrouwelijke politieinformatie: de aard en omvang van het fenomeen'. Ironisch genoeg is dat nu ook uitgelekt en in handen gekomen van De Telegraaf. Ook met de registratie van incidenten is het slecht gesteld, schrijft de krant.

  Het politieonderzoek keek naar de jaren 2015 en 2016 en werd ingesteld naar aanleiding van de zaak rond politiemol Mark M., die vorig jaar vijf jaar cel kreeg voor het lekken aan criminelen maar door een blunder van het OM vrijkwam. Er zijn in die periode 761 dossiers over lekken bij de politie en de marechaussee opgesteld. Op basis van een steekproef onder 161 van die dossiers concludeerde de Politieacademie dat er bij een derde van de zaken daadwerkelijk sprake was van lekken.

  In ruim twintig procent van de gevallen was sprake van een lek aan criminelen. In een klein aantal gevallen, nog geen 4 procent, was sprake van "grote operationele schade", wat betekent dat een opsporingszaak erdoor stukliep. Lekkende agenten halen vooral informatie uit systemen voor zichzelf, een kennis of een familielid. De krant noemt als voorbeelden het checken of een vriendje van een dochter in de haak is, of het uitzoeken voor een oud-collega waar iemand woont.

  "Het kleine aantal gevallen van lekken dat als zeer ernstig kan worden beschouwd zou een meer proactieve aanpak van de onderzoeken rechtvaardigen", citeert de krant ook uit het rapport. Het typische profiel van de lekkende agent vat de krant samen als een autochtone man tussen de 20 en 30 jaar, maximaal tien jaar in dienst.

  De Politieacademie zegt in een reactie tegen de NOS dat het rapport pas volgende maand uitkomt. De politie wil er tot die tijd niets over zeggen.

  Rijksrecherche en marechaussee het 'schoonst'

  Lekken worden bij de verschillende eenheden onderzocht door afdelingen Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK). De onderzoekers stellen volgens De Telegraaf dat het een puinhoop is bij het in kaart brengen van de dossiers. Dat komt doordat er verschillende softwaresystemen worden gebruikt door de VIK-afdelingen. Er werden schaduwadministraties bijgehouden, dossiers doken op bij de verkeerde afdeling, er waren dubbele dossiers en sommige waren leeg. Veel meldingen worden niet eens geregistreerd. In het rapport staat dat een en ander "kan duiden op capaciteitsgebrek bij de VIK-afdelingen".

  Bij de politie-eenheden Oost-Brabant en Noord-Holland werd naar verhouding het vaakst gelekt, bij de rijksrecherche en de marechaussee en de politieregio Noord-Nederland het minst. Wie verantwoordelijk was voor het lek wordt in bijna de helft van de gevallen niet achterhaald.

  Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, zegt in een reactie in het NOS Radio 1 Journaal dat politieinformatie "het nieuwe goud is". Hij vindt het onderzoek ook van belang om te achterhalen wat de afbreukrisico's zijn voor politiemensen.

  Struijs benadrukt verder dat agenten zich in sommige gevallen van geen kwaad bewust zijn. "Een politievrouw werd op de sportschool benaderd door haar beste vriendin. Die wilde een huis kopen en vroeg of ze eens wilde kijken of er geen zware criminelen naast haar zouden wonen. De politievrouw ziet vervolgens dat er een zware boef woont, het wordt gemeld bij de makelaar en ze komt zwaar in de problemen. Dat is natuurlijk grenzeloze naïviteit, maar ook dat komt voor."

  In 2017 kwam het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie met de resultaten naar integriteitsschendingen die verband hielden met de georganiseerde misdaad. In vijf jaar tijd gebeurde dat tachtig keer. De helft van de schendingen was bij de politie, de rest bij de douane, de marechaussee en de FIOD. Bij de politie heerst een gesloten cultuur waardoor het gevoelig ligt elkaar aan te spreken op gedrag, was een van de conclusies. Politiemensen met een niet-westerse achtergrond delen relatief vaak informatie met criminelen. Het WODC wijt dat aan het feit dat sommige etnische groepen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Ook zouden agenten met een migratieachtergrond een extra sterke band hebben met de eigen achterban, waardoor sprake is van "dubbele loyaliteit".

  Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond,

  BEKIJK OOK

  Politie doet te weinig tegen corruptie, misdaad zoekt zwakke plekken

  Politie na corruptieonderzoek: geen maatregelen tegen allochtone agenten

  OM verbetert administratie na blunder in zaak politiemol

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 15 juni 2018 @ 00:13
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE POLITIEMENSEN ONTSLAGEN IN ÉÉN WEEK in Oost-Nederland en beiden verdacht van misbruik vertrouwelijke politiegegevens? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie Oost-Nederland ontslaat tweede medewerker in week tijd

  VANDAAG, 11:40

  AANGEPAST OM 15:00

  BINNENLAND

  De politie Oost-Nederland heeft een medewerker ontslagen omdat hij bewust informatie verkeerd vastlegde in politiesystemen. Het is al de tweede medewerker van de politie Oost-Nederland in een week tijd die is ontslagen.

  In november stelde de politie een onderzoek in naar de man die nu is ontslagen. Uit dat onderzoek blijkt inderdaad dat de man informatie met opzet niet goed in de computersystemen verwerkte. "De conclusie is daarom dat er sprake was van ernstig plichtverzuim. Dit was voor de leiding reden om de medewerker te ontslaan", schrijft de politie in een verklaring.

  Hoe de zaak boven water kwam, is niet duidelijk. "Onderwerpen kunnen op verschillende manieren aan het licht komen", meldt een woordvoerder. "Dat kan zijn door meldingen van collega's of mensen buiten de politie. Ook kan het gedrag zijn opgevallen omdat wij tegenwoordig intensiever kijken naar afwijkend gedrag met betrekking tot onze politiesystemen."

  Puur toeval

  Maandag werd een andere medewerker ontslagen vanwege "grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag". De man was al voorwaardelijk ontslagen en ging tijdens zijn proeftijd van drie jaar weer de fout in. Hij raadpleegde politiesystemen voor privédoeleinden.

  De politie heeft in verband met de privacy de identiteit van de twee niet bekendgemaakt. Waarom de mannen misbruik maakten van de computersystemen is niet duidelijk.

  De woordvoerder meldt dat de twee zaken los van elkaar staan. "Het enige wat vergelijkbaar is aan deze zaken, is dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Inhoudelijk zijn het twee totaal verschillende zaken in een eenheid waar ongeveer 8000 mensen werken." Dat de twee mannen nu ontslagen zijn, is volgens de politie puur toeval. "Daar gaan in beide gevallen langer lopende onderzoeken aan vooraf."

  BEKIJK OOK

  Politiemedewerker verdacht van misbruik politie-informatie

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 11 juni 2018 @ 00:17
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, nu nog meer cijfers 5.800.OOO,- EURO (!) AAN SCHADEVERGEODINGEN OVER ZAKEN DIE MISGAAN BIJ DE POLITIE EN OPTREDEN ALS OVERHEID. Toch wel om over na te denken?

  Zie en lees verdre art.NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Filmpjes van politiegeweld: doen agenten hun werk of gaan ze te ver?

  GISTEREN, 11:26

  AANGEPAST GISTEREN, 16:03

  BINNENLAND

  NOS

  GESCHREVEN DOOR

  Mitchell van de Klundert en Anouk Kantelberg redacteuren NOS Online

  Eens in de zoveel tijd duikt er een filmpje op van politieagenten die geweld gebruiken. Meestal volgen de beelden ruwweg hetzelfde script: we zien een schokkerige video van een scène op straat, een hoop gevloek en geschreeuw en uiteindelijk krijgt er iemand een klap of duw van een agent.

  Voorbeelden waren er de laatste tijd genoeg. Neem de hardhandige arrestatie in het centrum van Rotterdam vorige maand of de uit de hand gelopen burenruzie in Dordrecht, waar de politie hard ingreep. Vorige week was er een filmpje waarin te zien is hoe een vrouw in Rotterdam zich bemoeit met een arrestatie. Ze wordt geduwd door een agent en er vallen vervolgens klappen.

  Bekijk hieronder het filmpje van de confrontatie in Rotterdam:

  Video afspelen

   02:08

  Klappen over en weer tussen agent en vrouw in Rotterdam

  De verontwaardiging over de filmpjes is vaak groot op social media en de vraag is dan: doen de agenten gewoon hun werk of gaan ze misschien te ver?

  De context mist

  Verschillende politieorganisaties zijn overtuigd van het eerste, zeggen ze tegen de NOS. Ook wijzen ze erop dat je, als je alleen naar de filmpjes kijkt, nooit het hele verhaal kent. De smartphone wordt er vaak pas bijgepakt als de situatie al uit de hand is gelopen en de toedracht is dan van horen zeggen.

  De beelden die online komen, zijn vaak geen weergave van het volledige incident, zegt politiewoordvoerder Lisette van Bale. De ontbrekende context wil de politie wel graag geven zegt ze, maar dat kan niet altijd, of het duurt een tijd. "We kijken naar de hele context van de situatie en praten met de agenten, ooggetuigen en eventuele slachtoffers. Zorgvuldigheid staat bij ons altijd voorop."

  Het filmen moet je in eerste instantie doen om bewijs te verzamelen van de interactie.

  Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete

  Je zou iedere interactie met de politie moeten filmen, nog voordat het uit de hand loopt, zegt Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete, een organisatie die geweld en etnisch profileren door de politie in kaart probeert te brengen. "Het filmen moet je in eerste instantie doen om bewijs te verzamelen van de interactie. Niet om een sensationeel filmpje te willen maken dat je zonder context op sociale media kan slingeren."

  Volgens Schalkwijk creëer je meer context door meerdere mensen tegelijk te laten filmen. Hij zegt dat videomateriaal tegenwoordig cruciaal is en wijst op de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. "In een persbericht verklaarde het OM dat hij in het politiebusje onwel was geworden. Daarna verscheen een filmpje van een omstander waaruit bleek dat hij bewusteloos in de ME-bus gehesen werd." De agenten werden veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk. Schalkwijk: "Je kan je afvragen wat er was gebeurd als het filmpje er niet was geweest."

  Filmen belemmert niet

  Of er nu wel of niet gefilmd wordt door omstanders, dat maakt voor de politie niet uit, zegt Van Bale. "De mogelijkheid dat omstanders filmbeelden maken van incidenten mag agenten niet belemmeren in hun werk en dat doet het ook niet. Er is bij de agenten heus wel het bewustzijn dat omstanders filmpjes en foto's kunnen maken, maar de collega's voeren gewoon het werk uit dat ze moeten doen."

  Anders optreden als je wordt gefilmd doe je niet, zegt zowel de politievakbond ACP als de Politieacademie. Volgens de organisaties zien agenten het filmen niet als een belemmering, maar hoort het simpelweg bij het werk. Agenten weten dat ze gefilmd kunnen worden en daar wordt in de opleiding aandacht aan besteed.

  Maar het draait bij de filmpjes natuurlijk om het geweld dat erin te zien is.

  Mensen schrikken iedere keer weer als ze worden geconfronteerd met geweld door politieagenten en daar moeten we als samenleving aan wennen, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer. "Dingen escaleren soms en agenten zijn nu eenmaal bevoegd om geweld te gebruiken om hun taak uit te voeren. Dat ziet er nooit leuk uit."

  142 disciplinaire onderzoeken

  Hoewel agenten dus bevoegd zijn om geweld te gebruiken, gaat het ook weleens mis. Volgens cijfers van de politie zijn er in 2017 142 disciplinaire onderzoeken geweest tegen agenten vanwege gebruik van geweld. Dat is ongeveer zo'n 1 procent van het totaal aantal keren dat de politie geweld gebruikt, met bijvoorbeeld een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen.

  Uit eerder door de NOS opgevraagde gegevens blijkt dat schadeclaims die bij de politie zijn ingediend relatief vaak te maken hebben met het gebruik van geweld door agenten. Tussen 2013 en halverwege 2017 werd hiervoor 497 keer in een claim ingediend. Alleen het binnenvallen van panden leverde meer claims op.

  Het aantal meldingen en schadebedrag gaan over de periode 2013 tot en met halverwege 2017NOS

  Onbekend is nog hoeveel aangiftes tegen agenten worden gedaan vanwege geweld. Disciplinaire onderzoeken hoeven namelijk niet per se het gevolg te zijn van een aangifte.

  Peije de Meij, dossierhouder geweld bij de Nationale Politie, denkt dat er weinig aangifte wordt gedaan. "Veel mensen doen geen aangifte, want ze hebben wel in de gaten dat ze zelf verkeerd bezig waren."

  Volgens Controle Alt Delete doen mensen juist om een andere reden geen aangifte. "We zien dat mensen geen klacht indienen tegen de politie omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat de klacht op een goede onafhankelijke manier wordt opgepakt", zegt Schalkwijk.

  Geweld moet worden gemeld

  Al het gebruikte geweld moeten agenten sowieso melden bij hun leidinggevende, zegt De Meij. Als dan blijkt dat het buitenproportioneel was, volgt in de meeste gevallen "een professioneel gesprek" met de agent. "Het Openbaar Ministerie stelt ook een onderzoek in waarmee we samen bekijken of de agent zijn vaardigheden goed heeft laten zien. We kijken heel kritisch en vegen niets onder het tapijt."

  Voor het OM maakt het daarbij niet uit of de agent in kwestie gefilmd is. "Of de betreffende aanhouding gefilmd is en viral gaat is niet van invloed op het onderzoek", legt een woordvoerder uit. "Wel maken dergelijke filmpjes deel uit van het onderzoek."

  Filmpjes waarin agenten hardhandig optreden, zullen nog vaker langskomen. Het hoort er intussen bij is de opvatting van de politie. "We keken in het begin erg op van de filmpjes", zegt De Meij. "Maar ze veranderen niets aan het politiewerk."

  BEKIJK OOK

  Meer onderzoeken naar integriteitsschendingen bij politie

  Hardhandige arrestaties en ingetrapte deuren: 2500 claims bij politie

  Politie treedt minder vaak hardhandig op

  Vorig jaar 25 keer per dag geweld tegen agent

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 15 mei 2018 @ 00:30
  #1

  Goedemorgen, DE JAARLIJKSE CIJFERS VAN POLITIEMENSEN die mogelijk in de fout zijn gegaan. Dat cijfer is toch wel vrij hoog? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, RTL Nieuws - 150 meer dan in 2016 - Bijna 1500 onderzoeken naar foute agenten - Twitter (bron)

  Meer onderzoeken naar integriteitsschendingen bij politie

  GISTEREN, 22:24

  AANGEPAST GISTEREN, 23:05

  BINNENLAND

  Een politie-actie in Amsterdam (archief) ANP

  De politie heeft vorig jaar 1509 onderzoeken gedaan naar de integriteit van politie-agenten. Dat zijn er 150 meer dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Misbruik van positie en geweld waren de meest voorkomende klachten.

  Wanneer zo'n klacht of een aangifte tegen een agent bij de politie binnenkomt, volgt altijd een oriënterend onderzoek. "Vaak kan na zo'n onderzoek worden geconcludeerd dat er niets aan de hand is, dat er geen grond is voor een klacht of melding", zegt een woordvoerder.

  "Maar als dat er wel is, volgt een disciplinair onderzoek en als het echt mis is een strafrechtelijk onderzoek. Naar aanleiding van één zaak kunnen dus meerdere onderzoeken zijn gestart, dat betekent dat het aantal van 1509 wel dubbelingen bevat."

  Misbruik van positie

  Vorig jaar werden er 548 disciplinaire onderzoeken gestart naar 608 mensen. Krachten over misbruik van positie kwamen het vaakst voor, gevolgd door klachten over geweld en over houding en gedrag. "Denk bij misbruik van positie aan agenten die vanuit hun functie denken dat ze zich iets meer kunnen permitteren", aldus de woordvoerder. Klachten over houding en gedrag gaan meestal over de manier waarop mensen op straat door agenten worden aangesproken.

  "Dat is soms heel subjectief, daarom zijn die oriënterende onderzoeken belangrijk". zegt de woordvoerder. "We proberen ook de partijen bij elkaar te brengen en vaak kan geconcludeerd worden dat het allemaal wel meevalt."

  Dat is niet bij alle zaken het geval, want vorig jaar werden 121 agenten ontslagen. Dat gebeurt alleen als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag.

  Hoop op de agenda

  Het voorkomen van integriteitsschendingen staat bij de politie hoog op de agenda. "Integriteit is heel belangrijk. Wie bij de politie gaat werken moet een eed afleggen en er is een beroepscode. Vertrouwen is belangrijk voor de organisatie", aldus de woordvoerder.

  De bevordering van integriteit is vooral gericht op de agenten op straat. "We proberen hen doorlopend bewust te maken van ingewikkelde situaties op hun werk. En we proberen de drempel om daar melding van te doen of hulp of steun bij te vragen zo laag mogelijk te houden."

  Ook is er een speciale theatervoorstelling ontwikkeld waarin dit soort situaties voorkomen. "Denk aan iemand die je op straat iets aanbiedt. We hopen dat daarmee dan de discussie op gang komt en dat het ook normaal wordt om elkaar aan te spreken. Of juist te vertellen wat je hebt meegemaakt en een ander te vragen hoe hij er mee om zou gaan."

  Deel dit artikel: 

   

  Gewijzigd op 2018-06-10 12:41:00
  handtekeningafbeelding