655 keer bekeken

TWEE AGENTEN, BURGER DOODGESCHOTEN BIJ AANSLAG IN LUIK

 • woensdag 20 juni 2018 @ 00:38
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, TWEE AGENTEN DIE GEWOND RAAKTEN, geraakt door 'eigen vuur' van de speciale eenheid. Betrokkenen stonden een heel stuk verder bij een afzetting. Een wonder dat er niet meer mensen, ook burgers bij gewond zijn geraakt?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Gewonde agenten aanslag Luik geraakt door politiekogels'

  GISTEREN, 22:15

  BUITENLAND

  Bij de aanslag op 29 mei kwamen twee agenten om en raakten er vier gewond REUTERS

  Twee van de agenten die eind vorige maand verwondingen opliepen bij de terroristische aanslag in Luik werden geraakt door politiekogels. Bronnen binnen de politie hebben dat gezegd tegen de Waalse omroep RTBF.

  De aanslag op 29 mei werd gepleegd door een geradicaliseerde moslim die op verlof was uit de gevangenis. Hij schoot twee politiemensen en een voorbijganger dood en kwam zelf om het leven in een vuurgevecht met de politie. Vier agenten raakten daarbij gewond.

  Afzetting

  Volgens de RTBF is gebleken dat zeker twee agenten niet geraakt zijn door de terrorist, maar door collega's. Het zou gaan om agenten die niet bij het vuurgevecht betrokken waren, maar op meer dan 100 meter afstand bij een afzetting stonden.

  Ook van een derde getroffen agent wordt vermoed dat een politiekogel de verwondingen heeft veroorzaakt. Dat wordt nog onderzocht.

  Schiettraining

  Het nieuws is voor de Waalse politievakbond SLFP aanleiding om alarm te slaan over de schiettraining bij de politie. Jaarlijks krijgen de agenten vier trainingssessies van vier uur. De bond vindt dat te weinig.

  BEKIJK OOK

  Cipier waarschuwde voor radicalisering schutter Luik

  Aanslag Luik was terroristische daad, zegt Belgische OM

  Aanslag op politie in Luik: wat weten we van de dader?

  Gevangene met verlof schiet twee agenten en voorbijganger dood in Luik

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 06 juni 2018 @ 00:46
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, AANGRIJPENDE UITVAART VERMOORDE POLITIEVROUWEN IN LUIK... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Uitvaart van agenten die werden vermoord bij aanslag Luik

  GISTEREN, 12:50

  AANGEPAST GISTEREN, 13:44

  BUITENLAND

  NOS

  In Luik is de uitvaart gaande van de twee agenten die vorige week op straat werden doodgeschoten. Veel agenten uit heel België zijn erbij.

  "Iedereen bij de politie is enorm getroffen dat twee mensen in het harnas zijn gestorven", zegt correspondent Sander van Hoorn vanuit Luik op NPO Radio 1. "Ze willen erbij zijn om de laatste eer te bewijzen."

  Volgens de VRT zijn meer dan 1000 agenten naar de uitvaart gekomen. Ook prins Laurent, premier Charles Michel en enkele ministers zijn erbij. Op de parkeerplaats buiten het crematorium was de dienst op een groot videoscherm te zien, behalve het moment dat de families afscheid namen.

  Tijdens de dienst zei de korpschef dat de agenten moedige vrouwen waren die door een laffe terreurdaad om het leven zijn gekomen. Ook riep de korpschef de politiek op om de veiligheid van agenten serieus te nemen.

  Een aanwezige agent zegt dat hij binnenkort oplossingen wil voor een zorgwekkend probleem:

  Video afspelen

   00:53

  'Vandaag is een dag om verdrietig te zijn, niet boos'

  "Agenten weten natuurlijk dat ze bij de uitoefening van hun vak om het leven kunnen komen", zegt Van Hoorn. "Maar dat iemand die zo is geradicaliseerd in de gevangenis vrij kan komen en zoiets kan doen; daar gaat het debat de komende tijd in België over."

  De twee agentes hebben postuum een hoge onderscheiding gekregen. De schoonmaakster die gegijzeld werd, krijgt die onderscheiding nog.

  De 22-jarige student die ook door de aanslagpleger werd doodgeschoten, is gisteren begraven.

  BEKIJK OOK

  Duizenden mensen lopen mee in witte mars na schietpartij Luik

  Aanslag op politie in Luik: wat weten we van de dader?

  Ooggetuigen Luik doen hun verhaal: 'Iedereen was bang'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 31 mei 2018 @ 00:21
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, LUIK... VERVOLG art. en ook vanavond in trein in Duitsland weer steekpartij, dader gedood door agente die gewond is geraakt alsmede een reiziger.... 

  Zie art. RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  30 mei 2018 10:13

  Agentes Soraya en Lucile doodgeschoten in Luik: 'Ze was net oma geworden'

  •  

  Agentes Soraya en Lucile doodgeschoten in Luik: 'Ze was net oma geworden'

  Soraya (links) en Lucile werden gisteren doodgeschoten in Luik. 

  © Facebook politie Luik

  Het korps van de twee politieagentes die gisteren werden doodgeschoten bij een aanslag in Luik, is in diepe rouw om het verlies van hun collega's. "Het waren fantastische vrouwen."

  Gistermorgen stak Benjamin H. twee vrouwelijke agenten van achter neer met een mes en greep daarna het vuurwapen van één van hen. Hij schoot beide agentes dood en vervolgens opende hij het vuur op een passagier in een voorbijrijdende auto, die ook overleed. De politie schoot H. daarna dood.

  Belgische politie schiet Benjamin H. neer

  Zie video in artikel

  De politie in Luik schakelt de dader uit. Vanaf de overkant filmt iemand de actie.

  H. verwondde ook nog vier andere agenten. Met hen gaat het naar omstandigheden goed, meldt de politie in Luik via Facebook. Het korps is in rouw en plaatste 'als eerbetoon aan de geweldige vrouwen, moeders en politieagentes die ze waren' een foto van de twee op Facebook.

  Net getrouwd en oma geworden

  Lucile (45) werkte sinds 1994 bij de politie. Ze was net getrouwd, en ook nog eens oma geworden schrijft Het Laatste Nieuws. "Een maand geleden stapte ze nog maar in het huwelijksbootje met haar partner, ook een collega van ons. Zij vormden al 14 jaar een koppel en waren net grootouders geworden, iets waar ze ontzettend fier op waren", zeggen collega's van de vrouw tegen de krant.

  Soraya zat sinds 2001 bij de politie en mocht pas sinds kort een dienstwapen dragen. Zij laat twee kinderen achter, die hun vader al eerder verloren. "Er zijn geen woorden die ons verdriet kunnen beschrijven dat wij voelen door het verlies van onze collega's."

  'Mijn zoon was perfect'

  Het derde slachtoffer is Cyril, een 22-jarige student die op het moment dat hij werd doodgeschoten, naast zijn moeder in de auto zat. Volgens Het Laatste Nieuws wilde de schutter de auto stelen om mee te vluchten, en schoot hij Cyril van dichtbij dood.

  Cyril deed de lerarenopleiding aan de hogeschool van Luik, en zou samen met zijn moeder onderweg zijn om zijn scriptie in te leveren, zegt zijn vader tegen de Franse zender BFM TV. Hij beschrijft zijn zoon als 'perfect'. "En als ik zeg perfect, dan meen ik dat ook. Hij dacht alleen maar aan studeren en ging nooit uit. Hij zou bijna afstuderen."

  In het stadhuis van Luik is een condoleanceregister voor Soraya, Lucile en Cyril geopend.

  Ooggetuigen in shock na schietpartij Luik

  Zie video in artikel

  De getuigen zochten zelf dekking: “Ze liggen op de grond, verdomme.”

  Meer op rtlnieuws.nl:

  RTL Nieuws

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 30 mei 2018 @ 00:30
  #1

  Goedemorgen, TWEE AGENTEN EN BURGER DOODGESCHOTEN in LUIK, VERMOEDELIJK  EEN TERRORISTISCHE ACTIE? Dat weten we nog niet maar de dader was wel op 'proefverlof'... Een onbegrijpelijke daad weer, eerst zijn de vrouwelijke agenten met een mes aangevallen en neergestoken, waarna hun wapens werden afgepakt. De dader is ook door de politie bij een vuurgevescht doodgeschoten.

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS, NOS-NIEUWS, Twitter (bronnen)

  29 mei 2018 13:34

  Ooggetuigen over schietpartij Luik: 'Het was waanzin'

  •  

  Ooggetuigen over schietpartij Luik: 'Het was waanzin'

  © AFP

  Een fatale schietpartij in Luik. Vanmorgen doodde een man daar twee agenten en een voorbijganger. De politie schoot de man vervolgens dood nadat hij een schoonmaakster had gegijzeld in een school. Ooggetuigen doen hun verhaal. "Er was paniek."

  "Ik zag een man, volledig in het zwart gekleed, met een rugzak en twee pistolen in zijn handen", zegt een ooggetuige tegen Sudpresse. "Hij trok heel rustig een vrouw uit een auto." Daarna liep de schutter weg, maar hij draaide zich uiteindelijk om en schoot opnieuw. 

  ZIE OOK: Dader Luik stak agenten neer met mes en pakte wapen af

  "Ik zag iemand op de grond vallen. Ik weet niet of ze dat deed om te schuilen of omdat ze geraakt was door een kogel." De ooggetuige zei te vrezen voor zijn leven. "Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het was waanzin."

  Een andere ooggetuige vertelt tegen Sudpresse hoe hij 'een jonge vent met twee revolvers' politieagenten onder vuur zag nemen. Daarna vluchtte de schutter. De ooggetuige hoorde veel lawaai en schreeuwende mensen. Ook zag hij hoe de dader zelf werd neergeschoten, 'ik hoorde wel twintig kogels.'

  'Gebouw niet verlaten'

  Rens Bellefontaine werkt in de straat waar de schietpartij was. Tegen VTM Nieuws vertelt hij wat meemaakte. "Er was paniek", vertelt hij over het moment dat hij geweerschoten hoorde. "We mochten niet meer aan het raam staan en moesten naar een andere ruimte, voor de veiligheid."

  De man en zijn collega's konden de schietpartij niet zien. De straat stond vol met agenten en speciale eenheden. "Er werd ons verteld dat er nog een schutter zou zijn, daarom mochten we het gebouw niet verlaten." 

  De eerste beelden van de schietpartij in Luik:

  Zie video in oorspronkelijke art.

  Drie mensen zijn omgekomen. De dader werd later gedood.

  RTL Nieuws

  9 mei 2018 15:50

  Ooggetuige schietpartij Luik: 'Ik ben echt in shock'

  • Zie video in oorspronkelijke artikel.

  Op klaarlichte dag zagen mensen in Luik hoe een man twee agenten doodde. Hij rende weg en schoot ook nog iemand in een auto dood. De getuigen zochten zelf dekking: "Ze liggen op de grond, verdomme."

  RTL Nieuws

  Aanslag op politie in Luik: wat weten we van de dader?

  GISTEREN, 16:30

  AANGEPAST GISTEREN, 23:02

  BUITENLAND

  AFP

  De dader van de schiet- en steekpartij in het centrum van Luik, waarbij vanochtend behalve de schutter zelf, twee agenten en een man van 22 om het leven kwamen en vier agenten gewond raakten, is de Belg Benjamin Herman. Hij komt uit het stadje Rochefort, in de Ardennen, waar hij in 1987 werd geboren.

  Herman zat een gevangenisstraf uit voor verschillende vergrijpen. Hij zou nog twee jaar vastzitten, maar was zich aan het voorbereiden op een vervroegde vrijlating. Daartoe had hij al dertien keer verlof gehad en dat was altijd probleemloos verlopen. Daarom was niet te voorzien dat het deze keer mis zou gaan, zei minister van Justitie Geens.

  Maar gisteren, toen hij acht uur buiten de gevangenis in Lantin mocht doorbrengen, keerde hij 's avonds niet terug. Er gold een opsporingsbevel tegen hem; mogelijk wilden de agenten die hij doodschoot hem controleren en liep de situatie uit de hand. De politie van Luik spreekt van een aanslag gericht "tegen de politie en de Belgische staat".

  Marginaal en extreem gewelddadig

  Overigens heeft Herman al langer een strafblad. Hij was een recidivist en zat sinds 2003 vrijwel onafgebroken in de gevangenis vanwege drugssmokkel, geweldpleging, diefstal en vandalisme. Zo overviel hij in 2008 samen met een broer een supermarkt in Marche-en-Famenne. De buit bedroeg 180 euro. Het tweetal ging ervandoor in een auto met gestolen nummerplaten. Herman en zijn broer waren op dat moment allebei verslaafd aan heroïne.

  Herman was belijdend moslim, maar berichten dat hij geradicaliseerd is, worden door de politie ontkend, al zou hij in de gevangenis wel contact hebben gehad met geradicaliseerde moslims. Medegevangenen omschrijven hem tegenover de Franstalige omroep RTBF als "een randfiguur en extreem gewelddadig". Herman had geen contact meer met zijn familie.

  Terroristische daad

  Het motief van de dader voor de schietpartij in Luik is niet duidelijk. Justitie onderzoekt of het om een terroristische daad gaat. Of H. op het moment dat hij de agenten doodschoot "Allahu akbar" heeft geroepen, zoals sommige Belgische media melden, is onduidelijk.

  "Hij heeft twee agentes in de rug aangevallen, hun wapens gestolen en zich verscholen in de school", zei Christian Beaupère, de korpschef van Luik. Herman vluchtte na de moord op de agentes een school in en gijzelde daar korte tijd een schoonmaakster.

  "Hij is de school niet verder binnengegaan, maar had duidelijk de bedoeling de politie aan te vallen, aldus Beaupère." Van de vier gewonde agenten is een er niet goed aan toe; een kogel heeft een slagader in zijn dijbeen geraakt.

  Agenten schoten Herman buiten de school dood:

  Video afspelen

   00:28

  De schutter in Luik wordt uitgeschakeld door agenten

  Ook wordt onderzocht of Herman achter de overval op een juwelier zat, afgelopen nacht in Rochefort. Nadien is een 30-jarige ex-gedetineerde door het hoofd geschoten in zijn woning in Marche-en-Famenne; of Herman daar ook mee te maken gehad wordt eveneens onderzocht.

  Het federaal parket maakt woensdagochtend meer bekend over de resultaten van het gerechtelijk onderzoek tot dan toe.

  BEKIJK OOK

  Ooggetuigen Luik doen hun verhaal: 'Iedereen was bang'

  Gevangene met verlof schiet twee agenten en voorbijganger dood in Luik

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding