265 keer bekeken

VERKEERSREGELS BIJ HULPVERLENINGSVOERTUIGEN

 • zondag 03 juni 2018 @ 00:51
  #1

  Goedemorgen, WAT DOET U ALS ER EEN HULPVERLENINGSVOERTUIG MET SIRENE EN ZWAAILICHTEN BIJ U IN DE BUURT RIJDT? We kennen deze regels amper, ja aan de kant gaan, en vrij baan geven, maar dan? Zie ook de quiz, voor uzelf indien? Toch goed dat hier eens aandacht aan wordt besteed.

  Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

  02 juni 2018 17:50

  Automobilist kent verkeersregels zwaailicht en sirene niet, hulpverleners eisen actie kabinet

  •  

  Automobilist kent verkeersregels zwaailicht en sirene niet, hulpverleners eisen actie kabinet

  Andere weggebruikers raken vaak in paniek als er een ambulance aankomt.

  Automobilisten hebben geen idee wat ze moeten doen als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met sirenes en zwaailichten. Dat leidt tot gevaarlijke situaties én hindert de hulpverlening. Organisaties van hulpverleners doen nu een oproep aan de overheid: maak het een verplicht onderdeel van het rijexamen én zorg voor een voorlichtingscampagne.

  De Nederlandse politiebond, de academie voor ambulancezorg, de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, brandweerlieden aangesloten bij FNV en het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen doen die oproep. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. 

  'Mensen rijden zo de berm in'

  Zie video in artukel zelf

  De verkeersregels bij naderende hulpdiensten blijken niet te blijven hangen.

  Vol op de rem

  De hulpverleners op ambulances, politie- en brandweerwagens maken het bijna dagelijks mee op de weg: automobilisten gaan vol op de rem staan, schieten opeens de berm in óf blijven juist stoïcijns doorrijden op dezelfde rijbaan.

  En dat terwijl politieauto's, brandweerwagens en ambulances voorrang hebben als ze met hoge spoed onderweg zijn en hun lichten en sirenes aan hebben.

  Tientallen ongelukken met hulpverleners

  Maar dat gebeurt lang niet altijd. En dan gaat het mis. Zo waren er in 2015 dertig ongelukken van automobilisten met deze voorrangsvoertuigen. De ongevallen vinden meestal plaats binnen de bebouwde kom (59 procent). En dan vooral op kruispunten (68 procent).

  Ken jij de regels? Doe hier de test om te weten of jij goed reageert.

  En dat moet anders, zegt Jan Struijs van de Nederlandse politiebond. "Mijn oproep is dat we een uitgebreide voorlichtingscampagne beginnen, voor de huidige weggebruikers en voor de nieuwe weggebruikers. Ik denk bij het CBR, bij het examen, ik denk ook bij Veilig Verkeer Nederland, politie, ambulances en brandweerwagens om dit weer onder de aandacht te brengen."

  Reageren op de snelweg

  Het is ook ingewikkeld. Een ambulance die bijvoorbeeld een spoedrit heeft, zal op de snelweg op de linkerrijbaan rijden. Andere verkeersgebruikers dienen dan op te schuiven naar rechts. Maar bij een file zal een ambulance over de vluchtstrook rijden. Tenzij dat een spitsstrook is. Dan zal een ambulance door het midden willen rijden. Dus dan moeten de automobilisten op de meest linkerbaan zo ver mogelijk naar links rijden en de automobilisten op de rechterbanen zo ver mogelijk naar rechts.

  Minister van Verkeer Cora van Nieuwenhuizen laat weten dat er in het oosten van het land een proef is met een voorlichtingscampagne voor weggebruikers. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de regels rond de voorrangsvoertuigen. Als die campagne succesvol is, wordt het mogelijk 'uitgerold' naar de rest van het land.

  Tips voor als er een ambulance, politie- of brandweerwagen aankomt

  1. Aan de kant op de rotonde: Rij je op een rotonde, blijf dan op die rotonde totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Vervolg daarna je weg zoals gepland.
  2. Laat een rijstrook vrij: Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
  3. Houd afstand van je voorganger: Houd afstand ten opzichte van je voorganger. Op die manier kun je ruimte maken voor het hulpverleningsvoertuig.
  4. Laat de vluchtstrook vrij: Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.
  5. Houd je aan de maximum snelheid: Houd je aan de maximum snelheid en vervolg je weg tot zich een mogelijkheid voordoet om ruimte te maken.

  Bron: anwb.nl

  RTL Nieuws

  2 juni 2018 19:26

  Quiz: wat doe jij bij een sirene of zwaailicht?

  Quiz: wat doe jij bij een sirene of zwaailicht?

  Mag je nou wel of niet door rood rijden als je een ambulance met zwaailichten in je binnenspiegel ziet? Veel Nederlanders weten niet precies hoe ze moeten reageren op sirenes of zwaailichten van hulpdiensten. Doe de quiz en check hoe goed jij de regels kent. Lees verder

  handtekeningafbeelding