370 keer bekeken

APARTE STRAFRECHTELIJKE STATUS bij geweldsaanwending?

 • zondag 17 juni 2018 @ 00:19
  #1

  Goedemorgen, de POLITIE (BONDEN) WILLEN EEN APARTE STRAFRECHTELIJKE REGELING indien er een geweldsaanwending, met name gebruik vuurwapen en een onderzoek daarna, wordt geinitieerd. Sommigen, met name strafrechtadvocaten maar ook de Raad voor de Rechtspraak hebben hier grote bezwaren tegen en noemen het symboolpolitiek

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie wil dat agenten niet meer worden vervolgd voor doodslag

  VANDAAG, 04:41

  AANGEPAST OM 14:17

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  GESCHREVEN DOOR

  Remco Andringa en Henrik-Willem Hofs

  De politie pleit voor betere bescherming van agenten die tijdens hun werk geweld hebben gebruikt. Ze zouden een aparte status in de wet moeten krijgen met een lagere maximumstraf.

  Daarmee steunt de politie een kabinetsplan, dat na de zomer in de Tweede Kamer wordt besproken. In 2016 diende toenmalig minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een voorstel in om agenten na een geweldsincident niet meer standaard als verdachte aan te merken.

  Aanleiding was de veroordeling van een agent in Limburg, die op een auto schoot en een passagier zwaar verwondde. Datzelfde jaar zorgde de hardhandige arrestatie van Mitch Henriquez in Den Haag voor veel onrust.

  Nu wordt een agent die betrokken is bij geweld met een dodelijke afloop volgens de politie vaak vervolgd voor doodslag, waar maximaal vijftien jaar gevangenisstraf op staat. Het kabinet wil dat voor agenten een nieuwe bepaling in de wet komt: het schenden van de ambtsinstructie. Daarop komt dan maximaal drie jaar cel te staan.

  Agenten zijn geen cowboys die 's ochtends verzinnen wie ze nu weer te grazen zullen nemen.

  Frank Paauw, korpschef Rotterdam

  Volgens Frank Paauw, politiechef in Rotterdam, betekent dat niet dat agenten makkelijker weg kunnen komen met geweld. "Alle onderzoeken die nu in gang worden gezet, blijven gewoon bestaan. Ook kan het Openbaar Ministerie nog steeds agenten vervolgen. Maar politiemensen moeten wel anders behandeld worden omdat ze gevraagd zijn om indien nodig geweld te gebruiken namens de samenleving."

  Paauw vindt het van belang dat er grondig onderzoek wordt gedaan naar incidenten waarbij slachtoffers zijn gevallen. Maar hij wijst er wel op dat de politie niet zomaar geweld gebruikt. "Agenten zijn geen cowboys die 's ochtends verzinnen wie ze nu weer te grazen zullen nemen." Volgens Paauw is er soms te weinig aandacht voor de positie van de politieman of -vrouw.

  Blauwe kamer

  De onderzoeken van de Rijksrecherche en de vervolging door het Openbaar Ministerie duren vaak te lang, vindt de politiechef. Ook kunnen nabestaanden nog om vervolging vragen via een artikel-12-procedure. Dat kan zelfs jaren na het incident nog. "Zo'n traject heeft grote impact op een agent die lange tijd in onzekerheid leeft. Daarnaast kan het ook zo zijn dat iemand geen hypotheek of een visum kan krijgen zolang het onderzoek niet is afgerond."

  Paauw is ook voorstander van een 'blauwe kamer', een gespecialiseerde rechtbank waar alle zaken rond politiegeweld worden behandeld. "Nu hebben redelijk gelijke zaken soms totaal verschillende uitkomsten", zegt hij.

  De cijfers

  De politie gebruikte vorig jaar ruim 12.000 keer geweld.

  De Rijksrecherche onderzocht 23 schietincidenten.

  Vorig jaar vielen drie doden en twintig gewonden door politiekogels.

  Zo'n vijf keer per jaar worden agenten vervolgd vanwege geweld.

  Advocaat Richard Korver, die onder meer nabestaanden bijstaat in de zaak van Mitch Henriquez, vindt dat een verkeerd signaal uitgaat van een lagere maximumstraf voor agenten.

  "We hebben de afgelopen jaren zaken gezien waarbij agenten echt over de schreef zijn gegaan", zegt hij. "Zij zouden juist méér straf moeten krijgen dan gewone burgers in plaats van minder, omdat ze een voorbeeldfunctie hebben. De politie is belast met het uitoefenen van geweld en dan mag je extra zorgvuldigheid verwachten."

  Korver is bang dat lagere straffen leiden tot meer geweld door de politie. "Ik denk dat we er heel blij mee moeten zijn dat in ons land niet snel naar het vuurwapen wordt gegrepen. Dat kan anders worden als je maximaal drie jaar kunt krijgen in plaats van vijftien."

  Beter opleiden

  In plaats van de wet te veranderen, zouden agenten beter opgeleid moeten worden, zegt Korver. "De politie klaagt bijvoorbeeld steen en been dat agenten niet goed toegerust zijn op het aanhouden van verwarde personen. Dan moet je ze niet tegemoet komen met lagere straffen, maar beter opleiden."

  Strafrechtadvocaat Maarten de Klerk is ook kritisch. Hij spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een oplossing voor een probleem dat er niet is. Volgens hem hebben agenten al een aparte status, omdat ze met speciale bevoegdheden opereren onder moeilijke omstandigheden. Als een agent verdachte is, krijgt hij extra gespecialiseerde advocaten om hem bij te staan. En rechters oordelen al "heel genuanceerd" over incidenten waar politiemensen bij betrokken zijn.

  De Raad voor de Rechtspraak, de overkoepelende organisatie van rechters, noemde het wetsvoorstel eerder vooral symboolpolitiek.

  BEKIJK OOK

  'Wetsvoorstel Van der Steur is symbolisch en werkt averechts'

  Van der Steur: geweld maakt agent niet meteen verdacht

  Deel dit artikel: 

  'Ik ben niet bij de politie gegaan om iemand van het leven te beroven'

  GISTEREN, 14:04

  AANGEPAST GISTEREN, 14:32

  BINNENLAND

  ANP / NOS

  GESCHREVEN DOOR

  Remco Andringa en Henrik-Willem Hofs

  Mark is nog maar een paar jaar agent als hij te maken krijgt met een ernstig schietincident. Een man overlijdt nadat hij geraakt werd door een kogel uit Marks dienstwapen. Wat volgt is tweeënhalf jaar onrust, onzekerheid, angst en frustratie, zoals hij het zelf omschrijft. Mark wil zijn echte naam niet bekendmaken, omdat hij nog steeds vreest voor represailles van de familie van het slachtoffer.

  "Mijn leven stond op z'n kop", vertelt hij. "Los van alle onderzoeken die volgen raakt zo'n incident ook je privéleven. Zeker toen er allerlei bedreigingen werden geuit op sociale media. Ik wilde het verhaal rechtzetten maar kon en mocht niet zelf reageren op de aantijgingen."

  De bedreigingen zijn zo ernstig dat hij zelfs genoodzaakt is om te verhuizen. Hij wil een huis kopen. Maar de bank wil hem geen hypotheek verstrekken zolang het onderzoek naar het schietincident loopt.

  'Agenten niet meer vervolgen voor doodslag'

  De politie pleit vandaag voor betere bescherming van agenten die tijdens hun werk geweld hebben gebruikt. Agenten moeten een aparte status krijgen in de wet met een lagere maximumstraf.

  Uiteindelijk wordt Mark vervolgd en moet hij voor de rechter verschijnen. Volgens de advocaat van de nabestaanden heeft hij zich schuldig gemaakt aan doodslag. Dat kan Mark nog altijd moeilijk verkroppen. "Ik ben niet bij de politie gegaan om iemand pijn te doen of iemand van het leven te beroven. Ik was genoodzaakt om te handelen. In deze zaak zijn er alleen maar verliezers."

  Uiteindelijk wordt Mark ontslagen van alle rechtsvervolging, wat betekent dat hij niet strafbaar was toen hij schoot. Aan de ene kant een opluchting omdat hij geen straf krijgt, maar vrijspraak is het niet. Hij krijgt een strafblad waarin staat dat hij ooit vervolgd is voor doodslag.

  En dat heeft flinke consequenties. "Ik wilde naar familie in Amerika maar ik kreeg geen visum vanwege mijn strafblad. En als ik een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig heb dan kan dat ook niet. In de wet staat dat je daar dertig jaar lang geen aanspraak op kunt maken." Zo'n verklaring is nodig om leraar te worden of bijvoorbeeld trainer van een sportclub. Dat is dus voor Mark niet mogelijk.

  Het incident heeft zijn leven blijvend veranderd. Hij werkt nog met veel plezier bij de politie. Maar hij is wel groot voorstander van het wetsvoorstel om de juridische status van een politieagent te veranderen. Daarnaast zou hij graag zien dat de afhandeling van dit soort zaken een stuk sneller zou gaan. "Vooral dat het zo lang duurde maakte het allemaal ondraaglijk."

  BEKIJK OOK

  Politie wil dat agenten niet meer worden vervolgd voor doodslag

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding