282 keer bekeken

NASLEEP TREINKAPINGEN DESTIJDS

 • zondag 22 juli 2018 @ 00:59
  #1

  Goedemorgen, in NASLEEP NOG STEEDS OVER DE AFHANDELING VAN DE MOLUKSE TREINKAPINGEN DESTIJDS een aantal artikelen voor u.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Van Agt wil graag getuigen over De Punt: ik hoop bijna dat ik word opgeroepen

  WOENSDAG, 21:25

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  Oud-premier Van Agt wil voor de rechter getuigen over de treinkaping bij De Punt in 1977, als hij daarvoor wordt opgeroepen. Dat zei hij in een gesprek met Tijs van den Brink in het NPO-Radio 1-programma Dit is de dag. Van Agt gaf als minister van Justitie de opdracht tot de beëindiging van de gijzeling, waarbij acht mensen omkwamen.

  Advocaat Liesbeth Zegveld, die de familie van de gedode Molukse kapers bijstaat, wil oud-generaal Henk van den Breemen en Van Agt als getuigen oproepen. Volgens haar heeft Van Agt tegen de mariniers gezegd dat de kapers de bevrijdingsactie niet mochten overleven.

  "U zou de opdracht hebben gegeven: schiet ze allemaal maar neer, klopt dat?", vroeg Van den Brink aan Van Agt. "Nee natuurlijk niet. Als u niet zo'n aardige man was, zou ik u een draai om de oren geven", reageert hij.

  Van Agt noemt het verbijsterend, dat hij samen met andere kabinetsleden in staat zou zijn om zo'n bevel te geven. "Ik ervaar de vraag bijna als beledigend. Het idee dat we tot zulke besluiten zouden kunnen komen."

  De oud-premier zegt dat hij graag zal getuigen als het zover komt. "Ik zou graag komen, ik hoop bijna dat ik word opgeroepen. Dan zal ik vertellen hoe de waarheid is. Dan vertel ik hoe het echt is geweest."

  De met kogels doorzeefde trein waarin de kapers de dood vondenANP

  Op 11 juni 1977 maakten scherpschutters een einde aan de kaping. Zes Molukse gijzelnemers en twee gijzelaars kwamen daarbij om. Jarenlang is er discussie geweest over de toedracht van de beëindiging van de treinkaping. Uiteindelijk klaagden nabestaanden van de gedode Molukkers de Staat aan omdat de kapers van dichtbij zouden zijn geëxecuteerd.

  De zaak loopt nog steeds. Volgende week woensdag beslist de rechter of er meer informatie nodig is, en er mogelijk nieuwe getuigen opgeroepen moeten worden. De advocaten van de Staat (landsadvocaten) hopen dat de rechtbank een eindvonnis uitspreekt om de slepende zaak definitief tot een einde te brengen.

  Deel dit artikel: 

  Oud-marinier Bovensmilde klaagt advocaat Zegveld aan

  GISTEREN, 11:19

  AANGEPAST GISTEREN, 12:30

  BINNENLAND

  Advocaat Zegveld staat de nabestaanden van de Molukse kapers bij ANP

  Een oud-marinier die in 1977 betrokken was bij het beëindigen van de gijzelingen door Molukkers in Drenthe gaat advocaat Zegveld aanklagen wegens smaad en laster. Jannes de Jong zegt dat in De Telegraaf.

  De Jong was in 1977 betrokken bij de bevrijding van de basisschool in Bovensmilde. Die gijzeling was tegelijkertijd met de treinkaping bij De Punt, die eindigde met een beschieting en daarna een bestorming door mariniers. Twee gijzelaars en zes kapers kwamen daarbij om het leven.

  Advocaat Liesbeth Zegveld staat de nabestaanden van de Molukse treinkapers bij in een civiele procedure. Zij zeggen dat bij de bevrijding van de trein onnodig veel geweld is gebruikt en eisen een schadevergoeding.

  Omgekeerde wereld

  Volgens marinier De Jong is dat de omgekeerde wereld. "Hoe haal je het in je hoofd", zegt hij in de krant. De Molukkers waren in zijn ogen daders, geen slachtoffers. Hij noemt het "walgelijk" dat Zegveld zegt dat de mariniers de kapers hebben gedood in opdracht van de regering.

  De oud-marinier vindt dat er een een eind moet komen aan "de stroom van bagger". Daarom doet hij maandag aangifte.

  In een reactie zegt advocaat Zegveld dat de civiele rechtszaak die nu loopt gericht is tegen de Staat en niet tegen individuele mariniers. Volgens haar is er onduidelijkheid over de instructies die de mariniers destijds meekregen. Haar gaat het erom duidelijk te krijgen of ze de opdracht kregen om de kapers te doden of niet.

  BEKIJK OOK

  Nieuwe getuigen: Molukse kapers De Punt mochten het niet overleven

  Van Agt wil graag getuigen over De Punt: ik hoop bijna dat ik word opgeroepen

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding