727 keer bekeken

POLITIECHEFS IN OPSPRAAK, OVER DE INTEGRITEITSSCHREEF

 • zondag 18 april 2021 @ 07:36
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, ONTSLAGEN POLITIECOMMISSARIS KRIJGT uiteindelijk 3 maanden VOORWAARDELIJK EN TAAKSTRAF VAN 240 UUR.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 14:22

  Taakstraf voor oud-politiechef Ad Smit, die familieleden en collega's fêteerde

  De voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit (68) hoeft niet de cel in voor het trakteren van zijn familieleden op kosten van de politie. De rechtbank van Amsterdam legde hem wel een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur op.

  Smit gaf tussen 2009 en 2014 voor duizenden euro's aan etentjes in dure restaurants, kaartjes voor voetbalwedstrijden en concerten aan collega's en familieleden.

  De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat Smit negen maanden de cel in ging en een schadevergoeding van 50.000 euro zou betalen.

  De rechter legde hem geen celstraf op omdat er toentertijd weinig regels voor het zogenoemde representatiebudget waren waaruit Smit de traktaties betaalde. Het trakteren van collega's was daarom niet strafbaar.

  Het fêteren van familieleden is volgens de rechter wel strafbaar, schrijft AT5. Daarom krijgt Smit een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf opgelegd en moet hij een schadevergoeding van 2000 euro betalen aan de Nationale Politie.

  'Aanzien politie beschadigd'

  De rechtbank rekent het Smit aan dat hij het aanzien en de integriteit van politie heeft beschadigd. "Zijn handelen heeft grote maatschappelijke impact omdat dit het vertrouwen van het publiek in de politie in het algemeen raakt", staat in het oordeel.

  De rechtbank hield bij het oordeel onder meer rekening met het feit dat de oud-politiechef lang moest wachten op het proces. Ook was niet precies te achterhalen welke wedstrijden, concerten en diners waren bezocht door collega's en welke door familieleden.

  'Paste binnen de cultuur'

  Smit zei op een eerdere zitting dat hij niets verkeerd heeft gedaan en dat alles paste binnen de cultuur van de Amsterdamse politie op dat moment.

  In 2018 werd hij drie maanden voor zijn pensioen oneervol ontslagen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  EN: 

  Goedemorgen, ONTSLAGEN POLITIECOMMISSARIS KRIJGT EIS VAN 9 MAANDEN te horen voor het verstrekken van AJAX-toeganskaarten en etentjes aan collega's of familieleden....

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:28

  Negen maanden cel geëist tegen oud-politiechef die Ajaxkaarten en etentjes weggaf

   ANP

  Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden celstraf geëist tegen de voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. Hij wordt verdacht van verduistering en valsheid in geschrifte tussen 2009 en 2014.

  Het OM verdenkt hem ervan dat hij jarenlang op kosten van de politie onder meer seizoenkaarten voor Ajax, etentjes en concertkaarten aan vrienden en familie gaf. Daarmee was volgens het OM een bedrag van 50.000 euro gemoeid. De politie eist dat geld terug.

  'Ticketmachine'

  "Uit het onderzoek is gebleken dat de voormalig politiecommissaris jarenlang als een ticketmachine kaartjes voor van alles en nog wat regelde voor vele collega's, familie en vrienden", zeiden de officieren in het requisitoir. "Iedereen leek het te weten, als je naar een concert wilde gaan, dan mailde je verdachte."

  Hij had vaak ook toegangskaarten voor de Ziggo Dome en de Amsterdam Arena. Dat ging dan vaak om vip-tickets die alleen via Ziggo Dome gekocht konden worden. Volgens Smit gaf hij privécontacten alleen kaarten die hij niet kwijt kon aan collega's of andere zakelijke relaties. De diners vonden plaats in een restaurant in de Arena en in het Okurahotel in Amsterdam.

  Oneervol ontslag

  Smit zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan en dat alles paste binnen de cultuur van de Amsterdamse politie op dat moment. Eerder zei hij al dat hij het slachtoffer is van jaloezie. "Ze proberen me kapot te maken omdat ik al die jaren uitstekende resultaten behaalde in mijn district." In 2018 werd hij drie maanden voor zijn pensioen oneervol ontslagen.

  Het OM verwijt hem dat hij zich niet integer heeft opgesteld. "Zijn positie als districtschef en daarmee het zijn van een boegbeeld voor de collega's en de stad Amsterdam, brengt met zich mee dat hij zich integer dient te gedragen, extra zorgvuldig moet zijn en zich verre moet houden van gedragingen die een smet op de politie kunnen werpen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-04-18 07:37:09
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 02 november 2018 @ 00:26
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, desondanks AALBERSBERG OOK WORDT GENOEMD IN HET INTEGRI-TEITSSCHANDAAL BIJ DE AMSTERDAMSE POLITIE - zie eerdere berichten - wordt hij benoemd tot Coordinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid. Of wellicht weggepromoveerd, we zullen daarover geen mededelingen krijgen.

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Vrijdag 02 november 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'Korpschef Amsterdam nieuwe coördinator terrorismebestrijding'

  'Korpschef Amsterdam nieuwe coördinator terrorismebestrijding'

  01 november 2018 20:56 Laatste update: een uur geleden

  Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg van de Amsterdamse politie wordt de nieuwe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), bevestigen Haagse bronnen na een bericht van NRC donderdagavond.

  Hij is de opvolger van Dick Schoof, die naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vertrokken is.

  De ministerraad moet nog wel akkoord gaan met de voordracht van Aalbersberg door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Volgens NRC heeft Aalbersberg weinig concurrentie in de strijd om de functie.

  Aalbersberg is sinds 2011 korpschef in Amsterdam en maakte voornamelijk carrière binnen de politie. Zo hielp hij bij de bestrijding van georganiseerde misdaad en was hij bestuurder bij Interpol.

  In 2014 gaf Aalbersberg leiding aan een missie naar Oekraïne om stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de MH17-ramp te zoeken en terug te brengen naar Nederland.

  NCTV verantwoordelijk voor verminderen terrorismedreiging

  De NCTV heeft als taak onder meer het risico op terroristische aanslagen in Nederland zo klein mogelijk te maken. De organisatie houdt zich ook bezig met onder meer cybersecurity en crisisbeheersing. 

  De NCTV moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat politie, justitie, veiligheidsdiensten en andere instanties die zich bezighouden met terrorismebestrijding, goed samenwerken en onderling informatie uitwisselen.

  Vier keer per jaar publiceert de NCTV het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, waarin wordt geanalyseerd hoe groot de kans op een aanslag in of tegen Nederland is.

  Schoof werd in juli door het kabinet voorgedragen als de nieuwe directeur van de AIVD en begon per 1 november bij de AIVD.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: ANP/NU.nl | Beeld: ANP

  4 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek NCTV

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 25 september 2018 @ 00:19
  #3
  reactie op (#2) Gotspe

  Goedemorgen, NOG EENS 5 HOGE POLITIEFUNCTIONARISSEN GESTRAFT VOOR AANNEMEN EN KOPEN KAARTJES ZIGGO-DOME OF AMSTERDAM-ARENA (nu Johan Cruyff Arena). De namen van drie van hen waren al bekend en 1 commissaris reeds ontslagen. De andere 5 namen worden om privacyredenen niet bekend gemaakt. Nu hebben we echter geen inzicht in die namen en wie nog meer, hoewel het binnen het korps wel bekend zal zijn of worden. Ook of de huidige hoofdcommissaris daarbij is, hij werd ook genoemd. Zie vorige forumartikel.

  Zie en lees verder art. van AT-5 NIEUWS Twitter (bron)

  Politie straft acht medewerkers in kaartjesaffaire: 'Een pijnlijke kwestie'

  maandag 24 september 2018  |  15:52

   Deel

   Acht medewerkers van de politie hebben een disciplinaire maatregel gekregen omdat ze zich hebben laten fêteren door de ontslagen politiecommissaris Ad Smit. Dat meldt de politie, die niet kwijt wil om wat voor maatregelen het gaat. De medewerkers namen onterecht kaartjes aan voor concerten, voetbalwedstrijden en andere evenementen.

   Smit was jarenlang de hoogste politieman in Oost, maar werd eerder dit jaar oneervol ontslagen wegens verduistering van politiegeld. Hij kocht tussen 2009 en 2015 honderden kaartjes voor evenementen op kosten van de politie of nam ze aan van organisatoren.

   Hij gebruikte de kaartjes zelf of gaf ze weg aan familie, kennissen en collega's. Sommige medewerkers die de kaarten aannamen, hebben daarmee de geschenkenregeling van de politie overtreden. Dat bleek uit onderzoek van de politie zelf. 

   Lees ook: Politie wil Leen Schaap en andere vooraanstaande functionarissen straffen

   Acht straffen
   Aanvankelijk wilde de politie elf medewerkers straffen, onder wie brandweercommissaris Leen Schaap die voorheen werkzaam was voor de politie. Uiteindelijk hebben nu acht medewerkers een maatregel opgelegd gekregen. De brandweer wil niet zeggen of Schaap een van hen is.  

   De politie straft de medewerkers met een hogere functie zwaarder dan degenen die met een lagere functie. 'Binnen de politie wordt van iedereen integer gedrag verwacht, maar op leidinggevenden rust een extra zware verantwoordelijkheid', zegt korpschef Erik Akerboom. 'Zij moeten letten op de integriteit van anderen.'

   Lees ook: 'Strafontslag politiecommissaris Ad Smit wegens verduistering'

   'Geen bewust misbruik'
   Sommige politiemensen wisten niet dat Smit de kaarten kocht met politiegeld, gaven ze aan in het onderzoek. Korpschef Akerboom zegt dat ze daarom niet bewust misbruik hebben gemaakt van politiegeld. 'Ze gingen er immers vanuit dat het ging om gratis kaarten.'

   Toch vindt Akerboom dat de medewerkers de kaarten niet hadden moeten aannemen. 'Je krijgt niet zomaar iets cadeau, zeker niet als je van de politie bent. Om elke schijn van beïnvloeding te voorkomen, hebben wij een heldere geschenkenregeling. Die staat het aannemen van geschenken zeer beperkt toe.'

   Slepende kwestie
   Volgens Akerboom is met het opleggen van de disciplinaire maatregelen 'een slepende en pijnlijke kwestie' ten einde. 'We zijn niet onfeilbaar. Maar wat wij van burgers vragen, geldt zeker voor hun politie. Wie de regels handhaaft, dient zich eraan te houden. Zo simpel ligt het.'

   LEES OOK

   handtekeningafbeelding
  • zaterdag 11 augustus 2018 @ 15:24
   #2
   reactie op (#1) herman_dad

   Goede middag bij u in Holland weer. Ik vindt dit ook uit juridisch oogpunt gezien maar zeer bedenkelijke handelswijzen en verklaringen achteraf van de diverse politie autoriteiten en ook het OM inverband met die Officieren, zij hadden inderdaad gewoon aan de kassa een kaartje moeten kopen en als ze 'om redenen niet bekend wilden worden'zeker. Achteraf of zelfs door het OM, als dit voor de goede uitoefening noodzakelijk was vanwege... dan had het OM het kaartje zelf betaald, voorgeschoten.  

     Ik ben het juridisch grotendeels met het artikel eens. Ik denk dat verschillenden die hier worden genoemd inderdaad gewoon fout zitten, terugbetaald of niet. Als ambtenaar wordt je van het begin af aan en ook als juristen ingehamerd bijna, neem nooit giften of beloften aan in welke vorm dan ook. En hier zie je de hoogste bazen van politie en OM het meest verkeerde voorbeeld geven dat er is?!!

    En ga zeker geen kaartjes bietsen of verkopen van evenementen, voetbalwedstrijden e.d. Daar is de overheid niet voor, het is een private kwestie, 'handel en nering doen'. 

   Nee, allen zitten hier inderdaad goed fout mee en zeker er worden sommigen gespaard en anderen niet? Als ik zo bezie, maar zeker ook, al ik ken de persoonlijke dossiers niet, hebben allen vanaf nu een 'loyalteits- en vertrouwensprobleem', dat in ieder geval. 

   Ik wens u allen nog een goede zondag, morgen.  

   Gewijzigd op 2018-08-11 15:25:16
  • vrijdag 10 augustus 2018 @ 00:34
   #1

   Goedemorgen, MEER HOGE POLITIECHEFS IN OPSPRAAK, INTEGRITEITSPROBLEMEN. HET WAS AL BEKEND, ONTSLAGEN ZELFS, voormalig commissaris Ad Smit, nu nog 3 namen die door de media naar buiten zijn gekomen in hetzelfde onderzoek en wel voor KENNELIJK DEZELFDE AMBTS-INTEGRETEITS ZAKEN als de daarvoor eerder ontslagen chef zelfs?! Ook een strafrechterlijk onderzoek loopt nog en dat laten we aan de rechter. 

   AANVULLING DD 11-9-2018: In nieuwsitem AT5 werd gemeld, hoofdcommissaris Aalbersberg, inderdaad verklaarde eerder al eens in interview: 'Ik had kaartje gekocht via de POLITIE' EN ZEKER IK HAD HET OOK (PRIVÉ) kunnen bestellen via b.v. internet'... ook een 'leermoment voor mij was dit, ik wist niet dat dit kon'.. en heeft vrijwel direct de kaartjes zelf betaald. Maar dan nog, deze man had zéker moeten (be)denken, de POLITIE (man) verkoopt toch geen kaartjes voor een wedstrijd of ander evenement... hier klopt iets niet..? Tjsa.. zie verder. En volgens het OM waren de beide officieren van Justitie daar om 'beroepsmatige redenen of uit hoofde van hun functie'... (AT5) Ook dan, als dit beroepsmatig of van dienstwege is, LEGITIMEER JE JE in burger zijnde, en voor Politie, Brandweer, GGD, Justitie, andere bekende hulpverleningsinstanties, van 'dienstwege daar of beroepsmatig... HOEF JE HELEMAAL GEEN TOEGANG TE BETALEN UITERAARD... doordenkertje...

   Natuurlijk zullen niet álle 'vergrijpen' voor een ieder helemaal hetzelfde zijn, maar wel in zijn algemeenheid kunnen we stellen, GELIJKE MONNIKEN, GELIJKE KAPPEN PRINCIPE? Indien niet zo gehandeld spreken we ook hier van een grote Juridische Dwaling en zie later ook nog eens een Politieke Blunder en ambtelijke gevolgen van en voor de pas aangestelde burgemeester Amsterdsm, Halsema... en ALGEMEEN KORPSCHEF Nationale Politie, Akerboom. Immers zij wekken nu ook de indruk tenminste 'de één te sparen en de ander niet', VRIENDJESPOLITIEK valt immers ook onder artikel 177 Strafrecht in die zin, doordenkend weer waarom de één wel en de ander JUIST niet... Bovendien is de Wet (177 Sr vrij duidelijk daarover, en 'medeplichtig' is een nog groot woord maar de indruk dat...??

   Het vreemde is hier echter dat - volgens de media - deze drie genoemden 'slechts' een BOETE ZOUDEN KRIJGEN? En nog opvallender is dat één der genoemden, Schaap, momenteel door de overleden burgemeester Van der Laan bij de BRANDWEER AMSTERDAM ALS KORPSCHEF is aangesteld om: INTERNE KENNELIJKE GROTE INTEGRITEITSPROBLEMEN DAAR AAN TE PAKKEN. Zijn aanblijven dáár, bij de Brandweer is nu zeker HOOGST ONWENSELIJK geworden op zijn minst, totaal ongeloofwaardig nu... Je kunt niet een Korps, medewerkers leiden, 'GROOT OOK IN DE MEDIA COMMENTAAR HEBBEN OP HEN en zelf voor zaken in OPSPRAAK zijnde'...

   ZIE OOK CLUB POLITIE, EN ALLES WAT ER MISGAAT, forumtopic ANDERE HULPVERLENINGSINSTATIES, onder BRANDWEER....http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

   Indien dit, hij wel in deze functie gehandhaaft wordt en hij daar aanblijft, dán heeft ook de pas aangestelde burgemeester Femke Halsema een groot POLITIEK probleem. Ook háár integriteit als politiek bewindspersoon is dan of komt dan weer in het geding. We wachten nu met spanning af op vervolg....

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, RTL-NIEUWS, Twitter (bron) en

   AANVULLIG 07.00 UUR AT5-Nieuws: Zie en lees verklaring Schaap o.a.: Hij heeft, toen hij doorkreeg dat de geschonken kaartjes (in ieder geval dat, maar..?) niet via de verklaring van Smit althans, een bevriende relatie, aandeelhoudster van de ZIGGO Dome, kreeg maar door POLITIEGELD onterecht was verkregen, TERUGBETAALD. Net als de huidige chef eenheid Amsterdam, Aalbersberg, die NIET GESTRAFT WORDT, zelfs niet met een boete? En tevens worden ook 2 OFFICIEREN VAN JUSTITIE in dit artikel genoemd, idem, dito? En het OM 'ziet geen reden tot sancties'?? 

   Wel, zelfs als zou de eerste verklaring van Smit wél juist zijn geweest, 'ze kwámen van een aandeelhoudster (belanghebbende dus!) van de Ziggo Dome... dan nog hadden zo MOETEN WEIGEREN, het is namelijk tenminste een VERMOEDEN AL VAN OMKOPING, 'je weet nooit wat je immers als bestuurder van een organisatie, van de overheid moet verwachten en als goede vrienden dan 'kunt regelen'? Zelfs een LEEK kan dit weten of vermoeden.... En dan worden nog een aantal, kennelijk zeer hooggeplaatsen NIET GESTRAFT of 'geen reden tot sancties'? Welke vragen roept dit op, WAAROM ZIJ NIET EN DE ANDEREN WEL?

   Klasse Justitie noemen we dit ook wel eens... en bovendien stelt de ambtseed/belofte dit ook vaak in de verklaring, 'dat zij nimmer middelijk, of onmiddellijk giften of beloften zullen aannemen die'... etc.  

   AMBTELIJKE OMKOPING: Art. 177 Wetb. van Strafrecht: 

   Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft: 1. Hij die een ambtenaar een gift of belofte doet dan wel een dienst verleend of aanbiedt met het oogmerk om hem te bewegen in zijn bediening, in strijd met zijn plicht, iets te doen of na te laten. 2.Hij die een ambtenaar een gift of belofte doet dan wel een dienst verleend of aanbiedt tengevolge of naar aanleiding van hetgeen door deze in zijn huidige of vroegere bediening, in strijd met zijn plicht is gedaan of nagelaten... zie nog veel meer daar, maar alleen al het simpele feit, ook al is er nog niets gedaan of nagelaten om... is al voldoende. Zeker voor de ambtenaar zélf om na te (gaan) denken...    

   ALLE BETROKKENEN HIERIN GENOEMD, zijn tenminste al, HUN GEZAG KWIJT voorgoed, bij het 'aanklagen van mindere 'goden', de gewone man in de organisatie die misschien ook in de fout (is) gegaan?' ook al zouden ze hun 'kaartjes netjes hebben terugbetaald.... (veel) láter pas'? Zie boven, artikel 117 WvSr.? We zouden dan een rechterlijke uitspraak, 'ambtenaren- of zelfs strafrechter' moeten afwachten maar toch?  

   Overigens zouden alle betrokkenen ook de 'eer aan zichzelf kunnen houden', maar uiteraard is het een recht voor ieder, om de 'zaak aan te vechten' hoe dan ook weer.     

   Meer leden Amsterdamse politietop bestraft

   VANDAAG, 21:27

   BINNENLAND

   Leen Schaap als politieman op een foto uit 2015 HOLLANDSE HOOGTE

   GESCHREVEN DOOR

   Remco Andringa redacteur Politie en Justitie 

   De politie gaat nog eens drie leidinggevenden van het voormalige korps Amsterdam bestraffen vanwege plichtsverzuim. De hooggeplaatste politieambtenaren zouden onder meer op kosten van de politie bij concerten en voetbalwedstrijden hebben gezeten.

   Een van de politiemensen die over de schreef gingen is de huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap, die officieel nog in dienst is bij de politie. De twee andere die worden bestraft zijn Willem Woelders, nu plaatsvervangend chef van de Landelijke Eenheid, en Jan Pronker, die nog steeds bij de politie in Amsterdam werkt, en wel als plaatsvervangend chef.

   Een van hen heeft zich ook schuldig gemaakt aan ongewenst gedrag, blijkt volgens bronnen van de NOS uit intern onderzoek dat naar de mannen is verricht.

   Honderden kaartjes

   Aanleiding voor het disciplinair onderzoek van de politie is de zaak rond de voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. Hij werd ontslagen omdat hij honderden kaartjes voor voetbalwedstrijden, concerten en evenementen kocht van politiegeld. Ook ging hij met familieleden uit eten op kosten van de politie.

   De kaartjes gebruikte Smit zelf of gaf hij weg aan familie en vrienden. Ook zijn collega's maakten er gebruik van, zowel ondergeschikten als leidinggevenden van het toenmalige korps Amsterdam.

   Financiële sanctie

   Tegen elf politiemensen begon de politie daarom een intern onderzoek. Een aantal van hen wil de politie nu bestraffen, onder wie de drie leidinggevenden. Zij worden niet ontslagen maar krijgen een financiële sanctie. De betrokkenen kunnen nog in beroep tegen het voorgenomen besluit van korpschef Erik Akerboom.

   Schaap zegt in een reactie tegen NRC dat hij zich van geen kwaad bewust is. Bronnen binnen de uitrukdienst van de Amsterdamse brandweer, zijn huidige werkplek, verwachten dat zijn bestraffing niet zonder gevolgen zal blijven. De uitrukdienst ligt overigens al tijden overhoop met Schaap, die er is aangesteld om integriteitsproblemen aan te pakken.

   Woelders wil niet reageren op de kwestie. Pronker is niet bereikbaar voor commentaar. De politie wil niet inhoudelijk reageren op de disciplinaire straffen en de gevolgen ervan.

   Dit gaat het moreel van de troepen ten diepste raken.

   NPB-voorzitter Jan Struijs

   De Nederlandse Politiebond (NPB) noemt het "stuitend" dat opnieuw leden van de politietop over de schreef blijken te zijn gegaan. "Deze mensen hebben zelf jarenlang agenten disciplinair gestraft voor kleinere vergrijpen", zegt voorzitter Jan Struijs. "Dit gaat het moreel van de troepen ten diepste raken."

   Volgens de NPB getuigt de kwestie ook van weinig zelfreflectie binnen de voormalige Amsterdamse politietop. Schaap is gedetacheerd bij de brandweer uitgerekend om daar schoon schip te maken en Woelders sprak vorig jaar nog op een symposium over de aanpak van corruptie binnen de politie.

   BEKIJK OOK

   Amsterdamse politiechef ontslagen na misbruik bevoegdheden

   'Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit krijgt strafontslag'

   Deel dit artikel: 

   Politie wil Leen Schaap en andere vooraanstaande functionarissen straffen

   donderdag 09 augustus 2018  |  20:51

    Deel

    De Nationale Politie wil tien functionarissen, onder wie de huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap en de plaatsvervangend eenheidschef van de Amsterdamse politie Jan Pronker, boetes opleggen omdat ze zich hebben laten trakteren door de ontslagen commissaris Ad Smit.

    Dat meldt NRC. Smit werd eerder dit jaar oneervol ontslagen wegens verduistering van politiegeld. Hij gaf duizenden euro's politiegeld uit aan etentjes en kaartjes voor concerten en voetbalwedstrijden in de Johan Cruijff Arena, waarvan een tiental politieagenten meeprofiteerden.

    Lees ook: Oud-commissaris Ad Smit kreeg herseninfarct door stress rond verduisteringsonderzoek

    Naast Schaap en Pronker zouden ook twee officieren van justitie van het parket in Amsterdam - Gabriëlle Hoppenbrouwers en Machiel Woudman - op kosten van de politie popconcerten hebben bijgewoond. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie deden zij dat vanuit hun functie als beleidsofficier en voetbalofficier. Het OM ziet geen reden tot sancties.

    Schaap is sinds 2016 brandweercommandant. Hij heeft de taak om binnen de brandweer de strijd aan te gaan met de mannencultuur.

    UPDATE 21.45 uur:
    In een reactie laat Leen Schaap weten: 'Ik ben al 30 jaar bevriend met Ad Smit. Hij heeft mij zelfs, als ambtenaar van de burgerlijke stand, getrouwd. De kaartjes die hij mij zelf aanbood voor een aantal concerten, zei hij te hebben gekregen van de beste vriendin van zijn vrouw, een aandeelhoudster van de Ziggo Dome. Ik had geen enkele reden om aan de uitleg van Smit te twijfelen. Toen ik hoorde dat Smit de kaartjes van politiegeld had gekocht, heb ik deze, net als de niet gestrafte hoofdcommissaris Aalbersberg, terugbetaald. Want waarom zou ik een kaartje van de politie nodig hebben?'

    Bron: AT5 Nieuws

    Meer Twitter: 

    RTL NieuwsGeverifieerd account @RTLnieuws

    'Tien politie-functionarissen worden beboet voor aannemen giften' https://www.rtlnieuws.nl/nederland/tien-politie-functionarissen-worden-beboet-voor-aannemen-giften …

    Gewijzigd op 2018-08-11 12:11:40
    handtekeningafbeelding