1524 keer bekeken

OPSPORING VERDACHTE ZAAK NICKY VERSTAPPEN

 • zaterdag 29 januari 2022 @ 00:33
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, DE UITSPRAAK IN HOGER BEROEP JOS B.: ZWAARDERE STRAF, 16 JAAR NU. Jos B. gaat tegen het vonnis in cassatie. Dat liet zijn advocaat Gerald Roethof na afloop van de uitspraak weten. Daarbij wil de advocaat dat er wordt gekeken naar zijn verzoek tot extra DNA-onderzoek. Ook wil Roethof bezwaar maken tegen het feit dat het gerechtshof in het oordeel eerdere zedenzaken van Jos B. erbij haalde, uit de jaren 80. Die zaken zijn destijds geseponeerd.

  Eerder: VERDACHTE JOS B., SLUIT DE HOGER BEROEPSZAAK AF: 'Heb Nicky Verstappen niks misdaan'. Het hof doet op 28 januari uitspraak

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:24 • AANGEPAST GISTEREN, 15:57

  Zwaardere straf voor Jos B. in hoger beroep: 16 jaar cel in zaak Nicky Verstappen

  Jos B. met advocaat Roethof ANP

  Jos B. heeft een hogere straf gekregen voor het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch legde vandaag 16 jaar cel op.

  Eerder kreeg Jos B. 12,5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte toen doodslag niet bewezen. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde vandaag dat daar wel genoeg bewijs voor is.

  De rechter nam in zijn oordeel mee dat B. geweld gebruikte dat uiteindelijk heeft geleid tot de dood van Nicky. Hoewel de exacte doodsoorzaak van de jongen nooit is vastgesteld, kan het volgens het hof niet anders "dan dat hij is overleden aan smoren, al dan niet in combinatie met stress."

  Daarmee is niet alleen ontvoering en ontucht bewezen, maar ook doodslag. Door zijn hand over de mond van zijn slachtoffer te houden, heeft Jos B. volgens het gerechtshof het risico aanvaard dat Nicky zou overlijden. "Hij wilde dit misschien niet, maar hij wilde het ook niet vermijden en heeft het gevolg op de koop toe genomen."

  Nooit spijt betuigd

  De rechter woog in zijn oordeel mee dat de nabestaanden twintig jaar lang in onzekerheid hebben geleefd over de vraag of er ooit iemand verantwoordelijk zou worden gehouden voor de dood van de 11-jarige jongen in 1998. Dat heeft extra leed veroorzaakt bij de nabestaanden van Nicky, in het bijzonder zijn ouders en zus.

  Ook nam de rechter in overweging dat Jos B. nooit spijt heeft betuigd, en geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Jos B. heeft altijd ontkend.

  "De nabestaanden zullen nooit weten hoe Nicky zich zou hebben ontwikkeld", zei de rechter. "Zijn dood heeft diep ingegrepen in het leven van zijn ouders en zijn zus. Zijn vader heeft benadrukt dat Nicky nog iedere dag wordt gemist."

  De rechter noemde ook de rol van de in juli doodgeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die altijd aandacht is blijven vragen voor de zaak en de ouders van Nicky Verstappen bijstond. In de rechtszaal was de zoon van De Vries, Royce, aanwezig om de nabestaanden van de jongen te ondersteunen.

  Kijk hier een korte samenvatting van het oordeel van het Gerechtshof:

  0:47 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gerechtshof legt Jos B. in hoger beroep 16 jaar cel op

  Het hoger beroep kreeg eind vorig jaar een opvallende wending, toen een voormalig medegevangene van Jos B., Bekir E., tegenover het gerechtshof verklaarde dat B. het doden en misbruiken van Nicky zou hebben bekend. Maar het hof schoof die getuigenverklaring in het arrest terzijde. Die was niet betrouwbaar genoeg, vinden de rechters. Dat vond overigens ook het OM zelf.

  Jos B. gaat tegen het vonnis in cassatie. Dat liet zijn advocaat Gerald Roethof na afloop van de uitspraak weten. Daarbij wil de advocaat dat er wordt gekeken naar zijn verzoek tot extra DNA-onderzoek. Ook wil Roethof bezwaar maken tegen het feit dat het gerechtshof in het oordeel eerdere zedenzaken van Jos B. erbij haalde, uit de jaren 80. Die zaken zijn destijds geseponeerd.

  Decennialange zaak

  Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. In 2008 slaagde het Nederlands Forensisch Instituut erin bruikbare dna-sporen te vinden op de pyjamabroek en de onderbroek van Nicky. Nog eens tien jaar later, in 2018, kon Jos B. aan dat dna-spoor worden gekoppeld.

  B. heeft altijd verklaard dat hij de jongen in augustus 1998 dood had gevonden op de Brunssummerheide. Zelf zou hij daar niks mee te maken hebben gehad.

  Een reconstructie van het moeizaam verlopen onderzoek naar Jos B. lees je hier.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 25 november 2021 @ 00:33
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, VERDACHTE JOS B., SLUIT DE HOGER BEROEPSZAAK AF: 'Heb Nicky Verstappen niks misdaan'. Het hof doet op 28 januari uitspraak

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 23:27

  Emotionele Jos B. sluit proces af: 'Heb Nicky Verstappen niks misdaan'

  Rechtbanktekening Jos B. tijdens hoger beroep in Den Bosch in zaak-Nicky Verstappen ANP

  "Ik heb Nicky Verstappen niets misdaan." Het waren de laatste woorden van Jos B. op de laatste zittingsdag in het hoger beroep in zijn zaak. De 59-jarige B. staat terecht op verdenking van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen.

  Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. In 2008 slaagde het Nederlands Forensisch Instituut erin bruikbare dna-sporen te vinden op de pyjamabroek en de onderbroek van Nicky. Nog eens tien jaar later, in 2018, kon Jos B. aan dat dna-spoor worden gekoppeld.

  B. werd vorig jaar door de rechter in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken en het ontvoeren van de jongen, met de dood tot gevolg. Zowel justitie als B. ging daarna in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week twintig jaar cel tegen B.

  Achteraf denk ik: hoe stom ben je geweest? Je had jezelf moeten melden. Maar ik kan het niet veranderen.

  Jos B.

  B. blikte vandaag nog eens terug op augustus 1998, toen hij Nicky naar eigen zeggen vond, schrijft 1Limburg. "Eerst was ik boos, dan komt het denken op gang. Hoe komt dat kind hier? Hoe kan hij dood zijn? Wat moet ik doen?" De emotionele B. hield vast aan zijn onschuld. "Ik heb Nicky Verstappen niets misdaan. Ik heb Nicky Verstappen gevonden. Ik wilde hulp bieden. Maar helpen had geen zin meer. Hij was dood."

  In het scenario van B. vond hij het lichaam van Verstappen op de Brunssummerheide. Hij nam de benen zonder de politie te bellen, naar eigen zeggen omdat hij bang was vanwege zijn zedenverleden. "Achteraf denk ik: hoe stom ben je geweest? Je had jezelf moeten melden. Maar ik kan het niet veranderen."

  B. hoorde meermaals van de aanklager dat die zijn verklaring onwaarschijnlijk vindt. "Maar onwaarschijnlijk kan ook waar zijn. Sinds de start van deze zaak heb ik het idee dat ik niet word gezien als verdachte, maar als dader. Natuurlijk begrijp ik de pijn, de woede en het gemis bij de nabestaanden. Natuurlijk doet dat pijn. Maar ik kan geen vragen beantwoorden waar ik het antwoord niet op weet."

  Nieuw onderzoek

  De advocaat van B., Gerald Roethof, pleitte vandaag voor nieuw onderzoek naar scenario's die hebben geleid tot de dood van Verstappen. De advocaat had dna-deskundige Ate Kloosterman opgeroepen. Roethof stelde de deskundige meerdere vragen. Hij wilde met name weten of dna van B. eventueel op andere manieren op kleding van Nicky terecht kan zijn gekomen.

  Kloosterman beaamde dat forensisch onderzoek in 1998 lang niet zo goed ontwikkeld was als nu het geval is, maar hij achtte de kans klein dat politie en onderzoekers dusdanig slordig hebben gewerkt dat dna van B. daardoor op andere plekken terecht is gekomen.

  Voor Roethof was dat niet genoeg en het moest nader onderzocht worden, hield de advocaat het hof voor.

  'Geen aannemelijke verklaring afgelegd'

  Roethof pleitte vorige week voor vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs. De aanklager reageerde vandaag op het pleidooi van Roethof. "De verdachte heeft geen aannemelijke verklaring afgelegd over de aanwezigheid van zijn dna", zei de aanklager. "Zijn dna zat bovendien op plekken waar ook veel dna van Nicky zat."

  De advocaat bleef vandaag bij zijn verhaal. "Hoe vaak hoor je een scenario uit de mond van de verdachte zelf? Zelden", zei hij. "Dit scenario is echter niet wetenschappelijk getoetst. Er is geen onderzoek op activiteitenniveau gedaan, er is dus niet gekeken of deze theorie bij de praktijk past. Dan kan justitie wel zeggen dat ze het verhaal ongeloofwaardig vindt, maar het is niet eens getoetst."

  Met de laatste zittingsdag in het proces is er een einde gekomen aan alle inhoudelijke besprekingen van de zaak. Het hof doet op 28 januari uitspraak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van 1Limburg

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 16 oktober 2021 @ 10:05
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, MEDE-GEVANGENE VERKLAART TEGEN JOS B., deze persoon is degene die eerder een vrouw om het leven heeft gebracht en tegelijkertijd in de gevangenis zaten. Het gebeurd vaker dat gedetineerden tegen elkaar verklaren, vaak is dat gelegen in of om het verkrijgen van privileges. We wachten af wat de rechter erover zegt.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:32 • AANGEPAST GISTEREN, 18:25

  Moordenaar Hümeyra over Jos B.: 'Hij legde vier keer een bekentenis af'

  De moeder van Nicky Verstappen (m) tijdens de zitting van het hof ANP

  Jos B., die is veroordeeld voor de ontvoering, het misbruik en de dood van Nicky Verstappen, heeft in de gevangenis vier keer een bekentenis afgelegd tegen medegevangene Bekir E. Die bekentenissen gingen zowel over het doden als het misbruiken van Nicky. Dat heeft E. gezegd tegen het gerechtshof in Den Bosch, waar hij ondervraagd werd over de vermeende uitspraken van B.

  De 34-jarige E. zat samen met B. een half jaar in de gevangenis van Vught. E. is veroordeeld voor de moord op de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16). Volgens E. heeft B. hem van alles verteld, ook over zijn privéleven. Dat gebeurde vooral in de tuin van de gevangenis, waar ze volgens E. vaak een half uur tot een uur met elkaar spraken.

  Hand te lang voor Nicky's mond

  "Hij vertelde me dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden", zei E. "Hij had zijn hand te lang voor Nicky's mond gehouden. Ik zit er nog steeds mee. Ik heb mijn leven veel gedaan, maar ik lig hier nog steeds wakker van."

  B. heeft altijd ontkend Nicky Verstappen te hebben ontvoerd en misbruikt met de dood tot gevolg. E. noemt B. "gestoord" en "narcistisch".

  Verder is Jos B. volgens E. de "knuffelpedo" van de gevangenisafdeling in Vught. "Iedereen mag hem daar."

  Overgeplaatst

  E. meldde zich in juni bij de politie met zijn verklaring. Hij werd daarna overgeplaatst. "Ik wist dat ik dan al mijn privileges zou kwijtraken, maar mijn zus haalde me over om toch te gaan praten. Ze zei: doe het voor de nabestaanden."

  De advocaat van Jos B. noemde de verklaring van Bakir E. eerder "flauwekul". Na de zitting van vandaag zei de raadsman dat het volgens hem duidelijk is dat E. veel verzint. Opvallend is volgens hem ook dat E. dingen vertelt waar hij later van terug moet komen. B. zelf zei dat E. zich op de zitting "voldoende had gediskwalificeerd".

  De 11-jarige Nicky Verstappen werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een dna-match de 58-jarige Jos B. in beeld. De Limburger werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor het seksueel misbruiken en het ontvoeren van Nicky Verstappen met de dood tot gevolg.

  Zowel het OM als Jos B. ging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 12 september 2021 @ 00:40
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, ADVOCAAT WIL BOEK OVER ZAAK NICKY VERSTAPPEN EN JOS B., TEGENHOUDEN, bekende rechtskundigen die de zaak analiseerden willen dit in een boek publiceren, maar juridische vragen daarover en in die zin ook afwachtend of dit in de huidige vorm toelaabaar is? 

  De auteurs van de publicatie kregen van Roethof inzage in het strafdossier. Voorwaarde was dat alleen met toestemming van Roethof gepubliceerd mocht worden. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:04

  Advocaat van Jos B. wil publicatie van boek over zaak-Verstappen tegenhouden

   

  Gerald Roethof komt aan bij de rechtbank in Maastricht (archief) ANP

  Gerald Roethof, advocaat van Jos B., wil met een kort geding een publicatie over de zaak-Nicky Verstappen tegenhouden. Het boek zou vandaag onder de naam De fietser op de hei worden uitgebracht.

  Rechtspsychologen Peter van Koppen en Robert Horselenberg analyseerden in het boek het strafdossier en wilden hun bevindingen publiceren, maar Roethof wil namens B. het boek in de huidige vorm tegenhouden. Publicatie is uitgesteld totdat de rechter er een oordeel over heeft geveld.

  Advocaat wilde wijzigingen

  De auteurs van de publicatie kregen van Roethof inzage in het strafdossier. Voorwaarde was dat alleen met toestemming van Roethof gepubliceerd mocht worden. De advocaat heeft de uiteindelijke tekst ingezien en stelde wijzigingen voor. Die wilden de wetenschappers niet allemaal doorvoeren, zegt Jacqueline Schaap, de advocaat van Van Koppen, in gesprek met De Limburger.

  Wanneer de onderzoeksresultaten van de twee wetenschappers negatief zouden uitvallen voor B., was contractueel afgesproken dat toestemming nodig was, meldt Schaap. "Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik begrijp van Van Koppen dat het niet negatief uitpakt voor Roethofs cliënt."

  Het kort geding moet komende week dienen. De publicatie van het boek is hierdoor zeker een week uitgesteld.

  12,5 jaar cel

  Jos B. werd in november vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken en het ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. Verstappen verdween op 10 augustus 1998 toen hij bij een jeugdkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd hij dood aangetroffen na een massale zoekactie.

  Zowel B. als het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Het beroep dient momenteel bij het gerechtshof in Den Bosch. In oktober worden deskundigen en een getuige gehoord, in november volgt de inhoudelijke behandeling.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 19 augustus 2021 @ 00:54
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, BELASTENDE VERKLARING MEDE-GEVANGENE JOS B.? Van je vrienden moet je het hebben? Nu in de gevangenis heb je die niet....  En nog opmerkelijker weer in deze zaak: 

  Vandaag werd bekend dat een van de drie rechters in het hoger beroep zich terugtrekt omdat hij in het verleden de advocaat was 'van een nieuwe getuige' in het proces. Dat blijkt de medegedetineerde te zijn. De raadsheer stond de man in het verleden bij als advocaat in meerdere strafzaken. Volgens het gerechtshof trekt de raadsheer zich terug om de schijn van vooringenomenheid te voorkomen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 21:29

  Medegevangene legt belastende verklaring af over Jos B. in zaak Nicky Verstappen

  Jos B. en zijn advocaat Gerald Roethof (l.) ANP

  Er is een nieuwe getuige in de zaak Nicky Verstappen, waarvoor Jos B. is veroordeeld. Een medegedetineerde van B. heeft een belastende verklaring afgelegd. Volgens de advocaat van deze gevangene heeft B. met de gedetineerde gesproken over de strafbare feiten waarvoor hij nu vast zit. Dat blijkt uit gepubliceerde documenten van het gerechtshof Den Bosch waar het hoger beroep in de zaak dient.

  Jos B. kreeg in november vorig jaar twaalf jaar cel opgelegd voor het seksueel misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen, met de dood tot gevolg. De advocaat van B. en het Openbaar Ministerie tekenden beroep aan tegen de uitspraak.

  De mede-gevangene van B. is op 3 juni door de politie als getuige verhoord en heeft een belastende verklaring afgelegd. Naar aanleiding daarvan is B. in juli opnieuw verhoord. Tijdens dat verhoor heeft hij de verklaring betwist en aangegeven "nooit met wie dan ook inhoudelijk over de hoofdzaak te hebben gesproken, ook niet met de getuige", zo staat in een document van het gerechtshof.

  Wat B. aan de gevangene zou hebben verteld is niet duidelijk. Een woordvoerder van het OM heeft tegen 1Limburg verklaard niets te kunnen zeggen over de inhoud van de belastende verklaring. Ook de advocaat van B., Gerald Roethof, wil niet reageren.

  Rechter trekt zich terug

  Vandaag werd bekend dat een van de drie rechters in het hoger beroep zich terugtrekt omdat hij in het verleden de advocaat was 'van een nieuwe getuige' in het proces. Dat blijkt de medegedetineerde te zijn. De raadsheer stond de man in het verleden bij als advocaat in meerdere strafzaken. Volgens het gerechtshof trekt de raadsheer zich terug om de schijn van vooringenomenheid te voorkomen.

  In november start de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. In september is er nog een pro-formazitting in de zaak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van 1Limburg 

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 07 april 2021 @ 00:43
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, RECHTZAAK 'NICKY VERSTAPPEN' IN Hoger Beroep begonnen, JOS B. ONT KENT OPNIEUW bij de dood betrokken te zijn geweest. Een interessante zaak vooral ook in juridisch opzicht. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Verdachte Jos B. en zijn advocaat Gerald Roethof (r.) ANP

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 19:13

  Openbaar Ministerie spoort Jos B. aan antwoorden te geven over Nicky Verstappen

  Het Openbaar Ministerie heeft in het gerechtshof in Den Bosch verdachte Jos B. opgeroepen antwoord te geven in de zaak-Nicky Verstappen. "We sporen de verdachte aan om met antwoorden te komen op de voor de hand liggende vragen. Vragen over wat er precies is gebeurd. Vragen die ook in hoger beroep gesteld gaan worden", zei de advocaat-generaal op een voorbereidende zitting van het hoger beroep tegen B.

  Jos B. werd in november vorig jaar veroordeeld tot 12 jaar cel voor het seksueel misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. Ook kreeg hij zes maanden voor het bezit van kinderporno. Zowel de advocaat van B. als het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de uitspraak.

  B. heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van Nicky Verstappen te maken heeft gehad en dat herhaalde hij vanmiddag, meldt 1Limburg.

  Voor de hand liggende vragen

  "Ik ben het uiteraard niet eens met mijn vonnis, ik heb er niets mee te maken. Er wordt gezegd dat ik lang niet heb verklaard, maar ik heb vanaf het begin gezegd dat ik hem niet om het leven heb gebracht. Ik heb hem niet misbruikt, niet uit het tentenkamp meegenomen. Maar er is vanaf het begin besloten mijn verhaal opzij te schuiven." Volgens B. heeft hij in alle oprechtheid een verklaring gegeven. "Als dat dan niet genoeg is, dan zij het zo."

  Op de eerste dag van zijn proces, in de rechtbank in Maastricht, kwam B. met een videoboodschap. Daarin erkende dat hij het lichaam van Nicky heeft gevonden, maar de jongen was toen al dood. B. heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. Aanvullende vragen over die videoboodschap heeft B. niet willen beantwoorden.

  De advocaat-generaal liet weten dat er voldoende bewijs is voor een veroordeling. "Het valt op dat hij ontkent en verder grotendeels heeft gezwegen. Hij antwoordt niet op voor de hand liggende vragen. Zwijgen is een groot recht, maar als iets schreeuwt om een uitleg, dan mag de rechter dat meenemen."

  Opnieuw verhoord

  B. is vorige maand opnieuw verhoord, maar ook in dat verhoor heeft B. zich op zijn zwijgrecht beroepen. "Dat verhoor was een aanbod, een uitgestoken hand van ons. De verdachte heeft die niet aangepakt", zei de advocaat-generaal. "Als je stelt dat je onschuldig bent, waarom dan niet verklaren? Hij had het eerder over een troefkaart, maar dit is voor ons geen kaartspel."

  Op de zogeheten regiezitting vanmiddag kwamen onder meer onderzoekwensen aan bod. De advocaten van B. willen bijvoorbeeld tientallen deskundigen en getuigen horen, bijvoorbeeld die meer kunnen vertellen over de doodsoorzaak van Nicky. Ook vinden ze dat B. op vrije voeten moet komen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

  Het hof beslist vrijdag welk onderzoek nog uitgevoerd moet worden en of B. in de cel moet blijven of niet. Het is nog niet duidelijk wanneer het hof de zaak inhoudelijk gaat behandelen. Mogelijk wordt dat niet eerder dan eind dit jaar.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 21 maart 2021 @ 07:46
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, IN ZAAK 'NICKY VERSTAPPEN' WORDT JOS B. opnieuw door de politie verhoord, dit in het kader van het Hoger Beroep. Kennelijk is men op zoek naar nieuw feiten? Hijzelf blijft bij monde van zijn advocaat echter ontkennen. Kennelijk komt een 2e verhoor niet zo vaak voor in een Hoger beroep in zekere zin een juridische bijzonderheid.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:15 • AANGEPAST GISTEREN, 17:48

  Politie gaat veroordeelde Jos B. opnieuw verhoren in zaak-Nicky Verstappen

  Afzetting Brunssummerheide voor schouw zaak-Nicky Verstappen in 2019 JORIS VAN POPPEL | NOS

  Jos B., de man die is veroordeeld in de zaak-Nicky Verstappen, wordt opnieuw verhoord door de politie. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving door RTL Nieuws.

  Jos B. werd in november vorig jaar veroordeeld tot 12 jaar cel, voor het seksueel misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. Ook kreeg hij zes maanden voor het bezit van kinderporno. Waarom B. opnieuw wordt verhoord is niet duidelijk.

  Hoger beroep

  Zowel de advocaat van B. als het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de uitspraak. Het hoger beroep in de zaak loopt nog. Over twee weken staat een regiezitting gepland.

  Advocaat Gerald Roethof noemt het geplande verhoor uniek. "Ik heb dit als advocaat nog nooit meegemaakt, kennelijk zijn ze toch niet zo zeker van een veroordeling." Op de vraag wat Jos B. gaat doen bij het verhoor, zegt hij alleen dat zijn cliënt "al heeft gezegd wat hij heeft gezegd."

  De 11-jarige Nicky Verstappen was in augustus 1998 op jeugdkamp op de Brunssummerheide, iets ten noorden van Heerlen. Hij verdween uit zijn tent en werd anderhalve dag later dood gevonden bij een dennenbosje, op zo'n 1200 meter van het kampterrein.

  In 2018 bracht het Openbaar Ministerie naar buiten dat er een dna-match was met Jos B., die ten tijde van de dood van Nicky Verstappen in Simpelveld woonde.

  Jos B. heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van Nicky Verstappen te maken heeft gehad. De Limburger zegt ook dat hij de jongen niet heeft misbruikt. Volgens B. was Nicky al dood toen hij hem in augustus 1998 op de Brunssummerheide vond.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  7:23

  12,5 jaar cel voor Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 20 november 2020 @ 19:50
  #17
  reactie op (#16) herman_dad

  Goede avond vandaag is Jos b door de rechter in eerste aanleg tot 12 jr 6 mnd veroordeeld en eea roept jur vragen op wordt vervolgd in hoger beroep.

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 07 mei 2020 @ 02:11
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, IN ZAAK 'NICKY VERSTAPPEN' is deze in voorarrest verdachte DRIE MAANDEN VERLENGD en uitgesteld, o.a. door en vanwege de 'coronamaatreglen' die ook het OM en Justitie, rechtspraak betreffen. Zie daarover meer op de clubs http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ (algemene update coronavirus) of club: http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  De ouders van Nicky Verstappen komen aan bij de rechtbank ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:43

  Voorarrest van verdachte in zaak-Nicky Verstappen opnieuw verlengd

  Het voorarrest tegen Jos B., de man die verdacht wordt van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen, wordt verlengd met drie maanden.

  Dat heeft de rechtbank Maastricht beslist in een pro-formazitting. De verdachte was daarbij aanwezig.

  Dna-sporen op pyjama

  De 11-jarige jongen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag na zijn vermissing werd hij dood gevonden in de omgeving van het kamp. Op de onderbroek en pyjama van de jongen werd dna gevonden.

  Bijna twintig jaar later, na een groot dna-verwantschapsonderzoek, kwam Jos B. in beeld als verdachte. Hij werkte daar zelf niet aan mee, maar dna van familieleden leidde naar B., die in 1985 al eens was genoemd in een geseponeerde zedenzaak.

  Klopjacht in Spanje

  De familie van B. had hem als vermist opgegeven en spullen waarop zijn dna zat naar de politie gestuurd. Dat dna bleek een 100-procentmatch te zijn met het materiaal op de kleding van Nicky Verstappen. In de zomer van 2018 werd Jos B. na een klopjacht in Spanje aangehouden.

  Vandaag zou de strafzaak tegen B. eigenlijk inhoudelijk worden behandeld, maar de rechtbank besloot dat vanwege het coronavirus uit te stellen. De inhoudelijke behandeling staat nu gepland voor 28 september.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 28 augustus 2019 @ 00:16
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG OP 'SCHOUW PD' IN ZAAK Nicky Verstappen. Toch een aantal opmerkelijke 'feiten' en bemerkingen, opmerkingen in deze zaak. Lees het artikel....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  'Familie Nicky Verstappen stond letterlijk tegenover Jos B.'

  Zus Femke en moeder Berthie Verstappen ANP

  VANDAAG, 16:32 AANGEPAST VANDAAG, 18:13

  BINNENLAND

  De schouw in de zaak Nicky Verstappen was voor de familie een emotionele, beladen zaak, zei hun woordvoerder Peter R. de Vries na afloop. "Het was natuurlijk niet niks om terug te zijn op de plaats delict en dan soms bijna letterlijk schouder aan schouder te staan met de verdachte Jos B., dat liet de familie niet onberoerd."

  Ondanks de korte afstand was er volgens De Vries geen contact tussen de familie en Jos B. "Ik zag dat Peter en Berthie Verstappen hem af en toe aankeken, dat kon ook niet anders want ze stonden soms letterlijk tegenover elkaar, maar Jos B. negeerde dat. Hij staarde voor zich uit en vermeed elk oogcontact."

  Geen reactie

  Aan het eind van de schouw vroeg de voorzitter van de rechtbank aan B. of hij nog iets wilde zeggen. B. antwoordde volgens De Vries dat hij het allemaal even op zich in wilde laten werken, het wilde bespreken met zijn advocaat en er daarna mogelijk op terug zou komen.

  "Daarna vroeg de voorzitter van de rechtbank aan B. of hij het hier herkende en of hij nog wist dat hij hier toen (in 1998, red.) was, maar zelfs die simpele vraag wilde hij niet beantwoorden en verwees hij naar zijn advocaat."

  De besloten schouw op de Brunssummerheide was vanochtend:

  Video afspelen

  00:46

  OM: bij schouw ervaar je hoe de Brunssummerheide is opgebouwd

  Op de vraag wat de schouw heeft opgeleverd zei De Vries: "Voor de familie en mij niet veel, we zijn in het verleden meerdere malen hier geweest, maar ik denk dat het voor de rechtbank wel veel dingen inzichtelijk heeft gemaakt en voor de verdediging ook wel."

  De Vries doelde daarmee met name op de verhoudingen ter plaatse. "We zijn op het terrein geweest waar de tenten stonden, en dan zie je hoe ver dat bijvoorbeeld verwijderd is van de toiletgroepen waar de jongens gebruik van maakten en de plaats delict waar Nicky is teruggevonden."

  Hardloper

  Volgens de politie is de schouw ongestoord en ordentelijk verlopen. Rond 11.30 uur is een hardloper in de omgeving van het afgezette gebied tegengehouden en naar een plek buiten het gebied gebracht, waar hij verder kon rennen.

  Na de schouw was in de rechtbank in Maastricht de vierde pro-formazitting. Advocaat Gerald Roethof van B. zag vooraf eigenlijk niet zo veel in de schouw, maar dacht daar na afloop anders over.

  "Als je ziet hoe gigantisch uitgestrekt het daar is en hoeveel paden daar zijn, dan kun je je heel goed voorstellen dat iemand zijn oriëntatievermogen verliest. Ik zie een reële mogelijkheid van een jongetje dat is verdwaald op een uitgestrekte vlakte."

  Hetzelfde toilet

  Volgens Roethof zegt het OM weliswaar dat Nicky ontvoerd is en dat er sprake is van vrijheidsberoving, maar is er niets dat dat scenario onderbouwt.

  Over de 21 dna-sporen van B. die op de onderbroek en pyjama van Nicky zijn gevonden zei Roethof dat die daar bijvoorbeeld ook op kunnen zijn gekomen doordat B. en Nicky van hetzelfde openbare toilet gebruik maakten.

  Roethof vroeg in de rechtbank om vrijlating van zijn cliënt, die nu een jaar in voorarrest zit. De rechtbank wees dat verzoek af.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding