1525 keer bekeken

OPSPORING VERDACHTE ZAAK NICKY VERSTAPPEN

 • dinsdag 27 augustus 2019 @ 00:21
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, DE 'KORTGEDINGRECHTER' BESLISTE VANDAAG DAT DE MEDIA TOCH NIET bij de schouw aanwezig mogen zijn. Eigenlijk wilde hij de beslissing van zijn collega in de zaak niet in de 'ambtelijke wielen rijden'? Maar er had ook een andere uitkomst kunnen zijn dan deze, volgens hem? WAAR IS DAN EEN KORT GEDING VOOR BESTEMD?? Een RECHTELIJKE dwaling aldus? Geen toegang pers bij schouw zaak-Nicky Verstappen op Brunssummerheide

  Ondertussen is het terrein gisteravond afgezet voor de schouw later vandaag. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)    

  Schermen geplaatst op Brunssummerheide voor schouw zaak-Nicky Verstappen.

  JORIS VAN POPPEL | NOS

  VANDAAG, 21:31

  REGIO

  Op de Brunssummerheide heeft de politie vanavond afzettingen geplaatst voor de schouw van morgen in de zaak-Nicky Verstappen.

  Een gebied van ongeveer 4 vierkante kilometer is afgezet met linten. In het gebied geldt sinds 18.00 uur een noodverordening. Wie het gebied betreedt, wordt aangehouden, waarschuwt de politie.

  Op belangrijke plaatsen, zoals de plek waar de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 dood gevonden werd, zijn daarnaast hekken geplaatst die het zicht op deze locaties ontnemen. Tientallen agenten en militairen bewaken het gebied en houden nieuwsgierigen op afstand.

  L1

  JORIS VAN POPPEL | NOS

  JORIS VAN POPPEL | NOS

  Morgen bezoekt een groep van zo'n 25 personen de Brunssummerheide. Het gaat onder meer om rechters, officieren van justitie, de familie van Nicky Verstappen en verdachte Jos B. en zijn advocaat. Ze zullen ten minste drie locaties bezoeken. Het gaat onder meer om de plek waar Nicky werd gevonden, schrijft 1Limburg.

   

   

   

  Om de schouw in alle rust te laten verlopen, worden mensen op afstand gehouden. Ook de pers is niet welkom. De rechtbank vindt dat de aanwezigheid van een cameraploeg verstorend kan werken. De noodverordening op de heide geldt tot morgen 18.00 uur. Tot die tijd is ook het luchtruim afgesloten, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld met drones boven het gebied gevlogen wordt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van L1

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 24 augustus 2019 @ 00:23
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, VOLGENDE WEEK EEN 'GERECHTELIJKE SCHOUW' IN DE ZAAK Nicky Verstappen en de MEDIA MOGEN DAARBIJ NIET AANWEZIG ZIJN. Daarover is nu een kort geding, maandag de beslissing rechter, aangespannen. We wachten af maar toch opvallend dát de media zelfs niet met één film-nieuwsploeg op enige afstand mag filmen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Pers en rechtbank bakkeleien over besloten schouw Brunssummerheide

  Het kort geding in de rechtbank. Links Gerald Roethof, helemaal rechts Genootschap-voorzitter Marcel Gelauff ANP

   VANDAAG, 13:50

  BINNENLAND

  De rechtbank Limburg, drie gemeenten en verschillende Nederlandse media zijn het oneens met elkaar over de besloten schouw van komende maandag op de Brunssummerheide, in de zaak-Nicky Verstappen. De media-organisaties eisen dat er een camera mag zijn bij de schouw op de Brunssummerheide, de plek waar 21 jaar geleden Nicky Verstappen dood werd gevonden, maar de rechtbank in Limburg wil dat niet.

  In een door de pers aangespannen kort geding voor de rechtbank in Den Haag betoogde advocaat Christiaan Alberdingk Thijm dat er sprake is van censuur, nu de media preventief verhinderd wordt verslag te doen van de schouw. "Juist als er buiten de reguliere zittingszaal een zaak plaatsvindt, is de controlerende taak van de pers ongelofelijk belangrijk", zei hij. Hij zegt dat de media zich in de zaak altijd aan de afspraken hebben gehouden.

  De noodverordening die de gemeenten hebben afgegeven voor de omgeving, noemt advocaat Alberdingk Thijm buitenproportioneel. Een gebied van twee bij twee kilometer wordt afgezet, en ook is het luchtruim boven de Brunssummerheide gesloten.

  Kilometers wandelen

  De advocaat van de rechtbank zegt dat juist de aanwezigheid van een cameraploeg verstorend kan werken. "De aanwezige personen moeten zich vrij voelen om te spreken, ook als zij zelf aangeven dat zij geen bezwaren hebben, dan kan het toch zijn dat er een beperking wordt gevoeld." Volgens hem speelt ook mee dat de schouw door een natuurgebied gaat en dat een relatief grote groep enkele kilometers over de heide moet lopen.

  Het kort geding is aangespannen door de NOS, het ANP, het AD, De Telegraaf, Hart van NederlandRTL BoulevardRTL Nieuws, NU.nl, journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Ook verdachte Jos B. en de familie van Nicky Verstappen vinden dat de pers bij de schouw aanwezig moet kunnen zijn.

  Advocaat Gerald Roethof van Jos B. zegt dat de pers in de zaak "onafhankelijk en neutraal" feiten moet kunnen brengen. Hij zegt "serieus niet te kunnen inzien" hoe aanwezigheid van de pers tot wanordelijkheden kan leiden. "In deze zaak is mij duidelijk geworden dat je heel goede afspraken kunt maken met de pers."

  De rechtbank in Den Haag doet maandag uitspraak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 06 juni 2019 @ 00:24
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG ZAAK NICKY VERSTAPPEN: Jos B. blijft voorlopig vastzitten oordeelt de rechtbank. Het bewijs is zeker nog niet rond, maar we wachten af. Zelfs: Advocaat Roethof had de rechter erop gewezen dat forensische onderzoekers geen doodsoorzaak hebben kunnen vaststellen bij de 11-jarige Verstappen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Jos B. blijft voorlopig vastzitten

   VANDAAG, 17:00

  BINNENLAND

  ANP

  Jos B., die verdacht wordt van het doden van Nicky Verstappen in 1998, komt voorlopig niet op vrije voeten. Zijn advocaat had daarom gevraagd, omdat er geen bewijs zou zijn dat B. iets te maken heeft met de zaak. Maar de rechter heeft zijn voorlopige hechtenis verlengd.

  Advocaat Roethof had de rechter erop gewezen dat forensische onderzoekers geen doodsoorzaak hebben kunnen vaststellen bij de 11-jarige Verstappen. Daardoor kan er volgens hem niet worden bewezen dat er een misdrijf is gepleegd. Hij zegt dat er ook geen bewijs is dat de Limburgse jongen seksueel is misbruikt en daarom kan B. volgens hem niet langer worden vastgehouden.

  De rechtbank ging niet mee in die redenering. Volgens de rechters zijn er genoeg aanwijzingen dat B. betrokken was bij het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen, waaronder de dna-sporen van B. die op de kleding van de jongen zijn gevonden. Daarnaast zegt de rechtbank dat onder meer uit de houding waarin Verstappen is gevonden blijkt dat hij geen natuurlijke dood is gestorven.

  Verklaring van B.

  B. ontkent dat hij betrokken is bij de zaak, maar wil verder niets zeggen. Hij heeft lang geleden wel een verklaring op papier gezet, maar die is nog niet openbaar gemaakt.

  De rechter vroeg B. vandaag heel nadrukkelijk om de verklaring naar buiten te brengen. B. weigerde dat en zei dat hij nog wat troeven in handen wil houden, omdat hij niet tevreden is met hoe het onderzoek loopt.

  De familie van Verstappen vindt het kenmerkend voor B.'s gedrag dat hij de verklaring niet wil vrijgeven. "Hij moet meer weten, maar weigert om enig inzicht te geven", zegt Peter R. de Vries namens de familie. "Dat wijst erop dat hij iets te verbergen heeft en de familie vindt het laf dat hij daarmee niet voor de dag komt."

  Schouw

  De zitting van vandaag was een pro-formazitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Het echte proces begint pas als het onderzoek is afgerond, waarschijnlijk volgend jaar.

  Eind augustus is de volgende zitting. Dan gaan de rechters kijken op de Brunssummerheide, waar het lichaam van Verstappen is gevonden. Jos B. zal ook bij die schouw aanwezig zijn. Nabestaanden mogen ook komen, als zij dat willen.

  Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden in de buurt van het kamp.

  Vorig jaar kwam B. als verdachte naar voren na een dna-verwantschapsonderzoek. In augustus werd hij opgepakt in de Spaanse Pyreneeën.

  BEKIJK OOK

  OM wil rechters meenemen naar plek waar Nicky Verstappen stierf

  Man (48) opgepakt voor vernielen monument Nicky Verstappen

  Familie Verstappen wilde Jos B. in de ogen kijken, maar hij keek niet terug

  Jos B.: Twintig jaar in het dossier, maar nooit verdacht

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 09 maart 2019 @ 00:30
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, ZAAK NICKY VERSTAPPEN, 2E ZITTINGSDAG. Het OM vraagt de rechtbank om zelf te gaan kijken, te schouwen op de plaats delict, maar dit is al 20 jaar geleden. Ook heeft de verdachte, Jos. B. zelf nog geen enkele verklaring afgelegd.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  OM wil rechters meenemen naar plek waar Nicky Verstappen stierf

  VANDAAG, 12:37

  AANGEPAST OM 13:39

  BINNENLAND

  Verdachte Jos B. en zijn advocaat Gerald Roethof in de rechtbank van Maastricht ANP

  GESCHREVEN DOOR

  Remco Andringa redacteur Politie en Justitie

  Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om een schouw in de zaak Nicky Verstappen. Volgens het OM moet de rechtbank zelf gaan kijken op de Brunssumerheide, waar Nicky in 1998 werd gevonden.

  Vandaag moest verdachte Jos B. opnieuw verschijnen voor de rechtbank in Maastricht. Hij zwijgt nog altijd. De rechtbank bepaalde dat hij voorlopig in de gevangenis moet blijven, onder andere omdat hij anders op de vlucht zou kunnen slaan.

  Het OM denkt dat Jos B. de 11-jarige Nicky Verstappen heeft misbruikt en gedood, toen de jongen op zomerkamp was op de Brunssumerheide.

  Volgens de officier van justitie is het belangrijk dat de rechtbank ziet en ervaart hoe ver de tent en vindplaats van het lichaam van Nicky Verstappen uit elkaar liggen. De rechtbank wilde zo'n bezoek nog niet meteen toezeggen en komt daar in juni op terug.

  Sporen

  Op dit moment is het Nederlands Forensisch Instituut nog bezig met extra dna-onderzoek. De politie heeft 21 dna-sporen van Jos B. aangetroffen in de onderbroek en op het lichaam van Nicky. Maar er zijn ook nog een paar sporen waarvan niet duidelijk is van wie ze zijn.

  De politie is nu alle mensen aan het benaderen die in de laatste dagen in de buurt van Nicky Verstappen zijn geweest, in de hoop te kunnen vaststellen van wie de sporen kunnen zijn.

  Eerder liep een groot dna-verwantschapsonderzoek. Het OM wilde in juni nog 3000 extra mannen uitnodigen om hun dna af te geven, maar dat heeft volgens het OM geen zin meer. De bereidheid om mee te werken zou sinds de arrestatie van Jos B. niet groot meer zijn.

  Klakkeloos

  Gerald Roethof, de advocaat van Jos B., vindt dat het OM er klakkeloos van uitgaat dat zijn cliënt de dader is. "Ik maak me daar zorgen over. Doen we nog aan waarheidsvinding of probeert het OM alles in de richting van mijn cliënt te schuiven?"

  Volgens Roethof heeft de politie de afgelopen tijd veel mensen gehoord die met Jos B. te maken hebben gehad, zoals oud-collega's en leden van de scoutingverenigingen waar hij actief was.

  "Dat onderzoek heeft in belastende zin niets nieuws opgeleverd", aldus Roethof. "Zij zeggen uitdrukkelijk niets vreemds te hebben gemerkt."

  Zwijgen

  Jos B. blijft ontkennen dat hij Nicky Verstappen heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Het Openbaar Ministerie blijft ervan overtuigd dat B. de dader is en vermoedelijk alleen handelde.

  Het OM wees er nogmaals op dat hij een zedenverleden heeft, op de vlucht sloeg toen de politie zijn dna wilde afnemen en in alle toonaarden zwijgt.

  "De verdachte heeft de kans om te vertellen hoe zijn dna in de onderbroek en op het lichaam van Nicky terecht is gekomen", zei de officier van justitie. "Maar dat verhaal komt maar niet. Na een half jaar zwijgt hij nog steeds, terwijl dit schreeuwt om een verklaring."

  Jos B. wordt volgende week opgenomen in het Pieter Baan Centrum, waar zal worden onderzocht of hij aan een stoornis lijdt. Zijn advocaat wil niet zeggen of B. zal meewerken aan het onderzoek.

  Klem

  Jos B. was vandaag zelf aanwezig, maar kwam inhoudelijk niet aan het woord. Ook de familie van Nicky Verstappen zat in de zaal. Dat B. blijft zwijgen doet de nabestaanden pijn, zei hun woordvoerder Peter R. de Vries na afloop.

  "Zij vinden het nog steeds heel laf van hem dat hij geen open kaart speelt. De familie denkt dat hij gewoon geen goed verhaal heeft en dat hij zich klem zet als hij gaat praten."

  BEKIJK OOK

  OM vraagt 15.000 mannen dna af te staan in zaak-Nicky Verstappen

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 december 2018 @ 00:54
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, ZAAK NICKY VERSTAPPEN, JOS B. vandaag eerste ZITTING. Toch, hierover de nodige juridische vragen, interressant voor OM en politie en rechters, advocatuur steeds meer deze zaak? Is er wel genoeg bewijs voor een 'harde' veroordeling? Er is DNA aangetroffen op meerdere plaatsen kleding van Nicky, maar ook van anderen? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  EEN ZAAK DIE OOK OP CLUB JUSTITIELE DWALINGEN gevolgd zou kunnen worden, echter hier het opsporingsbericht, vandaar hier verder het laatste nieuws, de 1e pro-formazitting vandaag, de verdachte ontkent, het OM 'zegt zeker te zijn van'? Toch 'echt hard bewijs' is er niet helemaal en de laatste tijd komen 'we' er achter dat het aantreffen van DNA sporen alléén niet altijd voldoende is voor een veroordeling.

  Woensdag 12-11-2018: 

  Familie Verstappen wilde Jos B. in de ogen kijken, maar hij keek niet terug

   GISTEREN, 17:52 IN BINNENLAND

  Vandaag was de eerste pro-formazitting van Jos B. over zijn betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Nicky Verstappen in 1998. Het was een emotionele dag voor de nabestaanden.

  OM: vermoeden dat Nicky Verstappen door toedoen van Jos B. is gestikt

   GISTEREN, 10:50 IN BINNENLAND

  De man die betrokken zou zijn geweest bij de verdwijning en dood van Nicky Verstappen in 1998 staat vandaag voor het eerst in het openbaar voor de rechter.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Jos B.: Twintig jaar in het dossier, maar nooit verdacht

  GISTEREN, 18:29

  BINNENLAND

  GESCHREVEN DOOR

  Remco Andringa en Ben Meindertsma

  Morgen begint in Maastricht de rechtszaak tegen Jos B., verdacht van de dood en mogelijk misbruik van Nicky Verstappen in 1998.

  Een paar uur nadat het lichaam van de jongen is gevonden, belandt zijn naam al in het onderzoeksdossier van de politie. Toch duurt het nog twintig jaar voordat Jos B. in beeld komt als verdachte. Hoe kan dat? Een reconstructie van het moeizaam verlopen onderzoek.

  NOS

  1998 | Een mysterieuze voorbijganger

  Het is een van de warmste nachten van het jaar, als Jos B. in augustus 1998 over het hobbelige paadje van de Brunssummerheide fietst. Op het pad staan marechaussees te posten bij de plek waar het lichaam van Nicky Verstappen die avond is gevonden. Een dag eerder verdween de 11-jarige jongen onder mysterieuze omstandigheden van een jeugdkamp op de hei.

  Een marechaussee vraagt B. wat hij komt doen en noteert zijn gegevens. B. verklaart dat hij voor de scouting folders aan het bezorgen is, omdat het overdag te warm is om te gaan fietsen.

  Bij het politieteam dat de dood van Nicky Verstappen onderzoekt, werken twee agenten die alle informatie moeten beoordelen die over de zaak binnenkomt. Of zij het proces-verbaal over Jos B. hebben gelezen, is onduidelijk. Een van hen kan het zich niet herinneren.

  Dat Jos B. die nacht misschien wat uit de buurt is, roept in ieder geval geen vragen op. Hij wordt niet nader gehoord door de politie en zijn naam komt niet op de stapel met potentiële verdachten te liggen.

  Een gemiste kans, vindt de inmiddels gepensioneerde politieman Math Schaepkens, die het onderzoek destijds leidde. De informatie is in ieder geval nooit op zijn bureau beland. "De naam Jos B. zegt mij niets, en heeft mij ook nooit iets gezegd", zegt Schaepkens.

  Onder leiding van de onervaren Brunssumse politiechef Schaepkens zijn ongeveer dertig à veertig rechercheurs in de daarop volgende maanden volop bezig met de zaak. De politie richt vooral op de leiding van het jeugdkamp en de inwoners van het dorpje Heibloem, waar Nicky vandaan komt.

  Het onderzoek verloopt rommelig; zo zet het Openbaar Ministerie steeds weer een andere officier van justitie op de zaak. Na een paar maanden gaat het dossier de kast in. "We wilden onze mensen weer terug", aldus Schaepkens.

  NOS

  2001 | 'Er zijn te weinig mensen gehoord'

  Drie jaar later komen rechercheurs behoorlijk dicht bij Jos B. Twee ervaren politiemannen uit Gelderland worden gevraagd om een 'second opinion'-onderzoek te doen. Een paar maanden lang houden de twee buitenstaanders het hele dossier tegen het licht en zoeken ze naar losse eindjes.

  Die blijken er te zijn. Het valt de onderzoekers op dat met allerlei mensen helemaal niet gesproken is. Ze stellen voor om ongeveer veertig mensen, vooral mannen die op de Brunssummerheide zijn geweest, op te roepen voor verhoor.

  Voor het eerst komt Jos B. daardoor in het vizier van de politie. Tweemaal wordt hij ontboden op het bureau. In de gesprekken bekent Jos B. dat hij in 1985 verdachte is geweest van een zedendelict.

  Wat hij precies bekent, is onduidelijk, maar uit een inschrijving bij de rechtbank uit 1985 blijkt dat hij ontucht heeft gepleegd met twee 10-jarige jongens die deelnamen aan een speurtocht.

  Tijdens de verhoren zou hij bovendien een andere verklaring geven voor zijn aanwezigheid bij de plaats delict dan drie jaar daarvoor. Hoewel B. formeel getuige is en geen verdachte, wordt naar verluidt zijn vuilnis door de politie doorzocht.

  Dat men zijn verhaal niet vertrouwt, blijkt als iemand van het politieteam de scouting, waar Jos B. actief is, waarschuwt. "Dit is een man die je niet bij de scouting moet willen hebben", zou de politieman volgens het AD tegen de scouting hebben gezegd.

  Hoewel het zedenverleden dus scherp op het netvlies van de politie staat, wordt Jos B. formeel nooit verdacht. Sterker nog, zijn naam verdwijnt weer in een van de tientallen ordners en het onderzoek heeft - opnieuw - geen resultaat. Wat er op dat moment precies bekend was over Jos B. en waarom hij weer uit beeld verdween, willen betrokkenen uit die tijd niet zeggen.

  NOS

  2005-2010 | Niemand leest het dossier

  Pas in 2005 wordt het dossier weer uit de kast gehaald. Aanleiding is de zelfmoord van een man op de Brunssummerheide, een paar honderd meter van het herinneringsmonument van Nicky Verstappen. Ook duiken in die tijd brieven op over de zaak.

  De politie wil weten of er een verband is. Dat blijkt niet het geval.

  In de jaren die volgen doet de politie alleen onderzoek als daar aanleiding toe is. De capaciteit bij de politie is schaars en het aantal lopende zaken groot. Niemand leest het inmiddels ongeveer vijftig ordners dikke dossier. Het wordt gebruikt als naslagwerk, op het moment dat er een nieuwe tip binnenkomt.

  Die tips blijven binnendruppelen dankzij misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij blijft, samen met de familie Verstappen, druk uitoefenen op de Limburgse politie. Die trekt alle tips na die de verslaggever aandraagt, maar zonder resultaat.

  Dan, in 2008, is er eindelijk goed nieuws. Nieuwe technieken maken het makkelijker om dna-sporen te vinden. Peter R. de Vries overtuigt het Openbaar Ministerie om hier in de zaak-Verstappen gebruik van te maken.

  Het Nederlands Forensisch Instituut slaagt er inderdaad in om bruikbare dna-sporen te vinden op de pyjama en onderbroek van Nicky Verstappen. Een doorbraak lijkt dichtbij. Het is een uitgelezen kans om het dna van alle potentiële verdachten te vergelijken met het dna op de kleding.

  De politie stelt een lijst samen met 152 mensen. Jos B. staat ook op die lijst, als een van de passanten op de hei. Omdat de top van het Openbaar Ministerie toestemming moet geven voor elke groep van 5 à 10 personen, besluit het parket in Limburg de lijst in te korten.

  Alle 'passanten op de hei' worden geschrapt, en een groep van 107 mannen blijft over. "Op dat moment had onze verdachte via de sporen aan deze zaak gekoppeld kunnen worden", concludeert politiechef Ingrid Schäfer-Poels in augustus dit jaar.

  Mogelijk had grondig leeswerk tot een andere conclusie kunnen leiden. Bij het samenstellen van de lijst voor het dna-onderzoek spit niemand het volledige dossier door, maar werkt de politie met de lijsten die eerder zijn opgesteld. Jos B. staat op de lijst 'passanten', en niet op de lijst 'zedendelinquenten'. Blijkbaar is het zedenverleden van Jos B. uit beeld geraakt.

  "Ik kende Jos B. in die tijd niet", zegt een toenmalig leidinggevende bij de politie. "Hij was voor mij een volslagen vreemd figuur." Het dna-onderzoek levert niets op. De zaak-Verstappen wordt in 2010 gesloten.

  NOS

  2012-2017 | Andere ogen

  In 2012 is het opnieuw Peter R. de Vries die het Openbaar Ministerie weet te overtuigen. Ditmaal dat het zinvol is een compleet nieuw onderzoek te starten en met frisse blik naar deze 'cold case' te kijken.

  De kersverse Limburgse hoofdofficier van justitie Roger Bos draagt niet de ballast van veertien jaar tevergeefs onderzoek. Hij raakt overtuigd dat het boek nog niet is gesloten en beschrijft in een rapport welke kansen de afgelopen jaren onbenut zijn gebleven.

  Volgens hem is door politie en justitie te lang ingezoomd op een te kleine groep verdachten, en is het dossier onoverzichtelijk en onwerkbaar. Hij wil daarom een team van buiten Limburg dat opnieuw onderzoek gaat doen.

  In 2013 stort een groepje politie- en justitiemedewerkers uit Oost-Nederland zich in het geheim op de zaak. Ze beginnen helemaal met een schone lei en zoeken geen contact met hun Limburgse collega's. Alle informatie en verklaringen worden tegen het licht gehouden.

  In hoeverre Jos B. hen opvalt tussen de 5700 namen in het dossier, is onbekend. Als hoofdofficier van justitie Bos in 2017 vertrekt bij het parket in Limburg, zegt de naam Jos B. hem in ieder geval nog niets. Ook het zedenverleden van Jos B. is hem op dat moment niet bekend.

  Wel belandt B. op een lijst met 1500 mensen, van wie met prioriteit dna moet worden afgenomen. Jos B. staat dit keer in de categorie 'mensen met bekendheid met de Brunssummerheide'.

  NOS

  2018 | Truc van de politie

  Een maand na het vertrek van Bos begint de politie met het benaderen van de 1500 mensen. Kort daarna wordt het grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit gestart.

  Politie en OM hebben besloten de sporen die zijn gevonden op de kleding van Nicky te vergelijken met het dna van 21.500 verschillende mannen. Zo hopen de opsporingsdiensten tal van families definitief uit te kunnen sluiten, en misschien wel op familie van een verdachte te stuiten.

  Alleen: dna afnemen van Jos B. lukt niet. Hij geeft geen gehoor aan de oproepen en blijkt spoorloos verdwenen. Ook zijn directe familie weigert medewerking.

  De politie krijgt argwaan. Met een truc lukt het om tóch het dna van Jos B. in handen te krijgen. Als zijn familie in april aangifte doet van vermissing, slaagt een ander politieteam erin om wel dna te bemachtigen, via persoonlijke spullen van Jos B. Voor de opsporingsdiensten in Limburg een uitgelezen kans om zijn celmateriaal te vergelijken met de sporen in de zaak Nicky Verstappen.

  Het Nederlands Forensisch Instituut gaat er op verzoek van het OM mee aan de slag. Op 8 juni dit jaar leidt het tot de eerste '100%-match'. Als het NFI de hit meldt aan de politie, stuurt die met spoed ander dna-materiaal in van Jos B., afgenomen van andere persoonlijke spullen en van verre verwanten. Ook dit materiaal levert dezelfde dag nog een match op.

  De politie en het Openbaar Ministerie hebben altijd in het midden gelaten hoe de dna-match met Jos B. die dag precies tot stand kwam. In de rechtszaak zal moeten blijken of het materiaal uit de vermissingszaak wel op deze manier gebruikt mocht worden.

  Het gevolg is dat Jos B. vanaf dat moment verdacht wordt van de dood en mogelijk misbruik van de 11-jarige Nicky Verstappen. Twintig jaar nadat hij bij de plaats delict werd gezien, zeventien jaar nadat hij zijn zedenverleden had opgebiecht bij de politie.

  In augustus wordt hij gevonden in de Spaanse Pyreneeën, vijf dagen nadat de politie zijn naam publiekelijk bekend heeft gemaakt. Hij ontkent iets met de zaak te maken te hebben en beroept zich verder op zijn zwijgrecht.

  Voor deze reconstructie sprak de NOS met acht personen. Zes van hen waren direct betrokken bij het onderzoek.

  BEKIJK OOK

  'Dna Jos B. op 17 plaatsen op kleding Nicky Verstappen'

  Jos B. ontkent betrokkenheid bij dood Nicky Verstappen

  Jos B. opgepakt terwijl hij hout stond te hakken

  Deel dit artikel: 

   

  Gewijzigd op 2018-12-13 00:24:11
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 01 december 2018 @ 01:09
  #9
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, JOS. B. VERDACHTE IN ZAAK NICKY VERSTAPPEN naar Pieter Baancentrum voor onderzoek 'geestelijke vemogens'. Zoals de advocaat al aanduidde. de zaak speelde 20 jaar (!) geleden dus niet aan te tonen HOE DE GEESTELIJKE TOESTAND TOEN WAS en mogelijk (on)toerekingsvatbaar?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Jos B. voor psychisch onderzoek naar Pieter Baan Centrum

  GISTEREN, 12:47

  REGIO

  B. bij zijn arrestatie POLICÍA NACIONAL

  Jos B., de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, gaat naar het Pieter Baan Centrum. Daar wordt hij uitgebreid psychisch onderzocht, zo bevestigt het Openbaar Ministerie aan L1.

  Door het extra onderzoek loopt de rechtszaak tegen hem vertraging op, want het Pieter Baan Centrum heeft een wachtlijst van vier maanden. Het psychisch onderzoek zelf duurt ongeveer zes weken.

  Toerekeningsvatbaar

  Een psychisch onderzoek is gebruikelijk bij zware levensdelicten. Verdachten worden geobserveerd door een team van gedragsdeskundigen, psychologen en psychiaters. Na het onderzoek wordt een rapport opgesteld voor de rechtbank. Daarin wordt aangegeven in hoeverre een verdachte toerekeningsvatbaar is en hoe groot de kans op herhaling is.

  B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood, de ontvoering en het seksueel misbruik van Nicky Verstappen in augustus 1998. De 11-jarige jongen was toen op zomerkamp op de Brunssummerheide.

  Het is niet bekend of B. zal meewerken aan het psychisch onderzoek. Hij heeft voor zover bekend tot nu toe weinig tot niets verklaard en ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

  Uitstel

  Woensdag 12 december is in de zaak de eerste openbare zitting van de rechtbank in Maastricht. Het gaat er dan om of B. langer vast blijft zitten. Het OM verwacht de strafzaak op zijn vroegst in het najaar van 2019 inhoudelijk te behandelen.

  BEKIJK OOK

  Jos B. ontkent betrokkenheid bij dood Nicky Verstappen

  'Jos B. gaat een verklaring afleggen, maar nu nog niet'

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van L1

   

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 22 november 2018 @ 00:42
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, GROOTSTE BELONING OPSPORING DADERS OOIT. 100.000 euro voor de kopstukken van de 'Mocromafifia' inzake vele liquidaties

  Van RTL-Nieuws, foto's:

  Said Razzouki en Ridouan Taghi

  Zie en lees verder art. van NU.nl, Twitter (bron)

  Donderdag 22 november 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Beloning van 100.000 euro voor tip die leidt naar liquidatieverdachten

  Beloning van 100.000 euro voor tip die leidt naar liquidatieverdachten

  21 november 2018 19:18 Laatste update: 3 uur geleden 41

  Het Openbaar Ministerie heeft de beloning voor de gouden tip die moet leiden tot de arrestaties van liquidatieverdachten Ridouan T. en Said R. verhoogd naar 100.000 euro. Het is de hoogste beloning die justitie ooit heeft uitgeloofd.

  De twee worden als opdrachtgever verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

  Volgens het OM is de reden voor de verhoging "dat politie en OM met spoed op zoek zijn naar beide verdachten. De opsporing van deze verdachten is topprioriteit voor OM en politie."

  Vóór de verhoging stond de beloning op 25.000 euro. T. (40) en R. (46) zijn eerder dit jaar op de Nationale Opsporingslijst geplaatst en staan daarnaast op de opsporingslijst van Europol.

  Volgens justitie is het zeer waarschijnlijk dat de twee zich schuilhouden in het buitenland, zich regelmatig verplaatsen en gebruik maken van wisselende identiteiten. 'Vertrouwelingen' van beiden weten waarschijnlijk waar ze zijn, aldus justitie.

  "Het ongekend hoge bedrag van de beloning kan mensen over de streep trekken de gouden tip te geven", aldus het OM in een verklaring.

  T. geldt als kopstuk in mocromaffia

  T. wordt gezien als kopstuk binnen de mocromaffia. Justitie verdenkt hem er onder meer van opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van Hakim Changachi, die begin 2017 voor de verkeerde persoon werd aangezien en werd doodgeschoten.

  De familie Changachi is goed bevriend met Nabil B., die als tussenpersoon fungeerde voorafgaand aan de liquidatie. B. kreeg spijt toen bleek dat Changachi om het leven was gebracht. Hij besloot naar de familie Changachi te stappen, maar werd vervolgens bedreigd.

  Nadat B. zijn betrokkenheid bij de familie Changachi had bekend liet hij zich oppakken door de politie en werd hij vervolgens kroongetuige van justitie. Hij verklaarde vervolgens over T. en diens handlangers.

  Eind maart werd de broer van B. doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. De verdachte van de liquidatie van de broer van B. heeft bekend. Over eventuele opdrachtgevers heeft de verdachte niets losgelaten.

  Door: NU.nl  Beeld: ANP

  41  reacties  

  Lees meer over:

  Misdaad in Nederland 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 22 september 2018 @ 00:55
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, JOS B. VERDACHT IN ZAAK NICKY VERSTAPPEN BEROEPT ZICH NOG OP HET ZWIJGRECHT. Het is mogelijk ook voor Politie en het OM moeilijk bewijsbaar. Vanavond kwamen in 'Pauw' zowel de advocaat als de vertegenwoordiger van de familie Peter R. de Vries tegenover elkaar te staan inzake 'bewijsvoering'. Ook komt de 'aangetroffen Kinderporno op een pc van de verdachte' in deze zaak als 'bewijs voor' (?) door De Vries aan de orde... 

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Zaterdag 22 september 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Advocaat: 'Jos B. beroept zich vooralsnog op zijn zwijgrecht'

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 21 september 2018 22:49 Laatste update: 21 september 2018 23:54

  Jos B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van elfjarige Nicky Verstappen in 1998, beroept zich vooralsnog op zijn zwijgrecht, stelt zijn advocaat Gerald Roethof.

  "Op dit moment is er geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Die gaat er komen, op het moment dat hij daar klaar voor is", zei zijn advocaat Roethof vrijdagavond in Nieuwsuur.

  Volgens Roethof is het een misvatting dat het niet direct afleggen van een verklaring een teken van schuld zou zijn. "De belangrijkste reden is dat als er een verklaring komt, ik niet achteraf van het Openbaar Ministerie (OM) of de rechtbank wil horen dat er iets tegenstrijdig is."

  Wanneer B. met zijn verklaring zal komen en hoe die zal luiden, wil de raadsman nog niet zeggen. De advocaat herhaalde dat volgens hem "geen bewezenverklaring kan volgen in deze zaak".

  Advocaat Jos B.: 'Met het bewijs van nu komt er geen veroordeling'

   Advocaat Jos B.: 'Met het bewijs van nu komt er geen veroordeling'

  Jos B. ook verdacht van bezit kinderporno

  Donderdag werd bekend dat Jos B. ook verdacht wordt van het bezit van kinderporno. Zijn voorarrest werd verlengd met negentig dagen.

  Dat justitie B. inmiddels ook van het bezit van kinderporno verdenkt, noemt Roethof 'karaktermoord'. Volgens hem is een gering aantal afbeeldingen gevonden. "Het is onduidelijk wie de computer heeft gebruikt en of het bijvangst was."

  Jos B.'s weigering om vrijwillig DNA-materiaal af te staan aan de politie zegt volgens de advocaat ook niets over diens schuld of onschuld. "Hij was niet in Nederland."

  Volgens de rechtbank in Maastricht zijn de verdenkingen tegen hem ernstig en is er een serieuze kans dat hij vlucht als hij op vrije voeten wordt gesteld. Ook de raadkamer stelt dat ze vrezen voor herhaling, mocht B. op vrije voeten komen. Het voorarrest van B. is daarom donderdag verlengd met negentig dagen.

  Het verzoek van Roethof om zijn cliënt vrij te laten, werd daarmee afgewezen. Na de termijn van negentig dagen zal de zaak voor het eerst ter zitting komen bij de rechtbank. Het is nog niet duidelijk of het dan al inhoudelijk zal worden behandeld. Het kan ook om een pro-formazitting gaan, waarin wordt gekeken naar de voortgang van het onderzoek.

  Roethof benadrukt dat OM geen zaak heeft

  De advocaat zei donderdag dat hij duidelijk heeft gemaakt dat het OM geen zaak heeft. "Omdat niet is komen vast te staan waaraan Nicky is overleden", legt hij uit. "Dat kan ook een natuurlijke doodsoorzaak zijn."

  Het OM wilde daar niet op reageren. "De uitspraken zijn voor rekening van de advocaat en wij zullen dit verder in de rechtszaal bespreken", aldus een OM-woordvoerder.

  Advocaat wilde eerder niet ingaan op wat hij besproken had met Jos B.

  Eerder op donderdag zei Roethof in een reactie dat het DNA-spoor dat tot de verdenking van B. heeft geleid, niet van sperma of bloed afkomstig is. 

  Roethof zei toen dat hij niet wilde ingaan op wat hij besproken had met zijn cliënt. "Maar als hij een bekentenis zou hebben afgelegd, dan stond ik hier niet", aldus de raadsman. 

  Hij benadrukte bovendien dat het niet betekende dat Jos B. ontkent. "Het kan ook zijn dat hij zwijgt", aldus Roethof donderdag.

  Jos B. opgepakt: profiel van verdachte in zaak-Nicky Verstappen

   Jos B. opgepakt: profiel van verdachte in zaak-Nicky Verstappen

  Door: ANP 0 reacties  

  Lees meer over: 

  Nicky Verstappen

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 19 september 2018 @ 00:28
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, VERDACHTE INZAKE MOORD NICKY VERSTAPPEN: ZEER WEINIG JURIDISCH BEWIJS TEGEN de verdachte JOS B. Zegt zijn advocaat. Alhoewel er DNA van de verdachte destijds is aangetroffen op het lichaam van Nicky, moet er ook 'omringend bewijs' zijn. En dus hebben politie en Justitie er moeite mee het bewijs 'rond te krijgen'...of? De advocaat kennende ook weer, zal hij dit zeker niet zo maar beweren. Alhoewel de verdachte ook weer de 'schijn' van alles tegen zich heeft. Wordt ook ongetwijfeld weer vervolgd. 

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Advocaat Jos B.: OM heeft 'zwak bewijs' in zaak-Nicky Verstappen

  Foto: NU.nl/Politie Limburg

  Gepubliceerd: 18 september 2018 20:14 Laatste update: 18 september 2018 21:13

  Volgens de advocaat van Jos B., Gerald Roethof, heeft het Openbaar Ministerie (OM) wat hem betreft zwak bewijs tegen zijn cliënt. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998.

  De advocaat zei na het lezen van het dossier in een korte verklaring tegenover RTL Nieuws zelfs dat het OM "geen zaak heeft". Eerder op dinsdag zei Roethof tegen NU.nl dat hij de aanvullende stukken die justitie heeft opgestuurd nog moest bestuderen.

  Dinsdag werden de beperkingen waarin B. zat opgeheven. De verdachte mocht tot dusver uitsluitend contact met zijn advocaat hebben en ook mocht niemand informatie over het onderzoek naar buiten brengen.

  Roethof zei op 7 september al dat hij snel van de beperkingen af wilde, zodat hij in de openbaarheid meer over B. en diens rol in deze zaak kon zeggen.

  Donderdag wordt de 55-jarige B. voorgeleid. De rechter-commissaris zal dan beslissen over de verlenging van het voorarrest. Mogelijk zal Roethof na afloop daarvan nog met een uitgebreidere reactie komen.

  Jos B. opgepakt: profiel van verdachte in zaak-Nicky Verstappen

   Jos B. opgepakt: profiel van verdachte in zaak-Nicky Verstappen

  B. kwam weer in beeld door DNA-onderzoek

  B. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van de destijds elfjarige Nicky Verstappen. Mogelijk is er ook sprake geweest van een zedendelict.

  De jongen verdween tijdens een zomerkamp in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 op de Limburgse Brunssummerheide. Zijn lichaam werd op de tweede dag van de zoekactie op 11 augustus aangetroffen.

  Agenten kwamen B. op het spoor nadat in het kader van het onderzoek naar zijn vermissing kledingstukken op DNA onderzocht werden. Het genetisch materiaal dat daarop aangetroffen werd, kwam overeen met het DNA op de kleding van Verstappen.

  De man werd kort na de vondst van het lichaam van het kind al staande gehouden in de buurt. Hij verklaarde dat hij een rondje aan het fietsen was. De marechaussee heeft zijn naam genoteerd en die is al die tijd in het dossier blijven staan.

  Hier hield Jos B. zich schuil voor zijn arrestatie

   Hier hield Jos B. zich schuil voor zijn arrestatie

  Verdachte werd gearresteerd in Spanje

  B. werd eind augustus niet ver van Barcelona opgepakt na een tip van een getuige die de verdachte herkende. De politie vermoedde dat hij in de Franse Vogezen was en dat hij voor langere tijd buiten beeld wilde blijven.

  De man kan goed in de natuur overleven en had bij zijn aanhouding ook diverse spullen als gedroogd voedsel bij zich. In Spanje leefde hij afwisselend in een tent en een opvanghuis. B. was in april als vermist opgegeven door zijn familie.

  B. zou eerder twee jaar proeftijd opgelegd hebben gekregen vanwege ontucht met twee tienjarige jongens in 1985. Hij zou zijn daden toen bekend hebben.

  Die zaak werd uiteindelijk geseponeerd, waarschijnlijk omdat hij als verdachte destijds zijn proeftijd was doorgekomen. Dat kan tot gevolg hebben dat het dossier in het archief van het OM na een aantal jaar vernietigd moet worden.

  Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

  Door: NU.nl 92 reacties  

  Lees meer over: 

  Nicky Verstappen

    

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 07 september 2018 @ 00:56
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, JOS B. DE VERDACHTE IN DE 'COLDCASEZAAK' Nicky Verstappen in Nederland na uitlevering door EU land Spanje en nu in handen van Justitie en politie. Een grote vraag wat hij nu zal verklaren, vooral ook voor de nabestaanden en hoe verder.... Hij heeft inmiddels als advocaat Gerald Roethof verzocht zijn zaak te behandelen. 

  Zie en lees verdre art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) en RTL-Nieuws (bron) 

  Jos B. aangekomen in Nederland

  GISTEREN, 18:15

  BINNENLANDBUITENLAND

  Jos B., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998, is aangekomen in Nederland. Hij zat in een vliegtuig dat om 16.45 uur landde op Schiphol.

  Hij is overgebracht naar de gevangenis in Vught. Morgen wordt hij voor het eerst gehoord door de rechter-commissaris. Dat is binnen de termijn van 24 uur. Daarna vinden de politieverhoren plaats.

  Het Openbaar Ministerie verdenkt Jos B. van een levensdelict, een zedendelict en een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid. Hij wordt 14 dagen vastgezet. Dat gaat in op het moment dat hij zich in een Nederlandse cel bevindt.

  Jos B. wordt bijgestaan door advocaat Gerald Roethof. Strafpleiter Roethof is onder meer bekend van de zaak-Mitch Henriquez, als advocaat van de nabestaanden.

  Opgehaald

  B. is met een Cessna-toestel opgehaald in Barcelona en naar Schiphol gevlogen. Aan boord waren ook rechercheurs. Het Openbaar Ministerie in Nederland wil dat niet bevestigen. Maar Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon en zegsman van de familie, bevestigt dat Jos B. vanmiddag op Schiphol is aangekomen.

  Video afspelen

  00:26

  Jos B. aangekomen in Nederland

  Van de 55-jarige Jos B. zijn dna-sporen gevonden op de kleding van de 11-jarige jongen. B. werd op 26 augustus gearresteerd door de Spaanse politie in een dorpje in Catalonië. Dat gebeurde na een tip van een Nederlander, die hem had herkend.

  Nicky Verstappen werd twintig jaar geleden dood gevonden op de Brunsummerheide, vlak bij het vakantiekamp waar hij verbleef. De politie vond toen wel sporen van de dader, maar kon die pas na een grootschalig dna-onderzoek in verband brengen met Jos B.

  BEKIJK OOK

  'Gouden tip kwam van oplettende lezer in Spanje'

  Jos B. opgepakt terwijl hij hout stond te hakken

  Spaanse politie hoort getuigen in onderzoek naar Jos B.

  Het leven van Jos B. in Spanje en de list van zijn arrestatie

  Deel dit artikel: 

  Jos B. kiest 'zeer ervaren' advocaat Gerald Roethof

  Zaak-Verstappen

  Jos B. kiest 'zeer ervaren' advocaat Gerald Roethof

  handtekeningafbeelding