1277 keer bekeken

OPSPORING VERDACHTE ZAAK NICKY VERSTAPPEN

 • maandag 27 augustus 2018 @ 00:37
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, DE VERDACHTE IS IN SPANJE AANGEHOUDEN na tip oplettende lezer, mediavolger. Toch opmerkelijk snel dat, nadat zijn naam en verdere signalement is verspreid. Hij had ook langere tijd 'ondergedoken' hebben kunnen zitten? De Politie en het OM geven morgenochtend een toelichting.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Jos Brech, verdachte in zaak-Nicky Verstappen, aangehouden in Spanje

  GISTEREN, 22:04

  AANGEPAST GISTEREN, 22:54

  BINNENLAND

  Jos Brech plaatste zelf beelden op internet van zijn tochten door de natuur YOUTUBE

  Jos Brech, de verdachte in de zaak Nicky Verstappen, is vanmiddag aangehouden in Spanje. Dat meldt de politie in Limburg. Hij zit vast in een Spaanse cel en zal worden uitgeleverd aan Nederland.

  De politie kwam hem op het spoor na een tip van een getuige. Die had hem herkend aan de hand van de foto's die afgelopen woensdag zijn verspreid. Peter R. de Vries meldt op dat Brech bij Barcelona is aangehouden. Volgens de verslaggever sliep Brech in een kleine tent en werd hij in een open veld opgepakt.

  Woensdag maakte de politie bekend dat er een doorbraak was in de zaak en dat er een verdachte in beeld was, de 55-jarige Brech.

  Uitlevering

  Hij was spoorloos sinds februari dit jaar, toen er voor het laatst contact met hem was. In april gaf zijn familie hem op als vermist.

  De Nederlandse politie weet nog niet wanneer Brech wordt uitgeleverd, omdat de Spaanse politie de regie heeft. De tiplijn blijft open omdat de politie nog steeds informatie zoekt om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

  Morgen tussen 10.00 uur en 12.00 uur komt de hoofdofficier van justitie met meer informatie.

  Dat hij in Spanje is aangehouden, verbaast mij niets.

  Johan Mees

  Rond zijn vermissing heeft Brech online gezocht naar verlaten dorpjes in Spanje. Dat vertelt zijn voormalige bushcraft-collega Johan Mees, die Brechs laptop in een hutje in Frankrijk vond, aan het Brabants Dagblad.

  "Dat hij in Spanje is aangehouden, verbaast mij dus niets", zegt de voorzitter van Stichting Bushcraft Nederland. Mees heeft in Frankrijk naar Brech gezocht.

  De zoektocht naar de dader in de zaak-Nicky Verstappen duurt al 20 jaar. Een overzicht:

  Video afspelen

  01:48

  Zoektocht naar moordenaar Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

  Nicky Verstappen (11) verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag na zijn vermissing werd hij dood gevonden in de omgeving van het kamp.

  De afgelopen jaren werden verscheidene verdachten aangehouden, maar allemaal wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Een dna-match brachten politie en justitie bij Brech. Hij wordt formeel verdacht van een levensdelict. Ook wordt hij op basis van "aanwijzingen in het dossier" verdacht van seksueel misbruik van de jongen.

  BEKIJK OOK

  'Jos Brech zal toch een keer dat bos uit moeten komen?'

  Ruim 1000 tips in onderzoek zaak-Nicky Verstappen

  Het verhaal van de man die de dna-match ontdekte in zaak-Nicky Verstappen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 25 augustus 2018 @ 00:48
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, HEEFT DE POLITIE, OF OM, IN EERDERE ZAAK NIET NAAR BEHOREN GEHANDELD, OPSPORINGS-TECHNISCH STEKEN LATEN VALLEN? Het was al eerder bekend dat de gezochte verdachte in deze was aangehouden voor ontucht met minderjarige jongens. Indien dit wel was onderzocht destijds, 10 jaar geleden al, was de zaak eerder opgelost geweest wellicht? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Jos Brech kreeg in 1985 twee jaar proeftijd voor ontucht

  GISTEREN, 18:40

  AANGEPAST GISTEREN, 20:25

  BINNENLAND

  ANP

  Jos Brech, de man die gezocht wordt in verband met de vermissing van Nicky Verstappen, heeft in 1985 twee jaar proeftijd opgelegd gekregen in verband met ontucht. Dat blijkt uit een inschrijving bij de rechtbank uit 1985 die het Regionaal Historisch Centrum Limburg aan Nieuwsuur heeft verstrekt.

  Uit de datum van de inschrijving blijkt dat Jos Brech inderdaad de man is die in 1985 in het Limburgsch Dagblad erkent ontucht te hebben gepleegd met twee 10-jarige jongens. De twee jongens namen deel aan een speurtocht in Wijnandsrade in de gemeente Nuth.

  De politie zei tot dusver niets meer te weten dan dat de zaak tegen Brech geseponeerd is. Op hun website zegt de politie niet meer te kunnen achterhalen of het krantenartikel betrekking heeft op Jos Brech.

  De inschrijving van Brech bij de rechtbankREGIONAAL HISTORISCH CENTRUM LIMBURG

  Brech kreeg de proeftijd opgelegd in het kader van een voorwaardelijk sepot, blijkt uit het document. Dat betekent dat er sluitend bewijs was dat hij de ontucht pleegde, maar dat het Openbaar Ministerie besloot hem niet te vervolgen als hij twee jaar lang niet opnieuw in de fout zou gaan. Uit het feit dat de zaak uiteindelijk geseponeerd is, valt op te maken dat hij die proeftijd goed is doorgekomen.

  Wat de ontucht inhield, wordt uit het krantenartikel en in de inschrijving bij de rechtbank niet duidelijk. Oud-politieman Frank Peters zei tegen 1Limburg wel iets over de gebeurtenissen. Hij vertelde dat de politie in 2002 de scouting in Limburg waarschuwde voor Brech vanwege een incident uit het verleden. Volgens Peters heeft Brech gezegd dat hij "ooit te ver was gegaan bij het fotograferen van twee jongens".

  Op het document staan ook twee opvallende stempels: "In verzekering gesteld" op 5 juli 1985" en "heengezonden" op 7 juli 1985. Dat wijst erop dat Brech twee dagen vast heeft gezeten.

  Geen vervolging

  Verder wordt niet duidelijk waarom het Openbaar Ministerie er in 1985 voor koos de toen 22-jarige Brech niet te vervolgen. De Limburger meldde vanmorgen dat naar aanleiding van deze ontuchtzaak Brech in behandeling is geweest bij de regionale ggz.

  Doordat het Openbaar Ministerie niet tot vervolging overging stond Jos Brech in 1998, toen het onderzoek naar de dood op Nicky Verstappen van start ging, niet geregistreerd als zedendelinquent. Pas in 2001 kwam dit aan bod in een verhoor met Brech. Desondanks was hij in 2010, toen de politie besloot van 107 mensen dna af te nemen, weer uit beeld als iemand met een zedenverleden. Brech werd daarom toen niet gevraagd om dna af te staan.

  Is Jos Brech de man uit het krantenartikel?

  De politie zegt dat dus niet te kunnen vaststellen. Maar uit de inschrijving bij de rechtbank wordt dat wel duidelijk. Het gaat zowel in het krantenartikel als in de inschrijving bij de rechtbank om een vergrijp dat gepleegd is op vrijdag 5 juli 1985, in de gemeente Nuth door een man uit Simpelveld. Volgens de inschrijving is het proces-verbaal (p.v.) opgemaakt door de rijkspolitie (r.p.) uit Beek. Ook dat komt overeen met het krantenbericht.

  BEKIJK OOK

  Ruim 1000 tips in onderzoek zaak-Nicky Verstappen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 augustus 2018 @ 18:09
  #1

  Goedemiddag, OPSPORINGSVERZOEK POLITIE IN 'COLDCASEZAAK' NICKY VERSTAPPEN. Na 20 jaar is er door o.a. DNA-onderzoek toch een verdachte in deze zaak te voorschijn gekomen. De politie en OM zijn vrijwel zeker van de zaak, echter nog steeds 'verdachte'. Ook hier het bericht, gezien toch wat lezers, bezoekers hier elke dag.

  VAN POLITIE.NL (bron)

  Ga naar content

  Jos Brech

  Laatste verblijfplaats:

  Vogezen (Frankrijk)

  De politie is op zoek naar Joseph Theresia Johannes Brech (roepnaam Jos). Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.

  Jos Brech

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Omschrijving

  Het is niet bekend waar Jos Brech nu verblijft. Najaar 2017 is hij naar het buitenland vertrokken. Het laatste teken van leven is van februari 2018. De familie heeft hem in april 2018 als vermist opgegeven. Zijn laatste bekende verblijfplaats is in de Vogezen in Frankrijk. De afgelopen jaren is hij vooral actief geweest in de wereld van het bushcraften. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en verbleef daarom zelf ook regelmatig in het buitenland. Hij is zelf ook een ervaren bushcrafter. Dat maakt dat hij in staat is langere tijd in de natuur te overleven.

  Jos Brech is nu 55 jaar oud.

  Vragen

  Heeft u Jos Brech gezien of heeft u een vermoeden waar hij nu verblijft, meldt u dat dan. Benader hem niet zelf, maar neem wanneer u hem ziet contact op met de politie. Het onderzoeksteam is bereikbaar via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Van woensdag 22-8 t/m vrijdag 31/8 tussen 08.00 uur en 22.00 uur kunt u ook bellen naar dit nummer: 088 – 1688999.  Vanuit het buitenland kunt u bellen naar (+31)79-345 9 876. Spreekt u liever met iemand van het Team Criminele Inlichtingen, dan kunt u bellen met nummer (+31)79-345 8 999. U kunt ook het tipformulier onderaan dit bericht invullen, zodat de recherche contact met u op kan nemen.

  Gegevens

  Geslacht: Man Geboortedatum: 29-10-1962 Lengte: 1,80 m. Haarkleur: Bruin (inmiddels grijs), golvend kort model

  Opvallende lichaamskenmerken: Grote oren

  Video

  Start/pauze video

  Afbeeldingen

  • Jos Brech

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, RTL-NIEUWS Twitter (bronnen)

  Politie heeft verdachte in zaak Nicky Verstappen in beeld

  VANDAAG, 14:04

  AANGEPAST OM 14:04

  BINNENLAND

  Na een onderzoek van twintig jaar is er een doorbraak in de zaak naar de dood op de 11-jarige Nicky Verstappen. In een persconferentie wordt toelichting gegeven over die doorbraak. De persconferentie is te volgen op NPO 1, onze Facebook-paginaYouTube en NOS.nl.

  Liveblog gesloten

  • 4 UUR GELEDEN

   Liveblog gesloten

   Het liveblog is gesloten. Lees alle berichtgeving over de zaak rondom de dood van Nicky Verstappen hier.

  • 4 UUR GELEDEN

   Huilende moeder: Peter, zonder jou zou dit niet gebeurd zijn

   Video afspelen

   01:05

   Huilende moeder: Peter, zonder jou zou dit niet gebeurd zijn

   De moeder van Nicky Verstappen richtte zich geëmotioneerd tot Peter R. de Vries, die de familie twintig jaar heeft bijgestaan.

  • 5 UUR GELEDEN

   Informatie over Jos Brech

   De politie heeft alle informatie over Jos Brech verwerkt in deze video:

   Video over Jos Brech

  • 5 UUR GELEDEN

   Het belangrijkste nieuws over de grote doorbraak

   De persconferentie is inmiddels voorbij. Het belangrijkste nieuws uit de persconferentie is dat er een verdachte is gevonden in de zaak rondom de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. De 55-jarige verdachte, genaamd Jos Brech, is vermist. Hij ging naar Frankrijk voor een wandeltocht. Sinds april kan zijn familie geen contact meer met hem krijgen.

   De politie is al twee maanden op zoek naar de man, in samenwerking met de Franse politie. Er wordt verwacht dat de man ondergedoken zit.

   De man stond in het politiedossier van de zaak Verstappen. Hij liep namelijk in 1998, een paar dagen nadat Nicky werd gevonden, langs de plaats delict toen er onderzoek werd uitgevoerd door de politie. Brech werd later nog twee keer verhoord, maar is nooit aangemerkt als verdachte. Tot een paar maanden geleden, toen er een dna-match was tussen zijn dna en het dna op de pyjamabroek van Verstappen.

  • 5 UUR GELEDEN

   'Het is een dag waar door de familie heel lang naar is uitgekeken'

   Video afspelen

   01:15

   'Het is een dag waar door de familie heel lang naar is uitgekeken'

   Peter R. de Vries sprak namens de familie van Nicky Verstappen. Hij noemde het een "bijzondere dag en een emotionele dag ook".

  • 5 UUR GELEDEN

   Politie werkt samen met Franse politie

   De politie is momenteel samen met de Franse politie op zoek naar de man in Frankrijk. Ook is er een Europees opsporingsbevel.

  • 5 UUR GELEDEN

   De verdachte werkte bij scouting en kinderdagverblijf

   De man heeft na 1998 nog bij de scouting in Heerlen en in Nuth gewerkt. Ook bij een kinderdagverblijf in Brunssum.

  • 5 UUR GELEDEN

   Politie denkt dat verdachte ondergedoken zit

   Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat de verdachte zich bewust onvindbaar maakt. De politie gaat ervan uit dat de man nog leeft en hij ergens ondergedoken zit.

  • 5 UUR GELEDEN

   Dna van de man verkregen via spullen

   Het dna van de man is verkregen via de spullen die de man hier in Nederland had laten liggen. Ook via verwanten is er dna afgenomen.

   Het dna was een 100 procent-match met het dna dat op de kleding van Nicky is gevonden in 1998.

  • 5 UUR GELEDEN

   'Het is ons na 2 maanden intensief zoeken niet gelukt hem te vinden'

   De politie heeft de naam en foto's vrijgegeven van de man die wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, 20 jaar geleden.

   Video afspelen

   00:40

   'Het is ons na 2 maanden intensief zoeken niet gelukt hem te vinden'

  • 5 UUR GELEDEN

   Moeder van Nicky bedankt Peter R. de Vries

   Berthie Verstappen, de moeder van Nicky, bedankt De Vries in een toespraak. "Als we jou niet hadden gehad, had het onderzoek stilgelegen al die jaren", zegt een geëmotioneerde Verstappen tijdens de persconferentie.

  • 5 UUR GELEDEN

   Op zoek naar laatste puzzelstuk

   De man moet nog worden opgespoord en berecht, dat is het laatste puzzelstukje in het onderzoek, zegt De Vries. "Hij mag niet ontkomen. Hij moet zich verantwoorden."

   "Ik smeek namens de familie dat een ieder die iets weet en kan helpen bij de opsporing van deze man, dat die zich meldt."

  • 5 UUR GELEDEN

   Nicky kende verdachte niet

   Er is geen kans dat Nicky de verdachte heeft gekend. Dat vindt de moeder van Nicky heel moeilijk, zegt De Vries in de persconferentie. "Dat betekent dat onze Nick nog banger moet zijn geweest en dat hij een vreemde in zijn laatste ogenblikken in de ogen heeft gekeken", heeft de moeder gezegd tijdens de bekendmaking van het nieuws.

  • 5 UUR GELEDEN

   Verdachte heeft geen auto en mobiele telefoon

   In het vermissingsbericht van Jos Brech is te lezen dat Brech geen auto en mobiele telefoon heeft. Ook heeft hij geen sociale media-accounts. "Jos is iemand die vaak vertraagd reageert op mails, niet vaak contact zoekt en doordat hij geen mobiele telefoon heeft ook gewend is langere tijd onbereikbaar te zijn", is te lezen in het bericht.

  • 5 UUR GELEDEN

  • 'Lang naar uitgekeken'

   "De familie heeft hier heel lang naar uitgekeken, maar ook enorm ertegenop gezien", vertelt misdaadverslaggever Peter R. de Vries op de persconferentie.

   In de eerste jaren werd het politieonderzoek met enige onvrede gevolgd door de familie, vertelt De Vries. De contacten met de politie verliepen nogal stroef. Later veranderde dat.

   Familie van Nicky Verstappen, en Peter R. de Vries, op de persconferentie NOS

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

  1 uur 50 minuten geleden

  Vriend Jos Brech teleurgesteld in verdachte: 'Hoop dat hij zich bij politie meldt'.

  Jos Brech

  Jos Brech 

  © Politie

  Een oude vriend van Jos Brech heeft de politie geholpen bij de zoektocht naar de 55-jarige verdachte van de dood van Nicky Verstappen. Hij is ernstig teleurgesteld in Brech, die hij kent uit de wereld van het bushcraften. "Het doet me enorm veel pijn dat deze 'vriend' een enorm geheim met zich meedraagt."

  Brech vertrok vorig najaar naar de Franse Vogezen. Hij vertelde toen dat hij op wandelvakantie ging. Afgelopen februari gaf hij voor het laatst een teken van leven. Brech beheerst als ervaren bushcrafter allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur. Mogelijk houdt hij zich verborgen.

  Geheimhoudingsverklaring 

  In het voorjaar werd er onder andere met zoekhonden naar hem gezocht. "Hoe pijnlijk en enorm moeilijk ook, ik mocht en kon er niets over zeggen", zegt Erik van 't Padje, een oude vriend van Brech. Hij had een geheimhoudingsverklaring getekend.

  "Een kleine opmerking of hint zou het onderzoek enorm in gevaar brengen. Dat is iets wat ik absoluut niet wilde. Het is te belangrijk dat de ouders van Nicky Verstappen eindelijk antwoord krijgen en dat Jos wordt gevonden zodat hij verhoord kan worden."

  'Ik ga ermee naar bed en sta ermee op'

  "Ik heb er alles aan gedaan om de politie te helpen en heb er vele uren aan gesprekken met hen opzetten", schrijft Van 't Padje op Facebook. "Ik ga er nog steeds mee naar bed en sta ermee op. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik ermee bezig ben."

  Van 't Padje is erg teleurgesteld in Brech. "Het doet me enorm veel pijn dat deze 'vriend' blijkbaar een gruwelijk geheim met zich meedraagt. Een geheim waar ik op geen enkele wijze bij betrokken had willen zijn. Ik heb de laatste maanden vaak gewenst dat ik hem nooit had leren kennen, maar zo werkt het in het leven helaas niet."

  Einde aan enorme onzekerheid

  Hij zegt te hopen dat Brech verantwoordelijk neemt en naar de politie stapt. "Zodat de ouders van Nicky eindelijk rust en antwoorden krijgen. Ze hebben al twintig jaar gewacht en leven die tijd al in enorme onzekerheid. Daar moet een einde aan komen."

  Van 't Padje biedt ten slotte excuses aan bij vrienden en bekenden tegen wie hij maandenlang heeft moeten zwijgen. "Ik hoop dat jullie begrijpen waarom ik geen woord heb kunnen en mogen delen."

  Dit is verdachte Jos Brech

  Zie video in oorspronkelijke artikel.

  De man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen is een ervaren bushcrafter. Dat maakt de zoektocht naar hem erg lastig.

  RTL Nieuws

   

  handtekeningafbeelding