713 keer bekeken

POLITIEVERHOREN TE STUREND, leidend naar 'juridische dwalingen'

 • vrijdag 26 november 2021 @ 09:58
  #6

  Goedemorgen, EEN HELE BEKENDE 'JURIDISCHE DWALING' WAS DE 'PUTTENSE MOORDZAAK' en nu BIEDT DE MINISTER VAN JUSTITIE EXCUSES aan in het openbaar, namelijk de Tweede Kamer. In het bijzijn van betrokkenen, inclusief de zoon van de onlangs vermoordde Peter R. de Vries, welke zich decennia lang voor de onschuld van betrokkenen heeft ingezet en bewijzen....

  EEN UNICUM nu dat de politiek bij monde van de nu zittende minister van Justitie OPENBAAR EXCUUS maakt voor politie- en justitiedwalingen en grove fouten!! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 16:03 • AANGEPAST GISTEREN, 18:26

  Kabinet biedt excuses aan aan ten onrechte veroordeelden Puttense moordzaak

  Demissionair minister Grapperhaus ANP

  In een debat over de begroting van Justitie heeft demissionair minister Grapperhaus namens het kabinet excuses aangeboden aan twee mannen die jaren onterecht hebben vastgezeten voor de moord op Christel Ambrosius, ook bekend als de Puttense moordzaak.

  Het gaat om Wilco Viets en Herman du Bois, die zeven jaar onterecht in de gevangenis zaten voor de moord. Grapperhaus sprak in het debat over het belang van de rechtsstaat. Daarin is ook een overheid nodig die gemaakte fouten durft toe te geven, zo betoogde hij

  Zichtbaar geëmotioneerd betuigde hij spijt voor de gemaakte fouten. "Het is tijd dat wij volledig recht doen aan het leed dat deze twee mannen is aangedaan. Ze hebben misschien wel een financiële genoegdoening gekregen, maar nooit een morele. Namens het hele kabinet bied ik hun excuses aan," zei Grapperhaus. "We hebben die mannen en hun gezinnen in de kou laten staan."

  Peter R. de Vries

  De deze zomer vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft zich jarenlang ingezet voor de vrijlating van Viets en Du Bois. Zijn zoon Royce de Vries zat vanmiddag op de publieke tribune in de Tweede Kamer toen Grapperhaus de spijtbetuiging uitspraak. Ook Du Bois was in de zaal aanwezig.

  1:55 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Grapperhaus: We hebben hen in de kou laten staan

  De 23-jarige stewardess Christel Ambrosius werd in 1994 vermoord in het huis van haar oma. Viets en Du Bois werden opgepakt en kregen tien jaar gevangenisstraf, maar bij een herziening werden ze in 2002 vrijgesproken. Zes jaar later werd een nieuwe verdachte, Ronald P., opgepakt. Hij kreeg achttien jaar cel.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 september 2021 @ 00:52
  #5
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG 'VILLAMOORD': POLITIE EN OM ONDERSTEUNEN ONDERZOEK NAAR EIGEN HANDELEN IN DEZE ZAAK, ÉÉN VAN DE ALLERGROOTSTE JURIDISCHE DWALINGEN van na de 2e W.O.....

  20 JAAR GELEDEN, ÉÉN VAN DE GROOTSTE DWALINGEN OOIT? Negen mannen zaten mogelijk onterecht vast voor Arnhemse villamoord ten onrechte jaren de gevangenis daar voor in? Deze dagen volop in de media. 

  Overigens heeft de HR in andere zeer dubieuze zaak wel beslist dat deze over moet.....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:58

  Politie en OM steunen onderzoek naar eigen handelen in zaak-Arnhemse Villamoord

  In het eerste seizoen van De Villamoord bleken agenten verdachten structureel onder grote druk te zetten om te bekennen KRO-NCRV

  De politie Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) steunen het herzieningsverzoek in de zaak over de Arnhemse Villamoord uit 1998. Aanleiding voor het verzoek is de nieuwe informatie die over de zaak naar boven is gekomen in het tweede seizoen van documentaireserie De Villamoord van KRO-NCRV.

  De politie zegt geschrokken te zijn van de recente uitzendingen en noemt het herzieningsverzoek is daarom "de enige juiste manier om hier goed onderzoek naar te laten doen."

  Valsheid in geschrifte

  De zaak draait om de roofmoord op een 63-jarige bewoonster van een Arnhemse villa, waarvoor uiteindelijk acht mannen werden veroordeeld. In de nieuwe afleveringen komt naar voren dat er in het proces-verbaal destijds sprake zou zijn geweest van valsheid in geschrifte door de politie. Die aantijging komt bovenop de informatie uit het eerste seizoen, waaruit zou blijken dat er een valse bekentenis ten grondslag lag aan andere veroordelingen in de zaak.

  De advocaat die de veroordeelden in de zaak bijstaat, Paul Acda, diende in augustus een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad. De hoogste rechtsprekende instantie moet dan beoordelen of de politie en het OM destijds juist hebben gehandeld en of dat mogelijk gevolgen heeft voor de veroordelingen.

  Nu wel medewerking

  Het was niet de eerste keer dat er een herzieningsverzoek in de zaak werd ingediend; dit gebeurde eerder na een nieuwe verklaring van een van de veroordeelden. De Hoge Raad oordeelde in april dat er geen nieuwe informatie was die het hof tot een ander oordeel zou kunnen brengen. De zaak werd daarom niet heropend.

  De politie Oost-Nederland en het OM gingen in het oordeel van de Hoge Raad mee. Zij beschouwden de zaak als juridisch afgerond. Maar nu er opnieuw een herzieningsverzoek is ingediend, steunen ook zij een onderzoek naar het eigen handelen in de zaak.

  "De politie in Oost-Nederland is geschrokken van de recente uitzendingen van KRO-NCRV over de Arnhemse Villamoord, waarin het handelen van de politie ter discussie wordt gesteld," schrijft de politie Oost-Nederland in een persbericht.

  "Burgers moeten kunnen vertrouwen op de integriteit van de politie. Het is van belang dat genoemde - serieuze - aantijgingen zorgvuldig worden onderzocht." Zowel de politie als het OM laten weten hun volledige medewerking aan het onderzoek te willen verlenen.

  De Arnhemse villamoord

  In 1998 werd bij een woninginbraak een 63-jarige vrouw omgebracht. Een andere vrouw raakte lichtgewond. De roofmoord is bekend komen te staan als de Arnhemse Villamoord, waarvoor negen mannen werden veroordeeld. Zij kregen straffen van tussen de vijf en twaalf jaar. Eén van de veroordeelden pleegde zelfmoord in zijn cel, een andere Duitse verdachte werd door de Duitse autoriteiten vrijgesproken.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 08 mei 2021 @ 00:37
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEVERHOOR ROTTERDAM 'MEE GEROMMELD'. 'VERDACHTE' DOOR RECHTER ONTSLAGEN VAN RECHTSVERVOLGING. En dit gebeurd ook regelmatiger? 

  In februari zette de rechtbank in Lelystad nog een streep door een zaak waarbij een man was betrapt met 6 kilo drugs in de auto. Het proces-verbaal bleek niet overeen te komen met beelden die door een politievlogger waren gemaakt.

  Clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:00

  Agenten rommelden met verklaring in Rotterdamse zedenzaak

  De Rotterdamse politie heeft gesjoemeld met bewijs in een vier jaar slepende zedenzaak. De verdachte mag daarom niet meer worden vervolgd, blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

  De zaak draait om een aanranding in een sauna in Bleiswijk. De politie paste een tijdstip aan in een proces-verbaal, zodat het verhaal van het vermeende slachtoffer overeenkwam met het moment dat de verdachte aanwezig was in de sauna.

  Volgens de rechtbank heeft de politie bewust "een probleem in het dossier gladgestreken". De rechter noemt dat kwalijk en in strijd met een zuivere en integere opsporing.

  Bubbelbad

  Ruim vier jaar geleden zou een nu 42-jarige man uit Rotterdam een vrouw hebben betast in het bubbelbad. Volgens het slachtoffer en een vriendin gebeurde dat rond half tien 's avonds. De verdachte ontkende de aanranding. Op camerabeelden was te zien dat hij om kwart over negen wegging uit het saunacomplex.

  Anderhalf jaar na het incident zijn het slachtoffer en haar vriendin opnieuw verhoord door de politie. Twee politiemensen lieten toen een foto zien van de verdachte en vertelden dat het tijdstip niet kon kloppen.

  Het slachtoffer zei tijdens dit verhoor niet meer te weten hoe laat het precies was gebeurd, waarna de politie noteerde dat het incident volgens haar tussen 21.00 en 21.30 uur plaats heeft gevonden. De vriendin werd expres niet meer naar het tijdstip gevraagd, ook niet toen ze er zelf over begon. "Hierdoor is de rechtbank bewust misleid", aldus het vonnis.

  De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie daarom niet-ontvankelijk verklaard, wat betekent dat de verdachte niet langer vervolgd mag worden. Overigens was het bewijs in de zaak sowieso te dun om iemand te veroordelen, zei de rechtbank. De uitspraak dateert van eind april, maar is gisteren online gezet.

  'Gebeurt vaker'

  Advocaat Rob van den Boogert, die de verdachte heeft bijgestaan, is ontstemd over de werkwijze van de politie. "Dit kan echt niet. Rechters vertrouwen altijd op processen-verbaal, dus als de weergave niet klopt met de werkelijkheid kun je maar één conclusie trekken en dat is niet-ontvankelijkheid."

  Van den Boogert heeft het idee dat de politie wel vaker dingen op papier zet die niet helemaal kloppen. "Maar meestal is het lastig om je vinger erachter te krijgen." Omdat verhoren in zedenzaken worden opgenomen, kon hij in deze zaak de politie controleren. De politie in Rotterdam zegt na te gaan hoe het onderzoek is verlopen en welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. Het OM gaat in hoger beroep.

  In februari zette de rechtbank in Lelystad nog een streep door een zaak waarbij een man was betrapt met 6 kilo drugs in de auto. Het proces-verbaal bleek niet overeen te komen met beelden die door een politievlogger waren gemaakt.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 januari 2020 @ 00:19
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, 'ARNHEMSE VILLAMOORD', 20 JAAR GELEDEN, ÉÉN VAN DE GROOTSTE DWALINGEN OOIT? Negen mannen zaten mogelijk onterecht vast voor Arnhemse villamoord ten onrechte jaren de gevangenis daar voor in? Deze dagen volop in de media. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 05:25

  'Politie en OM verzwegen belangrijke bron in zaak Arnhemse villamoord'.

   NIEUWSUUR

  Het team dat eind jaren 90 onderzoek deed naar de 'Arnhemse villamoord' heeft essentiële informatie verzwegen voor de rechter. Dat blijkt uit een documentaireserie over de zaak die de KRO-NCRV deze week uitzendt.

  Het onderzoeksteam maakte gebruik van een informant in het criminele circuit, die twee mannen aanwees die bij de moord betrokken zouden zijn geweest. Toch hielden de officier van justitie en de recherche het bestaan van deze bron geheim voor de rechter-commissaris. Die toetst of de opsporing volgens de regels verloopt.

  "De informatie was niet zonder risico als het tijdens de zitting bekend zou raken", staat in een rapport uit 1999 dat de documentairemakers boven water hebben gekregen. "Juridisch kleven er ook haken en ogen aan."

  In het rapport wordt de werkwijze van de Arnhemse recherche beschreven, onder meer ten tijde van de villamoord. Er staat in dat de informant bepalend is geweest voor het onderzoek. Daardoor bleven rechercheurs geloven dat ze in de goede richting zaten, ook al was er verder weinig bewijs.

  De 'Arnhemse villamoord' vond plaats in 1998. Bij de overval werd een vrouw doodgeschoten, een ander overleefde het ternauwernood. De daders maakten alleen wat kleingeld en bankpasjes buit.

  Negen mannen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de vijf en twaalf jaar. Een van hen pleegde zelfmoord in de cel. Verschillende deskundigen vermoeden een gerechtelijke dwaling. Onder druk van de politie zouden valse bekentenissen zijn afgelegd.

  Tot nu toe is altijd onduidelijk gebleven hoe de politie precies bij de groep verdachten is uitgekomen. "Het is een doodzonde om die informatie bewust weg te houden bij de rechter en de verdediging", reageert Paul Acda, advocaat van enkele veroordeelden die strijden voor heropening van de zaak.

  Uit het rapport blijkt ook dat er onjuistheden zaten in het verhaal van de informant. Zo tipte hij waar het moordwapen lag en zei hij wie de man op een compositietekening was. Beide beweringen bleken niet te kloppen.

  "Toch werd niet getwijfeld aan zijn betrouwbaarheid", zegt Acda. "De politie was niet bezig met waarheidsvinding, maar met het zoeken naar bevestiging van zijn verhaal."

  Valse bekentenis

  In de documentaire komt ook een veroordeelde aan het woord, die nu toegeeft dat hij na de moord een valse bekentenis heeft gedaan. Het was vooral op basis van deze bekentenis dat ook de andere verdachten werden veroordeeld.

  Op beelden van de verhoren is te zien dat de man door de politie zwaar onder druk werd gezet. Een onafhankelijke commissie die de zaak onderzocht, concludeerde in 2018 dat er mogelijk sprake is van een onterechte veroordeling.

  Advocaat Acda vraagt binnenkort herziening van de zaak aan. De Hoge Raad moet dan bepalen of er genoeg nieuwe informatie is om de zaak over te doen. Het Openbaar Ministerie en de toenmalig teamleider bij de Arnhemse recherche wilden in de documentaire niet reageren.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 01 maart 2019 @ 00:18
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIEMAN MOCHT VERDACHTE DWINGEN ZIJN MOBIEL TE ONTGRENDELEN. De rechter heeft dan wel uitgelegd da 'het BASISPRINCIPE is dat een verdachte niet actief aan zijn eigen veroordeling hoeft mede te werken', maar dat dit passief is. Net als bij 'blaastest' b.v.? Toch moeten we er nu juridisch niet vanuit gaan in alle gevallen dat dit door 'een rechter' ook gehonoreerd wordt? Een opmerkelijke ook in juridische zin, uitspraak.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie mocht verdachte dwingen om mobiel te ontgrendelen met vinger

  VANDAAG, 15:01

  BINNENLAND

  ANP

  De politie heeft niet in strijd met de wet gehandeld door een verdachte te dwingen om met zijn vingerafdruk zijn smartphone te ontgrendelen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem geoordeeld in een zaak tegen een phishingbende.

  De rechter legde uit dat een verdachte niet gedwongen kan worden om actief mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Dat is een basisbeginsel van onze rechtsstaat. Maar volgens haar gaat het in dit geval niet om actieve medewerking, maar om passieve. En die is wel verplicht. De rechter maakte daarbij een vergelijking met het afnemen van bloed- en urinemonsters.

  Door het plaatsen van de duim van de verdachte op de sensor is slechts een beperkte inbreuk op zijn lichamelijke integriteit gemaakt, aldus de rechter. Bovendien waren er in 2016, toen dit speelde, nog geen technische mogelijkheden om aan de gegevens te komen.

  Rekeningen plunderen

  In de zaak stonden vijf mensen terecht. De drie hoofdverdachten stuurden e-mails die ogenschijnlijk van een bank afkomstig waren aan hun slachtoffers. Zo wisten ze van rekeninghouders pinpassen en -codes te bemachtigen en konden ze hun rekeningen plunderen.

  De drie, onder wie de bezitter van de smartphone, werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 198 tot 219 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk. Twee mensen die het geld pinden, kregen werkstraffen van 120 en 100 uur opgelegd.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 23 oktober 2018 @ 00:22
  #1

  Goedemorgen, IN HET ALGEMEEN, POLITIEVERHOREN 'TE STUREND NOG', DWALINGEN BIJ ONDERZOEKEN blijven daarom niet alrijd uit, helaas in aantal (te veel) zaken al gebleken zegt onderzoeker. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politieverhoren zijn nu vaak te sturend, zegt onderzoeker

  VANDAAG, 11:02

  AANGEPAST OM 13:15

  BINNENLAND

  ANP

  In politieverhoren worden nog te vaak gesloten of suggestieve vragen gesteld. Daarmee groeit de kans op valse bekentenissen, waarschuwt politieman en onderzoeker Koen Geijsen in zijn proefschrift Persons at risk during interrogations in police custody, waarop hij volgende maand promoveert.

  Geijsen keek vooral naar het verhoor van zogenoemde kwetsbare verdachten: mensen met psychiatrische problemen of een laag IQ. Hij ondervroeg een groep van ruim honderd rechercheurs, die het afgelopen jaar naar eigen zeggen gemiddeld vijf kwetsbare personen hebben geïnterviewd. Tijdens zulke verhoren nam meer dan de helft van de rechercheurs geen extra maatregelen, zoals het raadplegen van een recherchepsycholoog of een gespecialiseerde collega.

  Volgens Geijsen hebben agenten waarschijnlijk dagelijks te maken met kwetsbare verdachten, maar herkent de politie die niet altijd. "Dat is op zich niet vreemd, omdat een psychiater of psycholoog vaak meerdere gesprekken en assessments nodig heeft om tot die conclusie te komen. Maar het gaat juist om de rechtsbescherming van deze kwetsbare verdachten."

  Tunnelvisie

  Ook analyseerde de onderzoeker 25 verhoren met kwetsbare verdachten. Geijsen kwam tot de conclusie dat 21 daarvan inadequaat waren uitgevoerd. Zo werden sturende, suggestieve en ongepast gesloten vragen gesteld. Ook stelden agenten meerdere vragen tegelijk. "Dan is de kans groot dat je onbetrouwbare informatie krijgt en een verhoor stuurt", zegt de onderzoeker.

  "Er is dan sprake van een tunnelvisie. De rechercheur is op zoek naar bevestiging, niet naar waarheidsvinding", zegt Geijsen. Bovendien was maar 5 procent van de vragen in de verhoorverslagen die Geijsen heeft onderzocht, een open vraag. "Terwijl open vragen de meeste informatie opleveren."

  Ook het onder druk zetten van de verdachte is een methode die vaak wordt gebruikt, maar niet werkt, zegt Geijsen. "Uit heel veel onderzoek blijkt dat wanneer je stress veroorzaakt, het voor mensen een probleem wordt om informatie uit het geheugen op te diepen. Mensen kunnen zich dan moeilijker dingen herinneren."

  De Nederlandse verhoormethode is volgens Geijsen nooit onderzocht op effectiviteit. "In het buitenland is dat wel onderzocht en daaruit blijkt dat een andere methode, investigative interviewing, op een neutrale manier veel meer betrouwbare informatie oplevert." In landen als Groot-Brittannië, Noorwegen, Indonesië en Vietnam wordt deze methode al gebruikt.

  Vrijgesproken

  Valse bekentenissen na verhoren, met name door kwetsbare verdachten, komen met enige regelmaat voor. Zo werd bejaardenverzorgster Ina Post veroordeeld voor het doden van een bejaarde vrouw, maar 13 jaar later vrijgesproken door het gerechtshof omdat er twijfel was over de betrouwbaarheid van haar bekentenis.

  Ook in de Schiedammer Parkmoord werd een valse bekentenis gedaan. Kees B. zat vier jaar in de cel, maar bleek onschuldig toen een ander de moord op de 10-jarige Nienke bekende.

  BEKIJK OOK

  Excuses politie aan door tbs'er verkrachte vrouw: 'Hoe kokhals je dan?'

  Beelden verhoor Arnhemse villamoord: 'Bewijs dat jij niet de moordenaar bent!'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding