463 keer bekeken

HULPVERLENING oa STORMSCHADE of bij KLEINE EN GROTE RAMPEN.

 • zaterdag 30 april 2022 @ 00:37
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg GASONTPLOFFING, BRANDWEERMAN ZAT ER MIDDENIN.... EN OVERLEEFDE. 

  IN DEN HAAG EEN GROTE GASONTPLOFFING, nog 1 slachtoffer onder het puin. Negen gewonden zijn afgevoerd, merendeels naar het ziekenhuis. Alle hulpverleningsdiensten zijn druk bezig hiermede. Gelukkig komen gasontploffingen niet al te vaak voor, maar het kan dus nog steeds. Indien Nederland inderdaad 'geheel van het gas af zou zijn' zoals de plannen, gelet op 'Groningen' zijn, is dat in die zin ook een goede zaak?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 16:51

  Brandweerman overleefde explosie in flat Bilthoven: 'In een keer was het zwart'

  Brandweerman Peter Dekker raakte bedolven onder puin bij gasexplosie Bilthoven RTV UTRECHT

  'Semper paratus' staat op de onderarm van brandweerman Peter Dekker. Het is zijn motto: altijd paraat. Ook toen vorige week donderdag een melding binnenkwam van een gaslek in een flat in Bilthoven.

  Normaal gesproken is dat een routineklus. Maar dit keer kwamen Dekker en zijn collega's door een gasexplosie onder het puin van de ingestorte flat terecht.

  "We kregen te horen van de meldkamer dat er werkzaamheden in het gebouw waren, waarbij een gasleiding was geraakt", vertelt hij RTV Utrecht. Het gebouw was toen al ontruimd en op basis van metingen werd geconcludeerd dat er geen reden is voor paniek. Maar terwijl Dekker en zijn collega's nog aan het controleren zijn of er niemand is achtergebleven, gebeurt de eerste explosie.

  In een keer was het zwart en lagen we onder het puin.

  Brandweerman Peter Dekker

  "Dat was al schrikken. Zo'n drukgolf maakt indruk", zegt Dekker. Hij besluit met zijn collega's het gebouw te ventileren, om zo het gas uit de flat te drijven. Nog voordat zijn collega's de ventilator kunnen installeren, volgt de tweede explosie.

  "In een keer was het zwart en lagen we onder het puin", zegt Dekker. Hij controleert eerst of hij zelf in orde is. "Wat kan ik nog bewegen? Dan kijken of je collega reageert. Het moeilijke is dat je niet weet wat er om je heen gebeurd is. Je weet niet of je weg kan komen."

  Dekkers onderbenen liggen vast onder het puin, maar hij kan zijn armen nog bewegen. Nadat hij met zijn collega wat ruimte heeft gemaakt, kunnen ze loskomen en haasten ze zich naar buiten. Pas als de brandweermannen het gebouw zijn ontvlucht, dringt de omvang van de schade tot ze door. "Toen zagen we pas dat het hele trappenhuis naar beneden was gekomen."

  De tweede explosie werd vastgelegd op camera:

  0:19 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Verslaggever lokaal mediabedrijf schrikt van zware explosie in flat Bilthoven

  Meteen ook denken ze aan de andere collega's en hoe ze eraan toe zijn. "Je bent op zo'n moment verantwoordelijk voor zes gezinnen. We hebben gelukkig protocollen waardoor er een hoop hulptroepen in beweging komen om ons te helpen."

  Een week later is niet eens een schaafwond te zien. "Het is heel wonderlijk", zegt Dekker. "Mijn collega en ik zijn op een of andere manier zonder enig ernstig letsel naar buiten gestapt." Hij heeft er alleen wat beurse plekken en spierpijn aan over gehouden. "Maar verder eigenlijk niets noemenswaardig."

  De brandweerman realiseert zich dat het ook anders af had kunnen lopen. "Als je nu terugkijkt wat er precies gebeurd is, dan denk je wel: we hebben een engeltje op onze schouders gehad."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Utrecht

  Gewijzigd op 2022-04-30 00:43:44
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 23 april 2022 @ 00:38
  #5
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, DONDERDAG WAS DIT AL MAAR OOK NU WEER EEN GASONTPLOFFING met 5 brandweerlieden en 2 agenten gewond geraakt daarbij.  Toch niet zonder gevaar vaak, hulpverlening en de diensten. Zie ook vorige, onder #1, daarbij al eerder..... 

  IN DEN HAAG EEN GROTE GASONTPLOFFING, nog 1 slachtoffer onder het puin. Negen gewonden zijn afgevoerd, merendeels naar het ziekenhuis. Alle hulpverleningsdiensten zijn druk bezig hiermede. Gelukkig komen gasontploffingen niet al te vaak voor, maar het kan dus nog steeds. Indien Nederland inderdaad 'geheel van het gas af zou zijn' zoals de plannen, gelet op 'Groningen' zijn, is dat in die zin ook een goede zaak?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • DONDERDAG, 15:39 • AANGEPAST DONDERDAG, 17:39

  Zeven hulpverleners gewond geraakt door explosie flat Bilthoven

  ANP

  Bij de gasexplosie bij een appartementencomplex in Bilthoven zijn in totaal zeven mensen gewond geraakt. Het gaat om vijf brandweerlieden en twee politieagenten, heeft burgemeester Sjoerd Potters van de gemeente De Bilt gezegd.

  Volgens hem is het merendeel van hen lichtgewond geraakt, een aantal anderen hebben zwaarder letsel. Het gaat dan onder meer om botbreuken. Naar omstandigheden gaat het goed met hen. Niemand van hen raakte levensbedreigend gewond.

  Twee explosies

  De brandweermensen waren vanochtend bij de flat na een melding van een gaslek. Voordat het gas bij het complex was afgesloten, ontstond een eerste, kleine explosie.

  "Daarbij was geen reden tot paniek, er waren geen gewonden", zegt sectorcommandant Jan Hazeleger van de brandweer. Volgens hem waren bewoners van het gebouw toen al buiten.

  Toen het gas wel was afgesloten, volgde een tweede explosie. Daardoor stortte een deel van het complex in. "Precies op het moment dat we toe wilden treden tot het gebouw." Een aantal brandweermensen kwam volgens Hazeleger met de schrik vrij. Een paar anderen werden door collega's uit het gebouw gehaald.

  De tweede explosie werd vastgelegd door een lokaal mediabedrijf:

  0:19  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Verslaggever lokaal mediabedrijf schrikt van zware explosie in flat Bilthoven

  Het complex telt in totaal 28 woningen, die inmiddels allemaal zijn ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een pand van woonstichting SSW In Bilthoven. De gemeente en de brandweer gaan ervan uit dat zij allemaal de nacht elders moeten doorbrengen. Momenteel wordt water, gas en elektriciteit afgesloten van het volledige gebouw.

  De brandweer liet ook nog een gespecialiseerd team met speurhonden het puin doorzoeken van het deels ingestorte appartementencomplex. Er bleek niemand meer onder het puin te liggen.

  Er wordt nog onderzocht of en wanneer op korte termijn bewoners terug kunnen keren. Ook wordt de stabiliteit van het gebouw nog onderzocht.

  Hoe vaak komt een gaslekkage voor en wat doe je ertegen?

  Kiwa Technology houdt jaarlijks het aantal ongevallen met gasinstallaties in huis bij. Het gaat hier om ongevallen die plaatsvinden in installaties binnenshuis. In de jongste cijfers, over 2020, zijn 76 ongevallen in een jaar geregistreerd.

  In 48 gevallen brak er daarbij brand uit. Een explosie werd drie keer geregistreerd, waarvan er in twee gevallen ook brand uitbrak. Vaak kon achteraf geen oorzaak worden aangewezen. Van de momenten waarbij brand uitbrak, kon dat slechts in drie gevallen. Twee keer ging een menselijke fout vooraf aan de brand, een werd veroorzaakt door werkzaamheden.

  Buitenshuis zijn graafwerkzaamheden vaak een oorzaak van schade aan gasleidingen. Volgens de branchevereniging van netbeheerders wordt per jaar bij graafwerkzaamheden zo'n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt.

  In een online campagne waarschuwen de netbeheerders al een aantal jaar voor dit gevaar. Ze drukken in die campagne mensen op het hart dat als ze gebruik moeten maken van een graafmachine, ze een KLIC-melding doen bij het Kadaster. Dat is ook verplicht. De melder ontvangt dan informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 25 januari 2022 @ 01:03
  #4

  Goedemorgen, HET KLIMAAT VERANDERD, NATUURRAMPEN etc. weten we, TOCH DE RAMP IN LIMBURG ONLANGS HEBBEN WE NIET IN DIE OMVANG ZIEN AANKOMEN en de hulpverleningsdiensten waren hierop niet goed voorbereid. We zijn van oudsher wel vrij goed voorbereid op watersnoodrampen bij de grote rivieren, polders en langs de kust maar de zeer grote wateroverlast, overstromingen in LImburg was van geheel andere orde. En dan hadden we toch nog geluk dat er geen slachtoffers bij zijn gevallen, net als in Belgie en vooral ook Duitsland. En het kan weer gebeuren...?? 

  En het is nu ook een mede (lokaal) politiek probleem om het nu goed, beter te gaan regelen, maar niet alles is te voorzien....

  Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 18:29

  Rapport: watersnood Limburg was meerdere crises tegelijkertijd 

  Inwoners ruimen puin na de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul ANP / MARCEL VAN HOORN

  Bij de wateroverlast in Limburg afgelopen zomer was sprake van verschillende crises tegelijkertijd. Dat blijkt uit een evaluatie van de hulpverlening in opdracht van de veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL). De evaluatie werd uitgevoerd door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

  Voor de Maas bestond een plan om in te grijpen bij hoogwater, maar voor omliggende rivieren zoals de Geul en de Gulp niet. Het onderzoeksbureau adviseert om ook voor deze wateren een scenario voor hoogwater op te stellen.

  Ook blijkt uit de evaluatie dat bij de hulpverlening de flexibiliteit van teams en functionarissen een belangrijke factor was. Het advies is dan ook om deze flexibiliteit in te bouwen bij scenario's voor de bestrijding van toekomstige rampen.

  De brandweer reageert op de evaluatie van de ramp:

  1:17 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Volgens evaluatie was de watersnood in Limburg meerdere crises tegelijk

  Volgens de evaluatie was de crisisorganisatie van de VRZL kwetsbaar vanwege de krapte aan personeel bij een grootschalige inzet. Hierbij speelt mee dat die crisisorganisatie voornamelijk bestaat uit mensen van de brandweer.

  Verder verliep de ramp voor gemeenten in verschillende snelheden. Dat maakte het moeilijk om goede samenwerking tot stand te brengen. De behoeften van burgemeesters op het gebied van ondersteuning liepen uiteen.

  Door de omvang van de ramp en de snel veranderende omstandigheden was het ook moeilijk om voortdurend een actueel beeld te krijgen van de situatie op de verschillende plaatsen, meldt 1Limburg. De VRZL was voor die informatie bovendien deels afhankelijk van het waterschap en Rijkswaterstaat. Door de veelheid aan informatie en het snel veranderende beeld was het lastig om goed op de situatie te kunnen inspelen en de bevolking van goede informatie te voorzien.

  Evacuatie

  Op verschillende plekken werden inwoners en ondernemers geëvacueerd. In enkele gevallen was dat vanwege een acute situatie, bijvoorbeeld bij de evacuatie van bewoners van verzorgingstehuizen. De onderzoekers concluderen dat regionaal geen plan bestaat hoe die evacuaties georganiseerd moet worden.

  Dit gebeurde er precies in Limburg afgelopen zomer:

  3:54 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Waternood treft Duitsland, België en Limburg in juli 2021

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van 1Limburg.

  handtekeningafbeelding
 • zondag 20 juni 2021 @ 00:29
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, NOODPOMPEN IN NOORD-HOLLAND AANGEZET, polders liepen te veel onder bij de hoosbuien. We zien weer dat onze 'waterhuishouding' vrij goed op orde is in een groot maatschappelijk belang ook t.a.v. de gewassen daarop, maar we weten nooit. Vervolg eigenlijk op vorige artikel en nasleep van gisteren en de windhozen die meer zijn aangekomen dan we dachten, achteraf. 

  UPDATE 20-6 00.30 u  Ook vannacht en heden al omgeving Den Haag o.a. hevige regen- en onweersbuien, trekken in de loop van de nacht, vroege ochtend het land uit, laten we hopen echter geen windhozen daarbij, net als gisteren.  Zie ook weerberichtje clubhome....  

  En 12.30 u: 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:05

  Noodpompen ingezet in deel Noord-Holland vanwege zware regenval

  Wateroverlast op een akker in Tuitjenhorn bij Schagen HANS STROOPER/NOS OOGGETUIGE

  In Noord-Holland heeft het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier noodpompen ingezet om het regenwater dat gisteravond viel zo snel mogelijk uit de polders te pompen. Met name aan de Noordzeekust viel extreem veel regen. Het was met 80 tot 100 millimeter een hoeveelheid die normaal gesproken in een maand valt.

  "We hebben prachtige gemalen, maar tegen dit soort extremiteiten is niets opgewassen", zegt een woordvoerder. "Er zijn landbouwpercelen waar een behoorlijke laag water op staat, andere gebieden zijn drassig. En omdat het waterpeil in de sloten ook hoog staat, kan het water niet weg." Volgens de woordvoerder kreeg het waterschap vanochtend veel telefoontjes van boeren vanwege de wateroverlast.

  Het hoogheemraadschap zet de gemalen in om het waterpeil in sloten te laten zakken, zodat daar ruimte ontstaat om het water weg te voeren. Normaal gesproken lukt dat met alleen de gemalen, maar nu worden op acht locaties dus ook noodpompen ingezet. Daarnaast zijn er ook boeren die zelf noodpompen tevoorschijn hebben gehaald. Het 'boezemsysteem', dat bestaat uit grote vaarten en kanalen, kan het water prima aan.

  Pompen wat je pompen kan

  "Er staat wel vaker water op het land, maar nu staan de gewassen erop, dus je wilt voorkomen dat het verrot", zegt de woordvoerder. "Er staat een groot gebied onder water of het is erg drassig. We kunnen niet pompen op het land zelf, maar wel in de sloten."

  Het hoogheemraadschap verwacht de noodpompen nog wel een paar dagen nodig te hebben. Mocht er de komende dagen meer regen vallen, dan heeft het hoogheemraadschap nog meer noodpompen. "Het is alle hens aan denk, pompen wat je pompen kan", zegt de woordvoerder.

  Ook in het stedelijk gebied waar het hoogheemraadschap actief is, was er gisteren veel overlast:

  1:09 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Poep tegen de voordeur in Alkmaarse straat na noodweer

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-06-20 12:49:18
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 19 juni 2021 @ 00:42
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE EN ANDERE HULPVERLENING HADDEN HANDEN VOL AAN STORMSCHADE VANDAAG bij zeer slecht weer. Overigens was STRIKT LOKAAL o.a. in de kustprovincies viel dit mee hier en daar vel regen maar niet veel wind. Minstens 7 gewonden ook bij omvallen bomen. ER was door de NOS zelfs een LIVEblog geopend, leest u zelf! 

  Vooral LEERSUM op de Utrechtse Heuvelrug zwaar getroffen. Maar ook TIEL in de Betuwe en het was in 30 a 40 seconden voorbij laten beelden van oa SBS-Nieuws zien. 'TORNADO'S?'  

  UPDATE 07.00 u IN HET W nomenteel nog regenachtig, trekt later weg. Vandaag geen grote overlast verwacht, misschien nog wat wateroverlast maar komende dagen wel weer kans op lokale hevige buien. Zie ook weerberichtje clubhome....  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Omgevallen bomen in Leersum ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:17

  Gewonden, overlast en gaslekken door noodweer, onder meer Leersum zwaar getroffen

  De zware onweersbuien die vanmiddag en vanavond over Nederland zijn getrokken, hebben op diverse plekken tot overlast en schade geleid. Onder meer in Leersum in Utrecht ontstond een ravage: daar raakten zeven mensen gewond.

  Inwoners van Leersum spreken bij RTV Utrecht van een enorme windhoos die in zeer korte tijd een spoor van vernieling achterliet. "Het was echt een gekkenhuis", zegt Ronald Steunebrink. "De ramen klapperden open, hagelstenen kwamen naar binnen en de wind sloeg ineens het huis in."

  De windvlaag die over het dorp en de wijde omgeving trok, velde tientallen bomen. Daardoor werden kabels kapotgetrokken en ontstonden op zeker zeven plekken gaslekken. Bij de brandweer kwamen tientallen meldingen van stormschade binnen aan huizen en auto's. Het opruimen wordt bemoeilijkt omdat wegen onbegaanbaar zijn.

  "De grootste aandacht gaat nu uit naar gaslekken en bomen die dreigen om te vallen", zegt een woordvoerder van de brandweer. "En we proberen te inventariseren hoeveel mensen in het bos zijn die mogelijk hulp nodig hebben." Inwoners van Leersum die niet naar huis kunnen, worden opgevangen door het Rode Kruis. Zeker vijftien bewoners maken daar inmiddels gebruik van.

  Ook elders in het land waren de gevolgen van het noodweer groot.

  1:30 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Noodweer op veel plekken in Nederland: 'Dit is ongekend'

  In Oldebroek (Gelderland) waaiden vier hoogspanningsmasten om. Een deel van de kabels belandden op een boerderij en op de weg. Er staat geen stroom meer op. Uit Drenthe kwamen berichten over flinke hagelstenen en ondergelopen straten en in Tiel werden flatwoningen ontruimd omdat delen van het dak loslieten. In Tiel viel ook een grote kraan om. De kraandrijver kwam met de schrik vrij.

  De regionale zender NH Nieuws heeft een overzicht van de problemen in Noord-Holland. Zo kwam in het ziekenhuis van Alkmaar het water met bakken tegelijk naar binnen. De eerstehulpafdeling was daarom enige tijd dicht. En in Den Haag en omgeving kon het riool het vele water niet goed afvoeren en liepen straten en enkele winkels en huizen onder water.

  profielfoto

  Gerrit â­• Hiemstra ðŸÂ°@GerritHiemstra

  Dit is echt heel heftig. Ongekend voor Nederlandse omstandigheden. https://t.co/EGiu6NrWnv

  2 uur geleden

  De buien trokken vanuit het zuiden naar het noorden van het land. Tegen 23.00 uur werd ook code oranje ingetrokken in de laatste provincie, Groningen.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-06-19 12:19:49
  handtekeningafbeelding
 • maandag 28 januari 2019 @ 00:30
  #1

  Goedemorgen, IN DEN HAAG EEN GROTE GASONTPLOFFING, nog 1 slachtoffer onder het puin. Negen gewonden zijn afgevoerd, merendeels naar het ziekenhuis. Alle hulpverleningsdiensten zijn druk bezig hiermede. Gelukkig komen gasontploffingen niet al te vaak voor, maar het kan dus nog steeds. Indien Nederland inderdaad 'geheel van het gas af zou zijn' zoals de plannen, gelet op 'Groningen' zijn, is dat in die zin ook een goede zaak?

  Explosie Den Haag Sherwin (28) ligt nog onder puin in Den Haag RTL NIEUWS 

  Burgemeester Krikke na explosie: 'De impact is enorm'

  Explosie Den Haag Burgemeester Krikke na explosie: 'De impact is enorm' RTL NIEUWS

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Brandweer probeert man van 28 te redden onder puin ingestort pand Den Haag

  VANDAAG, 22:49

  BINNENLAND

  ANP

  Een speciaal team van de brandweer is met een sloopkraan bezig het puin weg te ruimen van het pand dat vanmiddag in Den Haag deels instortte door een gasexplosie. Zo probeert de brandweer zich een weg te banen naar de 28-jarige man die nog vastzit in de kruipruimte.

  De neef van de man vertelt onze verslaggever dat hij contact met hem heeft gehad:

  Video afspelen

  00:51

  'Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt'

  Een eerste poging de man te redden mislukte eerder vanavond. Door de explosie is het pand instabiel geworden, waardoor de reddingswerkers extreem voorzichtig te werk moeten gaan.

  Bij de tweede poging wordt een graafmachine gebruikt, waarmee het puin zal worden weggehaald.

  Naast de man die nog onder puin ligt raakten negen mensen gewond bij de ontploffing in het woonblok aan de Jan van der Heijdenstraat, in de wijk Laakkwartier. Daarvan zijn er zeven naar ziekenhuizen gebracht.

  In de uren na de explosie werden er drie gewonden uit het pand gehaald:

  Video afspelen

  00:25

  Mensen onder puin vandaan gehaald

  De brandweer gaat er niet van uit dat er meer mensen onder het puin liggen.

  BEKIJK OOK

  Neef van Wiekash ligt nog levend onder het puin: 'Hij nam op maar zei niks'

  Pand ingestort in Den Haag: negen gewonden, een persoon nog onder puin

  Deel dit artikel: 

   

   .  

  Gewijzigd op 2019-01-28 00:33:27
  handtekeningafbeelding