641 keer bekeken

'BENDE VAN NIJVEL, nasleep

 • woensdag 17 juni 2020 @ 01:39
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #32: 'BENDE VAN NIJVEL', BELGISCHE POLITIE ZOEKT DEZE MAN NU, nog steeds zijn de afschuwelijke misdaden niet opgelost.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 12:19

  Belgische politie zoekt onbekende man in zaak Bende van Nijvel

  De Belgische politie heeft vandaag een opsporingsbericht verspreid in de geruchtmakende zaak van de Bende van Nijvel. Het gaat om een man die op een foto is te zien met een semi-automatisch geweer in zijn handen.

  Waarom de politie hem zoekt en waar hij van wordt verdacht, is niet bekend. Op de foto is de man te zien met een geweer van het Italiaanse merk Franchi, kaliber 12:

  profielfoto Federale Politie @federalepolitie

  Wie herkent deze man ? Onbekende man te identificeren in het kader van de Bende van Nijvel. #bendevannijvel https://t.co/4yXF80wknF

  15 uur geleden

  Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is eenzelfde soort wapen mogelijk gebruikt bij een overval op een Delhaize-supermarkt in 1985. Eind jaren 90 werd er net zo'n wapen uit een kanaal bij Vilvoorde gevist.

  De foto zou al in 1986 in handen zijn gekomen van de politie, waarbij werd verteld dat de man "belangrijk kon zijn voor het onderzoek".

  De Bende van Nijvel pleegde een aantal gewelddadige overvallen en diefstallen in de jaren 80. Daarbij vielen 28 doden. De daders zijn nooit gevonden en hun motief is ook niet bekend. Opvallend aan de zaak is de wanverhouding tussen het zware geweld en de relatief lage bedragen die buit werden gemaakt.

  De tijd dringt voor de Belgische justitie: over vijf jaar verjaart de zaak.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 16 februari 2019 @ 00:52
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, NASLEEP 'BENDE VAN NIJVEL' destijds. Oud-politiemensen destijds met de zaak bealst zijn er onlangs voor aangehouden, inmiddels weer vrijgelaten. Er gaan al veek langer geruchten dat deze afschuwelijke overvallen door mensen werden gepleegd die grotere 'overheids' belangen hadden, angst wilden zaaien e.d., complottheorien? En afgelopen zondag pleegde een andere oud-rechercheur zelfmoord?   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Belgische justitie onderzoekt dood oud-rechercheur Bende van Nijvel

  VANDAAG, 10:46

  BUITENLAND

  Beeld na een overval van de Bende van Nijvel in Aalst in 1985 AFP

  Het Belgische federaal parket gaat onderzoek doen naar de dood van een oud-rechercheur in de zaak van de Bende van Nijvel, meldt Het Nieuwsblad. Roger Romelart (78) werd afgelopen zondag dood gevonden in zijn woning. Daarbij werd een afscheidsbrief gevonden.

  Het parket heeft gevraagd het lichaam van de man over te brengen naar Charleroi voor autopsie. "We willen geen enkele twijfel laten", zegt een woordvoerder tegen de VRT. Gisteren werd het huis van Romelart doorzocht. Ook zijn zijn kinderen verhoord door de politie.

  De Bende van Nijvel pleegde begin jaren 80 gewelddadige overvallen. Tussen 1982 en 1985 kwamen daarbij 28 mensen om het leven. Ruim dertig jaar na dato is nog altijd niet duidelijk wie er achter de overvallen zaten en wat hun motief was. Opvallend is de scheve verhouding tussen het zware geweld dat werd gebruikt en de relatief lage bedragen die buit werden gemaakt. De bende is vernoemd naar een overval op een supermarkt in Nijvel, op 17 september 1983.

  Begin 2018 werd het onderzoek nieuw leven ingeblazen, na nieuwe tips en nadat een ex-rijkswachter op zijn sterfbed had bekend dat hij 'de Reus' uit de bende was. Uiteindelijk werd vastgesteld dat de man niet de waarheid had gesproken. Het onderzoeksteam werd desondanks uitgebreid en onder het federaal parket geplaatst.

  De recherche wil weten of Romelart vrijwillig uit het leven is gestapt en of er een verband bestaat tussen zijn dood en de recente aanhouding van twee van zijn oud-collega's. Vorige maand werden in een week tijd oud-rechercheur Philippe V. (70) en ex-rijkswachter François A. (62) opgepakt en verhoord. Net als Romelart werkten zij jarenlang bij de cel-Delta aan de zaak. Beiden zijn inmiddels onder voorwaarden vrijgelaten.

  Het tweetal wordt verdacht van manipulatie van een wapenvondst in 1986. Bij het plaatsje Ronquières werden toen wapens en buit gevonden die aan meerdere overvallen werden gelinkt. Pas in 2013 bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat de lading enkele dagen voor de vondst in het water was gedumpt. Een jaar eerder was op dezelfde locatie nog niets gevonden. V. en A. zaten achter het initiatief van het opduiken. Ze worden er nu van verdacht daarover te zijn getipt door een informant, iets wat ze zelf altijd hebben ontkend.

  De overvallen van de bende tussen 1982 en 1985

  Heb jij hulp nodig?

  Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

  BEKIJK OOK

  Tweede oud-rechercheur opgepakt in onderzoek naar Bende van Nijvel

  Belgische media: 'Reus van Nijvel' toch niet ontmaskerd

  'Mogelijk nieuw onderzoek naar Bende van Nijvel met Nederlandse expert'

  Ontrafeling van mysterie rond Bende van Nijvel nabij?

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 30 januari 2019 @ 00:23
  #1

  Goedemorgen, NOG STEEDS EEN 'RAADSEL' DE DADERS VAN DE BENDE VAN NIJVEL destijds. Nu recent twee oud-politiemensen aangehouden i.v.m. mogelijke manipulatie in het onderzoek destijds?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Tweede oud-rechercheur opgepakt in onderzoek naar Bende van Nijvel

  VANDAAG, 18:18

  BUITENLAND

  Het kanaal waar in 1986 de wapens van de bende werden gevonden, in 2010 werd daar opnieuw onderzoek gedaan AFP

  In België zijn in een week tijd twee voormalige rechercheurs opgepakt en verhoord in de zaak rond de Bende van Nijvel. De twee gepensioneerde speurders worden volgens Belgische media verdacht van manipulatie van het langlopende onderzoek.

  Ex-rijkswachter François A. is vandaag aangehouden en vorige week woensdag oud-rechercheur Philippe V. (61). Het tweetal heeft mogelijk een belangrijke wapenvondst in 1986 gemanipuleerd. Toen dook de politie een lading wapens op van de bende, die in de jaren 80 een reeks bloedige overvallen pleegde.

  De arrestaties zijn in België voorpaginanieuws. "Ik zal niet zeggen dat de zaak een nationaal trauma is, maar het begint er wel op te lijken", zegt correspondent Bert van Slooten in Brussel. Bij het vuurwapengeweld door de Bende van Nijvel vielen 28 doden. De daders zijn nooit gepakt.

  Klik op de icoontjes voor meer informatie over elke gewapende overval:

  Zie oorspronkelijke artikel

  Waar de bende tussen 1982 en 1985 overvallen heeft gepleegd

  De wapenvondst in het kanaal bij het plaatsje Ronquières in 1986 was een doorbraak. De gevonden wapens en buit konden worden gelinkt aan meerdere overvallen, waardoor vast kwam te staan dat die door één bende waren gepleegd. Maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de lading slechts enkele dagen voor de vondst was gedumpt in het water. Een jaar eerder was op die plek al eens gezocht - toen werd niets gevonden.

  'Raar'

  V. had het initiatief genomen om opnieuw te duiken. Hij concludeerde op basis van politieverslagen, die A. zou hebben aangeleverd, dat er nog niet grondig genoeg was gezocht op de locatie. Justitie verdenkt V. en A. ervan dat ze getipt zijn door een informant. De twee gepensioneerde rechercheurs hebben dat altijd ontkend.

  "Het was wel raar natuurlijk", zegt Van Slooten. "Een jaar daarvoor was er ook gezocht en niets gevonden - en nu vonden ze wel wat. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nu de centrale vraag." Als er daadwerkelijk een informant is gebruikt dan kan dat van groot belang zijn voor het onderzoek naar de overvalreeks.

  De Reus

  Twee jaar geleden kwam de zaak in een stroomversnelling, toen een ex-rijkswachter op zijn sterfbed bekende dat hij 'de Reus' uit de bende was. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de man niet de waarheid had gesproken. Het strafrechtelijk onderzoek heeft nu geleid naar de twee gepensioneerde rechercheurs.

  BEKIJK OOK

  Belgische media: 'Reus van Nijvel' toch niet ontmaskerd

  De Bende van Nijvel: thriller met eeuwige cliffhanger

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding