808 keer bekeken

URK: ZEER VERONTRUSTEND WAAR POLITIE OA MEE TE MAKEN HEEFT

 • dinsdag 14 september 2021 @ 00:34
  #8
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, NU URK WEER ERNSTIG IN OPSPRAAK DOOR JONGEREN DIE IN NAZI-UNIFORMEN RONDLIEPEN EN 'MENSEN IN GESTREEPTE PAKKEN BEDREIGDEN'... e.e.a. kennelijk als 'protest'(?) tegen o.a de coronamaatregelen, vaccinatie etc...?

  Zie ook vorige berichten....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  AANVULLING 21-9-21: Maar of dat helpt, een gesprek met een holocaustoverlevende? 

  AANVULLING 17-9-21: 

  Joodse vrouw (80) wil in gesprek met Urker jongeren die nazikleding droegen

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:38 • AANGEPAST GISTEREN, 21:44

  Excuses Urker jongeren in nazi-achtige uniformen: 'Grens overschreden bij verkleedfeest'

  ONBEKENDE MAKER

  Ongeveer tien jongeren in Urk hebben zaterdag op straat rondgelopen in kledij die sterk doet denken aan nazi-uniformen. Op beelden is ook te zien hoe een van de jongeren gekleed is in een gevangenisoutfit met Jodenster. Hij wordt door de anderen onder schot gehouden.

  Vanavond hebben ze hun excuses aangeboden, meldt Hart van Nederland, dat zegt een verklaring van de groep jongeren te hebben ingezien: "Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken."

  De gemeente Urk zei eerder in een verklaring dat het ging om een protest tegen de coronamaatregelen dat niet door de beugel kan. "Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen. Met deze smakeloze actie is wat de gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden." Samen met het Openbaar Ministerie en de politie wordt gepoogd "een adequaat beeld te krijgen van de situatie en de betrokkenen".

  In hun excuusbericht reppen de jongeren met geen woord over protest tegen coronamaatregelen. Ze zeggen dat er "een verkleedfeestje" heeft plaatsgevonden. Dat ze een grens hadden overschreden, beseften ze naar eigen zeggen pas later. "Wij willen benadrukken dat wij absoluut niet antisemitisch of tegen Joden zijn, of achter het Duitse regime staan. Hierbij onze oprechte excuses."

  ONBEKENDE MAKER

  Beelden van de jongeren zijn volgens De Stentor massaal gedeeld via sociale media. Zo is er beeld van een bewakingscamera uit het centrum van Urk naar buiten gekomen, en beeld waarop een van de jongeren de Hitlergroet brengt. Volgens de eigenaar van de bewakingscamera hadden de jongeren eerst een feestje op een industrieterrein waarna ze het dorp in gegaan zijn. Daar bezochten ze meerdere kroegen. Op straat zouden ze een rookbom hebben afgestoken.

  Ook op de besloten Instagram-pagina 'Urkprikthetniet' zijn beelden van de jongeren gedeeld: "80 a 90% van de Urker bevolking zal straks uitgesloten worden van het sociaal maatschappelijk leven. Deze jongeren zijn zich daar wel degelijk van bewust en vulden het straatbeeld met scenes uit de 2e wereldoorlog", staat als commentaar bij een van de foto's.

  In de verklaring zegt burgemeester Cees van den Bos van Urk: "We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen."

  Anderen weerspraken dat de jongeren een dergelijk motief hadden. Een kroegeigenaar zei tegen Omroep Flevoland dat de jongeren zichzelf de 'TV-ploeg' noemen. Een anonieme bron meldde aan de omroep dat de jongeren scènes uit films naspelen.

  ONBEKENDE MAKER

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-09-21 09:52:53
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 20 april 2021 @ 08:40
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, MAN, VRACHTWAGEN CHAAUFFEUR OP WEG NAAR  HET VK, vrijgesproken van drugshandel naar het VK.  "Hij heeft steeds gezegd dat hij niet wist dat er drugs tussen de rozen en zonnebloemen waren verstopt." EN DE RECHTER GELOOFT HEM DAAR DUS IN. Waarschijnlijk komt dit wel vaker voor dat zonder medeweten van de chauffeur in vrachtauto's drugs of zelfs 'illegale migranten' worden aangetroffen en dat kan dan leiden tot juridische dwalingen weer....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 18:09

  Man uit Urk vrijgesproken van drugshandel naar het Verenigd Koninkrijk

  Jelle P. uit Urk is door een Engelse jury vrijgesproken van drugssmokkel. De vrachtwagenchauffeur werd verdacht van de smokkel van 250 kilo cocaïne en bijna 170 kilo amfetamine naar het Verenigd Koninkrijk.

  De drugs zaten verstopt in de karretjes waarmee een lading bloemen werd getransporteerd. De straatwaarde van de drugs is zeker 26 miljoen euro.

  De Urker werd eind juli op weg naar de Kanaaltunnel bij Coquelles in Frankrijk aangehouden door de Britse douane. Hij heeft steeds gezegd dat hij niet wist dat er drugs tussen de rozen en zonnebloemen waren verstopt. Volgens de advocaat van P. is hij het slachtoffer geworden van een internationaal drugsnetwerk, meldt Omroep Flevoland.

  Jelle P. is de zoon van een voormalige wethouder uit het vissersdorp. De vader stapte op nadat bekend werd dat hij werkte als vervoersmanager in het bedrijf van zijn zoon.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 07 augustus 2020 @ 01:23
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, WETHOUDER URK IN OPSPRAAK wegens aanhouding zoon voor drugstransport. Wethouder Urk onder vuur na arrestatie zoon wegens drugssmokkel

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 22:57

  Wethouder Urk legt taken voorlopig neer

  OMROEP FLEVOLAND

  Wethouder Geert Post van Urk legt zijn taken voorlopig neer. Dat is vanavond besloten in een vergadering met de fractievoorzitters en het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast stelt burgemeester Ineke Bakker een onafhankelijk integriteitsonderzoek in.

  Post kwam in opspraak toen bleek dat hij een nevenfunctie bij het transportbedrijf van zijn zoon had verzwegen. De zoon is vorige week gearresteerd toen de Britse douane ruim 400 kilo harddrugs in zijn vrachtwagen vond.

  Post legt zijn taken neer zolang het onderzoek duurt. Volgens Omroep Flevoland erkent de wethouder dat het fout is geweest om de nevenfunctie niet te melden bij de gemeente en heeft hij zijn excuses daarvoor aangeboden. Tot hij zijn taken weer op kan pakken, neemt wethouder Freek Brouwer deze waar.

  De 32-jarige zoon van Post zit sinds vorige week vast in een Britse cel, nadat er in Calais ruim 250 kilo cocaïne en zo'n 170 kilo speed in zijn vrachtwagen werd gevonden. Hij was op dat moment op Brits grondgebied.

  Onhandig

  De partij van Post, de SGP, laat in een verklaring weten dat de beslissing om zijn taken tijdelijk neer te leggen in samenspraak met zijn partijgenoten is genomen. De SGP noemt het niet vermelden van de nevenfunctie "onhandig" en betreurt dat dit afstraalt op het dorp, gemeentebestuur en de partij.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  Gewijzigd op 2020-08-07 01:23:37
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 18 februari 2020 @ 00:51
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, 100 JONGEREN BEKOGELEN GEMEENTEHUIS URK. Dit vermoedelijk na sluting van jeugdhonken door de gemeente, nav eerdere berichten over drugs, wapens e.d. Zie ook vorige berichten....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 15:44

  100 jongeren bekogelen gemeentehuis Urk

  De jongeren vernielden ruiten met zwaar vuurwerk OMROEP FLEVOLAND

  Een groep van rond de honderd jongeren heeft zaterdagavond het gemeentehuis van Urk belegerd en bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk. De schade loopt in de duizenden euro's.

  De politie van Urk riep tijdens het opstootje de hulp in van collega's uit andere gemeenten. Ook de Landelijke Eenheid werd opgeroepen. Die stuurde vier auto's naar Urk. De politie zegt dat de jongeren al weg waren toen agenten bij het gemeentehuis kwamen.

  Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie is op zoek naar getuigen. Van de vernielingen zijn camerabeelden. Deze zijn aan de politie overgedragen.

  De aanleiding voor het opstootje is nog niet duidelijk. Volgens Omroep Flevoland wordt op sociale media een verband gelegd met de recente sluiting van enkele jeugdhonken. Twee clubs zijn tijdelijk gesloten en een derde jeugdhonk moet volgens de gemeente definitief dicht vanwege overtreding van het aantal bezoekers en de aanwezigheid van drugs, wapens en/of vuurwerk.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 26 juli 2019 @ 00:31
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, URK EEN OMGEVING WAAR BOVEN- EN ONDERWERELD SAMEN GAAN? Door de van oudsher zeer gesloten (eiland?) gemeenschap is er veel criminaliteit en kan de bevoegde overheid hier maar moeilijk mee omgaan of achter komen. Een groot juridisch probleem ook en een gemeenschappelijke, letterlijke juridische dwaling in het groot voor Urk?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Ons-kent-ons-cultuur leidt tot criminaliteit op Urk

  De EOD haalde vorige maand een granaat weg op een bedrijventerrein op Urk ANP

   VANDAAG, 08:50

  REGIO

  In Urk leidt een ons-kent-ons-cultuur tot allerlei van vormen van criminaliteit. Uit een nieuw rapport komt een beeld naar voren van een vissersdorp waar de boven- en onderwereld vermengd lijken te zijn.

  Volgens het rapport zijn soms hele families betrokken bij cocaïnehandel, witwassen van zwart geld en uitbuiting van arbeidskrachten in de visindustrie. Ook worden legale en illegale horeca en jeugdhonken in Urk in verband gebracht met criminele activiteiten.

  Het rapport is gemaakt door informatiecentrum RIEC, dat in alle regio's plannen opstelt voor overheden om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Volgens Omroep Flevoland sprak het RIEC 25 professionals over Urk bij het Openbaar Ministerie, politie en gemeente.

  De experts wijzen erop dat niet alleen de ons-kent-ons-cultuur maar ook de internationale handel Urk extra vatbaar maakt voor criminaliteit. Vooral in financieel slechtere jaren is die internationale positie van Urk een risico: juist dan zijn mensen makkelijker te benaderen. Ook speelt mee dat zwart geld in Urk algemeen wordt geaccepteerd.

  Spilfiguren in het web

  In het onderzoek worden mensenhandel en drugscriminaliteit belangrijke aandachtspunten (.pdf) genoemd. Bij de mensenhandel gaat het met name om uitbuiting van buitenlandse werknemers in de visindustrie. Ook zou sprake zijn van seksuele uitbuiting van vrouwen.

  Een apart hoofdstuk is de drugscriminaliteit in Urk. Het rapport spreekt over de smokkel van, handel in en het gebruik van cocaïne. Daarbij zou sprake zijn van lokale, maar ook van internationale handel. Ook hierbij spelen familiebanden en criminele bendes een rol. Urkers zijn soms spilfiguren in het web, soms faciliteren ze alleen.

  Bestrijding ondermijnende criminaliteit

  De gemeente Urk herkent zich in het beeld dat het RIEC schetst en is bezig met een plan van aanpak op basis van het rapport. Burgemeester Van Maaren onthoudt zich verder van commentaar.

  Vorig jaar oktober zei hij dat Urk "niet in de greep is van drugshandel". Wel toonde hij zich zeer bezorgd naar aanleiding van een reeks drugsvondsten in het dorp. "De gemeente zet in op de bestrijding van ondermijning", zei Van Maaren destijds. "Dat is de vermenging van de onderwereld en de reguliere maatschappij. De handel in drugs is daar vaak mee verbonden. De incidenten die we dit jaar hebben gezien, komen voort uit die bestrijding. Ze zijn het gevolg van onze aanpak."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep Flevoland 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 16 maart 2019 @ 00:15
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, OOK VANAVOND WEER EEN POGING OM ONRUST TE VEROORZAKEN OP URK. De politie sloot de toegangswegen weer af. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Vier aanhoudingen in en bij Urk voor verboden wapenbezit

  VANDAAG, 20:18

  AANGEPAST OM 22:08

  BINNENLAND

  Ook woensdag hield de politie uit voorzorg extra toezicht op de toegangswegen naar Urk ANP

  In Urk zijn twee jongens van 16 opgepakt wegens verboden bezit van slagwapens. Wat de jongens uit het vissersdorp precies bij zich hadden, wil de politie niet zeggen.

  Op de A6 werden om dezelfde reden twee mannen aangehouden. De wapens van twee van de vier aangehouden personen waren gewikkeld in een Nederlandse vlag.

  Vijfendertig voertuigen moesten rechtsomkeert maken omdat de bestuurders geen goede reden konden geven waarom ze Urk binnen wilden gaan. Uit voorzorg gaan extra agenten naar het vissersdorp.

  De politie houdt de toegangswegen streng in de gaten, omdat mensen op sociale media hadden afgesproken om naar Urk te gaan, na rellen van afgelopen maandag. Stappen mag vanavond niet als je er niet vandaan komt. En een bezoek aan een oma? "Dat moet je kunnen aantonen."

  Politie Flevoland @PolitieFlevo

  Er zijn geruchten over geloste schoten bij aanhouding Wilhelminapark in #Urk. Deze geruchten zijn niet juist.

  1 uur geleden

  Maandagavond braken er in Urk rellen uit na een ruzie in een WhatsApp-groep. Een Marokkaans-Nederlands gezin werd bij hun huis belaagd door zo'n honderd jongeren.

  Een jongen van 18 werd dinsdagochtend opgepakt. Later werden nog drie anderen aangehouden.

  BEKIJK OOK

  OM doet onderzoek na verontwaardiging om 'stevige column' over Urk

  Extra surveillance bij huis bedreigd gezin Urk

  Ruzie over meisje aanleiding ongeregeldheden Urk, politiek wil opheldering

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 14 maart 2019 @ 00:22
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE SURVEILLEERT EXTRA IN URK EN SPECIAAL DE WONING VAN HET AANGEVALLEN GEZIN. Hopelijk keert de rust daar snel terug nu?

  Burgemeester Urk: 'Hoe kunnen jongeren van die leeftijd tot dit soort daden komen?'

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Extra surveillance bij huis bedreigd gezin Urk

  VANDAAG, 18:57

  BINNENLAND

  Urk ANP

  Het Marokkaans-Nederlandse gezin dat maandagavond op Urk werd belaagd door een groep jongeren heeft van de politie een speciaal nummer gekregen dat ze kunnen bellen als ze zich bedreigd voelen. Ook wordt er door de politie extra gesurveilleerd bij hun huis.

  Maandagavond braken op Urk rellen uit na een ruzie in een Urker WhatsAppgroep tussen de 18-jarige Soufyan en een andere jongen van 17. Soufyan zou de moeder en de vriendin van de ander hebben beledigd. Zaterdag bood hij daarvoor zijn excuses aan en leek de ruzie te zijn bijgelegd.

  Oude aangifte

  In die grote appgroep zit ook een jongen van rond de 20 jaar die Soufyan twee jaar geleden heeft mishandeld op de visserijschool. Soufyan heeft daar toen aangifte gedaan, maar daar is volgens zijn familie nooit iets mee gebeurd. Soufyan is daarna naar een andere school gegaan, in Emmeloord.

  Volgens Soufyan koestert de jongen nog steeds wrok tegen hem en zijn moeder vanwege de aangifte en weet hij na zaterdag kennelijk niet dat de onenigheid is uitgepraat. Maandag trommelt hij vrienden op en gaat met een groep jongeren dreigend naar het huis van Soufyan. Deze jongen en een vriend dringen het huis van de familie binnen.

  Oploop

  Er ontstaat een oploop bij het huis. Er sluiten zich veel nieuwsgierigen zich bij de groep aan, ook volwassenen. Het is een groep van 100 tot 200 man en het gezin ervaart het als zeer bedreigend. Volgens de 38-jarige moeder worden er racistische leuzen geroepen.

  De politie is dan al aanwezig, maar doet nog niets. Volgens Soufyan opent zijn moeder de deur om te vragen wat er aan de hand is. Ze wordt door de jongen tegen wie aangifte is gedaan geslagen en twee keer op de grond geduwd en verliest het bewustzijn.

  Crowdfunding

  Het gezin, dat verder bestaat uit de 49-jarige vader en vijf kinderen tussen de 3 en 19 jaar, voelt zich na het incident zeer onveilig. "Iedereen slaapt slecht", zegt de moeder. De kinderen zijn bang, ze gaan niet meer naar school omdat ze het huis niet uit durven.

  Ook de vader, die al 30 jaar op Urk woont en visser is, gaat niet meer naar zijn werk omdat hij zijn gezin niet alleen wil laten. Zijn vrouw was alleen met de kinderen toen ze werd aangevallen. Hij voelt zich schuldig dat hij op zee was en er niet voor zijn gezin was.

  Circa 50 bezorgde buurtbewoners zijn een crowdfundingcampagne gestart voor het gezin. "Wij verafschuwen deze daad en leven intens met het gezin mee", schrijven ze op de site van Getfunded. Inmiddels is er ruim 2500 euro opgehaald. Ook komen er veel steunbetuigingen binnen bij het gezin.

  Uitgaansavond

  Ook de burgemeester van Urk is bezorgd over de gebeurtenissen. Pieter van Maaren is vooral geschrokken van de jonge leeftijd, 14 jaar, van een van de verdachten die is opgepakt.

  Hij maakt zich zorgen over komende dagen en met name over vrijdag, als het uitgaansavond is. Hij roept ouders op om met hun kinderen te praten en ze thuis te houden, maar richt zich ook tot de jongeren zelf. "Je hebt een verantwoordelijkheid, pak die ook."

  BEKIJK OOK

  Burgemeester Urk: 'Hoe kunnen jongeren van die leeftijd tot dit soort daden komen?'

  Aanhoudingen op Urk; man opgepakt na dreigfilmpje met wapen

  Ruzie over meisje aanleiding ongeregeldheden Urk, politiek wil opheldering

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 13 maart 2019 @ 00:45
  #1

  Goedemorgen, URK: GISTEREN GROTE RELLEN, NA EEN RUZIE VOORTGEKOMEN UIT RACISTISCHE UITINGEN die zeer verontrustend genoemd kunnen worden. De politie staat hier als organisatie, maar zij niet alleen ook het openbaar bestuur, voor een groot maatschappelijk probleem. En wéér: ZEKER het blijkt ook weer uiteindelijk voortgekomen uit POLITIEKE MOTIEVEN, ingegeven al veel eerder door uitspraken o.a. als 'willen jullie meer of minder'...? We noemen geen namen maar bekend is dat URK een vrij groot stemgebied is, heeft voor deze uitingen.

  Hendrik Klaassens #FBPE #FBSI #FPHD #facciamorete heeft geretweet

   Hendrik Klaassens #FBPE #FBSI #FPHD #facciamorete @AuroraBlogspot 2 u

  Bij de Statenverkiezingen herhaalt zich dit tafereeltje: Peiling van PVV/FvD: "30% gaat op ons stemmen. Hoera!" Uitslag: 19% stemt op extreem-rechts. PVV/FvD: "Er is stembusfraude gepleegd. Hertelling!" Na hertelling: Er zijn 5 stemmen verdwenen in Tutjehorn. PVV/FvD: stilte.

  Afbeelding 2 5

   Maarten  @MaartenFLT 1 u

  Ik heb het verhaal rond #Urk vandaag met lichte verbijstering gevolgd en voel de hele dag al plaatsvervangende schaamte. Ik zou het toejuichen als nu ook eens 'Wilders en de zijnen' dit geweld onomwonden zouden veroordelen...

  Tweet citeren Nadia Bouras @NadiaBouras

  Het zijn geen Amerikaanse toestanden in Urk. Het is volkswoede van eigen bodem. Al 15 jaar aangewakkerd door Wilders en de zijnen.

  TOT ZOVER ENKELE TWITTERREACTIES. heb er nog één gezien maar die plaatsen we hier niet.

  Verder: Overigens nóg zo'n partij erbij, de laatste tijd: 'In dit geval werd er nog openlijk geroepen op een partij-verkiezingsbijeenkomst: 'willen jullie meer of minder'. Maar de nieuwste partij is nóg gevaarlijker? Al uitingen van: 'Interneringskampen', en 'we moeten het onderwijs zuiveren van linkse elementen' en 'degenen die ONS niet aanstaan ONTSLAAN' etc. Nog buiten de waangedachte van een 'Nexit', zie GB welke ellende... o.a. op http://europese-unie.clubs.nl/ de grootste misleiding van de kiezer, van deze nieuwe 'van God gezonden' (?).. partij... 

  U weet het... maar hebben we niet opnieuw langzaam een situatie als in 1933 gecreeerd? Het is het TOTALE POLITIEKE VERKIEZINGSYSTEEM dat deze onderlinge discriminaties oproept en nu in URK het ultieme voorbeeld al daarvan. De Homo sapiens heeft slechts één partij, die VAN DE HOMO SAPIENS... nu ja leest u ZELF EENS HET BOEK DAAROVER?! En voor zover van 'God' een opdracht, is dit van het Universum - de 'goddelijkheid niet persé in één persoon'... DE OPDRACHT voor 7 miljard, ja ook u in Urk..die daar ZEKER HET BOEK Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg eens moeten lezen... of waar ook. Lees verder daarover o.a http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ forumrubriek Universum/Schokkende ontdekkingen eens! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, AD en Twitter bronnen:   

  Politie volop aanwezig op Urk, man (21) opgepakt na dreigfilmpje met wapen

  VANDAAG, 21:56

  AANGEPAST OM 22:02

  REGIO

  OMROEP FLEVOLAND

  Een 21-jarige man uit Urk is opgepakt vanwege een filmpje op sociale media waarin hij was te zien met een vuurwapen. Ook sprak hij dreigende taal naar één van mensen die gisteravond betrokken waren bij de ongeregeldheden op Urk.

  In het filmpje zei de man: "Souf, ik heb een berichtje voor je man. Je gaat kogels eten vriend". Hij is aangehouden en het wapen, dat mogelijk nep was, is in beslag genomen. De man wordt op het politiebureau verhoord.

  Er gaan al de hele middag en avond geruchten dat mensen vandaag opnieuw willen vechten op Urk. Op de toegangswegen staan meerdere politiewagens te posten. Agenten controleren alle voertuigen die vanaf de snelweg Urk in willen rijden. Ook de ME en agenten te paard staan klaar om in te grijpen als dat nodig is.

  De snackbar waar gisteren ongeregeldheden voor de deur waren sloot vanavond uit voorzorg de deuren, nadat zich opnieuw jongeren hadden verzameld voor de snackbar, schrijft Omroep Flevoland.

  Behalve de jongen van 21 is vandaag ook een jongen van 18 aangehouden, die zichzelf meldde op het politiebureau. De politie denkt dat hij gisteren betrokken was bij de mishandeling in de woning van een Nederlands-Marokkaans gezin.

  De politie houdt de boel scherp in de gaten:

  Video afspelen

  00:35

  Politie alert op Urk, veel jongeren op straat

  De ongeregeldheden braken gisteravond rond 19.00 uur uit. Jongeren zeggen tegen de NOS dat een ruzie via WhatsApp de aanleiding was. Een jongen van 18 zou iets onaardigs hebben gezegd over de vriendin van een ander. Die laatste wilde dat uitvechten. Bij de snackbar in het dorp volgde een confrontatie, waar ook veel andere jongeren op af kwamen.

  Na het incident bij de snackbar verzamelden zo'n honderd jongeren zich bij het huis van de 18-jarige. Een aantal wist het huis binnen te komen en raakte in gevecht met de bewoners. Volgens de moeder van het Marokkaanse gezin werden daarbij racistische dingen geroepen.

  In verschillende chatgroepen zou vandaag gesproken zijn over represailles. Marokkaanse jongeren zouden naar Urk willen afreizen om te gaan vechten.

  Rust bewaren

  Burgemeester Pieter van Maaren had vanavond een gesprek met het gezin dat belaagd werd. Vooral de moeder maakt zich zorgen over de gevolgen van de ongeregeldheden. "Ik heb namens de gemeenschap van Urk betrokkenheid getoond en haar zorg gedeeld. Ook heb ik gezegd dat de politie maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Alles wordt in het werk gesteld om de veiligheid van het gezin te waarborgen", zegt Van Maaren.

  De burgemeester roept iedereen op om rust en kalmte te bewaren. "Er zijn aanhoudingen verricht, de politie doet haar werk. Het heeft geen enkele zin om naar Urk te komen."

   Diana_wijkagent jeugd Urk @Diana_Urkjeugd

  Beste ouders op Urk, Weet u waar uw kind nu is??? Niet thuis? Zorg dat ze thuis komen! Dit is niet normaal!!

  3 uur geleden

  BEKIJK OOK

  Ruzie over meisje aanleiding ongeregeldheden Urk, politiek wil opheldering

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van Omroep Flevoland

  En artikel vanuit het AD: 

  Woedende jongeren uit Urk dringen huis binnen en roepen ‘Geertje Wilders!’

  VIDEO De politie moest gisteravond massaal uitrukken na een geëscaleerde ruzie op Urk waarbij een kleine honderd jongeren betrokken waren. De woede van de grote groep was gericht op de 18-jarige Soufyan. Tientallen jongeren drongen het huis van zijn familie binnen. Zijn moeder werd tegen de grond gewerkt, zelf liep hij klappen op. ,,We zijn doodsbang.’’

  Herre Stegenga 12 mrt. 2019 Laatste update: 22:03 

  Het WhatsApp-bericht dat Soufyan kreeg doorgestuurd.

  Het WhatsApp-bericht dat Soufyan kreeg doorgestuurd. © Screenshot / Bewerking de Stentor

  Het liep finaal uit de hand op Urk. Aan het begin van de avond drong een grote groep jongeren - schattingen lopen uiteen van 70 tot ver in de 100 - het huis van de familie Soufyan aan de Noorderpalen binnen. Op zoek naar Soufyan. Zijn moeder probeerde haar gezin te beschermen, maar werd tegen de grond gewerkt en raakte gewond. Soufyan kreeg klappen, zijn zus ook. De jongeren gooiden met vuurwerk en stenen en volgens de familie riepen ze 'Geertje Wilders’. De politie op Urk riep de hulp in van collega’s uit andere gemeenten om de meute te verdrijven met de wapenstok. 

  Waarom gebeurde dit? Er gaan twee versies rond op Urk. Volgens buurtbewoners zou Soufyan vervelend hebben gedaan tegen de vriendin van een plaatsgenoot. Dit verhaal wordt razendsnel gedeeld via apps en gesprekken op straat. ,,Dat moet je niet doen als Marokkaan, dan heb je de poppen aan het dansen op Urk’’, zegt een vrouw die de hond uitlaat in de buurt van de Noorderpalen. Volgens Soufyan (,,Ik ben gewoon geboren op Urk’’) is er iets anders aan de hand. Bovengenoemde kwestie is afgelopen weekend al opgelost, zegt hij. ,,Het gaat om wraak.’’

  Misvatting

  Mensen denken dat we een schadever­goe­ding hebben gekregen omdat mijn vader een poosje geleden een Mercedes heeft gekocht

  Soufyan Boukhizzou, Urk

  Deze bewerkte foto kreeg Soufyan maandag doorgestuurd. Een aankondiging van het onheil. Mark Kobussen is wijkagent Mark Cobussen.

  Deze bewerkte foto kreeg Soufyan maandag doorgestuurd. Een aankondiging van het onheil. Mark Kobussen is wijkagent Mark Cobussen. © eigen foto

  Hij is twee jaar geleden in elkaar geslagen door een plaatsgenoot en heeft daarop aangifte gedaan met zijn moeder. ,,Nu denken mensen dat we een schadevergoeding hebben gekregen omdat mijn vader een poosje geleden een Mercedes heeft gekocht.’’ Een misvatting, zegt zijn vader Saïd. ,,Ik heb hard gewerkt voor die auto! We hebben nooit meer iets gehoord van de politie na die aangifte.’’

  Soufyan kreeg maandag overdag al appjes die hem waarschuwden voor het naderend onheil. Ook werd hij naar eigen zeggen achtervolgd. Op weg naar de scooterwinkel besloot hij te ‘schuilen’ bij snackbar Willem de Boer. ,,Ik zag een agent rijden en die heeft me thuisgebracht.’’ Niet veel later stond een grote groep woedende jongeren voor de deur. ,,Dat doe je toch niet?’’ zegt zijn zus Ilham, die net als de rest van het gezin vandaag thuis blijft, op advies van de politie. ,,We zijn niet veilig. We zijn doodsbang.’’       

  De politie onderzoekt de zaak. Voor zover bekend, zijn er nog geen aanhoudingen verricht. Soufyan en zijn familie gaan aangifte doen. 

  ER STAAN HIEROVER NOG MEER WHATTSAP BERICHTEN, zie oorspronkelijke artikel voor volledigheid. 

   

  Gewijzigd op 2019-03-13 00:46:13
  handtekeningafbeelding