702 keer bekeken

'FILMEN INCIDENTEN 'OF INGRIJPEN OMSTANDERS bij INCIDENTEN

 • zondag 07 juli 2019 @ 00:36
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, HET FILMEN VAN DODELIJKE STEEKPARTIJ dat Internet rondgaat ONTSTEMD DE POLITIE EN DE NABESTAANDEN. Weer een schandalige zaak dat meer voorkomt bij incidenten ipv te helpen indien en waar het kan, zie overige forumtopics hierover ook!.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  Beelden steekincident gaan rond op internet; politie en nabestaanden ontstemd.

  IV STUDIO

  VANDAAG, 19:43

  BINNENLAND

  De Amsterdamse politie roept mensen op om geen beelden van een dodelijk steekincident te delen op internet. "De nabestaanden van het slachtoffer hebben bij ons aangegeven zéér ontdaan te zijn van het feit dat deze beelden gepost, gedeeld en verspreid worden", schrijft de politie op Twitter.

  Volgens de politie is het delen van zulke beelden ongepast en mogelijk ook schokkend voor mensen die ze bekijken.

  profielfoto Politie Amsterdam eo@Politie_Adam

  Ook wij vinden dit bijzonder ongepast en roepen op de beelden uit respect voor de nabestaanden offline te halen en niet meer te verspreiden. De beelden zijn niet alleen zeer pijnlijk voor de nabestaanden, andere sociale media gebruikers kunnen ze ook als schokkend ervaren [2/4].

  5 uur geleden

  Bij het steekincident in de Warmoesstraat raakte gistermiddag een 29-jarige man zwaargewond. Hij overleed later in het ziekenhuis. Er werd meteen een verdachte aangehouden, een man van 49 uit Almere. De toedracht is nog onduidelijk.

  Het ging wel om bekenden van de politie. Volgens Het Parool had het slachtoffer een strafblad voor drugszaken, belediging en diefstallen. Ook de verdachte zou een fors strafblad hebben, onder meer voor geweld.

  De politie zegt op Twitter "zeer verontwaardigd" te zijn over het feit dat een zwaargewonde man van dichtbij wordt gefilmd, terwijl anderen hem proberen te helpen. "Maak, plaats en deel dit soort beelden niet", aldus de politie.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 28 maart 2019 @ 00:45
  #1

  Goedemorgen, IN ZIJN ALGEMEENHEID GRIJPEN BURGERS WÉL IN BIJ INCIDENTEN in de samenleving als 'een noodsituatie' b.v.? Indien het mogelijk is dus wél in tegenstelling tot eerdere veronderstellingen. Dit n.a.v. een onderzoek in AMSTERDAM o.a. Uitzonderingen zijn 'gewapende overvallen' (te link) of een ruzie tussen een 'stelletje', een 'privézaak'....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Omstanders grijpen wel degelijk in bij noodsituaties'

   VANDAAG, 08:05

  AANGEPAST OM 12:12

  BINNENLAND

  ANP

  Mensen die getuige zijn van een ruzie of andere vorm van geweld op straat, grijpen wel degelijk in om escalatie te voorkomen. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

  Psychologen gingen er tientallen jaren van uit dat omstanders niet ingrijpen. Ze bedachten daarvoor de term 'passieve-omstandereffect': in noodsituaties kijkt de massa toe, omdat de meeste mensen ervan uitgaan dat anderen wel ingrijpen. Nieuwe studies hebben de laatste jaren al aangetoond dat het effect kleiner is dan gedacht.

  De onderzoekers van het NSCR hebben camerabeelden bekeken van een paar honderd ruzies op straat in Amsterdam, Kaapstad en de Britse stad Lancaster. In bijna alle gevallen kwamen omstanders in actie. "Het lijkt dan ook te wijzen op een universeel verschijnsel", zegt een van de onderzoekers.

  Ruzie tussen vrouwen

  Alleen bij gewapende overvallen komen voorbijgangers niet snel in actie. Daar trekken mensen een grens, zeggen de onderzoekers.

  En ook bij ruzies tussen stelletjes doen omstanders weinig, omdat ze dat zien als een onderonsje. Verder wordt nauwelijks ingegrepen bij een ruzie tussen twee vrouwen. "Dat wordt misschien als minder gevaarlijk gezien."

  Het is voor het eerst dat er een groot onderzoek is gedaan naar het omstandereffect in het gewone leven. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad American Psychologist.

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding