169 keer bekeken

ROTTERDAMSE HAVEN en nieuws daarover

 • donderdag 03 oktober 2019 @ 00:17
  #6
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, NAV DRUGSBESTRIJDING ROTTERDAMSE HAVEN: DOUANETOP FRUSTREERDE ZELF het onderzoek naar corruptie binnen de douane... Opmerkelijk maar ook weer niet verrassend als je vele andere berichten op de andere nieuwsclubs ook leest?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)  

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 13:41 • AANGEPAST VANDAAG, 13:53

  RTL: Douanetop werkte onderzoek naar corruptie in haven tegen.

  ANP

  De top van de douane heeft een groot onderzoek naar corruptie onder douanemedewerkers in de Rotterdamse haven tegengehouden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen bij ministeries en opsporingsinstanties. De douane herkent zich daar niet in.

  Onderzoekers die "kwetsbaarheden" onderzochten bij opsporingsdiensten in de haven, stuitten volgens RTL op signalen van corruptie, integriteitsschendingen en samenwerking met de georganiseerde misdaad. Er zouden onder meer drugstransporten zijn doorgelaten. Er zouden veel douanemedewerkers bij betrokken zijn.

  In opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, dat valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid, zou een drie jaar durend wetenschappelijk onderzoek worden gehouden naar de omvang van ambtelijke corruptie. Verschillende instanties, zoals de fiscale opsporingsdienst FIOD, werkten wel mee en gaven inzage in dossiers voor het onderzoek, dat de titel kreeg 'Als de prooi de jager pakt'.

  Opzettelijke integriteitsschendingen

  De douane werd echter steeds minder welwillend om mee te werken, toen na 119 interviews bleek dat er "tal van aanwijzingen" waren dat er fors meer "opzettelijke" integriteitsschendingen waren dan bekend was. Het zou gaan om honderden gevallen tussen 1996 en 2016, meldt RTL Nieuws. Bewijs dat er fouten waren gemaakt, was er nog niet, maar dat zou onderwerp moeten zijn van verder onderzoek.

  Uiteindelijk kregen de onderzoekers helemaal geen toegang tot dossiers en stopte de douane de eerder beloofde medewerking. De dienst verzette zich ook tegen publicatie van het concept-eindrapport, meldt RTL.

  Onderzoek stopgezet

  De onderzoekers staakten in mei na drie jaar hun onderzoek. Ze zeiden dat ze te veel weerstand ondervonden bij hun onderzoek, maar gaven verder niet aan wat ze daarmee bedoelden. De twee hoofdonderzoekers stelden dat alleen een parlementair onderzoek voldoende zou zijn om inzicht te krijgen in de problematiek in de Rotterdamse haven.

  Het onderzoeksrapport is uiteindelijk niet gepubliceerd, omdat de onderzoekers te weinig concreet materiaal konden verzamelen.

  De douane zegt in een schriftelijke verklaring dat integriteit cruciaal is en dat de dienst daarom graag meewerkt aan onderzoeken naar dit thema. Zo verleende de dienst de laatste jaren medewerking aan een onderzoek naar integriteitsschendingen en een ander onderzoek naar ondermijning in de haven Rotterdam, staat in de verklaring. Volgens de douane is het onderzoek waar RTL het over heeft, gestopt omdat er discussie was over onder meer de gekozen methodiek.

  "De tegenwerking herkennen wij niet", voegt een woordvoerder daaraan toe. Hij wil niet ingaan op onder meer het bericht van RTL dat de onderzoekers geen toegang meer kregen tot de dossiers.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 08 augustus 2019 @ 00:16
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, WEER EEN BERICHT OVER VREEMDELINGEN IN KOELWAGEN HAVEN ROTTERDAM. Het zal helaas nog wel doorgaan, ZOLANG WE ONS OP DEZE AARDE 'VREEMDELING' blijven noemen...'Landen, staten, grenzen, nationaliteiten? Alleen die van Homo sapiens zouden we moeten kennen (boek!) 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Marechaussee haalt 21 vreemdelingen uit koelwagen in Hoek van Holland.

  ANP

   VANDAAG, 18:22

  REGIO

  In Hoek van Holland zijn gisteren 21 mensen ontdekt die verstopt zaten in een koelwagen. Onder de vreemdelingen, vermoedelijk Vietnamezen, waren ook kinderen.

  De marechaussee controleerde gisteravond met een speurhond een vrachtwagen die onderweg was naar Engeland. De hond sloeg aan op de koeltrailer, waarin de illegalen boven op dozen zaten. Volgens de marechaussee zijn ze allemaal in goede gezondheid.

  De 25-jarige chauffeur uit Ierland is aangehouden op verdenking van mensensmokkel, meldt RTV Rijnmond.

  Eerder op de dag werd een 47-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur aangehouden. omdat er twee Irakese mannen verstopt zaten tussen een lading wasmachines.

  De marechaussee onderzoekt samen met justitie beide zaken.

  Eerder maakten we een special over inklimmers. Waarom steken ze de Noordzee over en wat ligt daar te wachten? We vroegen het Musli (29) en Fatmir (35) die al zijn geweest, en de 21-jarige Marin. Hij wil de oversteek nog wagen.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Reis mee met jonge Albanezen

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Rijnmond

  handtekeningafbeelding
 • maandag 24 juni 2019 @ 00:22
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, STEEDS WEER, zie ook vorige bericht, WORDEN VREEMDELINGEN AANGETROFFEN IN  VRACHTAUTO'S die naar GB willen oversteken. Havenpolitie Rotterdam vindt 14 illegalen in vrachtwagen We kunnen niet elke dag dit melden, al bijna. Wordt Rotterdam het 'Calais' van het noorden?

  Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter bron  

  Marechaussee vindt 18 vreemdelingen in vrachtwagen Rotterdam.

  Marechaussee met hond op zoek naar verstekelingen ANP

  VANDAAG, 13:54

  REGIO

  In Rotterdam zijn gisteren achttien mensen ontdekt in een verborgen ruimte van een vrachtwagen. Onder hen bevonden zich een 75-jarige vrouw en zeven kinderen tussen de 1 en 15 jaar oud.

  De vreemdelingen zaten verstopt achter een dubbele wand in de vrachtwagen. Volgens de marechaussee gaat het om meerdere gezinnen met kinderen. Ze komen vermoedelijk uit India en waren via Europoort onderweg naar Groot-Brittannië.

  De personen gaan het vreemdelingentraject in. De chauffeur, een 51-jarige man uit Bulgarije, is aangehouden voor mensensmokkel, schrijft RTV Rijnmond.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  Dit is een artikel van RTV Rijnmond

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 05 juni 2019 @ 00:25
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE ACTIE TEGEN ILLEGALE VLUCHTELINGEN DIE PER VRACHTAUTO NAAR GB WILLEN OVERSTEKEN. De politie en Marechaussee hielden grote actie  Het is al vele jaren een gebruik bij vluchtelingen die asiel proberen te krijgen in GB. Om 'Calais' en Belgische toestanden te voorkomen zijn deze acties mogelijk wel een beetje 'succesvol'?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie en marechaussee zoeken naar inklimmers in Rotterdamse haven

   VANDAAG, 06:00 AANGEPAST VANDAAG, 09:44

  BINNENLAND

  De politie en marechaussee houden bij de ferry in Vlaardingen een grote controle om mensen te vinden die illegaal de oversteek naar Engeland proberen te maken. Het gaat om een zogenoemde 100%-controle met honden. Als de hond aanslaat, wordt de wagen apart genomen en gecontroleerd. Ook worden er CO2-metingen gedaan om mensen op te sporen.

  Bekijk beelden van de grootscheepse controle in Vlaardingen:

  Video afspelen

  01:21

  'Illegaal oversteken ontzettend risicovolle onderneming'

  Vorig jaar zijn 1371 mensen aangehouden die in de haven van Rotterdam in trailers, containers of laadbakken werden gevonden. In 2017 waren dat er 944. De zogenoemde 'inklimmers' proberen naar het Verenigd Koninkrijk te komen.

  Dit jaar is er volgens de politie tot nu toe sprake van een lichte stijging van het aantal mensen dat de oversteek probeert te maken. De reis is niet zonder risico's. "Er is verstikkingsgevaar en in koelwagens is er het risico op onderkoeling. En dan zijn wij er nog, dus de kans dat je het haalt is ook nog gering", zegt Maarten van Boekel van de politie.

  Vrijwel dagelijks worden in vrachtwagens verstopte illegalen gevonden die de oversteek willen maken. Vorige maand werd een groep van 34 inklimmers gevonden. Daar waren ook twee kinderen bij van zeven en negen jaar. Bij de controle vandaag zijn tot nu toe geen illegalen aangetroffen.

  Vooral Albanezen

  Het zijn vooral jonge Albanezen die de Noordzee proberen over te steken naar Engeland. Zij zij niet visumplichtig voor Nederland maar wel voor Groot-Brittannië, dus reizen tot hier en proberen dan illegaal de oversteek te maken.

  Maar waarom doen ze dat? Wat ligt daar op ze te wachten? Eerder vroegen wij het Musli (29) en Fatmir (35), die al zijn geweest, en de 21-jarige Marin. Hij wilde de oversteek nog wagen.

  Klik hieronder voor onze special, waarin we met het drietal op reis gaan:

  ZIE OORPSRONKELIJKE ARTIKEL.....

  Reis mee met jonge Albanezen

  Om ze op andere gedachten te brengen, loopt in Albanië een ontmoedigingscampagne in samenwerking met de autoriteiten daar. Van Boekel: "We laten zien dat wat de gevolgen zijn. Je wordt aangehouden, terug naar Albanië gestuurd en je mag dan twee jaar lang niet meer vrij door Europa reizen."

  Om de 'inklimmers' te ontmoedigen zijn controles zoals vandaag belangrijk, zegt Van Boekel. "Ze zoeken de makkelijkste weg om te komen waar ze willen komen. Met deze aanpak hebben we tenminste niet dezelfde problemen als in België."

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 29 mei 2019 @ 00:20
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, BLINDE VLEKKEN BIJ BESTRIJDING DRUGSSMOKKEL IN ROTTERDAMSE HAVEN. Opsporingsdiensten werken nog steeds langs elkaar heen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Blinde vlekken bij bestrijders drugssmokkel in Rotterdamse haven'

   VANDAAG, 16:00 AANGEPAST VANDAAG, 19:42

  BINNENLAND

  Opsporingsdiensten zoals de douane en de politie werken niet goed samen bij de bestrijding van de drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Informatie wordt niet altijd gedeeld en de focus ligt vooral op de zogenaamde 'uithalers' van de drugs. Daardoor blijven de organisatoren van de drugstransporten buiten schot. Ook is er amper aandacht voor de export van in Nederland geproduceerde synthetische drugs.

  Dat zijn de belangrijkste conclusies van een omvangrijk onderzoek naar de drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben op verzoek van gemeente, politie, douane en Openbaar Ministerie de drugscriminaliteit in de haven in kaart gebracht.

  Onbegonnen taak

  Via de Rotterdamse haven komt volgens de onderzoekers een kwart van de cocaïne voor Europa binnen. In het jaar 2000 werd de smokkel via Rotterdam geschat op zo'n 40.000 kilo. Daarna is de productie van cocaïne in Zuid-Amerika alleen maar gestegen.

  Het is bijna onbegonnen werk om zelfs maar een deel van de drugs tegen te houden. Slechts een klein deel van de 7,5 miljoen containers die Rotterdam jaarlijks passeren, wordt gecontroleerd. Ongeveer 40.000 containers gaan door een scan, slechts 6500 worden er bij een controle geopend. De hoeveelheid drugs die onderschept wordt, varieert de laatste jaren van minder dan 5000 kilo tot bijna 19.000 kilo.

  Een snelle afhandeling van de containers is belangrijk voor de economie, maar staat op gespannen voet met een goede controle. Drugssmokkelaars weten dat en anticiperen daar ook op. Ze hebben er een voorkeur voor om drugs tussen ladingen fruit en groente te verstoppen, omdat die vanwege het risico op bederven snel worden afgewerkt. Bovendien komt exotisch fruit vaak uit dezelfde landen als de drugs.

  Een onderschepte lading cocaïne uit Costa Rica ANP

  Om drugs uit een container te kunnen halen, maken criminelen gebruik van omgekochte havenmedewerkers. Die lenen tegen betaling hun pas uit of zoeken in de digitale systemen naar informatie over de positie van containers. Deze systemen zijn vaak niet goed beveiligd waardoor veel medewerkers erin kunnen grasduinen.

  In sommige gevallen gaan corrupte havenwerkers nog verder. Ze vertellen niet alleen waar containers staan, maar ook hoe controles omzeild kunnen worden. Bedrijven die te maken krijgen met omgekochte medewerkers, melden dit niet altijd. Jarenlang gold een cultuur van gedogen, stellen de onderzoekers vast.

  "Bij het waarnemen van verdachte activiteiten keek men in veel gevallen de andere kant op." Dat verandert langzaam door politieke druk, maar echte openheid is er nog niet, want die kan leiden tot imagoverlies.

  Te weinig bewustzijn

  Verder wordt te weinig samengewerkt met informatie uit de landen waar de cocaïne vandaag komt. Landen als Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk hebben de laatste jaren juist hebben geïnvesteerd in de samenwerking met bijvoorbeeld Ecuador, Peru, Colombia en Bolivia.

  Ook is er volgens een aantal ondervraagden bij bestuurders te weinig bewustzijn over hoe drugscriminaliteit de samenleving ondermijnt.

  Europese samenwerking

  De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil dat Nederland zelf meer informatie gaat verzamelen in landen waar de drugs vandaan komen. Hij zegt dat hij in september op werkbezoek in Colombia gaat, waar de meeste cocaïne vandaan komt.

  "Je wint het als overheid nooit helemaal, maar het moet te hanteren zijn. Een aanpak alleen in Rotterdam is niet voldoende. Je hebt de haven in Antwerpen, Spaanse havens. Het vraagt ook om Europese samenwerking."

  BEKIJK OOK

  Vrede met de FARC maakt weg vrij voor drugsbendes in Colombia

  Nog nooit zo veel cocaïne onderschept in Rotterdamse haven als vorig jaar

  Nederland is de spil in de distributie van cocaïne in Europa

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 20 april 2019 @ 00:23
  #1

  Goedemorgen, OPMERKELIJKE ZAAK IVM ROTERDAMSE HAVEN, daar was een 'dreiging' voor een aanslag, echter als we dit artikel goed lezen EN OOK GELET OP DE NIET VERVOLGING, speelt ook de AIVD dan toch een opmerkelijke rol hierin? Maar dat zullen we nooit wetn, 'staatsgeheim'... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Hobbydetective niet vervolgd om Maassilo-dreiging

   VANDAAG, 16:09

  REGIO

  Een 24-jarige man uit Zevenberg wordt niet verder vervolgd voor het dreigen met een terroristische aanslag in de Rotterdamse Maassilo.

  In 2017 werd daar een optreden van de Amerikaanse band Allah-Las op het laatste moment afgelast vanwege ernstige terroristische dreiging. Jimmy F. werd niet veel later opgepakt

  Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat de man nooit de intentie heeft gehad om een aanslag te plegen. Hij had juist als doel om terroristen op te sporen. Om dat doel te bereiken was hij actief in extremistische Telegram-groepen en deed hij zich voor als jihadist. Daar kwam hij in contact met een man in Spanje, die hij wijsmaakte dat hij van plan was een aanslag te plegen in de Maassilo.

  Wat Jimmy F. niet wist, was dat de Spanjaard met precies dezelfde intentie in de chatgroep zat. Hij lichtte de Spaanse autoriteiten in en die gaven het bericht door aan de Nederlandse politie. Chatvrienden hadden al eerder tegen de NOS gezegd dat de man geen terrorist was, maar een overijverige hobbydetective.

  AIVD

  De advocaat van F. is blij dat het Openbaar Ministerie de zaak heeft geseponeerd, maar vindt dat het onnodig lang heeft geduurd. "Mijn cliënt heeft twee jaar lang in onzekerheid gezeten", zegt advocaat Karianne Bal tegen de NOS. "Al die tijd heeft zijn leven op zijn kop gestaan. We hebben er grote moeite mee dat het allemaal zo lang heeft moeten duren."

  Ook heeft de man volgens haar nooit gesproken over een aanslag op de Maassilo, zoals het OM beweert. "Dat is complete onzin. Er is nooit een directe link geweest tussen mijn cliënt en dat concert in de Maassilo."

  Geen behoefte

  Jimmy heeft volgens haar een flinke kater overgehouden aan de zaak. "Hij handelde onder toeziend oog van de AIVD. Dat maakt het heel wrang. De ene autoriteit zegt: we vinden het prima wat je doet, zolang je maar aan ons terugkoppelt. De andere autoriteit zegt: we vallen met een arrestatieteam je huis binnen omdat wij je verdenken van een terroristisch misdrijf bij een concert waar je nog nooit van hebt gehoord."

  Volgens zijn advocaat is F. gestopt met zijn undercoverwerk in jihadistische groepen. "Daar heeft hij geen behoefte meer aan."

  BEKIJK OOK

  'Terroristenjager' Jimmy F. komt vrij, maar blijft verdachte terreurdreiging Rotterdam

  Hij voelde zich een verzetsstrijder. Het geheime leven van hobbyspion Jimmy F.

  Geschrokken eigenaar Maassilo: je hebt maar één idioot nodig

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding