379 keer bekeken

POLITIE IN ´ZAAK MICHAEL P´, zaak Anne Faber.

 • zondag 16 mei 2021 @ 01:01
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg vorige artikel: RECONSTRUCTIE IN STRAFONDERZOEK NAAR 5 POLITIEMENSEN INZAKE VERHOOR EN OPSPORING DADER Michael P., inzake de moord op Anne Faber. Zij zouden ook zelfs opdracht hebben gehad de net gearresteerde dader ´hard aan te pakken´ om achter de waarschijnlijke vindplaats van haar te komen. 

  Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter (bron)

  Michael P. tijdens het hoger beroep in de rechtbank in Arnhem ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 11:52

  Politie hield reconstructie van arrestatie Michael P.

  De politie heeft deze week een reconstructie gehouden van de arrestatie van Michael P., de man die Anne Faber (25) ontvoerde, verkrachtte en doodde. De rechtbank Midden-Nederland bevestigt de berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

  Michael P. (31) zit momenteel een gevangenisstraf van 27 jaar en acht maanden uit, daarnaast is hem tbs met dwangverpleging opgelegd. De Hoge Raad verkortte vorig jaar de door het gerechtshof opgelegde straf met vier maanden, vanwege het geweld dat is gebruikt tijdens zijn arrestatie in 2017. Bij de arrestatie liep P. een gebroken schouder op.

  P. vindt dat hij te hard is aangepakt en wil dat vijf leden van het arrestatieteam strafrechtelijk worden vervolgd. Daarom begon hij in 2019 een zogenoemde artikel 12-procedure. Het gerechtshof Amsterdam gaf daarna opdracht om meer onderzoek te doen naar het ontstaan van de schouderbreuk. Ook wil het hof weten welke instructies het arrestatieteam kreeg.

  'Uitgeschreeuwd van de pijn'

  P. beschrijft in zijn aangifte tegen de agenten dat zijn geboeide armen achter zijn rug meerdere keren omhoog zijn geduwd, waarbij hij het zou hebben uitgeschreeuwd van de pijn. Het onderzoeksteam hield er op dat moment rekening mee dat Anne Faber mogelijk nog in leven kon zijn en wilde P. dwingen om te vertellen waar de vermiste vrouw was.

  Volgens RTL Nieuws vond de reconstructie dinsdag en woensdag plaats, onder leiding van een rechter-commissaris. Bij zo'n reconstructie wordt een gebeurtenis 'nagespeeld' om meer duidelijkheid te krijgen over hoe iets gebeurd is. Onduidelijk is of de vijf betrokken arrestatieteamleden allemaal hebben meegewerkt. Michael P. was volgens RTL zelf wel aanwezig.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 18 juli 2019 @ 00:40
  #1

  Goedemorgen, OPMERKELIJKE ZAAK, STRAFONDERZOEK NAAR 5 POLITIEMENSEN INZAKE VERHOOR EN OPSPORING DADER Michael P., inzake de moord op Anne Faber. Zij zouden ook zelfs opdracht hebben gehad de net gearresteerde dader ´hard aan te pakken´ om achter de waarschijnlijke vindplaats van haar te komen. 

  Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter bron

  Gerechtshof: strafonderzoek naar vijf agenten in zaak Michael P.

  Michael P. bij de behandeling van het hoger beroep ANP

   VANDAAG, 11:21 AANGEPAST VANDAAG, 13:59

  BINNENLAND

  Het Openbaar Ministerie moet strafrechtelijk onderzoek doen naar vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Michael P.. Uit dat onderzoek moet blijken of ze ook daadwerkelijk vervolgd worden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald na een klacht van P., die bij de aanhouding een schouderbreuk opliep.

  P. werd begin juli in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs voor het verkrachten en doden van Anne Faber.

  Na zijn arrestatie diende P. een klacht in bij het Openbaar Ministerie tegen het arrestatieteam, maar die klacht werd geseponeerd. Het hof oordeelt nu dat de klacht tegen het sepot gegrond is.

  Niet verzet

  Volgens het hof leek P. bij zijn aanhouding ongedeerd en heeft hij zich niet verzet. Na de aanhouding bleek echter sprake van ernstig letsel. "In een dergelijk geval moeten de autoriteiten een plausibele uitleg geven voor het ontstaan van dat letsel", aldus het hof.

  Volgens het hof ontbreekt die plausibele verklaring tot nu toe. "De Staat moet uitputtend onderzoek doen, maar daarvan is in deze zaak nog geen sprake, te veel vragen zijn nog onbeantwoord."

  Het hof stelt dat het nader onderzoek ook moet gaan over de instructies die het arrestatieteam kreeg voor de aanhouding van P.

  Stevig aanpakken

  De Rijksrecherche stelde na de aanhouding van P. een rapport op, dat is ingezien door RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat de officier van justitie het heeft gehad over "het stevig beetpakken van P." maar mocht hij niet worden mishandeld. De hoop bestond op dat moment nog dat Faber ergens in leven zou zijn. De bijzondere toestemming die de officier gaf, is nergens schriftelijk vastgelegd.

  "Wat wij duidelijk willen hebben is of alleen de politiemensen worden onderzocht, of ook degene die de opdracht heeft gegeven", zegt Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP in een reactie op de beslissing van het hof. "Voor de inzet van een arrestatieteam geldt een vrij precieze procedure en daarbij moet ook worden gekeken hoe het Openbaar Ministerie dat precies heeft ingevuld."

  "Natuurlijk gaat het ook om proportioneel handelen en individuele verantwoordelijkheid van de agenten, die hebben ze altijd", stelt Van de Kamp. "Maar je moet kijken naar de hele keten en niet alleen naar de mensen die de arrestatie hebben uitgevoerd."

  Reactie familie

  "We zijn geen partij in deze zaak, maar we vinden dit totaal niet rechtvaardig", zegt de familie van Anne Faber in een reactie. "Voor politiemensen was het ook geen normale werkdag en bovendien kon Anne nog in leven zijn."

  "Het is goed dat er grenzen zijn opgezocht om haar te vinden", aldus de woordvoerder. "Dat hebben we zelf ook gedaan toen we naar haar zochten, bijvoorbeeld door borden met verboden toegang te negeren."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding