419 keer bekeken

BLOED PRIKKENDE OPLICHTERS BENDE LANDELIJK ACTIEF

 • zaterdag 26 oktober 2019 @ 00:21
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE DEELT NU FOTO'S VAN DE BLOEDPRIKKENDE BENDE, svp maar even ook hier en verder delen, dank!

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 11:51

  Politie deelt foto's van bloedprikbende

  De foto's van de verdachten POLITIE

  De politie heeft foto's vrijgegeven van twee mensen die zich vorige week in Eindhoven voordeden als verpleegkundigen en op die manier een 90-jarige man beroofden.

  Volgens de politie nam de vrouw met een vingerprik bloed af, waarna de man op zoek ging naar waardevolle spullen in het huis. Daarna kreeg de hoogbejaarde man te horen dat zijn bloedwaarde niet goed was en dat hij pillen kon slikken om dat te verhelpen. Het duo liet de man zogenaamd 1 euro pinnen en kopieerde met het nepapparaat zijn pas, om vervolgens later 4000 euro te stelen.

  De politie vraagt mensen die de daders herkennen zich te melden.

  Landelijke bende

  Eergisteren werd al gewaarschuwd voor een landelijk opererende bende. De afgelopen weken waren er ook meldingen van oplichting door zogenaamde verplegers aan de deur in Utrecht en Delft.

  De politie adviseert mensen om goed op te letten als de bel gaat en de deur eerst op een kierstandhouder te zetten. "Als u niemand verwacht, doe niet open en neem niets aan als u niets besteld heeft", zegt de politie.

  Eerder is ouderenorganisatie ANBO al gestart met een cursus om ouderen weerbaar te maken tegen babbeltrucs. Zo'n 100 vrijwilligers worden opgeleid om als veiligheidsadviseur bij ouderen langs te gaan voor een gesprek. Dit zijn de belangrijkste tips:

  NOS

  NOS

  NOS

  Oplichting aan de deur komt in allerlei vormen voor. Van koeriers die een bloemetje komen brengen, tot nepverplegers, zegt de politie. "Criminelen gebruiken allerlei smoezen om uw woning binnen te dringen. Laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen."

  Ook Francien uit Rotterdam werd slachtoffer van een babbeltruc:

  1:35 Volume 10%

  Zie oorspronkelijke artikel 

  Slachtoffer babbeltruc: 'Dat je daar intrapt, dat kan ik niet begrijpen van mezelf'

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2019-10-26 00:22:23
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 24 oktober 2019 @ 00:17
  #1

  Goedemorgen, WAARSCHUWING TEGEN BLOEDPRIKKENDE ROVERSBENDE DIE LANDELIJK OPEREERT. Al enkele dagen is deze Waarschuwing voor babbeltruc met bloedprikkende nepverplegers bekend, maar nu blijkt op veel meer plaatsen die hebben plaatsgevonden. Vooral ouderen zijn het slachtoffer, geeft u deze door aan wie u ook maar kent? Beter één keer te veel gewaarschuwd...?!

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Reklame voor een goed doel: 

  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

  ====================================================================

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 14:39 • AANGEPAST VANDAAG, 20:05

  Bloed prikkende oplichtersbende landelijk actief, waarschuwt de politie

  De politie vermoedt dat er een landelijk opererende bende actief is die ouderen oplicht met een babbeltruc dat ze bloed bij hen moeten afnemen. "De daders bellen aan met een smoes en zeggen dat ze bloed moeten prikken, om wat voor reden dan ook", zegt Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraak en heling bij de politie.

  De voorbije weken zijn er meldingen gedaan in Utrecht en vandaag werd bekend dat ook een man van 90 in Eindhoven slachtoffer is geworden. Maar ook op andere plekken in het land zijn mensen slachtoffer geworden van dezelfde oplichtingsmethode, zegt Van der Velden. Omwille van het onderzoek wil hij niet zeggen waar precies. "Er is een nieuwe grens overschreden, door de lichamelijke integriteit te benadelen."

  De politie in Delft meldt op Twitter dat ook daar de babbeltruc is toegepast.

  Griepepidemie

  Bij de slachtoffers werd daadwerkelijk bloed afgenomen. De man van 90 in Eindhoven kreeg een man en een vrouw aan de deur. Terwijl de vrouw met een vingerprik bloed afnam bij de 90-jarige ging de mannelijke dader in de woning op zoek naar waardevolle spullen.

  De daders kwamen binnen met het verhaal dat er een voor ouderen gevaarlijke griepepidemie heerst. Ze overtuigden hem ervan dat ze bloed bij hem moesten prikken, schrijft de politie.

  De 90-jarige kreeg volgens de politie van de vrouw te horen dat de meting "niet best" was, maar dat het met een pilletje opgelost kan worden. Om die te bestellen moest de man wel 1 euro pinnen. De daders zijn er vervolgens vandoor gegaan om de rekening van de man "te plunderen", aldus de politie.

  De politie zegt dat de zaak gelieerd is aan die in Utrecht, waar eerder drie ouderen melding hadden gedaan. Daar werd "dezelfde modus operandi" gebruikt, zegt een politiewoordvoerder.

  Of het ook om dezelfde daders gaat, weet de politie nog niet. Er wordt nu landelijk onderzocht waar dergelijke praktijken hebben plaatsgevonden. "We gaan er wel van uit dat het een groep betreft die in wisselende samenstelling dit soort delicten pleegt", zei een politiewoordvoerder.

  2600 euro gepind

  De afgelopen weken zijn in Utrecht drie meldingen gedaan van ouderen die slachtoffer zijn geworden van een dergelijke babbeltruc. De daders deden zich voor als zorgverleners en kwamen bloedprikken, wat ze ook daadwerkelijk deden. In de tussentijd werd er geld gestolen en in twee van de drie gevallen ook een pinpas meegenomen. Daarmee werd 2600 euro gepind.

  De politie Utrecht heeft van twee van de daders een signalement bekendgemaakt: twee licht getinte vrouwen van begin twintig met donker, half lang haar. Ze hadden donkere kleding aan en spraken zonder accent.

  De politie Oost-Brabant, waar Eindhoven onder valt, zegt nog niet te weten of het gaat om dezelfde daders of dezelfde bende. Ze zijn in gesprek met de collega's in Utrecht.

  Legitimatie

  Ouderenbelangenorganisatie Anbo zegt dat ze geregeld langsgaan bij ouderen om hen te wijzen op risico's en babbeltrucs. "Ouderen zijn een gemakkelijke doelwit, van vroeger uit zijn ze gedienstig en gewillig", zegt een woordvoerder. "Maar dit gaat wel heel ver."

  De Anbo adviseert ouderen om altijd aangifte te doen, wat nu niet altijd gebeurt. "Ze schamen zich vaak dat ze erin gestonken zijn." Ook luidt het advies altijd te vragen om legitimatie, de deur dicht te houden als mensen geen afspraak hebben, en de organisatie zelf te bellen om te controleren of degenen aan de deur die daadwerkelijk vertegenwoordigen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding