1115 keer bekeken

RELLENDE JONGEREN SCHEVENINGEN, DEN HAAG VREUGDEVUREN, UTRECHT

 • zondag 30 augustus 2020 @ 01:22
  #14
  reactie op (#13) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE GEEFT BEELDEN VRIJ VAN RELLENDE JONGEREN IN UTRECHT. Op het ogenblik lijkt het in de diverse steden waar afgelopen tijd rellen waren iets rustiger? Is de 'lol'er af?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 10:59

  Politie geeft beelden vrij van relschoppers Kanaleneiland

  Stenengooiers tijdens de rellen op Kanaleneiland in Utrecht POLITIE.NL

  De politie heeft beelden vrijgegeven van zes relschoppers die twee weken geleden in de Utrechtse wijk Kanaleneiland vernielingen aanrichtten of met stenen gooiden. De beelden waren te zien in het opsporingsprogramma van RTV Utrecht.

  De gezichten van de zes verdachten zijn onherkenbaar gemaakt, omdat de politie vermoedt dat het om minderjarige jongeren gaat. Als er binnen een week niet meer duidelijk wordt over wie de zes verdachten zijn, worden ze volgende week alsnog herkenbaar in beeld gebracht.

  De beelden tonen onder andere hoe een jongen een paal in brand steekt waaraan een beveiligingscamera hangt. Er zijn ook beelden en foto's van verschillende stenengooiers en de vernieling van een bushokje.

  Bekijk hier de beelden die in het opsporingsprogramma werden getoond:

  0:51 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Politie geeft beelden vrij van relschoppers Kanaleneiland

  Bij de rellen op Kanaleneiland waren naar schatting twee- tot driehonderd jongeren betrokken. Diezelfde avond werden achttien jongeren aangehouden. Locoburgemeester Lot van Hooijdonk waarschuwde toen dat mensen die vernielingen hadden aangericht of op een andere manier over de scheef waren gegaan, niet vrijuit zouden gaan. "Daders zullen, indien mogelijk, op basis van camerabeelden en waarnemingen opgespoord en vervolgd worden", aldus Van Hooijdonk.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  RTV Utrecht.

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 27 augustus 2020 @ 01:27
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen, DE RELLEN DOOR JONGEREN DE LAATSTE WEKEN WORDEN DOOR 'VLOGGERS' AANGEJAAGD via internet stelt  UTRECHTSE BURGEMEESTER.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 00:23 • AANGEPAST GISTEREN, 08:36

  Burgemeester Utrecht: rellen aangejaagd door vloggers

  Burgemeester Den Oudsten van Utrecht ANP

  De rellen in Utrecht zijn aangejaagd door vloggers op sociale media. De arrestatie van drie van hen heeft de angel gehaald uit de rellen, die sinds 14 augustus enkele wijken teisterden. Dat zei burgemeester Peter den Oudsten in een ingelaste commissievergadering van de gemeenteraad, meldRTV Utrecht. De verdachten komen uit Hilversum en IJsselstein.

  Den Oudsten wil websites en berichten op sociale media waarin tot rellen wordt opgeroepen, sneller uit de lucht kunnen halen. "Nu kom je halve wetgeving, privacy en weet ik wat tegen", zei Den Oudsten. Hij heeft minister Grapperhaus gevraagd dit proces te versnellen. Bij dat gesprek waren ook de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aanwezig.

  Volgens Den Oudsten kon de politie de berichten op sociale media moeilijk volgen, omdat een deel binnen besloten groepen plaatsvond. In die groepen werd een locatie afgesproken waar een uur later zou worden gereld. Den Oudsten heeft Grapperhaus gezegd dat de overheid makkelijker toegang moet kunnen krijgen tot afgesloten groepen.

  Te weinig ME'ers

  Uit de vergadering werd ook duidelijk dat er op de eerste avond van de rellen te weinig ME aanwezig was om in te grijpen.

  Volgens wethouder Lot van Hooijdonk was het een bewuste keuze om later in te grijpen om te proberen de onrust vanzelf te laten uitdoven. Toen dat niet lukte, werd de ME ingeschakeld. Het duurde een uur voordat die ter plaatse was. Volgens Van Hooijdonk waren veel agenten op vakantie en was het ook op andere plekken in het land onrustig. Uiteindelijk zijn agenten die vrij waren opgeroepen.

  Arrestaties

  Binnen de Utrechtse politie is er onvrede over hoe de relschoppers zijn aangepakt. Agenten vinden dat de nadruk meer had moeten liggen op het arresteren van jongeren die de rellen organiseren.

  In totaal zijn, verspreid over meerdere dagen, 53 verdachten opgepakt. Zij gooiden met stenen naar de politie, pleegden vernielingen en staken vuurwerk af in onder meer de wijken Kanaleneiland, Ondiep en Overvecht. De politie verwacht nog meer mensen aan te houden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van  RTV Utrecht

  handtekeningafbeelding
 • maandag 24 augustus 2020 @ 01:42
  #12
  reactie op (#11) herman_dad

  Goedemorgen NU WEER GEWELD BIJ EEN BRAND, TEGEN BRANDWEER EN POLITIE die als hulpverleners ter plaatse waren.... Een aantal jongeren is aangehouden.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 08:37 • AANGEPAST GISTEREN, 11:20

  Aanhoudingen bij 'onacceptabel geweld' tegen politie bij brand in Wezep

  Bij een uitslaande brand in het Gelderse Wezep is een groep jongeren vannacht slaags geraakt met de politie. Twee jongens zijn aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging, belediging van agenten en het negeren van een vordering.

  De politie zegt dat de aanvankelijk ongeveer honderd jongeren stonden te kijken toen de brandweer aan het blussen was. Er zou toen al een grimmige sfeer hebben gehangen; zo zouden sommige jongeren zonder duidelijke reden met elkaar op de vuist zijn gegaan.

  Toen agenten de jongeren vroegen om naar achteren te gaan om de brandweer meer ruimte te geven, keerde de groep zich tegen hen. De politie sommeerde de groep van inmiddels vijftig jongeren meerdere malen om te vertrekken.

  Toen ze dat niet deden, werd besloten het plein te ontruimen, "desnoods met dwang":

  0:40 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Jongeren op de vuist met politie in Wezep

  Er volgde een confrontatie, waarbij de politie wapenstokken en honden heeft ingezet. De politie zegt dat agenten zijn beledigd en dat ook er geweld tegen ze is gebruikt.

  De politie spreekt op Twitter van "onacceptabel geweld". Twee agenten gaan aangifte doen van mishandeling. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit en roept getuigen op om zich te melden.

  Onderzoek naar brand

  De brand in Wezep was in een schuur ontstaan, maar breidde zich snel uit naar de naastgelegen woning. Die werd verwoest door de vlammen. De brandweer kon voorkomen dat het vuur naar een tweede woning oversloeg.

  De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, er gaan geruchten dat deze is aangestoken. Volgens buurtbewoners hangt er al een paar weken een gespannen sfeer in de wijk.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 augustus 2020 @ 01:56
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, ONVREDE BIJ AGENTEN  IVM 'RELJONGEREN' ZE BIJVEN HELAAS OOK IN HET NIEUWS: NU ook in Hoogeveen...

  Onvrede bij Utrechtse agenten over aanpak rellen, spoeddebat in raad

   GISTEREN, 14:18 IN BINNENLAND

  Agenten zeggen niet te begrijpen dat aangehouden jongeren meestal binnen een dag weer op straat staan.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 12:04

  Naast Utrecht en Rotterdam ook onrust in Hoogeveen

  Aanhouding bij protest in Hoogeveen RTV DRENTHE

  Naast Utrecht en Rotterdam, zijn gisteren ook in Hoogeveen tientallen jongeren de straat op gegaan. De politie heeft vier aanhoudingen verricht: drie jongeren zijn aangehouden voor het gooien van vuurwerk, een voor het beledigen van een politieagent.

  Volgens een woordvoerder van de politie Noord-Nederland zijn twee van de arrestanten minderjarig. De gemeente had voor de wijk Krakeel een noodbevel afgekondigd. Dat was van kracht van 22.00 uur tot middernacht.

  Beelden van RTV Drenthe van jongeren die op straat hangen:

  0:14 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Na Utrecht en Rotterdam ook onrust in Hoogeveen

  "Het gaat om jongeren die de politie uitdagen", zegt Kim Stellingwerf, verslaggever van RTV Drenthe. Via Instagram en Snapchat werden de jongeren opgeroepen om de straat op te gaan, "net als in Utrecht en Den Haag", meldt RTV Drenthe.

  Ook voor vanavond gaan oproepen rond om weer samen te komen. "We houden de situatie goed in de gaten", zegt de woordvoerder van de politie. De gemeente is alert: "We staan goed in verbinding met de politie. Ook voor vanavond ligt een noodbevel op de plank, maar we hopen natuurlijk dat dit niet nodig zal zijn", zegt een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen.

  Den Haag, Utrecht, Amersfoort en Rotterdam

  In de Utrechtse wijk Kanaleneiland was het gisteren opnieuw onrustig. Er werd met vuurwerk gegooid, waarna een noodbevel werd afgekondigd. Vijf mensen zijn opgepakt. In Rotterdam werden brandjes gesticht en pleegden jongeren vernielingen. Drie minderjarigen zijn aangehouden.

  De afgelopen dagen was het al onrustig in Den Haag, Utrecht, Amersfoort en Rotterdam. De onrust begon een week geleden in de Schilderswijk in Den Haag. Er braken rellen uit toen een grote groep jongeren brandkranen opendraaide, vernielingen pleegde, brand stichtte en de politie bekogelde. Burgemeester Van Zanen kondigde een noodbevel af vanwege ernstige verstoring van de openbare orde.

  Ook in Utrecht en Amersfoort werden er eerder al noodbevelen afgekondigd. In de Utrechtse wijk Overvecht werden 25 mensen aangehouden voor het gooien met voorwerpen naar agenten. En in de wijk Kanaleneiland vernielden vrijdagavond zo'n 250 jongeren bushokjes en een winkelpui.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 19 augustus 2020 @ 01:52
  #9
  reactie op (#8) herman_dad

  Goedemorgen EN WEER UTRECHT maar nu ook ROTTERDAM onrustig en NOODBEVELEN uitgevaardigd, afgelopen avond weer op rel beluste jongeren op straat.. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politie in Kanaleneiland (archiefbeeld) AMBIFIN

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 01:00

  Aanhoudingen in Utrecht en Rotterdam na rumoerige avond

  In Utrecht en Rotterdam heeft de politie aanhoudingen verricht nadat jongeren de confrontatie hadden gezocht met agenten. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland werd met vuurwerk gegooid, waarna een noodbevel werd afgekondigd. Vijf mensen zijn opgepakt.

  In de wijk Zuilen was het net als maandagavond onrustig. Onder de Marnixbrug werd een scooter in brand gestoken. Eerder op de avond was het in Ondiep ook een beetje onrustig, maar er waren volgens de politie geen grote vechtpartijen of rellen.

  In Rotterdam gingen tientallen jongeren de straat op. Ze staken brandjes aan en pleegden vernielingen. Drie minderjarigen zijn aangehouden, meldt de regionale omroep Rijnmond.

  De afgelopen dagen was het 's avonds onrustig in bepaalde wijken in Utrecht. Zo werden zaterdag in Overvecht 25 mensen aangehouden voor gooien met voorwerpen naar agenten. Vrijdagavond vernielden zo'n 250 jongeren in Kanaleneiland bushokjes en een winkelpui.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 18 augustus 2020 @ 01:38
  #8
  reactie op (#7) herman_dad

  Goedemorgen, EN WEER NOODBEVELEN EN SMORENDE ONRUST NU IN UTRECHT EN AMERSFOORT, RELLENDE JONGEREN. Het lijkt wel een trend te worden?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 23:36 • AANGEPAST VANDAAG, 00:12

  Noodbevelen Utrecht en Amersfoort, weer vanwege onrust

  MICHIEL VAN BEERS

  In meerdere wijken in Utrecht zijn gisteravond noodbevelen afgekondigd. De gemeente zegt dat een groep jongeren in de buurt van de Marnixlaan in de wijk Zuilen en in de wijk Ondiep met vuurwerk gooit en dat er daarom een noodbevel geldt voor de hele omgeving. Volgens een woordvoerder van de politie is de Mobiele Eenheid ook ingezet.

  Ook voor de wijk Hoograven geldt een noodbevel. Volgens de gemeente Utrecht wordt de politie bij de Heemstedelaan met stenen bekogeld.

  'Grote wanordelijkheden' in Amersfoort

  Eerder gisteravond werd in Amersfoort iemand aangehouden nadat burgemeester Bolsius een noodbevel had afgekondigd vanwege "grote wanordelijkheden". De gemeente meldt dat er in de buurt van het beeld van De Stier, net buiten het centrum, met vuurwerk werd gegooid.

  Volgens een woordvoerder werden mensen op sociale media opgeroepen om te komen rellen. De jongeren die waren gekomen, vertrokken weer toen politie en ME arriveerden.

  Eerder ook ongeregeldheden

  In Utrecht was het afgelopen weekend ook onrustig. Zaterdag werden in de wijk Overvecht 25 personen aangehouden voor het gooien met stenen, vuurwerk en fietsdynamo's naar de politie. Dertien van hen hebben een gebiedsverbod gekregen.

  Vrijdagavond en -nacht veroorzaakten zo'n 250 jongeren in de wijk Kanaleneiland onrust. Ze vernielden een winkelpui, sloopten bushokjes en staken een auto in brand. Vanwege de ongeregeldheden is waarnemend burgemeester Den Oudsten eerder teruggekomen van vakantie. Hij vindt dat de onrustmakers hard moeten worden aangepakt.

  Een week geleden braken er in de Schilderswijk in Den Haag ook rellen uit toen een grote groep jongeren brandkranen opendraaide, vernielingen pleegde, brand stichtte en de politie bekogelde. Om dat de komende dagen te voorkomen, blijft de politie nadrukkelijk aanwezig in het centrum en de omgeving.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-08-18 01:39:54
  handtekeningafbeelding
 • zondag 16 augustus 2020 @ 07:39
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, 24 JONGEREN KRIJGEN EEN GEBIEDSVERBOD VOOR DE SCHILDERSWIJK.  En ook UTRECHT, KANALENEILAND ONRUSTIG. Iedere avond weer is er onrust. Ook op social media werd opgeroepen om weer te gaan rellen in Utrecht waarop de politie direct reageerde..

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:35

  Gebiedsverbod voor 24 relschoppers in Haagse Schilderswijk

  Een brandje in de Schilderswijk, aangestoken door jongeren ANP

  Relschoppers die vannacht zijn opgepakt in de Haagse Schilderswijk, mogen de wijk voorlopig niet in of moeten thuisblijven. De politie heeft 29 verdachten opgepakt bij ongeregeldheden in de wijk. Vijf van hen zitten nog vast.

  24 verdachten hebben een gedragsaanwijzing gekregen vanwege het overtreden van het noodbevel. Zij mogen zich de komende drie maanden tussen 18.00 uur en 06.00 uur niet in de wijk vertonen. Verdachten die in de Schilderswijk wonen, moeten gedurende dezelfde tijden binnenblijven.

  Het Openbaar Ministerie maakte niet bekend waarom de vijf verdachten vast blijven zitten.

  Het was voor de derde nacht op een rij onrustig in de Schilderswijk. Tientallen jongeren gingen de straat op.

  Aan het Jacob van Campenplein brandde aan het begin van de nacht een gebouw af:

  1:06 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Opnieuw onru stig in Haagse Schilderswijk: brand en arrestaties

  De Haagse burgemeester Jan van Zanen gaf voor twee avonden en nachten op een rij een noodbevel af voor het gebied Hoefkade-Vaillantlaan. Personen die weigerden gehoor te geven aan het bevel, werden aangehouden.

  Ook in de Kanalenwijk in Utrecht veroorzaakten jongeren gisteravond en vannacht rellen. Daarbij zijn achttien mensen zijn opgepakt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  De politie is nadrukkelijk aanwezig in Overvecht MICHIEL VAN BEERS

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 21:21 • AANGEPAST GISTEREN, 23:27

  Noodbevel en 23 arrestaties in Utrecht Overvecht na oproepen tot rellen

  De politie heeft in de Utrechtse wijk Overvecht 23 mensen aangehouden. Voor een deel van de wijk is een noodbevel afgegeven. De politie kan daardoor mensen oppakken die zich misdragen of weigeren te vertrekken.

  De loco-burgemeester gaf het noodbevel eerder op de avond af omdat de openbare orde in Overvecht ernstig werd verstoord. Volgens de gemeente werden auto's en agenten met stenen bekogeld. Rond middernacht was het weer rustig in de wijk.

  De arrestaties volgden na oproepen op sociale media om samen te komen bij winkelcentrum Gagelhof om te gaan rellen, meldt RTV Utrecht. In de berichten op sociale media staat dat men de rellen van gisteravond in de wijk Kanaleneiland wil overtreffen.

  Vernielingen

  Vrijdagavond en -nacht veroorzaakten zo'n 250 jongeren rellen in de wijk Kanaleneiland. Er werd met vuurwerk gegooid, een winkelpui werd vernield en er werden bushokjes gesloopt. Ook werd een auto in brand gestoken. Achttien mensen zijn opgepakt. De politie trad terughoudend op om escalatie te voorkomen.

  Volgens buurtbewoners kwam het overgrote deel van de relschoppers van buiten de wijk.

  De afgelopen avonden en nachten was het ook onrustig in de Haagse Schilderswijk. Vanavond controleert de politie in het centrum van Den Haag bromfietsen en scooters. Een politiewoordvoerder wil niet bevestigen of de bromfietscontrole te maken heeft met de rellen in de Schilderswijk.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-08-16 07:50:23
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 15 augustus 2020 @ 02:12
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen nu WEER DE SCHILDERSWIJK MET GROTE ONRUST ONDER EN MET JONGEREN o,a een Wijkcentrum in brand gestoken en ook in Utrecht Kanaleneiland was het onrustig.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 23:30

  Wijkcentrum uitgebrand in Haagse Schilderswijk; noodbevel afgegeven

  Het is voor de derde dag op een rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. Tientallen jongeren zijn de straat op gegaan. De politie heeft opnieuw mensen aangehouden.

  Aan het Jacob van Campenplein brandde aan het begin van de nacht een wijkcentrum uit. Volgens getuigen gebeurde dat nadat er een molotovcocktail tegen het gebouw was gegooid. De brandweer kon onder bescherming van de ME het vuur blussen, maar de schade was aanzienlijk.

  Noodbevel

  Rond 22.45 uur werd een noodbevel afgegeven voor het gebied rond de Hoefkade-Vaillantlaan. Mensen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel, worden aangehouden, meldt de gemeente.

  Personen die van plan zijn om mee te gaan doen aan rellen in de wijk worden door de politie tegengehouden. De politie rijdt rond en roept met megafoons op naar binnen te gaan. Wie dat niet doet, wordt aangehouden, meldt Omroep West.

  De afgelopen twee avonden en nachten waren er confrontaties tussen jongeren en de politie. Jongeren gooien met stenen, eieren en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook werden auto's vernield. De politie pakte gisteravond ruim twintig mensen op.

  Utrecht

  Ook in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is het aan het begin van de nacht onrustig. Er wordt met vuurwerk gegooid, een auto is in brand gestoken en enkele bushokjes zijn gesneuveld. Volgens RTV Utrecht gaat het hier om enkele tientallen jongeren die onrust stoken.

  De politie zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. De ME staat paraat, maar is nog niet ingezet.

  Politie op straat in Utrecht NOS / FILIP DUJIC

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 12 augustus 2020 @ 07:34
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, ERNSTIG GEWELD, STEEKPARTIJ MET 1 DODE IN SCHEVENINGEN, Boulevard en daar is het deze dagen al zeer druk. Velen en ook de gemeente zijn zeer verontrust over de algemene situatie.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 21:03

  Drillrap gelinkt aan steekpartij Scheveningen, politie laat nog niets los

  Passanten en een politiebus, vandaag op de boulevard in Scheveningen ANP

  Het steekincident gisteravond in Scheveningen, waarbij een 19-jarige Rotterdammer om het leven kwam, is nog door veel vraagtekens omgeven.

  Het slachtoffer werd rond 18.30 uur neergestoken bij de Scheveningse Pier en bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Kort na de steekpartij werden twee mannen aangehouden.

  De politie en gemeente doen geen mededelingen over wat er precies is gebeurd, en welke individuen of groepen erbij betrokken waren. Ook over de identiteit van de twee mannen die zijn aangehouden is nog niets bekendgemaakt. Op sociale media worden beelden getoond van het voorval; betrokkenen spreken van een conflict tussen leden van drillrapgroepen.

  Drillrap

  Drill is een via Londen uit Chicago overgewaaide vorm van hiphop, die nauw verwant is aan het populaire subgenre trap. Drill wordt gekenmerkt door trage beats en er komen regelmatig gewelddadige teksten in voor. Rivaliserende rapgroepen dagen elkaar vaak uit in nummers, onder meer door gebruik te maken van sociale media. Ook in Nederland wint de rapvorm aan populariteit.

  Een ooggetuige, die aan het werk was in een viswinkel tegenover de Pier, zegt tegen Omroep West dat hij zijn collega wees op een man met een mes van zo'n 20 tot 30 centimeter. De man liep via de trappen de boulevard op. Even later werd het slachtoffer neergestoken. De ooggetuige en zijn collega zagen naar eigen zeggen hoe de man met het mes daarna op de vlucht sloeg. Een groep mensen rende daarna het winkelcentrum in, aldus de ooggetuige: "'Wat heb je nu gedaan?', hoorde ik de vriendin van de dader nog schreeuwen."

  Er brak paniek uit bij de omstanders. "Het leek wel oorlogsgebied", zegt de man van de viswinkel. Mensen vluchtten ook zijn winkel in. "Er werd gezegd dat er was geschoten." Enige tijd later werden twee mannen aangehouden die naar het winkelcentrum waren gerend.

  Rivaliserende drillrapgroepen

  Volgens Het Parool gaat het vrijwel zeker om een uit de hand gelopen ruzie tussen Amsterdamse en Rotterdamse drillrapgroepen. De voornaamste leden van beide groepen zouden tussen 17 en begin 20 zijn. Het 19-jarige slachtoffer Chuchu was mogelijk lid van de Rotterdamse drillrapgroep Blacka 24.

  ngewijden zeggen tegen de krant dat de dader uit de hoek komt van 73 De Pijp, een drillrapgroep uit Amsterdam-Zuid. Op beelden op sociale media is een man met een vuurwapen te zien die een T-shirt draagt met daarop '73 De Pijp'. Iets verderop zou een vriend van hem het slachtoffer met een mes hebben gestoken. Een vuurwapen en mes werden in de prullenbak gedumpt voor de ingang van winkelcentrum Palace Promenade.

  Volgens de Amsterdamse krant was het niet de eerste keer dat de groepen de confrontatie met elkaar zochten. Zo zou er een dag eerder ook al ruzie zijn geweest in Scheveningen. Beelden van een jongen die klappen kreeg werden op sociale media geplaatst. Als reactie daarop zou gisteravond een nieuw gevecht hebben plaatsvonden.

  Eerder geweld, gelinkt aan drillrappers

  Het is ook niet voor het eerst dat de drillscene wordt gelinkt aan geweld. In september vorig jaar kwam in Amsterdam-Zuidoost de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam om het leven bij een steekpartij. Hij was bekend onder de artiestennaam RS. Volgens Het Parool werd hij neergestoken door een jongen van een rivaliserende groep uit de buurt.

  Ook de dood van de 20-jarige Bilal Aydin, die afgelopen december werd doodgestoken in Den Haag, wordt gelinkt aan drillrap. Een Haagse drillrapgroep nam op straat een video op, toen een vechtpartij uitbrak die volgens Omroep West uitmondde in een steekpartij. Een van verdachten zou lid zijn van drillrapgroep SK6 uit het Haagse Schipperskwartier.

  “Dat het op een nieuwe beat gebeurt, betekent niet dat het nieuw is. - Manager Lola over gewelddadige liedteksten in drill

  "Dat drillrap nu wordt gezien als de boosdoener is onzin", zegt Lola, manager van meerdere drillrappers en -producers uit Almere. "Bij elk nieuw genre is het hetzelfde, of het nou rap is, rock of heavy metal. Ook in die muzieksoorten zijn er gewelddadige teksten. Dat het op een nieuwe beat gebeurt, betekent niet dat het nieuw is. We moeten ophouden met de dubbele standaard voor drillrap."

  Ze vindt dat het muziekgenre los moet worden gezien van de geweldsincidenten. "Geweld en rivaliteit tussen groepen bestaan al heel lang. Waarom moet geweld 

  aan een muziekgenre worden gekoppeld als een persoon uit de industrie iets doet?"

  Drill kan juist een oplossing zijn voor jongeren die het moeilijk hebben, vindt ze. "Veel jonge drillrappers doen het om een betere toekomst voor zichzelf te creëren. En om hun frustratie te uiten."

  Incidenten Scheveningen

  Afgelopen weekend was er in Scheveningen herhaaldelijk sprake van overlast en geweld. Zo werd een verkeersregelaar mishandeld en klaagden bewoners over groepen jongeren die straatraces hielden en lachgas gebruikten.

  Burgemeester Van Zanen van Den Haag brak vanwege de situatie zijn vakantie in Egmond aan Zee af. "Als gemeente zijn wij ontzettend geschrokken van het gebrek aan respect voor onze publieke dienstverleners", zegt hij. "Maar ook het gebrek aan normen en waarden waarmee de bewoners van onze kustwijken de afgelopen dagen door bezoekers zijn geconfronteerd, is zorgelijk."

  BEKIJK OOK

  Gewijzigd op 2020-08-12 07:42:20
  handtekeningafbeelding