444 keer bekeken

SCHEVENINGEN, DEN HAAG VREUGDEVUREN

 • maandag 06 januari 2020 @ 00:14
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, AGENTEN BEKOGELD BIJ 'FEEST' IN DEN HAAG. Dit omdat er een 100 tal bezoekers niet werden toegelaten en ongeregeldheden ontstonden?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • VANDAAG, 14:00

  Agenten bekogeld na ongeregeldheden bij feest in Den Haag

   REGIO 15

  Agenten zijn gisteravond bekogeld met stenen bij een Haags zalencentrum. Vier agenten raakten lichtgewond.

  In het zalencentrum was een feest, dat werd stilgelegd omdat ongeveer 100 bezoekers zonder kaartje probeerden binnen te komen. Volgens lokale media was er een groot feest voor Eritreeërs aan de gang in het centrum. De politie wil daar niets over zeggen.

  De ongenode gasten leidden tot woede bij bezoekers met een kaartje. Een deel van hen weigerde de locatie te verlaten en keerde zich tegen de politie.

  Agenten werden bekogeld met onder meer stenen en blikjes. Ook werden er vernielingen aangericht. De politie zette politiehonden en agenten te paard in om de bezoekers weg te sturen. Daarbij zijn ook klappen uitgedeeld. Eén verdachte is naar het ziekenhuis gebracht nadat hij was gebeten door een politiehond.

  REGIO 15

  Extra trein

  Ongeveer de helft van de weggestuurde bezoekers bleef hangen rond treinstation Den Haag Centraal. Agenten blokkeerden de stationshal om hen buiten het station te houden. In overleg met de NS is een extra trein ingezet om de feestvierders te vervoeren.

  Vier mensen zijn aangehouden. Zij zitten nog vast. Mogelijk volgen nog meer mensen aanhoudingen, meldOmroep West.

  REGIO 15

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 13 december 2019 @ 00:26
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, ZWARE VUURWERKBOM ONDER POLITIEBUS IN DUINDORP tijdens de afgelopen rellen. Politiemensen hadden daarbij zeer zwaar letsel kunnen oplopen, maar nu 'slechts' last van hun gehoor.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:24

  Burgemeester Remkes geschokt door zwaar vuurwerk onder politiebus Duindorp.

  Bij de onlusten in Duindorp zijn jongeren "ver over de grens" gegaan en hebben ze "levensgevaarlijk" gehandeld. Dat zegt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag in reactie op nieuwe beelden die de politie vandaag vrijgaf. Daarop is volgens de politie te zien dat jongeren een 'vuurwerkbom' naar een politiebusje gooien.

  Bekijk hier de beelden:

  0:28 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Vuurwerkbom in Duindorp

  "Men blijft van onze hulpverleners af", zegt een zichtbaar geagiteerde Remkes na het zien van de beelden van een politiehelikopter die zijn gemaakt op 3 december, toen het zeer onrustig was in de Haagse wijk.

  Te zien is hoe er een projectiel van zwaar vuurwerk wordt gegooid naar een politiebusje, waarin op dat moment zeven agenten zitten. Er vindt een kleine explosie plaats, gevolgd door een grote ontploffing. Een groep mensen die dicht bij de bus staat, rent daarop weg.

  Mogelijk rolde het explosief na de eerste knal onder het voertuig. De agenten in de bus raakten niet gewond, maar hadden na de explosie wel last van hun gehoor.

  De politie kan geen details geven over de precieze schade aan de politiebus. Maar als het een personenauto was geweest, was er "weinig van overgebleven", zegt Remkes.

  Burgemeester Remkes en de Haagse politiechef Van Musscher reageren boos op de beelden van de explosie bij het politiebusje:

  1:22 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Haagse politiechef na gooien vuurwerkbom: 'Ik hou mijn hart vast'

  Volgens de politie gaat het bij het explosief om een zelfgemaakt "projectiel", gemaakt van zwaar vuurwerk. Dat leidt de politie af uit de beelden van de explosie, die zijn geanalyseerd door explosievenexperts.

  Als de vuurwerkbom in de buurt van mensen was afgegaan, hadden zij hoogstwaarschijnlijk brandwonden opgelopen. "Of erger", aldus de Haagse politiechef Paul van Musscher. Het explosief had volgens politie-experts de kracht van een handgranaat.

  In een tuin in Duindorp werd nog een tweede explosief gevonden. Het bleek te gaan om een soortgelijk, zelf geknutseld vuurwerkobject waarin ook "andere componenten" zaten. Wat daaronder wordt verstaan, wil de politie niet zeggen.

  'Geen kwajongensstreken'

  De politie gaat ervan uit dat het explosief bewust naar de bus is gegooid. Naar eigen zeggen komt de politie nu pas met het incident naar buiten in verband met het onderzoek.

  Er zijn nog geen verdachten aangehouden en de politie is op zoek naar getuigen. Burgemeester Remkes laat daarnaast weten het een goede aanleiding te vinden om te laten zien "dat dit geen kwajongensstreken zijn".

  In Duindorp was het dagenlang onrustig, omdat de gemeente geen vergunning verleent aan Duindorp en Scheveningen voor de bouw van een vreugdevuur voor de jaarwisseling. Vorig jaar ging dat mis: de vuurstapels waren veel hoger dan afgesproken. In Scheveningen ontstond een vonkenregen die veel schade veroorzaakte.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 04 december 2019 @ 01:25
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, VREUGDEVUUR SCHEVENINGEN OOK DIT JAAR VERBODEN. Vervolg van dit maatschappelijke probleem, zal zeker nog vervolgd worden?

  Een opmerkelijke Tweet ook over de wijken waar grote onrust is: Inderdaad nu zwijgen o.a. PVV en FvD als geen andere politieke partij... Zie het kiesgedrag: 

   André Krouwel @AndreKrouwel 12 u

  Via @marktwain2 De inwoners van Duindorp zijn groot voorstander van ‘#vreugdevuren’ en gaan desnoods dagenlang met de politie op de vuist op deze #boreale traditie te heroveren. Hun stemgedrag:

  Tweet citeren

   É¹nnɥɔ§chuur @Schuurzaam  16 u

  Als antwoord op @marktwain2

  Geen woord van gelogen.

  4 14 21

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NIEUWSUUR • BINNENLAND • GISTEREN, 22:17

  Haagse burgemeester Remkes: 'Wij laten ons niet chanteren'

  ANP

  Al drie dagen op rij zijn er in Duindorp rellen. Er is onvrede over het uitblijven van het vreugdevuur dit jaar. De politie is grootschalig aanwezig in de wijk: de toegang is dicht en wie erin of eruit wil moet zich legitimeren.

  Burgemeester Johan Remkes van Den Haag is resoluut. "Dit is volstrekt ontoelaatbaar. Mensen in de wijk voelen zich geïntimideerd. Het kan in dit land niet zo zijn dat de straat regeert."

  Daarom voert de politie nu controles uit. Niemand mag de wijk meer in of uit zonder zich te legitimeren:

  0:35 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Controles Duindorp verlopen rustig

  Vanmiddag besloot de gemeente Den Haag om ook geen vergunning te verlenen voor een vreugdevuur in Scheveningen. Remkes schrijft aan de gemeenteraad dat de kwaliteit van de ingezonden stukken van de bouwers uit Duindorp én Scheveningen "onvoldoende" is en dat er stukken ontbreken.

  Remkes: "We hebben de aanvragen langs de lijn van openbare orde en veiligheid beoordeeld. Als men denkt dat via rellen het bestuur onder druk kan worden gesteld, zijn ze aan het verkeerde adres. Wij laten ons niet chanteren."

  Veel inwoners van Duindorp en Scheveningen maken zich zorgen over de komende tijd. "Absolute garanties kunnen we niet geven", zegt Remkes. "Wel doen we er alles aan om het zo veilig mogelijk te laten zijn. We zetten alles op alles om dat te bereiken. Zeker ook op oudejaarsavond."

  Gebiedsverboden

  De mensen die deze week zijn gearresteerd zullen snel voor de rechter worden gebracht. Ook kijkt de gemeente naar het verhalen van de schade. "En we kijken naar gebiedsverboden. De overheid haalt alles uit de kast", zegt Remkes.

  Voor het eerst moesten Scheveningen en ook het naburige Duindorp een vergunning aanvragen voor hun traditionele brandstapels van pallets die met Oudjaar in brand worden gestoken. Den Haag stelde de vergunning verplicht omdat de vreugdevuren afgelopen jareveel te hoog waren gemaakt. Daardoor kreeg Scheveningen in de nieuwjaarsnacht te maken kreeg met een riskante vonkenregen die schade aanrichtte en branden veroorzaakte.

  2:49 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Burgemeester Remkes windt er geen doekjes om: 'Wij laten ons niet intimideren' 

  8:44 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Onrust in Duindorp: 'Ze pakken de levens van die jongens af' 

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-12-04 01:26:44
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 03 december 2019 @ 00:49
  #1

  Goedemorgen, VERLEDEN JAAR LIEPEN DE JAARLIJKSE VREUGEVUREN UIT DE HAND. Rellen nu omdat één wijkdeel, Duindorp dit al heeft verboden voor dit jaar. De rellen zijn er al enkele dagen en lijken terug te keren, en vooral komende Oudjaarsnacht, hoe dan verder? Morgen besluit over het vreugdevuur in Scheveningen of dat dit jaar ook mag doorgaan.

  Het is een traditie van vele jaren al, omdat vroeger er veel rellen waren rond oud- en nieuw en branden. De georganisseerde vreugdevuren daarna heeft die rellen en onrust grotendeels weggenomen en nu wordt gevreesd voor herhaling van die jaren en dat lijkt al begonnen? Een groter maatschappelijk probleem ook hier weer dat nog geen oplossing lijkt te bieden, het VERBIEDEN in zijn geheel? Andere wijze - Vaten diesel en veel te hoog: 'vreugdevuren Scheveningen moeten fundamenteel anders' en regels aan de traditie wellicht, maar dan toch doorgaan?  

  marktwain2 @marktwain2 4 u

  Als Geert Wilders een flinke vent zou zijn , gaat hij morgen naar Duindorp ( 44% stemde in 2017 daar op Geert ) #Duindorp 5 12 31

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:27

  Rellen omdat je geen vreugdevuur mag bouwen? 'Onze traditie wordt afgepakt'.

  De politie heeft in Duindorp dertien mensen aangehouden vanwege openlijke geweldpleging en vernieling ANP

  Onbegrip in de Haagse wijk Laakkwartier. Daar verliep de jaarwisseling de afgelopen 15 jaar probleemloos, maar ook zij mogen dit jaar geen vreugdevuur meer bouwen. Inwoners voelen zich nu de dupe van gemeentebeleid en zijn bang dat ze terug gaan naar de situatie van voor de vreugdevuren nu de jongeren niks meer om handen hebben.

  "Normaal is het hier altijd vier dagen oud en nieuw", zegt Roy Beij. "Het is vier dagen stapelen met z'n allen, dat wordt de jongens nu ontnomen." Beij heeft 22 jaar in het Haagse Laagkwartier gewoond en legt uit dat het bouwen van een vreugdevuur in het bloed van de Hagenezen zit. "Wanneer je vader je leert lopen, krijg je direct een pallet in je hand."

  De wijk Laakkwartier is één van de vier plekken in Den Haag waar normaal gesproken elk jaar een vreugdevuur wordt georganiseerd. Hagenees Leo Dommanschet zette zich de afgelopen weken in om het vreugdevuur voor het Laakkwartier te behouden. Tevergeefs. Volgens hem heeft de gemeente allerlei redenen gezocht om ook bij hen het vreugdevuur niet door te laten gaan.

  Het is volgens Dommanschet onmogelijk om aan de voorwaarden van de vergunning te voldoen. En dat kan de gemeente dit jaar duur komen te staan, verwacht hij. "Ik heb deze week zelf ook al twee brandjes gezien, ééntje recht voor m'n deur. Niet zelf aangestoken trouwens hoor", lacht hij. "Maar het begin is er en ik ben bang dat het erger wordt."

  Leo Dommanschet ging vanmiddag in discussie met raadslid Joris Wijsmuller. Dommanschet verwacht rellen, maar Wijsmuller denkt dat die tijden voorbij zijn:

  1:54 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Raadslid versus Laakkwartier-bewoner: vreugdevuren door laten gaan of niet?

  Met het vreugdevuur in Scheveningen ging het vorig jaar mis. Daarom besloot de gemeente Den Haag om dit jaar de regels aan te scherpen. Volgens de organisatie van het Duindorpse vreugdevuur lukt het hen niet om aan alle nieuwe vergunningseisen te voldoen. Daarom gaat daar het vreugdevuur dit jaar niet door. Die beslissing leidde afgelopen weekend en ook vandaag weertot ongeregeldheden.

  Scheveningen heeft nog wel een vergunningsaanvraag lopen bij de gemeente Den Haag en hoort morgen of ze die krijgen.

  "Alle omwonenden hebben vorig jaar het vliegvuur over zich heen gehad", licht raadslid Joris Wijsmuller, van de Haagse Stadspartij toe. Volgens hem moest er daarom iets gebeuren. "Maar als gemeente hebben we eigenlijk teveel tijd gemorst om het dit jaar in goede banen te leiden." De organisatoren kregen 10 weken de tijd om alles te regelen voor de vergunning, normaal staan daar 18 weken voor.

  Terug naar de jaren 80 en 90?

  De vreugdevuren zijn ooit ingesteld omdat het in de jaren 80 en 90 onrustig was in Den Haag. "Straten lagen open, straatlantaarns waren kapot, op elke straathoek was vuur", herinnert Dommanschet zich. "Het was altijd vechten met andere buurten. De ME reed door de straten met jeeps en rieten schilden."

  Hij hoopt het niet, maar acht de kans groot dat het deze maand niet gezellig gaat worden. "Hagenezen pikken dit niet. Hier werkt het zo: als je een stoot voor je harses krijgt dan geef je er één terug."

  In Duindorp moest de politie de wijk gedeeltelijk afsluiten dit weekend:

  0:27 Volume 10%

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  Afvalbakken in brand en bushalte vernield in Duindorp

  In Laakkwartier was het vreugdevuur afgelopen jaarwisseling 3 meter hoog en 6 meter breed en ging het er keurig aan toe. "De politie staat er dan gewoon bij", zegt Beij. "Daar kunnen we ook gewoon gezellig mee lachen. Je hebt er nu geen zicht meer op en je ziet nu al dat jongeren gaan zwerven. Ik zou dat zelf ook gaan doen als ik nog jong was."

  Het sociale aspect aan de vreugdevuren wordt hen nu ontnomen en dat zit veel bewoners van de wijk hoog. "Het gaat niet alleen om het moment van aansteken om twaalf uur. Ook de opbouw van de week ervoor: pallets ophalen, bomen ophalen, biertje drinken met elkaar. Het is weg", zegt Dommanschet.

  "Jongens van 7 jaar staan ook mee te bouwen", vult Beij aan. "Moeders komen boterhammen, frikadellen en bier brengen."

  Dat de beslissing van de gemeente leidt tot frustratie snapt raadslid Wijsmuller wel, "maar dat kan geen reden zijn om op straat rotzooi te gaan trappen".

  Beij meent dat het goed is dat de politie dit weekend hard heeft opgetreden. Maar als 16-jarig jongetje had hij hetzelfde gedaan als hem zo'n traditie zou worden afgepakt. Dommanschet is het daar mee eens: "Je kan je ongenoegen wel uitten, maar niet met een molotovcocktail. Dat gaat te ver." Maar ook hij verwacht veel onrust de komende maand. "Dat hier niks gaat gebeuren, daar steek ik m'n hand niet voor in het vuur", besluit hij lachend.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2019-12-03 00:50:00
  handtekeningafbeelding