359 keer bekeken

BELGISCH POLITIEKORPS IN OPSPRAAK WEGENS DOOD ARRESTANT

 • dinsdag 04 mei 2021 @ 07:45
  #5
  reactie op (#4) herman_dad

  Goedemorgen, GROTE ZORGEN BIJ VN OM RACISME BELGISCHE POLITIE in een VN-rapport tot uiting gebracht.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Een demonstrant toont een bord aan agenten bij een demonstratie, begin april in Brussel AFP

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 19:45

  Zorgen bij VN om racisme en geweld bij Belgische politie

  Het Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie (CERD) van de Verenigde Naties is bezorgd over racisme en geweld bij de Belgische politie en raadt het land aan om grondig onderzoek naar incidenten te laten doen.

  Hetzelfde comité stelde in 2015 dat de Nederlandse regering ervoor moest zorgen dat de traditie van Zwarte Piet zou veranderen. In België is het CERD bezorgd over "meldingen over een toename van politiegeweld tijdens de covid-19-pandemie en recente anti-racismedemonstraties, aanhoudend etnisch profileren en hate speech".

  De achttien mensenrechtenexperts uit het comité raden de Belgische autoriteiten aan om wetgeving te maken voor een "expliciet verbod op etnisch profileren" en om een onafhankelijk systeem op te zetten om klachten te behandelen die gerelateerd zijn aan etnisch profileren.

  Het CERD roept ook op tot meer etnische diversiteit binnen het politiekorps. En het adviseert "grondige en onpartijdige" onderzoeken naar alle mogelijk racistische incidenten die zouden zijn veroorzaakt door de politie of waar de politie bij betrokken is.

  Hardhandig

  In januari overleed de 23-jarige Ibrahima Barrie nadat hij was opgepakt door de Brusselse politie. Het OM onderzoekt de zaak. In 2019 kwam de 19-jarige Adil om het leven, die op zijn scooter zat toen hij werd aangereden door de politie. Een paar maanden later werd ook de 17-jarige Mehdi doodgereden door een politiewagen.

  Vorig jaar was op videobeelden te zien hoe de politie een Slowaakse arrestant hardhandig aanpakte op het vliegveld van Charleroi. De man raakte daarbij in coma en overleed een paar dagen later. Een topman van de Belgische luchtvaartpolitie trad daarop tijdelijk terug.

  Het CERD schrijft rapporten over alle landen die het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie hebben getekend. Nu was België dus aan de beurt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 03 september 2020 @ 01:17
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, BELGISCHE POLITIEMENSEN NIET VERANTWOORDELIJK VOOR DE DOOD SLOWAAKSE ARRESTANT. Vindt het Belgische OM.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 22:37

  OM België: geen bewijs voor schuld agenten bij dood Slowaak

  Politiemensen en hulpverleners in de cel bij Jozef Chovanec VRT

  Er is op dit moment geen bewijs dat de dood van de arrestant Jozef Chovanec in Charleroi werd veroorzaakt door het optreden van de politie. Dat is bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie in België, dat onderzoek doet naar de zaak.

  De 38-jarige Slowaak Chovanec overleed in een politiecel nadat hij was gearresteerd op de luchthaven van Charleroi. Dat gebeurde al in 2018, maar de zaak kwam vorige maand in het nieuws toen videobeelden opdoken uit de cel.

  In de video was te zien dat Chovanec met zijn hoofd tot bloedens toe tegen de deur beukte, waarna agenten binnenkwamen om hem tot bedaren te brengen. Ze drukten onder meer een doek over zijn hoofd en een van de agenten zat ruim een kwartier boven op hem.

  De ophef die daar vorige maand over ontstond was des te groter omdat een van de agenten bij wijze van grap een Hitlergroet maakte. Ze zei daar later over dat de Slowaak hen had uitgemaakt voor fascisten. De zaak leidde de afgelopen tijd tot de overplaatsing van twee hoge politiefunctionarissen. Ook de Vlaamse premier Jambon is vanwege de kwestie in verlegenheid gebracht.

  'De waanzin van de dag'

  Het onderzoek naar de doodsoorzaak is nog niet afgerond, maar het parket-generaal in Bergen heeft nu wel aanleiding gezien om enige duidelijkheid te geven. "In tegenstelling tot wat wellicht wordt beweerd, lijkt in dit stadium van het onderzoek niet bewezen te zijn dat het optreden van de politieagenten de directe oorzaak was van de dood van het slachtoffer", staat in de verklaring. Er wordt niet gemeld wat de doodsoorzaak dan wél zou zijn.

  Als het onderzoek is afgerond, zal het OM besluiten of de betrokken agenten worden vervolgd. De advocaat van de weduwe van Chovanec heeft daar in elk geval geen vertrouwen in. Zij noemt de persverklaring van het parket bij VRT Nieuws "de waanzin van de dag".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 02 september 2020 @ 01:09
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, DE ZAAK VAN DE SLOWAAKSE ARRESTANT: WAT WIST BELGISCHE OUD-MINISTER HIERVAN? Ook dit krijgt steeds meer een staartje ook voor vroegere verantwoordelijken en politieke personen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 07:23

  Wat wist Belgische oud-minister over dood Slowaakse man na politiegeweld?

  De Vlaamse minister-president Jan Jambon op een persconferentie over de zaak ANP

  De beelden riepen twee weken geleden heel wat vragen op in België. Ze toonden het hardhandige optreden door de Belgische politie tegen een Slowaakse man in zijn cel. Was het echt nodig om hem zo hard aan te pakken? Overleed de man door het geweld? En waarom bracht één van de agenten de Hitlergroet?

  Al die vragen zijn nog niet beantwoord en sinds het opduiken van de video zijn er alleen maar meer vragen bij gekomen. Een deel van die nieuwe vragen moet oud-minister van Binnenlandse Zaken Jambon vandaag beantwoorden in het Belgische parlement. Jambon is nu minister-president van Vlaanderen en zijn politieke toekomst lijkt door de zaak in gevaar te zijn.

  De beelden uit de cel zijn al tweeënhalf jaar oud, maar lekten pas twee weken geleden uit. Jambon was direct kritisch. Als oud-minister van Binnenlandse Zaken had hij er van willen weten, zei hij op de Vlaamse zender VTM, maar niemand had hem iets verteld. "Er is tot op mijn niveau nooit, geen enkel teken daarover geweest."

  Een screenshot uit de bewakingsbeelden VRT

  Dat blijkt niet waar. Jambon werd wel degelijk ingelicht. Sterker nog, hij sprak over de zaak met de Slowaakse ambassadeur. De Vlaamse minister-president keerde afgelopen zaterdag in allerijl terug van vakantie in Italië om op een persconferentie uit te leggen dat hij zich van die ontmoeting niets meer herinnert. Dat zal hij vandaag herhalen, maar de vraag is of hij daarmee wegkomt.

  Bovendien vragen veel parlementsleden zich af: waarom deed Jambon niets toen hij werd ingelicht over de zaak? Hij had bijvoorbeeld een onderzoek in kunnen stellen. Zelf zegt de Vlaams-nationalist daarover dat hij destijds de beelden niet heeft gezien en dus niet kon inschatten hoe ernstig de zaak was. Ook daarbij zetten veel parlementsleden vraagtekens.

  Reconstructie

  De zaak van de 38-jarige Slowaakse man Jozef Chovanec is er de afgelopen twee weken bepaald niet kleiner op geworden. Zijn weduwe wacht op Belgische gerechtigheid, maar het onderzoek kwam maar niet op gang. Het lekken van de beelden lijkt alles in een stroomversnelling te brengen.

  Want sindsdien kon er veel. Twee hoge politiefunctionarissen zijn overgeplaatst, de agente die de Hitlergroet bracht mag geen diensten meer doen waarin ze mensen te woord moet staan en er komt een reconstructie van wat er gebeurde in de cel. Daarnaast meldden zich ook nog eens verschillende getuigen en blijkt dat ook het ambulancepersoneel fouten heeft gemaakt.

  Om met dat laatste te beginnen: experts stellen dat Chovanec waarschijnlijk aan een psychose leed. Hij had veel sneller een kalmeringsmiddel moeten krijgen. In de Belgische pers wordt naar Nederland verwezen, waar protocollen bestaan voor mensen in een psychose. België heeft die niet.

  Verward maar niet agressief

  De getuigen zeggen dat ook het vliegtuigpersoneel niet goed reageerde. Chovanec zat op het moment van zijn arrestatie in een Ryanair-vliegtuig. Hij wilde of kon zijn instapkaart niet laten zien, waarop het personeel de politie belde. Verschillende getuigen zeggen dat Chovanec destijds vooral verward leek en zeker niet agressief. De procedures van het vliegtuigpersoneel noemen ze "amateuristisch", de politie zou daarna juist wel agressief zijn geweest.

  Over die laatste zaken zal Jambon zich vandaag niet hoeven te verantwoorden. Hij moet vooral zijn politieke lijf redden door duidelijk te maken hoe hij de zaak compleet kon vergeten en waarom hij destijds geen onderzoek startte. Dat onderzoek zal er de komende tijd ongetwijfeld alsnog komen.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 23 augustus 2020 @ 01:36
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, DE DOOD VAN EEN ARRESTANT IN BELGIE HEEFT INDERDAAD GEVOLGEN, POLITIEBAAS van onderdeel overgeplaatst en een andere Belgische topman luchtvaartpolitie doet stap opzij na beelden hardhandig politieoptreden  uit eigen beweging al..... Hij ziet de bui al hangen. Wordt vervolgd....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Politiemensen en hulpverleners in de cel bij Jozef Chovanec VRT

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 18:55

  Directeur Belgische luchtvaartpolitie overgeplaatst na dood passagier

  De directeur van de luchtvaartpolitie in België is overgeplaatst naar een andere dienst naar aanleiding van de gewelddadige behandeling van een Slowaakse man die daarbij overleed. De directeur, Danny Elst, blijkt niet van onbesproken gedrag.

  Twee dagen geleden legde een andere hoge politiefunctionaris in België zijn werk al neer vanwege het incident. André Desenfants, de nummer 2 van de Belgische federale politie en ook verantwoordelijk voor de luchtvaartpolitie, zei dat hij een stap opzij doet zolang er een onderzoek loopt.

  Het incident vond al plaats in februari 2018, maar camerabeelden ervan werden woensdag bekendgemaakdoor een Vlaamse krant. Te zien is dat in een politiecel op de luchthaven van Charleroi politiemensen boven op de 38-jarige Slowaak Jozef Chovanec gaan zitten, terwijl een agente naast hen de Hitlergroet brengt. Chovanec overleed daarna. De beelden hebben in België tot geschokte reacties geleid.

  Al eerder in opspraak

  Het besluit om directeur Danny Elst van de luchtvaartpolitie over te plaatsen is gisteren al genomen, meldt de VRT, maar de federale politie wilde er toen niets over zeggen "in het belang van het psychosociale welzijn van Elst en de impact op zijn gezin". Hij zou nu voorlopig een administratieve functie krijgen.

  In tegenstelling tot Desenfants, die de bewuste beelden naar eigen zeggen nooit onder ogen kreeg, was Elst vermoedelijk wel op de hoogte van wat zich in Charleroi had afgespeeld. Dat zal moeten blijken uit het interne politieonderzoek.

  Volgens de VRT is Elst ook al eerder in opspraak gekomen. Drie jaar geleden kwamen wantoestanden aan het licht bij de dienst repatriëringen waarvan hij ook het hoofd is. Tijdens repatriëringen naar verre landen bezochten leden van zijn dienst prostituees. Er was ook sprake van onzedelijk gedrag en drankmisbruik.

  'Agenten niets te verwijten'

  De advocaat die drie van de betrokken agenten vertegenwoordigt, zegt dat haar cliënten niets te verwijten valt. De Slowaak moest uit een vliegtuig gehaald worden en gedroeg zich bij zijn arrestatie agressief en vreemd. In de cel sloeg hij zijn hoofd tegen de muur, tot bloedens toe. Agenten hielden hem daarom in de cel in bedwang.

  "Het slachtoffer was een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Mijn cliënten hebben op strikte en proportionele wijze geweld gebruikt om het individu in bedwang te houden", zegt de advocaat tegen de VRT.

  Zij vindt ook dat het onderzoek naar de feiten tot nu goed verliep, ook al duurt dat onderzoek al 2,5 jaar. De vrouw van het Slowaakse slachtoffer vindt dat veel te lang.

  Meer juridisch onderzoek

  De Belgische Hoge Raad voor de Justitie heeft bij wijze van uitzondering bij justitie om meer informatie gevraagd: "We willen meer uitleg over het verloop van het onderzoek. Of er ergens abnormale vertragingen zijn geweest bijvoorbeeld of misschien aanwijzingen van disfuncties. Op basis daarvan zullen we nagaan of er verder onderzoek nodig is wat ons betreft."

  De 22-jarige agente die op de beelden de Hitlergroet brengt, heeft inmiddels laten weten dat het een fout grapje was op een gespannen moment en dat ze zich schaamt. Het zou een reactie zijn op uitlatingen van de Slowaak, die de agenten voor fascisten zou hebben uitgemaakt. De agente is overgeplaatst naar een andere functie.

  Verschillende politieke partijen in België hebben aangedrongen op een grondig onderzoek. Volgende week komen er twee Kamercommissies samen om over de zaak te praten.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 augustus 2020 @ 18:14
  #1

  Goede avond, BELGISCHE POLITIE IN OPSPRAAK DOOR OPGEDOKEN VIDEO WAARIN EXTREEM GEWELD OP EEN SLOWAAKSE ARRESTANT wordt toegepast. Deze overleed enkele dagen later. Het doet enigszins denken aan hetzelfde soort geweldstoepassing dat onlangs in de VS plaatsvond en zoveel wereldwijde commotie gaf.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Een screenshot uit de bewakingsbeelden VRT

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 17:55

  Belgische politie onder vuur na opduiken video van geweld tegen Slowaak

  In België is ophef ontstaan na de publicatie van videobeelden waarop te zien is hoe de politie een Slowaakse arrestant hardhandig aanpakt op het vliegveld van Charleroi. De man raakte daarbij in coma en overleed enkele dagen later.

  Het incident dateert van twee jaar geleden, maar het onderzoek naar de doodsoorzaak van de Slowaakse dertiger is nog altijd niet afgerond. Het OM in Charleroi liet destijds weten dat de man problemen veroorzaakte bij het boarden van een vlucht; hij zou hebben geweigerd zijn ticket te tonen en zou verward zijn geweest. Daarom werd hij opgesloten in een cel.

  In de video is te zien dat de arrestant in zijn cel met zijn hoofd tot bloedens toe tegen de deur beukt. Vervolgens gaan agenten naar binnen om de man tot bedaren te brengen. Hierbij wordt een doek over zijn hoofd gedrukt waarbij een agent 16 minuten lang bovenop de Slowaakse man zit, meldt de Vlaamse omroep VRT.

  De agenten in de cel maken grappen, waarbij een van hen lachend de Hitlergroet brengt:

  0:17 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Beelden van hardhandig politie-optreden in Belgische cel

  De weduwe van het slachtoffer reageert geschokt op de beelden. "Ik wil weten wat er is gebeurd en waarom ze zich zo gedroegen", zegt ze tegen de VRT. "Het leek dat er iets met mijn man aan de hand was, hij voelde zich niet goed. Maar de politie heeft mijn man de hele nacht genegeerd. Toen ze het bloed zagen, hadden ze hem eerste hulp moeten geven. In plaats daarvan zaten ze met zoveel mensen op hem. Hij kon niet goed ademen."

  Ze vreest voor een doofpot, aangezien het gerechtelijke onderzoek al ruim twee jaar duurt. Haar advocaat eist nu eindelijk opheldering over de doodsoorzaak van de man, vader van een jonge dochter, na "deze opeenstapeling van agressie".

  Volgens het OM in Charleroi is het onderzoek nog gaande. De federale politie laat weten te zullen ingrijpen als de conclusies van het onderzoek dat rechtvaardigen. De politie zegt de "interne richtlijnen" al te hebben aangescherpt na het incident.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-08-20 18:15:39
  handtekeningafbeelding