279 keer bekeken

VETERANENDAG en herdenking

 • donderdag 29 juli 2021 @ 08:31
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG AFGHAANSE TOLKEN voor NL troepen: NOG STEEDS NIET IS NL IN STAAT TIENTALLLEN TOLKEN EN FAMILIELEDEN DAAR met spoed weg te halen. We moeten dan ook voor het leven zelfs van hen vrezen. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen. Een grotere vooral POLITIEKE BLUNDER EN SCHANDAAL is feitelijk niet te bedenken en schande voor de 'beschaving'.

  Overigens kunnen we dat in het geheel stellen, de Russen hebben destijds jaren en jarenlang in Afghanistan gezeten en moesten uiteindelijk met hangende pootjes OPGEVEN daar, de mensheid in Afghnistan is in zijn algemeenheid daar nog overgeleverd aan de 'Godsdienst' en wil daarvoor sterven als het moet (Taliban 'verslagen'??) De Russen konden het dus niet en in de jaren '90 dacht de VS en het Westen, NAVO: 'Wij doen die 'klus' wel even en gaan medemenselijkheid daar brengen'?

  En NEDERLAND deed in NAVO verband in feite ook mee.... Desondanks de zeer goede zaken die gebracht zijn, scholen, scholing bv en het opbouwen van een Afghaanse overheid, regering EN leger gebaseerd op 'westelijke waarden' (voor wat die waard zijn dan) kunnen we stellen AL DIE JAREN WAREN TEVERGEEFS - in weerwil van een NL generaal en 'veteraan' die anders beweerde onlangs' - en ook de toch vele slachtoffers die gevallen zijn, voor NL troepen al 25 gesneuvelden, want de TALIBAN met op de ISLAM gebaseerde levenswijzen EN NIET ANDERS, is NOOIT VERSLAGEN geweest en sterker nog:   

  "De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest.

  Tientallen Afghaanse tolken met gezin in Nederland voor asielprocedure

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 03:52

  'Tientallen tolken van Nederlandse militairen nog steeds vast in Afghanistan'

  Demissionair minister van Defensie Bijleveld ANP

  Tientallen tolken van Nederlandse militairen die uit Afghanistan zijn teruggekeerd zitten nog steeds vast in het land en lopen gevaar, ondanks de belofte van het demissionaire kabinet om ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met betrokkenen. Ook zijn er zorgen over het lot van beveiligers, omdat zij niet onder de tolkenregeling vallen.

  De tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen gevaar omdat ze door de Taliban worden gezien als landverraders. Na het vertrek van de Nederlandse militairen vorige maand, zei demissionair minister van Defensie Bijleveld dat ze haar stinkende best zou doen om de tolken en hun families naar Nederland te halen.

  Op dit moment zijn er van de 273 tolken volgens het ministerie van Defensie nog zeker zeventig met hun gezinnen in Afghanistan, terwijl het land steeds onveiliger wordt. In navolging van de Amerikanen besloten ook andere NAVO-troepen zich gefaseerd terug te trekken uit Afghanistan. Als gevolg daarvan wint de Taliban meer terrein in het land. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen.

  In een reactie aan het dagblad laat het ministerie weten dat het grootste deel van de tolken die nog wachten op een oordeel hun aanvraag pas vorige maand heeft ingediend. Bovendien zouden er steeds meer aanvragen binnenkomen, waaronder aanvragen van Afghanen die nooit met Nederlanders hebben gewerkt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-07-29 08:33:12
  handtekeningafbeelding
 • zondag 27 juni 2021 @ 07:58
  #1

  Goedemorgen, JAARLIJKSE VETERANENDAG de herdenking aan de missies o.a. en degenen die niet meer terugkwamen. In de jaren 2020/2021 op bijzondere wijze gezien 'corona'. 

  Overigens indien weer 'normale samenleving' dan het jaarlijkse defilee in Den Haag op de 3e dinsdag in juni, waar de laatste jaren naast alle legeronderdelen ook de Nationale Politie met een afvaardiging aan deelneemt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Demissionair premier Rutte begroet een veteraan bij de Koninklijke Schouwburg ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:27

  Nederlandse militairen geëerd op Veteranendag: 'Vrede is een wankele muur'

  In Den Haag zijn voor de zeventiende keer de ruim 111.000 Nederlandse militairen geëerd die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede. Net als vorig jaar konden de veteranen vanwege de coronamaatregelen niet bijeenkomen op het Malieveld om daarna samen het defilé te lopen door de Haagse binnenstad.

  Omdat het Binnenhof wordt verbouwd, werd de openingsceremonie dit jaar niet in de Ridderzaal maar in de Koninklijke Schouwburg gehouden. Onder anderen demissionair premier Rutte en demissionair minister Bijleveld van Defensie hielden een toespraak. Ook was er muziek van Claudia de Breij, Snelle en Stef Bos.

  'Normale Veteranendag'

  Premier Rutte sprak in zijn toespraak zijn waardering uit voor de duizenden veteranen. "Vrede is een wankele muur die moet worden ondersteund. Vrede en vrijheid zijn geen vanzelfsprekendheid, u heeft zich daarvoor ingezet en daar kunnen we u niet genoeg voor bedanken."

  Rutte hoopt dat er volgend jaar weer een 'normale' Veteranendag kan worden gehouden. "Het zijn niet deze speeches, of formele ceremonies die het hart vormen voor deze dag. Het zit hem vooral in de ontmoetingen tussen kameraden van vroeger en het gevoel van herkenning. Op het Malieveld klopt het echte hart van Veteranendag."

  Nederlandse missie in Afghanistan

  Minister van Defensie Bijleveld verwees in haar toespraak naar het einde van de Nederlandse missie in Afghanistan. Deze maand komt na bijna twintig jaar een einde aan de Nederlandse aanwezigheid daar. 25 militairen kwamen in deze periode in Afghanistan om het leven. "Onze veteranen hebben enorme offers gebracht", sprak Bijleveld. "Dat vergeten wij nooit, we vergeten hen nooit."

  Dit jaar werd er extra aandacht besteed aan hoe veteranen met soms heel heftige trauma's inhoud geven aan hun leven na hun uitzending. Onder anderen Peter Bercx, die in de jaren 90 vier keer op missie is geweest, deed zijn verhaal in de schouwburg.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding