466 keer bekeken

VETERANENDAG en herdenking

 • woensdag 11 augustus 2021 @ 00:50
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #17, AFGHANISTAN: UITGEPROCEDEERDE AFGHANEN TERUG?  Eerst wel maar 2e Kamer zegt voorlopig NIETS DOEN... hehe.... Volgende week worden weer Afghaanse tolken voor NL destijds hier naar teruggehaald. En de internationale politiek wil ONDERHANDELEN met de Taliban?? wink Als ze dat al willen en doen, doen ze ALS ALLES IN HANDEN IS precies wat ze zelf willen.... Amerikaanse Afghanistan-gezant naar Qatar voor onderhandelingen met Taliban

  UPDATE 07.00 u: President Biden vindt dat de Afghanen nu ZELF maar moeten zien hoe het land te verdedigen en 'samen tot een politieke oplossing komen'? MAAR DIE OPLOSSING IS ER VOOR elk geloofsextremisme, welk dan ook, ALLEEN maar ÉÉN, HET WOORD VAN 'GOD'? De SHARIA wetgeving dus.... Overigens is 65% van Afghanistan al in handen van de Taliban. Ook China, grenst voor heel klein deel aan het land, en ook Rusland (in de nabijheid) beginnen ongerust te worden...

  Een compilatie van de vele artikelen vandaag voor u...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  Wordt vervolgd,,,,

  Gewijzigd op 2021-08-11 07:43:39
  handtekeningafbeelding
 • maandag 09 augustus 2021 @ 10:22
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #17, AFGHANISTAN, VS, NAVO TREKKEN ZICH TERUG, T A L I B A N neemt het land WEER OVER in sneltreinvaart. O.a. KUNDUZ, de stad en provincie waar o.a. de NL-UITZENDING in samenwerking VS-NAVO jaren waren gedetacheerd en daar goede, veel goede zaken en veranderingen hebben gedaan, IS GEVALLEN of er wordt nog gevochten, maar we kunnen aannemen dat binnen enkele weken héél Afghanistan wéér in handen is van de extreem Islamitische TALIBAN en dat betekend: alles weer bij het 'oude' islamitische SHARIA wetgeving hersteld en b.v. de vrouwen weer 'terug in de keuken en GESLUIERD mond houden' en noem alles maar op.... 

  In de jaren '70, '80 heeft RUSLAND in Afghanistan proberen orde op zaken te stellen naar westerse begrippen echter zij moesten met hangende pootjes feitelijk opgeven en toen dachten de VS en NAVO en anderen: 'Wij gaan dat wel even oplossen' maar dat had ook POLITIEK GEZIEN dan een besluit moeten zijn 'voor altijd, voor het leven'... Taliban rukken weer op in Afghanistan: 'Nooit over duurzame oplossing nagedacht'

  Als de uitzending, missie, ophoudt namelijk dan: Want geef ze één vinger en de hele hand.... EN DAT IS DUS NU VOLOP AAN DE GANG en nog steeds zijn er wat laatste geallieerde troepen rond en in Kabul aanwezig maar in 'militaire áfbouw'.... de enige redding is WEER GROOTSCHALIG DUIZENDEN manschappen er snel naar toe??? Maar WIE DURFT? En de Afghanen ZELF VOELEN ZICH UITERMATE IN DE STEEK GELATEN.... de eerste doden die niet met de Taliban willen samenwerken zijn er al, volop kennelijk? 

  De UITGEZONDEN NL VETERANEN van destijds en dat zijn er ook enkele duizenden geweest in de jaren aanwezigheid daar, ZIJN NU UITERAARD ZEER GEFRUSTEERD... alles voor niets geweest dus?! En 25 NL militairen daar gesneuveld in de loop van alle uitzendingen... JA, alles dus voor niets, al ontkende de eerste detachements-commandant dat op tv laatst nog... ??!! Of heeft deze oogkleppen op en loopt achter DE FEITEN AAN? Ook een politieke dwaling pur sang dus van destijds om met deze internationale missie mee te gaan... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  UPDATE 16.00 u: 

  VS roept zijn burgers op Afghanistan 'onmiddellijk' te verlaten en ook de NL Ambassade heeft hetzelfde gedaan: Oproep aan Nederlanders in Afghanistan: ga zo snel mogelijk weg

  AFGHANISTAN

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 14:44 • AANGEPAST GISTEREN, 17:48

  Wat de inname van Kunduz door Taliban voor Afghanistan betekent

  De Taliban-vlag wappert op dit verkeersplein in Kunduz AP

  • Chiem Balduk Redacteur online

  Eergisteren Zaranj, gisteren Sjeberghan en vandaag Kunduz. De recente opmars van de Taliban in Afghanistan werd al door analisten voorspeld, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, lijkt ook Talibanstrijders zelf te verbazen.

  De verovering van Kunduz, met 350.000 inwoners de vijfde stad van het land, is de belangrijkste overwinning van de Taliban sinds het terugtrekken van westerse troepen, zegt NOS-correspondent Aletta André. "In Kunduz was het Afghaanse leger echt met volle kracht aanwezig. Dat de Taliban hier terrein lijkt te winnen, is een teken dat ze erg sterk zijn."

  Daarnaast is het een van de meest welvarende steden van het land, door de vruchtbare landbouwgronden en door zijn ligging aan belangrijke handelsroutes.

  Voor Nederland heeft de inname een wrange bijsmaak: Nederlandse militairen trainden tussen 2011 en 2013 lokale politieagenten en hielpen bij het versterken van de rechtspraak. Die missies hebben niet de vruchten afgeworpen waarop werd gehoopt, concludeerden onderzoekers van het ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar.

  Het ministerie zegt nu desgevraagd: "We volgen de ontwikkelingen in Afghanistan nauwgezet." De besprekingen tussen alle partijen moeten voortgezet worden: "Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle partijen op, in het bijzonder de Taliban, nu daadwerkelijk inhoud aan die besprekingen te geven."

  Nog een provinciehoofdstad ingenomen

  Naast Kunduz is ook Taloqan, de hoofdstad van de provincie Tachar in het noordoosten van Afghanistan, veroverd door de Taliban, zeggen enkele Afghaanse parlementariërs. Taloqan ligt zo'n 70 kilometer ten oosten van Kunduz.

  Inmiddels wordt ook meer duidelijk over de situatie in Kunduz. Volgens leden van het provinciale bestuur zijn het kantoor van de gouverneur, het politiebureau en de gevangenis in handen gekomen van de Taliban. Uit de gevangenis zijn 500 gevangenen vrijgelaten, van wie er veel van de Taliban zouden zijn.

  Het vliegveld en de militaire basis zouden nog wel in handen zijn van regeringstroepen. De regering in Kabul ontkent dat Kunduz in handen gevallen is van de Taliban.

  "Nederland heeft zeker wel iets bijgedragen, maar in het bredere plaatje was het effect beperkt", zegt de Utrechtse universitair docent Niels Terpstra. Hij onderzocht de impact van die politietrainingsmissie en, in een ander onderzoek, het bestuur door rebellengroepen in Afghanistan. Ook bezocht hij Kunduz in 2013.

  Het beperkte resultaat werd in 2015 al goeddeels teniet gedaan, toen de stad voor korte tijd in handen viel van Talibanstrijders. "Dat was een lokaal verlies, niet heel lang na het vertrek van het Duitse leger, met in het kielzog daarvan de Nederlandse missie", zegt Terpstra. Na drie weken veroverde het Afghaanse regeringsleger de provinciehoofdstad terug, met steun van de Amerikaanse luchtmacht.

  "Dat is nu echt anders; het machtsvacuüm is veel groter. Het Afghaanse leger heeft geen grote buitenlandse troepenmacht achter de hand en heeft bovendien de handen vol aan de strijd in andere steden", stelt Terpstra. Het Afghaanse ministerie van Defensie heeft aangekondigd met behulp van commando's de Taliban de stad uit te drijven. "Maar ook als dat zou lukken, dan is het de vraag hoe duurzaam zo'n herovering zal zijn."

  Veteranen zien de situatie nu met lede ogen aan. De frustratie zit bij hen diep:

  2:17 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Frustratie bij Afghanistan-veteraan: 'Alles in je schreeuwt om terug te gaan'

  De Taliban zullen de komende tijd proberen de macht in Kunduz te consolideren, denkt de onderzoeker. Ze nemen relatief snel overheidstaken over, zoals de (sharia)rechtspraak en belastingheffing. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur: "In 2017 zag je bijvoorbeeld dat de elektriciteitsvoorziening in Talibangebieden in stand bleef, maar dat voortaan de betaling ervoor via de moskee liep."

  De inname zal liberale Afghanen veel angst inboezemen, want de impact van het Talibanbestuur op het dagelijkse leven is groot. Zo kunnen vrouwen plots niet meer naar werk en mogen meisjes niet meer school. De westerse idealen, zoals vrije verkiezingen en eerlijke rechtspraak, zullen ver te zoeken zijn.

  Afghaanse vrouwen in Kunduz bij de presidentsverkiezingen van 2014 EPA

  Deze dag is een flinke domper voor het regeringsleger, maar hoeft niet het begin van het einde voor hen te betekenen. De recente Taliban-successen werden geboekt in gebieden waar de extremistische beweging van oudsher sterk is.

  De kans lijkt vooralsnog klein dat hoofdstad Kabul snel wordt veroverd door de Taliban. "Maar het is koffiedik kijken. De oproep van westerse landen aan de eigen burgers om het land te verlaten, toont dat zo'n inname van Kabul als een reëel scenario wordt gezien."

  De komende tijd zal blijken hoe groot de weerstand binnen de veroverde steden tegen de Taliban-overheersing zal zijn. Het land is een lappendeken van lokale krijgsheren, die sterke oppositie kunnen vormen.

  Daarin verwacht Terpstra een gedeeltelijke herhaling van de geschiedenis. "Toen de Taliban het land in de jaren 90 in handen kregen, bleven de lokale milities ook harde strijd leveren." En nu opnieuw dreigt Afghanistan in een jarenlange oorlog te verzanden.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Lees alles over

  Strijd Afghanistan

  BEKIJK DE COLLECTIE

  Gewijzigd op 2021-08-09 16:15:37
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 29 juli 2021 @ 08:31
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG AFGHAANSE TOLKEN voor NL troepen: NOG STEEDS NIET IS NL IN STAAT TIENTALLLEN TOLKEN EN FAMILIELEDEN DAAR met spoed weg te halen. We moeten dan ook voor het leven zelfs van hen vrezen. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen. Een grotere vooral POLITIEKE BLUNDER EN SCHANDAAL is feitelijk niet te bedenken en schande voor de 'beschaving'.

  Overigens kunnen we dat in het geheel stellen, de Russen hebben destijds jaren en jarenlang in Afghanistan gezeten en moesten uiteindelijk met hangende pootjes OPGEVEN daar, de mensheid in Afghnistan is in zijn algemeenheid daar nog overgeleverd aan de 'Godsdienst' en wil daarvoor sterven als het moet (Taliban 'verslagen'??) De Russen konden het dus niet en in de jaren '90 dacht de VS en het Westen, NAVO: 'Wij doen die 'klus' wel even en gaan medemenselijkheid daar brengen'?

  En NEDERLAND deed in NAVO verband in feite ook mee.... Desondanks de zeer goede zaken die gebracht zijn, scholen, scholing bv en het opbouwen van een Afghaanse overheid, regering EN leger gebaseerd op 'westelijke waarden' (voor wat die waard zijn dan) kunnen we stellen AL DIE JAREN WAREN TEVERGEEFS - in weerwil van een NL generaal en 'veteraan' die anders beweerde onlangs' - en ook de toch vele slachtoffers die gevallen zijn, voor NL troepen al 25 gesneuvelden, want de TALIBAN met op de ISLAM gebaseerde levenswijzen EN NIET ANDERS, is NOOIT VERSLAGEN geweest en sterker nog:   

  "De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest.

  Tientallen Afghaanse tolken met gezin in Nederland voor asielprocedure

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 03:52

  'Tientallen tolken van Nederlandse militairen nog steeds vast in Afghanistan'

  Demissionair minister van Defensie Bijleveld ANP

  Tientallen tolken van Nederlandse militairen die uit Afghanistan zijn teruggekeerd zitten nog steeds vast in het land en lopen gevaar, ondanks de belofte van het demissionaire kabinet om ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met betrokkenen. Ook zijn er zorgen over het lot van beveiligers, omdat zij niet onder de tolkenregeling vallen.

  De tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen gevaar omdat ze door de Taliban worden gezien als landverraders. Na het vertrek van de Nederlandse militairen vorige maand, zei demissionair minister van Defensie Bijleveld dat ze haar stinkende best zou doen om de tolken en hun families naar Nederland te halen.

  Op dit moment zijn er van de 273 tolken volgens het ministerie van Defensie nog zeker zeventig met hun gezinnen in Afghanistan, terwijl het land steeds onveiliger wordt. In navolging van de Amerikanen besloten ook andere NAVO-troepen zich gefaseerd terug te trekken uit Afghanistan. Als gevolg daarvan wint de Taliban meer terrein in het land. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen.

  In een reactie aan het dagblad laat het ministerie weten dat het grootste deel van de tolken die nog wachten op een oordeel hun aanvraag pas vorige maand heeft ingediend. Bovendien zouden er steeds meer aanvragen binnenkomen, waaronder aanvragen van Afghanen die nooit met Nederlanders hebben gewerkt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-07-29 08:33:12
  handtekeningafbeelding
 • zondag 27 juni 2021 @ 07:58
  #1

  Goedemorgen, JAARLIJKSE VETERANENDAG de herdenking aan de missies o.a. en degenen die niet meer terugkwamen. In de jaren 2020/2021 op bijzondere wijze gezien 'corona'. 

  Overigens indien weer 'normale samenleving' dan het jaarlijkse defilee in Den Haag op de 3e dinsdag in juni, waar de laatste jaren naast alle legeronderdelen ook de Nationale Politie met een afvaardiging aan deelneemt. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Demissionair premier Rutte begroet een veteraan bij de Koninklijke Schouwburg ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:27

  Nederlandse militairen geëerd op Veteranendag: 'Vrede is een wankele muur'

  In Den Haag zijn voor de zeventiende keer de ruim 111.000 Nederlandse militairen geëerd die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede. Net als vorig jaar konden de veteranen vanwege de coronamaatregelen niet bijeenkomen op het Malieveld om daarna samen het defilé te lopen door de Haagse binnenstad.

  Omdat het Binnenhof wordt verbouwd, werd de openingsceremonie dit jaar niet in de Ridderzaal maar in de Koninklijke Schouwburg gehouden. Onder anderen demissionair premier Rutte en demissionair minister Bijleveld van Defensie hielden een toespraak. Ook was er muziek van Claudia de Breij, Snelle en Stef Bos.

  'Normale Veteranendag'

  Premier Rutte sprak in zijn toespraak zijn waardering uit voor de duizenden veteranen. "Vrede is een wankele muur die moet worden ondersteund. Vrede en vrijheid zijn geen vanzelfsprekendheid, u heeft zich daarvoor ingezet en daar kunnen we u niet genoeg voor bedanken."

  Rutte hoopt dat er volgend jaar weer een 'normale' Veteranendag kan worden gehouden. "Het zijn niet deze speeches, of formele ceremonies die het hart vormen voor deze dag. Het zit hem vooral in de ontmoetingen tussen kameraden van vroeger en het gevoel van herkenning. Op het Malieveld klopt het echte hart van Veteranendag."

  Nederlandse missie in Afghanistan

  Minister van Defensie Bijleveld verwees in haar toespraak naar het einde van de Nederlandse missie in Afghanistan. Deze maand komt na bijna twintig jaar een einde aan de Nederlandse aanwezigheid daar. 25 militairen kwamen in deze periode in Afghanistan om het leven. "Onze veteranen hebben enorme offers gebracht", sprak Bijleveld. "Dat vergeten wij nooit, we vergeten hen nooit."

  Dit jaar werd er extra aandacht besteed aan hoe veteranen met soms heel heftige trauma's inhoud geven aan hun leven na hun uitzending. Onder anderen Peter Bercx, die in de jaren 90 vier keer op missie is geweest, deed zijn verhaal in de schouwburg.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding