Korpschefs in het nieuws

Geplaatst op vrijdag 22 april 2011 @ 07:30 , 2298 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  - klik:  http://justittieledwalingen.clubs.nl/ . Veel meer politiek nieuws en juridische dwalingen daar!

UPDATE 26-04-12: Een chef die zelf inziet maar beter op te stappen, komt niet zo vaak voor...

ICT-chef Nationale Politie stapt op

Door: redactie
25-4-12 - 10:06  bron: NOS media_xll_1189052.jpgErnst Hirsch Ballin (l) praat in Den Haag met burgemeester Ahmed Aboutaleb (M) en korpschef Aad Meijboom (R) na de boekpresentatie van Spoedassistentie Hoek van Holland, in 2010. © anp.

update Een nieuwe tegenslag voor de vorming van de nationale politie. Oud-politiechef Aad Meijboom heeft zich teruggetrokken als ICT-directeur van de politie, meldt de NOS. En daarmee is de voormalige korpschef van Rotterdam ook teruggetreden uit het overleg over het nationale politiekorps.

Directe aanleiding voor het terugtreden van Meijboom is een kritisch rapport over het pakket maatregelen om de computersystemen bij de politie te verbeteren. De inhoud van het rapport is niet openbaar
gemaakt.

ICT-budget
De huidige computersystemen van de politie zouden te tijdrovend zijn, waardoor de ingevoerde informatie soms onvolledig is en zaken soms uiteindelijk niet worden opgelost. Daarom willen de korpsbeheerders er vanaf. Een nieuw systeem zou betaald moeten worden uit het ICT-budget.

Volgens de NOS zou in het rapport naar voren komen dat er geen vertrouwen is dat Meijboom het project tot een goed einde zal weten te brengen. De ICT-chef zou daarop zelf besloten hebben om op te stappen.

Strandrellen
Meijboom was pas anderhalf jaar ICT-directeur. In zijn vorige functie, als korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond, kreeg Meijboom veel kritiek te verduren over het optreden van de politie tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in 2009.

Lees ook

Bron: AD, 26-04-12

UPDATE 25-02-12: Toch moeten we aannemen dat een politieman/vrouw van lagere rang wel direct ontslagen zou zijn geweest?  Tja, gewoon, 'een vraag'...

Voorwaardelijke straf voor politiecommissaris

 

Ahmed Aboutaleb. © anp

Als de Rotterdamse politiecommissaris die afgelopen jaarwisseling onder invloed achter het stuur zat, de komende 2 jaar nog een keer in de fout gaat, wordt hij ontslagen. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb als korpsbeheerder vandaag besloten.

 

De disciplinaire maatregel hing nog steeds boven zijn hoofd. Eerder kreeg hij van de rechter al een boete van 950 euro opgelegd en raakte hij voor 8 maanden zijn rijbewijs kwijt, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dat betekent concreet dat hij 3 maanden niet auto mag rijden.

De commissaris had bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed toen hij werd aangehouden. De politieman van het korps Rotterdam-Rijnmond stapte die nacht met te veel drank op achter het stuur, omdat hij zijn vrouw wilde thuisbrengen die onwel was geworden. Hij handelde uit 'paniek', zei hij zelf tijdens de zitting.

Frank van Ardenne, advocaat van de politiecommissaris, zegt dat zijn cliënt de straf accepteert en zich erbij neerlegt. 'Het is duidelijk dat het korps met deze straf zegt: eens maar nooit meer', aldus Van Ardenne. 'De disciplinaire maatregel hing nog boven zijn hoofd. Nu die ook is opgelegd, hoopt hij een definitieve streep onder deze nare geschiedenis te zetten.'
(ANP) 24/02/12 17u19

Bron: AD, 24-02-12 

UPDATE 18-01-12: Deze chef had in feite moeten beseffen dat dit 'verkeerd' zou aflopen? Hij had beter dan bij zijn vrouw kunnen blijven en de hulp die zeker ook zó was gekomen, afwachten. D.D. 18-01-12: Inmiddels is deze man veroordeeld door de rechter en heeft 950,- euro boete gekregen, 8 maanden ontzegging rijbewijs, waarvan 5 voorwaardelijk. Een 'gewone diender' zou ook direct ontslag krijgen. We wachten af... héél lang vermoedelijk hierop?

Dronken politiechef: Ik wilde mijn vrouw helpen

Lees dit verhaal verder op het AD (bron):

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3126681/2012/01/18/Dronken-politiechef-Ik-wilde-mijn-vrouw-helpen.dhtml

Bron: AD, 18-01-12 

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ EN b.v.: http://europese-unie.clubs.nl/

Politietop negeerde advies 'geen filefuik'

’Gebruik menselijk schild is buiten proportie’

FOTO: WWW.AD.NL

Het opzetten van een filefuik, zoals zaterdag op de A2, is al in de jaren negentig gevaarlijk en onverantwoord genoemd. Experts raadden destijds het gebruik ervan nadrukkelijk af. De politietop negeerde dat advies, schrijft het AD vandaag.

'Het creëren van een file hebben we ten sterkste afgeraden vanwege de risico's', zegt mr. Frank Scheffer, destijds lid van de werkgroep Roadblock, die rapporteerde aan de Raad van Hoofdcommissarissen. 'Het gebruik van een menselijk schild is buitenproportioneel. Het is nooit te rechtvaardigen als je andermans leven in de waagschaal stelt.'

Zaterdag kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om toen hij in een door de politie opgezette filefuik op de snelweg geramd werd door benzinedieven die door agenten werden achtervolgd.

De werkgroep Roadblock kwam met twee rapporten, in 1996 en 1998. Daaruit blijkt dat de politie nooit onschuldige automobilisten als menselijk schild moet gebruiken om vluchtende criminelen tot stoppen te dwingen. De commissie waar Scheffer lid van was, deed suggesties over hoe vluchtende automobilisten dan wel aan de kant te zetten. Ze adviseerde onder meer het gebruik van spijkermatten en blokkades in plaats van riskante achtervolgingen.

Lees het hele verhaal vandaag in het AD.(Redactie)

25/10/11 05u17  BRON: AD, 25-10-11

UPDATE 06-07: Wéér een reorganisatie van de politie. Zo ongeveer om 10-15 jaar een grote en of de organisatie dáár nu zo blij mee moet zijn?

Opstelten benoemt nieuwe politiebazen

 

Opstelten. © anp

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de kwartiermakers van de verscheidene politiekorpsen benoemd. De kwartiermakers zijn de voorlopers van de nieuwe nationale politie, die in 2012 wordt ingevoerd.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Foto © gpd
Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Foto © gpd

Dit meldt de NOS vandaag. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van politiekorps IJsselland wordt de kwartiermaker van Amsterdam, hij vervangt Bernard Welten die in november stopt als korpschef om met pensioen te gaan. Voor de regio Noord-West-Nederland is Liesbeth Huyzer voorgedragen. Zij is nu nog lid van de korpsleiding Amsterdam-Amstelland. En de huidige korpschef van Groningen Oscar Dros wordt de kwartiermaker van de noordelijke politie.

Zij gaan samen met acht andere kwartiermakers, waaronder nog twee andere vrouwen, werken aan de vorming van een nationaal politieapparaat. In april werd voormalig hoofd-AIVD Gerard Bouman al aangesteld als kwartiermaker nationale politie, en dus de beoogde korpschef van de nationale politie.

Nationale politie
Zodra de nieuwe Politiewet officieel in werking treedt, worden de kwartiermakers voorgedragen voor de functie van politiechef van de regionale eenheid of hoofd van de landelijke eenheid. De huidige 26 politiekorpsen maken plaats voor een nationale politie die uit tien regionale eenheden gaat bestaan. Ook komt er een nationale korpschef. Het grootste deel van de politietop kan op zoek naar een andere baan, van de honderd hoogste politiemanagers blijven er nog ongeveer dertig over.

De volledige lijst (bron NOS):

Noord-Nederland (Groningen, Fryslân, Drenthe): Oscar Dros (48). Huidige functie: korpschef Groningen.

Oost-Nederland (IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid): Stoffel Heijsman (58). Huidige functie: korpschef Utrecht.

Noord-West-Nederland (Kennemerland, Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland): Liesbeth Huyzer (50). Huidige functie: lid korpsleiding Amsterdam-Amstelland

Amsterdam (Amsterdam-Amstelland): Pieter Jaap Aalbersberg (52). Huidige functie: korpschef IJsselland.

Flevoland-Utrecht (Midden-Nederland) (Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Flevoland): Miriam Barendse (47). Huidige functie: korpschef Brabant-Noord.

Haaglanden (Haaglanden, Hollands Midden): Henk van Essen (50). Huidige functie: korpschef Haaglanden.

Rotterdam Rijnmond (Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid): Frank Paauw (52). Huidige functie: korspchef Rotterdam-Rijnmond.

Oost-Brabant (Brabant Zuid-Oost, Brabant-Noord): Frans Heeres (53). Huidige functie: korpschef Midden- en West-Brabant.

Limburg (Limburg-Zuid, Limburg-Noord): Gerry Veldhuis (52). Huidige functie: korpschef Limburg-Zuid.

Zeeland-West-Brabant (Midden- en West-Brabant, Zeeland): Hans Vissers (57). Huidige functie: plaatsvervangend-korpschef Rotterdam-Rijnmond.

Landelijke eenheid: Patricia Zorko (46). Huidige functie: plaatsvervangend-korpschef Korps Landelijke politiediensten.
(Redactie) 05/07/11 19u10, BRON; AD, 06-07-11

 

UPDATE 05-07: Twee politiechefs zijn door de korpspleiding in de ze zaak 'bestraft'met overplaatsing en degradatie.

Politiebaas Driessen stapt op bij Europol

De Nederlandse politiecommissaris Tom Driessen is opgestapt bij de Europese politieorganisatie Europol. Een woordvoerder heeft dat vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Volgens de krant deed Driessen dat omdat bekend was geworden dat hij rond een sollicitatieprocedure vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt. De zegsman wilde niet bevestigen dat dat de reden voor zijn vertrek was. Het Korps landelijke politiediensten kon evenmin inhoudelijk reageren.

Driessen was de eerste Nederlandse adjunct-directeur Zware Criminaliteit bij Europol. Hij bekleedde die functie sinds 2009. Al vrij snel na zijn aanstelling doken verhalen op waarin hij werd beschuldigd van vriendjespolitiek. (ANP) 05/07/11 16u01, AD, 05-07-11

Korpschefs geven onterechte vergoeding terug

politiepet_politie_p_81850a.jpg

 
FOTO ANP

De acht (plaatsvervangend) korpschefs die financiële vergoedingen hebben ontvangen waarop ze geen recht hadden, betalen het geld terug. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven.

De acht waren naar boven gekomen uit een onderzoek van de Rijksauditdienst. In vijf gevallen ging het om te hoge toelages voor representatiekosten, in twee gevallen om een vergoeding voor dubbele woonlasten en één keer om een compensatie voor belastingheffing.

Opstelten had niet de bevoegdheid om het geld terug te eisen, maar is met de acht wel in gesprek gegaan. Samen zijn ze tot de conclusie gekomen dat terugbetaling plaats hoort te vinden.

Integere politie
'Hiermee tonen zij zich bewust van de positie die zij binnen de politie bekleden en wordt blijk gegeven van het grote belang van een integere politie, in woord, daad en uitstraling. Dat waardeer ik zeer,' aldus de VVD-minister in zijn brief.

Het gaat om zeven (plaatsvervangend) korpschefs die volgens de Rijksauditdienst in totaal acht onterechte vergoedingen hadden gekregen. Opstelten meldt nu dat vijf personen het geld alsnog gaan terugbetalen. Een ander - het huidige D66-Kamerlid Magda Berndsen - had daartoe al besloten.

De toekenning van de zevende persoon blijkt bij nader inzien toch te rechtvaardigen. In vijf gevallen ging het om te hoge toelages voor representatiekosten, in twee gevallen om een vergoeding voor dubbele woonlasten en één keer om een compensatie voor belastingheffing.

De Raad van Korpschefs staat achter de verrekening. ,,Met tevredenheid stelt de Raad vast dat de (plv) korpschefs hiermee hun verantwoordelijkheid als vertegenwoordigers van de publieke zaak hebben genomen en dat de minister van mening is dat de betrokkenen integer hebben gehandeld'', aldus de Raad donderdag in een verklaring. (ANP) 21/04/11 21u31

Bron: AD, 22-04-11

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: