Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 16 februari 2010 @ 16:39 door herman_dad , 940 keer bekeken

Hulpdiensten zonder winterbanden

 

AMSTERDAM -  De Algemene Nederlandse Politie Vereniging ANPV wil opheldering van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken over het ontbreken van winterbanden voor politiewagens. De politiebond vindt het „van de zotte” dat ongeveer de helft van de regiokorpsen geen winterbanden aanschaft, omdat dat te duur zou zijn.
img+politieauto.jpg

Dat heeft ANPV-voorzitter Walter Wenting dinsdag desgevraagd gezegd. De bond stuurt een dezer dagen een brief naar de minister en zal nadere actie ondernemen, als blijkt dat zij ook vindt dat de aanschaf van een set winterbanden voor elke politieauto te duur is. „Dat is valse zuinigheid, die ten koste gaat van de veiligheid van politiemensen. Het lijkt ons ook in strijd met de arbowetgeving”, zei Wenting.

 

Ook enkele ambulancediensten, waaronder die in Flevoland, blijken zonder winterbanden te rijden. „Dat is niet in orde”, zegt Wouter de Jong van CNV Vakmensen. „Ambulanceposten moeten zorgen dat hun voorzieningen in orde zijn, zodat ze onder alle omstandigheden zo goed mogelijk hulp kunnen bieden.” De vakbond wil de hulpverleningsregio's nog even de tijd geven om de zaken op orde te brengen, maar als er niets gebeurt zal de bond „niet vrijblijvend” aan de bel trekken.

ambu5a.jpg

 

CNV Vakmensen werpt net als de ANPV het argument van de kosten van zich. De Jong schat dat een set winterbanden voor een ambulance ongeveer 2000 euro kost. „Je legt een stapel in een hoekje van de garage en zet ze op de voertuigen als het weer daartoe aanleiding lijkt te gaan geven. In Duitsland is dat gewoon verplicht, ook voor particulieren.” Voor politiewagens gaat het om enkele honderden euro's per set. „We kopen peperdure wagens, die voldoen aan allerlei veiligheidseisen, maar bezuinigen op de enige onderdelen die direct contact met de weg maken. Dat is een raar soort zuinigheid”, stelt Wenting van de ANPV.

 

GGD Flevoland liet dinsdag weten dat er inmiddels winterbanden in bestelling zijn voor de zestien ambulancevoertuigen. Volgens een woordvoerster is daartoe besloten toen het strooizout opraakte. Met de leverancier van de winterbanden is afgesproken dat die vanaf nu elk jaar zal zorgen dat er tijdig geschikte banden onder de ambulances zitten.

 

Bron: De Telegraaf, 16-02-10Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.