Blog
Geplaatst op woensdag 10 februari 2010 @ 08:29 door herman_dad , 1158 keer bekeken
Wat vindt u? Terecht dat diplomaten ook bekeuringen krijgen? Geef uw mening onder dit artikel, DANK!
Diplomaten op het matje bij ministerie
door Lieke Jongbloed
In de Korpskrant, het personeelsblad van Haaglanden, worden agenten dan ook opgeroepen om alle overtredingen die zij constateren wel zo snel mogelijk op te schrijven en door te geven aan het speciale diplomatenloket dat sinds een jaar is geopend in het Haagse politiebureau. Hierna kan actie worden ondernomen richting het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Een werknemer van het vorig jaar speciaal geïnstalleerde Diplomatieke Loket in het politiebureau vertelt in de Korpskrant dat de meeste diplomaten wel onder de indruk zijn van het doorgeven van hun fouten aan Buitenlandse Zaken.
"Een diplomaat is misschien niet onder de indruk van een parkeerbon, maar als zijn overtreding bij het ministerie wordt gemeld is hij daarvoor wel gevoelig. Hij vertegenwoordigt zijn land en als hij op het matje moet komen, is dat niet goed voor de reputatie", zo zegt de speciale agent die zich puur bezighoudt met het corps diplomatique.
Andere manieren
Volgens een politiewoordvoerster is het lastig om de precieze regels rond de diplomatieke onschendbaarheid, zoals vastgesteld in de Conventie van Wenen, op straat ook ten uitvoer te brengen. Zo hoeven diplomaten niet te blazen of mee te werken aan een bloedtest als ze worden aangehouden wegens rijden onder invloed. "En ook het invorderen van een rijbewijs is voor deze groep niet mogelijk. Uiteraard zijn er wel andere manieren om te proberen iemand achter het stuur vandaan te krijgen als het vermoeden er is dat ze bijvoorbeeld echt niet meer kunnen rijden", vertelt de woordvoerster.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan een speciale handleiding waarin alle regels staan over het omgaan met geprivilegieerden. Volgens de agenten van het Diplomatieke Loket wordt het een boekje met praktische informatie dat agenten op straat bij zich kunnen dragen. "Zo zien ze meteen welke immuniteiten de diplomaat heeft en kunnen ze hun handelen daarop aanpassen."
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat diplomaten er moeite mee hebben als ze aan hun jasje worden getrokken over hun overtredingen. "Overigens is het zo dat onze ambassadeurs in het buitenland wel hun boetes moeten betalen. Doen ze dat niet, dan is het niet gunstig voor hun loopbaan", aldus een woordvoerder.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.