1 lid online
Blog
Geplaatst op donderdag 18 maart 2010 @ 06:22 door herman_dad , 2061 keer bekeken
Wat denkt u? Heeft de selectiescreening gefaald? Geef uw mening onder dit artikel? Dank!
Bekeuring kan, veroordeling 'lastig'
„Iedereen die bij de politie wil werken, moet van onbesproken gedrag zijn en mag geen strafblad hebben.” Dat is volgens de selectienormen het uitgangspunt. Wie nog een juridische procedure heeft lopen, of wie in een proeftijd zit na een eerdere veroordeling, valt meteen af.
Als er sprake is van een oude veroordeling, en dus van een strafblad, wordt gekeken naar de omstandigheden. „Was het een jeugdzonde? Ging het om een eenmalig feit of een reeks van gebeurtenissen? Hoe lang is het geleden? Hoe zwaar was de veroordeling?” Dat zijn volgens de Politieacademie allemaal zaken die meetellen. De selectiecommissie raadt kandidaten ook sterk aan eventuele 'aanrakingen met politie of justitie' zelf te melden tijdens een eerste gesprek.
Niet alleen het gedrag en verleden van de kandidaat zelf, ook dat van zijn familie telt mee. „Het zal duidelijk zijn dat echt criminele familieleden het beeld van de kandidaat niet direct positief beïnvloeden”, aldus de selectiecommissie. De commissie bekijkt bij welke delicten de familie eventueel betrokken is geweest, wat de relatie is tussen de aanstaande politiefunctionaris en die familie en of de familieleden elkaar bijvoorbeeld vaak ontmoeten of vlak bij elkaar wonen.
Wie agent wil worden, solliciteert bij een regiokorps dat een vacature heeft. Als het korps de sollicitant wil aannemen, volgt de selectieprocedure, die behalve het antecedentenonderzoek ook een sportkeuring, een cognitieve test en een psychologisch onderzoek omvat. Op basis van het resultaat van al die testen en een tweede gesprek bepaalt het korps of de sollicitant wordt aangenomen. Maar soms gaat het daarvoor al mis; dan brengt de selectiecommissie van de Politieacademie een negatief advies uit. Dat advies is bindend; de kandidaat is definitief afgewezen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties